Η δημιουργία ενός portal είναι πλέον παιχνίδι με το Drupal. Δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να το εγκαταστήσετε και ποια είναι τα βασικά modules.
Τα τελευταία χρόνια η μορφή του διαδικτύου έχει αλλάξει. Οι περισσότεροι ιστοτόποι (websites) πλέον έχουν ξεφύγει από το κλασσικό στατικό μοντέλο που είχαν την πρώτη εποχή του Internet και έχουν περάσει σε ένα δυναμικό μοντέλο στο οποίο πλέον κάθε site είναι μία «ζωντανή» κοινότητα χρηστών. Οι χρήστες πλέον μπορούν να γράφονται σε αυτό, να συμβάλουν με άρθρα ή σχόλια, να δημιουργούν σχέσεις με άλλους χρήστες και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και περιεχόμενο. Όλο αυτό οδήγησε στην ανάγκη να δημιουργηθούν πλατφόρμες που θα έκαναν εύκολη την υλοποίηση τέτοιων ιστοτόπων.
Το Drupal είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System ή CMS) το οποίο δίνει την δυνατότητα ακόμη και σε απλούς χρήστες να δημιουργήσουν ένα ευρύ φάσμα ιστοτόπων. Πλέον η δημιουργία ενός blog, ενός εταιρικού site ή ακόμα και ενός social network είναι εφικτή χωρίς κάποιος να έχει γνώσεις προγραμματισμού. Το Drupal είναι γραμμένο σε PHP και χρησιμοποιεί μία βάση δεδομένων, συνήθως MySQL, για την αποθήκευση του περιεχομένου. Ο πηγαίος κώδικας του συστήματος είναι διαθέσιμος κάτω υπό την GNU General Public License (GPL) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα, να τροποποιηθεί και να διανεμηθεί.
Απαιτήσεις & Ρυθμίσεις
Οι απαιτήσεις του συστήματος δεν τίποτα ασυνήθιστες: χρειαζόμαστε απλά έναν web server (δηλαδή έναν Apache) και εγκατεστημένη την έκδοση 4.4 ή μεγαλύτερη της PHP. Είναι καλό, αν και όχι απόλυτα απαραίτητο, να ορίσουμε τις μεταβλητές
session.save_handler = user
και
session.cache_limiter = none.
Οι δύο αυτές μεταβλητές υπάρχουν στο αρχείο αρχείο παραμέτρων της PHP, το php.ini. Ωστόσο, το Drupal μας δίνει ένα .htaccess αρχείο στο οποίο περιέχονται όλες οι απαραίτητες παράμετροι καθώς επίσης και άλλες χρήσιμες προεπιλογές. Επιπλέον, το Drupal για να λειτουργήσει χρειάζεται μία βάση δεδομένων στην οποία θα αποθηκεύει τα δεδομένα του site και υποστηρίζει τόσο την MySQL 4 (κατά προτίμηση την έκδοση 4.4 ή νεότερη) όσο και την PostgreSQL.
Για λειτουργίες που χρειάζονται XML, όπως το RSS ή το Blog API, η PHP θα χρειαστεί XML extensions, οι οποίες είναι συνήθως μέρος των προκαθορισμένων ρυθμίσεων. Για να λειτουργήσει η δυνατότητα των “Clean URLs” θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί το module mod_rewrite του Apache και να έχουν οριστεί οι κατάλληλες άδειες έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί να χρησιμοποιήσει το αρχείο .htaccess. Για να λειτουργήσει αυτό, θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε η ρύθμιση AllowOverride του Apache να μην είναι None για το φάκελο που βρίσκεται η εγκατάσταση του Drupal. Η δυνατότητα αυτή βελτιώνει την αναγνωσιμότητα των διευθύνσεων (URLs) και βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να ταξινομήσουν καλύτερα το site μας καθώς μετατρέπουν όλα τα URLs από http://www.example.com?q=node/12 σε http://www.example.com/node/12.
