Εγκατάσταση VLC σε Aspire One with codecs

giannis12a | Τετ, 03/18/2009 - 15:20 | 4' | 2

Επειδή πολύς κόσμος παιδεύεται με αυτό το ας πούμε πως είναι λίνουξ το linpus και βλέπω συνεχώς νέα θέματα που έχουν σχέση με αυτό το θέμα, γιατί κανείς δεν μπορει να δει ταινίες, αποφάσισα να γράψω αυτό τον οδηγό εγκατάστασης που σε μένα λειτούργησε. Κι επειδή βασανίστηκα καιρό να βγάλω άκρη και τελικά τα κατάφερα μετά από πολύ ψάξιμο (άν κι εγώ έχω dual boot με ubuntu) πάρτε το έτοιμο και καλό watching.

Λοιπόν, κατ' αρχάς πήγαινouμε εδώ http://www.aspireoneuser.com/2008/07...pus-mode-hack/ για να δεις πως ενεργοποιείται το μενού με δεξί κλι κ ώστε να έχεις εύκολη πρόσβαση σε όλα τα μενού ( εκεί με δεξί κλικ είναι και το τερματικό)

Για να βάλουμε τα σωστά repos, ανοίγουμε το τερματικό και κάνουμε copy paste τις παρακάτων εντολές:

sudo rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm
sudo rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm

Εάν τώρα πατήσουμε να κατεβάσει το vlc, θα δούμε πως λείπουν 4 codecs. οπότε τους κατεβάζετε έναν έναν από τις παρακάτω διευθύνσεις:

Προσωπικά κατέβασα από τον πρώτο καθρέφτη που εμφανίζει.

http://rpm.pbone.net/index.php3?stat...4.fc8.i386.rpm

http://rpm.pbone.net/index.php3?stat...5.fc8.i386.rpm

http://rpm.pbone.net/index.php3/stat....i386.rpm.html

προσοχή τώρα λίγο μην γίνει λάθος. Θα κατεβάσετε το αρχειο που λέει

Fedora 8 atrpms.net/f8-i386/atrpms/stable γιατί έχει πολλές εκδόσεις

http://rpm.pbone.net/index.php3?stat...ibdc1394&field[

Αφού λοιπόν κατεβάσουμε όλους τους codecs που λείπουν , πάμε στο other>my downloads
και βρίσκουμε τα αρχεία που έχουμε κατεβάσει σε μορφή .rpm.
Εκεί σε κάθε ένα ξεχωριστά κάνουμε διπλό κλικ, βάζουμε τον κωδικό μας που βαλαμε στην αρχή όταν πρωτοπήραμε το netobook και στην ενότητα που ανοίγει μας λέει! install package επιτέλους. Πατάμε install ακολουθούμε τις οδηγίες. Κάποια στιγμή μας λεει πως το πακέτο προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή και μπορεί να μας "σπάσει" το σύστημα. Δική σας η επιλογή, εάν θέλετε να βλέπετε ταινίες συνεχίστε, εγώ τα έβαλα και δεν εχω πρόβλημα, η απόφαση είναι δική σας. Βέβαια μην ξεχνάμε πως στο λίνουξ δεν υπάρχουν ουσιαστικά εταιρίες που να κατασκευάζουν εμπορικά προγράμματα και λοιπά, όλα γίνονται από την κοινότητα και μπορεί ο καθένας να φτιάξει κάποια προγράμματα που λύνουν κάποια προβλήματα σε άλλα, χωρίς να είναι εππισημο μέλος κάποιας κοινότητας, εδώ έγκειται το αναξιόπιστες πηγές. Κακοπροαίρετοι βέβαια υπάρχουν πάντα , αλλά ευτυχώς στο λίνουξ σπανίζουν, μιας και ούτε antivirus χρειαζόμαστε καλά καλά.

Λοιπόοοον, αφού εγκαταστήσουμε και τα πακέτα, ανοίγουμε πάλι τερματικό και δίνουμε την εξής εντολή:

sudo yum install vlc

Δεξί κλίκ > Πολυμέσα > vlc media player και εγένετο φως!!!!!!!!

Και όσοι είσαστε νεούδια στο λίνουξ, συγχαρητήρια και καλώς ήλθατε στον μαγικό κόσμο του τερματικου.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Απλά εδώ να συμπληρώσω πως εάν κάποιος δεν θέλει την εν λόγω μαμά διανομή (και λογικο είναι)  προτείνω ανεπιφύλακτα και χωρίς φόβο και πάθος fedora 10 με KDE4 όπως έχω κάνει εγώ.  Τα πάντα δουλεύουν ρολόϊ εξαρχής και δεν χρειάζεται καμία απολύτως ρύθμιση.  Τα μενού φαίνονται κανονικά και όχι να καταλαμβάνουν όλη την οθόνη όπως γίνεται με άλλες διανομές.  Επίσης βασικό , σε αναβάθμιση του kernel , δεν ξανακάνεις καμία ρύθμιση, συνεχίζει και παίζει απρόσκοπτα όπως στην αρχή.  Αυτό συμβαίνει επειδή το εν λόγω netbook βασίστηκε κατά την αρχική του ρύθμιση στην fedora 8 που εκει πάνω πατάει αυτό το κουτσουρεμένο έκτρωμα το linpus linux, οπότε σαν fedora τα τρέχει τέλεια όλα εξαρχής.

Δοκιμάστε μ' ένα live usb και άν σας ικανοποιει κάντε πολύ απλά ένα click $ install to hard drive

Εγώ είχα το ubuntu 9.04 remix. Δοκίμασα το fedora 11 live cd και είδα ότι είχε καλύτερη απόδοση στο σήμα του wifi και ότι δούλευαν και τα 2 card readers (στο ubuntu δούλευε μόνο το αριστερό και αυτό μόνο αν είχες την κάρτα τοποθετημένη πριν την εκίνηση..). Έτσι εγκατέστησα το fedora 11. Όλα δουλεύουν, αλλά στο skype έχω δυσκολία στον ήχο από το εσωτερικό μικρόφωνο. Σίγουρα κάποια ρύθμιση θα είναι... καμιά ιδέα???

Νικόλαος