Αν θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε το site μας για τις διάφορες μηχανές αναζήτησης, τότε είναι καλό να ενεργοποιήσουμε και το υποσύστημα (module) Path που έρχεται μαζί με την εγκατάσταση του Drupal, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε ένα διαφορετικό URL (περισσότερο ευανάγνωστο) σε κάθε κόμβο. Ενεργοποιώντας το αυτό, για παράδειγμα, θα μας έδινε διευθύνσεις του τύπου http://www.linuxinsider.gr/title αντί για http://www.linuxinsider.gr/node/1234. Τέλος μία ακόμη σημαντική ρύθμιση που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η μεταβλητή max_allowed_packet, στις ρυθμίσεις της MySQL. Η μεταβλητή αυτή θα πρέπει να έχει τιμή τουλάχιστον 16M. Πολλά modules το απαιτούν ενώ και πολλές εταιρίες παροχής φιλοξενίας, σε πακέτα Shared Hosting, έχουν ορίσει αυτή την τιμή πολύ χαμηλά (άλλωστε η προκαθορισμένη τιμή της MySQL είναι μόνο 1M).
Επιλογή εταιρείας hosting
Η σωστή επιλογή μίας εταιρίας για την φιλοξενία του site είναι πολύ σημαντική. Είναι πολύ εύκολο να αγνοήσουμε αυτό το βήμα και να επιλέξουμε μία εταιρία η οποία μας υπόσχεται “λαγούς με πετραχήλια” για πολύ λίγα χρήματα. Θα πρέπει να προσέξουμε όμως γιατί το Drupal χρειάζεται αρκετούς πόρους στον server για να λειτουργήσει ικανοποιητικά. Ο τρόπος που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί το Drupal το κάνει αρκετά απαιτητικό ειδικά σε μνήμη RAM. Αν το πακέτο φιλοξενίας δεν μας προσφέρει αρκετή μνήμη ή δεν παρέχει αρκετή μνήμη για την PHP τότε θα δούμε ότι το site μας μπορεί να είναι σχετικά αργό ή να λαμβάνουμε συχνά server timeout errors.
Το ιδανικό θα ήταν να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τον ιστοτόπο μας σε ένα πακέτο VPS (Virtual Private Server) με τουλάχιστον 512MB RAM. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το Drupal δεν λειτουργεί σωστά σε περιβάλλοντα Shared Hosting, απλά εκεί ίσως θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα modules που θα χρησιμοποιήσουμε και να έχουμε κατά νου ότι όσα περισσότερα modules είναι ενεργοποιημένα τόση περισσότερη μνήμη χρειάζεται ανά ταυτόχρονο επισκέπτη.
Δημιουργία βάσης MySQL
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε για να εγκαταστήσουμε το Drupal είναι να δημιουργήσουμε μία βάση δεδομένων στην οποία θα αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα του site μας. Οι περισσότερες εταιρίες φιλοξενίας στα πακέτα Shared Hosting δυστυχώς δεν δίνουν την δυνατότητα διαχείρισης του site μέσα από SSH οπότε αναγκαστικά σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το γραφικό περιβάλλον που παρέχουν (για παράδειγμα Plesk, cPanel, H-Sphere ή κάποιο άλλο).
Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε μία βάση δεδομένων για το site μας καθώς επίσης και ένα χρήστη ο οποίος θα έχει πλήρη δικαιώματα στη βάση (ALL PRIVILEGES). Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και μέσω του phpMyAdmin το οποίο είναι ένα web εργαλείο για την διαχείριση των βάσεων MySQL το οποίο παρέχουν αρκετές εταιρίες. Αν από την άλλη έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κονσόλα τότε η δημιουργία της βάσης μπορείς να γίνει με τις παρακάτω εντολές :
$ mysqladmin -u root -p create drupal
Enter password:
$ mysql -u root –p
mysql> GRANT ALL PRIVILEGES ON drupal.* TO 'drupaluser'@'localhost' IDENTIFIED BY 'secret';
mysql> FLUSH PRIVILEGES;
Οι παραπάνω εντολές θα δημιουργήσουν μία νέα βάση δεδομένων με όνομα drupal και σαν χρήστης της βάσης θα οριστεί ο χρήστης drupaluser, με κωδικό secret, ο οποίος θα έχει πλήρη δικαιώματα στη βάση. Για να βγούμε από την κονσόλα ελέγχου της MySQL χρειάζεται απλά να πατήσουμε [Ctrl] + [D].
Εγκατάσταση Drupal
Η διαδικασία εγκατάστασης του Drupal είναι ακριβώς η ίδια είτε επιλέξουμε κάποια εταιρία για την φιλοξενία του site μας είτε δοκιμάσουμε να το εγκαταστήσουμε τοπικά στο μηχάνημα μας. Πρέπει να κατεβάσουμε το συμπιεσμένο αρχείο του Drupal από το http://drupal.org/project/drupal και αφού το αποσυμπιέσουμε να ανεβάσουμε τα αρχεία με FTP στο κεντρικό φάκελο του λογαριασμού μας στο server.
Το Drupal έχει μία μεγάλη δομή αρχείων και θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι καλό να μην πειράξουμε κανένα αρχείο εκτός από αυτά που βρίσκονται κάτω από τον φάκελο sites. Στον συγκεκριμένο φάκελο βρίσκονται όλα τα αρχεία που αφορούν τα sites που θα φιλοξενούνται στην εγκατάσταση του Drupal. Για κάθε site που θέλουμε να φτιάξουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν υποφάκελο κάτω από το φάκελο sites δίνοντας του το όνομα του site. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε το Drupal θα χρησιμοποιήσει το φάκελο default. Εκτός από τον φάκελο default υπάρχει και ο φάκελος all τον οποίο και θα χρησιμοποιήσουμε για να εγκαταστήσουμε ότι modules ή themes κατεβάσουμε από την κοινότητα του Drupal.
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε για να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση του Drupal είναι να αντιγράψουμε το αρχείο default.settings.php, που βρίσκεται στον φάκελο default, σε ένα νέο αρχείο με όνομα settings.php και να του αλλάξουμε τα δικαιώματα σε 666, δηλαδή δικαιώματα ανάγνωσης-εγγραφής για ιδιοκτήτη, ομάδα και όλον τον κόσμο, έτσι ώστε ο installer του Drupal να μπορεί να το τροποποιήσει.
Αφού λοιπόν δημιουργήσουμε τη βάση, ανεβάσουμε τα αρχεία και αλλάξουμε το όνομα του αρχείο ρύθμισης σε settings.php, ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο του Firefox και γράφουμε τη διεύθυνση του server μας, π.χ. http://www.example.com/install.php έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία εγκατάστασης. Στο πρώτο βήμα, το σύστημα μας ρωτάει την βασική γλώσσα στην οποία θέλουμε να λειτουργεί το site μας. Εκεί επιλέγουμε “Install Drupal In English”. Αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε το Drupal σε κάποια άλλη γλώσσα τότε θα πρέπει πρώτα να κατεβάσουμε το ανάλογο αρχείο, με τα λεκτικά της γλώσσας που επιθυμούμε, από το Drupal.org και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Υπάρχει μία πιθανότητα σε αυτό το σημείο να αντιμετωπίσουμε ένα μήνυμα λάθους. Το μήνυμα αυτό εμφανίζεται όταν η τιμή της μεταβλητής register_global στο αρχείο php.ini είναι ενεργοποιημένη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ασφάλειας για το site και θα πρέπει να το λύσουμε προτού συνεχίσουμε. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα αρχείο κειμένου με το όνομα php.ini στο root directory του site μας. Με ένα απλό κειμενογράφο, γράφουμε την ακόλουθη γραμμή:
register_globals = Off
Εάν η λύση αυτή δεν δουλέψει τότε σημαίνει ότι δεν έχουμε αρκετά δικαιώματα στο πακέτο φιλοξενίας που έχουμε προμηθευτεί, οπότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με την εταιρία έτσι ώστε να κάνουν εκείνοι όλες τις απαραίτητες αλλαγές.
Στη συνέχεια, ο installer ελέγχει ότι το σύστημα μας πληροί όλες τις βασικές προϋποθέσεις και μας αφήνει να προχωρήσουμε. Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να δώσουμε τις απαραίτητες παραμέτρους έτσι ώστε το Drupal να μπορέσει να συνδεθεί με την βάση MySQL που έχουμε δημιουργήσει, και να δημιουργήσει όλους τους πίνακες που χρειάζεται. Επιλέγουμε mysqli αν χρησιμοποιήσουμε MySQL ή pgsql αν χρησιμοποιήσουμε Postgre SQL. Θα πρέπει να δώσουμε το όνομα της βάσης (πχ. drupal), το όνομα του χρήστη (πχ. drupaluser) και τον κωδικό του (πχ. secret). Πατώντας στην επιλογή Advanced options θα δούμε μερικές επιπλέον ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε και αφορούν την βάση δεδομένων, όπως το που βρίσκεται αυτή (host), την “πόρτα” που ακούει (database port) και το αν θέλουμε στα ονόματα των πινάκων που θα δημιουργηθούν να υπάρχει κάποιο πρόθεμα (table prefix). Στην συνέχεια πατώντας στο πλήκτρο “Save and Continue” γίνεται η δημιουργία των απαραίτητων πινάκων και η εισαγωγή κάποιων δεδομένων.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, εμφανίζεται μία φόρμα στην οποία θα πρέπει να δώσουμε τα στοιχεία του site μας όπως το όνομα και το βασικό email του, καθώς και τα στοιχεία του διαχειριστή (username, κωδικό και email) και τέλος θα πρέπει επιλέξουμε την χρονική ζώνη που βρίσκεται ο server μας, αν θα χρησιμοποιηθούν Clean URLs και τέλος αν θέλουμε το σύστημα να ελέγχει για νέες αναβαθμίσεις και να μας ενημερώνει όταν υπάρχουν νέες εκδόσεις τόσο του Drupal όσο και των εγκατεστημένων modules. Πατώντας “Save and Continue”, αποθηκεύονται οι ρυθμίσεις αυτές και ολοκληρώνεται η εγκατάσταση. Είναι σημαντικό, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγκατάστασης, να αλλάξουμε τα δικαιώματα του αρχείου settings.php που βρίσκεται στον φάκελο sites/default και να του αφαιρέσουμε όλα τα δικαιώματα εγγραφής.
Βασικά modules
Κατά την εγκατάσταση του νέου μας Drupal, εκτός από τα βασικά αρχεία που χρειάζονται για να λειτουργήσει, εγκαθίστανται και τριάντα τρία (33) modules τα οποία μας δίνουν την δυνατότητα να προσθέσουμε επιπλέον λειτουργικότητα στο site μας. Τα πέντε από αυτά είναι άκρως απαραίτητα για την λειτουργία του συστήματος και δεν μπορούμε να τα απενεργοποιήσουμε. Για να δούμε όλη τη λίστα με τα εγκαταστημένα modules καθώς και ενεργοποιήσουμε ή απενεργοποιήσουμε κάποια από αυτά μπορούμε να μπούμε στην διεύθυνση http://www.example.com/admin/build/modules. Ας δούμε πολύ περιληπτικά την λειτουργικότητα που προσφέρει κάθε ένα από αυτά τα modules:
- Aggregator: Το module αυτό μας δίνει την δυνατότητα να συλλέγουμε ειδήσεις από άλλα sites και να τα προβάλουμε μέσα στο δικό μας.
- Blog: Επιτρέπει να δημιουργήσουμε πολλαπλά blogs τα οποία θα ανήκουν σε επιλεγμένους χρήστες του site μας και θα τα διαχειρίζονται εκείνοι. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το site σαν ένα και μοναδικό blog τότε δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε το module αυτό καθώς μπορούμε να επιτύχουμε την λειτουργικότητα αυτή χρησιμοποιώντας τους τύπους περιεχομένου (content types) που υπάρχουν στο σύστημα μας.
- Book: Με το module αυτό μπορούμε να “δέσουμε” πολλές διαφορετικές σελίδες του site μας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα εικονικό βιβλίο, το οποίο θα έχει ιεραρχική μορφή (κεφάλαια, ενότητες, υποενότητες κλπ). Ένα παράδειγμα χρήσης του Book module είναι αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα manual στο site μας ή μία ενότητα με Συχνές Ερωτήσεις (FAQs).
- Color: Δίνει την δυνατότητα στον διαχειριστή του site να αλλάξει εύκολα και γρήγορα τα χρώματα του θέματος. Βασική προϋπόθεση για την λειτουργία του module είναι να έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο θέμα (theme) το οποίο να είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει τις χρωματικές αλλαγές. Ένα τέτοιο θέμα είναι το Garland το οποίο είναι το προεπιλεγμένο σε μία εγκατάσταση Drupal.
- Comment: Δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας να αφήνουν σχόλια.
- Contact: Eπιτρέπει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας να στείλουν emails σε άλλους πιστοποιημένους χρήστες καθώς επίσης και στον διαχειριστή της ιστοσελίδας.
- Content Translation: Με την χρήση αυτού του module μπορούμε να μεταφράσουμε κάποια λεκτικά του site μας (όπως για παράδειγμα το κουμπί “Log In”, το λεκτικό “Add new comment” και άλλα πολλά) σε άλλες γλώσσες.
- Database Logging: Καταγράφει κάθε συμβάν του συστήματος, όπως σφάλματα, προειδοποιήσεις και διάφορα άλλα συμβάντα, στη βάση δεδομένων. Προσοχή; είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε πόρους και γενικά δεν προτείνεται η ενεργοποίηση του εκτός και αν είναι απαραίτητο.
- Forum: Επιτρέπει τη δημιουργία συζητήσεων γύρω από διάφορα θέματα.
- Help: Διαχειρίζεται την εμφάνιση της ηλεκτρονικής βοήθειας του συστήματος.
- Locale: Το module αυτό θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο αν θέλουμε το περιβάλλον του site μας να εμφανίζεται σε περισσότερες από μία γλώσσες.
- Menu: Δίνει την δυνατότητα στους διαχειριστές να προσαρμόσουν το μενού πλοήγησης του site.
- OpenID: Επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν στο site μας χρησιμοποιώντας ένα OpenID.
- Path: Μας επιτρέπει να τροποποιούμε τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων του site μας ώστε να είναι πιο ευανάγνωστες από τις μηχανές αναζήτησης αλλά και από τους χρήστες. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε αντί για http://www.example.com/node/1234 να έχουμε http://www.example.com/linuxinside.
- PHP Filter: Πολύ «δυνατό» module και ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ασφάλεια του site αν δεν χρησιμοποιηθεί με προσοχή. Δίνει την δυνατότητα να γράψουμε ένα κομμάτι κώδικα PHP μέσα σε ένα σημείο του site (block, node κτλ) το οποίο θα εκτελείται όταν εμφανίζεται η αντίστοιχη σελίδα ή block.
- Ping: Aναλαμβάνει να ειδοποιήσει άλλα sites ότι το περιεχόμενο στο δικό μας site έχει αλλάξει. Στέλνει αυτόματα ειδοποιήσεις (που ονομάζονται “pings”) στην υπηρεσία pingomatic ενημερώνοντας την ότι το site μας άλλαξε.
- Poll: Μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε δημοσκοπήσεις με αρκετά εύκολο τρόπο στο site μας.
- Profile: Το module αυτό είναι απαραίτητο αν θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους χρήστες μας να έχουν το δικό τους προσωπικό προφίλ. Ουσιαστικά μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε προφίλ χρηστών κρατώντας περισσότερες πληροφορίες (όπως όνομα, επώνυμο κλπ).
- Search: Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την διαδικασία αναζήτησης στο site μας, τόσο σε περιεχόμενο όσο και στους χρήστες, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε το module αυτό.
- Statistics: Kαταγράφει κάθε κίνηση των επισκεπτών στο site μας και μας δίνει στατιστικά όπως «Οι Σελίδες με τις περισσότερες επισκέψεις», «Τελευταίες επισκέψεις» και άλλα. Δυστυχώς δεν παρέχει ακριβή στατιστικά και γενικά είναι καλό να μην χρησιμοποιείται διότι επηρεάζει την απόδοση του site μας. Σαν εναλλακτική λύση είναι καλύτερο να εγκαταστήσουμε το module Google Analytics το οποίο υπάρχει στην κοινότητα και μας δίνει την δυνατότητα να συνδέσουμε το site μας με ένα λογαριασμό Google Analytics.
- Syslog: Καταγράφει διάφορα συμβάντα του συστήματος τα οποία και κατηγοριοποιεί με βαθμό κρισιμότητας.
- Taxonomy: Πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα modules του Drupal. Ενεργοποιώντας το μπορούμε να δημιουργήσουμε “κατηγορίες” και να ταξινομήσουμε το περιεχόμενο μας με βάση αυτές.
- Throttle: Παρέχει ένα μηχανισμό ελέγχου της κίνησης του site μας. Μπορεί να καταλάβει πότε το site μας έχει αιχμές (peaks) στην επισκεψιμότητα του και να βελτιστοποιήσει την απόδοση του (όπως για παράδειγμα την απενεργοποίηση συγκεκριμένων modules) έτσι ώστε το site μας να συνεχίσει να λειτουργεί.
- Tracker: Το module αυτό εμφανίζει στους επισκέπτες του site μας μία λίστα με όλες τις νέες αλλά και ενημερωμένες δημοσιεύσεις που έχουν γίνει.
- Trigger: Ένα ακόμα χρήσιμο module το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να ορίσουμε ενέργειες που θα εκτελούνται όταν συμβεί κάποιο γεγονός (όπως για παράδειγμα ένα νέο σχόλιο, η ολοκλήρωση του Cron Job και άλλες πολλές) στο site μας. Με το module αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε αρκετές προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας εργασίες.
- Update Status: Το module αυτό είναι υπεύθυνο να επικοινωνήσει με το Drupal.org και να ελέγξει αν υπάρχουν νέες εκδόσεις τόσο στο ίδιο το Drupal όσο και στα εγκατεστημένα Modules.
- Upload: Αυτό το module είναι απαραίτητο αν θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στους χρήστες μας να ανεβάσουν αρχεία στο site μας.
Φυσικά, εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν χιλιάδες ακόμα χρήσιμα modules τα οποία είναι διαθέσιμα στην κοινότητα του Drupal (www.drupal.org/project/modules) και μας δίνουν την δυνατότητα να φτιάξουμε το site μας ακριβώς όπως έχουμε ονειρευτεί. Θα δούμε αρκετά από αυτά στα επόμενα τεύχη! Καλή αρχή με το νέο σας site!
Διαχείριση με το Drush
To module Drush έχει ως στόχο να παρέχει χρήσιμες εντολές για το Drupal (dru) στους power users που συχνά δουλεύουν από το κέλυφος της γραμμής εντολών (shell ή sh). Για να χρησιμοποιήσουμε το Drush χρειάζεται να έχουμε πρόσβαση στη γραμμή εντολών στον server σας καθώς επίσης να έχουμε εγκατεστημένη και την έκδοση της PHP για τη γραμμή εντολών (php-cli). Το drush παρέχει μία πολύ βολική εντολή μέσω τις οποίας ενημερώνονται όλα τα modules που είναι εγκατεστημένα στο site μας:
drush –l example.com pm update
Η εντολή αυτή ενημερώνει όλα τα modules που είναι εγκατεστημένα στο site μας με τις τελευταίες εκδόσεις τους, αν αυτές υπάρχουν, από το Drupal.org. Για να χρησιμοποιήσουμε το drush θα πρέπει έχουμε ενεργοποιήσει το module Update Status καθώς επίσης και μερικά άλλα drush modules, όπως το drush package manager και κάποια από τα βοηθητικά πακέτα για το package manager όπως το wget support. Αν και το drush έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες, η δυνατότητα της αυτόματης ενημέρωσης είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα σε μεγάλα sites τα οποία μπορεί να έχουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες modules ενεργοποιημένα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε μετά την εντολή είναι να τρέξουμε το αρχείο update.php (http://example.com/update.php) έτσι ώστε το κάθε module να ενημερώσεις στη βάση δεδομένων.
Θέματα Ασφάλειας
Όπως γνωρίζετε, το Internet είναι ένα πολύ ...επικίνδυνο μέρος και θα πρέπει το κάθε site να θωρακίζεται όσο περισσότερο γίνεται καθώς είναι εκτεθειμένο σε εκατοντάδες χιλιάδες κακόβουλους χρήστες. Είναι δική μας υποχρέωση να ελέγχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ασφάλεια του site μας, να ενημερώνουμε το σύστημα με τις τελευταίες αλλαγές και φυσικά να επιλέξουμε τα σωστά modules. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε πάντοτε εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του Drupal. Μπορεί αυτή η συμβουλή να ακούγεται τετριμμένη, όμως δυστυχώς δεν είναι. Για τον λόγο αυτό το Drupal έχει φροντίσει και έχει ως προ εγκατεστημένο το Update Status module το οποίο ελέγχει τόσο την βασική (core) έκδοση του Drupal όσο και τα modules που είναι εγκατεστημένα και μας ενημερώνει για την ύπαρξη νέων ενημερώσεων.
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Μπραβο πολυ ωραια παρουσιαση , εγω προσωπικα χρησιμοποιω joomla , αλλα κ το drupal ειναι εξαιρετικο κ για οσους θελετε να το δοκιμασετε μην διστασετε ειναι πολυ απλη η εγκατασταση , θα ελεγα ισως ακομη πιο απλη απο οτι την περιγραφει ο φιλος απο πανω , κ θα εκπλαγειται με τις δυνατοτητες που θα εχετε .
Φίλε μου αναφέρεις ότι για να κάνουμε εγκατάσταση του drupal απλά ξεζιπάρουμε το αρχείο drupal που κατεβάσαμε και ανεβάζουμε τα αρχεία στον κεντρικό φάκελο του server και μετά κάνουμε install.
Στην περιπτωση που θέλουμε να το στήσουμε τοπικά στον υπολογιστή μας που αντιγράφουμε τα αρχεία;
Εχω το mint και έχω στήσει το lampp.
Θέλω απλά να στήσω το drupal ston υπολογιστή μου για να δω πως είναι.