IDE για c/c++

mashua | Παρ, 09/12/2008 - 16:43 | 1' | 8

χαίρετε, θα ήθελα να ζητήσω κάποια γνώμη για να μου πεί κάποιος ένα καλό IDE για να γράψω και να κάνω compile κώδικα c/c++...

ευχαριστώ προκαταβολικά...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δεν έχω ιδέα για καλά ide (είμαι της σχολής text editor & make)

...αλλά μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο δημιούργημα του avr_freak:
http://www.linuxinsider.gr/forum/gcc-c-compiler-ide-linux

Προσωπικά δουλεύω Emacs, το οποίο όμως δεν είναι ακριβώς ο ορισμός του IDE. Αν έχει όρεξη να δεις τι μπορείς να κάνεις με αυτό, ψάξε λίγο στο internet για "emacs IDE C/C++" κ θα το βρεις το δρόμο.

Αλλίως νομίζω ότι το Eclipse είναι ό,τι πιο διαδεδομένο κ πλήρες. Προσωπικά με εκνευρίζει όταν θέλω να γράψω κάτι απλό να ανοίγω το "τέρας" που παίρνει χρόνια να φορτώσει.

Εναλλακτικά, το Kdevelop είναι γενικά συμπαθές, κ ειδικά άριστο αν γράφεις εφαρμογές για KDE.

Επίσης κάποτε δούλεψα κ το Anjuta, αλλά η μετάβαση σε emacs δεν άργησε ;-)

αρχικά και εγώ έτσι ήμουν αλλα...δεν πήγαινε άλλο!
Οχι πλάκα κάνω,απλά είναι καιρός να βρούμε κατι πιο ολοκληρωμένο,,,

luckyb]Δεν έχω ιδέα για καλά ide (είμαι της σχολής text editor & make) 

Παλιο - geek :P:P:P κατεστραμένε ..... }:)

hacker emblem

Μιλάει αυτός που έχει για υπογραφή βουλίτσες σε τετραγωνάκια :-p

Shephard]χαίρετε, θα ήθελα να ζητήσω κάποια γνώμη για να μου πεί κάποιος ένα καλό IDE για να γράψω και να κάνω compile κώδικα c/c++...

Ναι. Το vim και το Emacs.

Σοβαρά τώρα. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους κυριολεκτικά σιχαίνομαι τα "IDE" είναι:

(1) Σε αναγκάζουν να γράφεις κώδικα με τον ενσωματωμένο "text editor" που έχουν.

Το κακό με αυτό είναι ότι ο ενσωματωμένος text editor, στο 99.999% των περιπτώσεων, δεν είναι ούτε τόσο extensible, ούτε τόσο βολικός, ούτε καν τόσο καλά documented όπως το vim και το Emacs. Το κάθε IDE έχει τη δική του άποψη για το πόσο μέγεθος έχει το TAB, και κανένα, μα _κανένα_ από όσα έχω δει δεν έχει ξεχωρίζει την έννοια του "ο χρήστης πάτησε TAB στο keyboard" από την έννοια "το default indentation level είναι 4 στήλες".

Το αποτέλεσμα είναι συνήθως κακογραμμένες, ηλίθια στοιχισμένες ανωμαλίες που νομίζουν ότι είναι πηγαίος κώδικας, όπως:

            if(blah=baz) {
                                                  foo;
        bar;
                      }

Προτιμώ το vim ή το Emacs μου. Ευχαριστώ δε θα πάρω...

(2) Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν κάποιο IDE *δεν* γράφουν όλα τα options σε αντίστοιχα Makefiles

Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορεί να μεταγλωττιστεί ένα πρόγραμμα 100 γραμμών αν δεν ανοίξεις το σούπερ-γαμάτο IDE που θέλει μισή ώρα να πει καλημέρα, να φορτώσει 8192 Java, Python και Perl plugins, και μετά να ανοίξει το μαγικό, incompatible με το standard make(1), αρχείο που έχει αποθηκεύσει το "project profile".

Αυτό δημιουργεί την εντύπωση πως είναι τρομερά δύσκολο να γράψει κανείς makefiles για να κάνει πραγματικά εύκολο το build ενός project. Κάτι που θα 'πρεπε να είναι τόσο απλό όσο το να γράψεις απλά:

make all

Μεταμορφώνεται σε μια άσκηση ευλυγισίας των άκρων του προγραμματιστή, καθώς προσπαθεί να χωρέσει στο κεφάλι του τα δεκάδες ασύμβατα GUI από τα 20 διαφορετικά "projects" που χρειάζεται για να κάνει compile & link *ένα* τελικό πρόγραμμα.

Φαντάσου τι γίνεται π.χ. όταν ένα πρόγραμμα "Foo" πρέπει να κάνει link με δύο βιβλιοθήκες "Bar" και "Baz", αλλά για να κάνεις compile καθένα από τα Foo, Bar και Baz πρέπει να ανοίξεις και διαφορετικό "project file" με διαφορετικό "IDE".

"No thanks..." και πάλι.

--
My other computer runs BSD too.

Συμφωνώ με τον keramida και να προσθέσω ότι χρησιμοποιώντας το vim (sorry δεν έχω ασχοληθεί με τον emacs), είναι στοιχειωδώς εύκολο να διαπιστώσεις/ρυθμίσεις διάφορες λεπτομέρειες που μπορούν να βγάλουν πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμα bug κατά το compile του κώδικα.
Χαρακτηριστρικά αναφέρω: Το τέλος της γραμής είναι CR, CR/LF ή LF. Το encoding του κειμένου είναι UTF8, ISO-8859-1, το tab εισάγει χαρακτήρα tab ή μία σειρά χαρακτήρες space, και πόσους από δαύτους?
Καλή τύχη να βρεις σε βάθος 30 παραθύρων και 40 υπομενού πως γίνονται αυτά σε γραφικά περιβάλλοντα, ειδικά της MS πχ Visual Studio, (the horror! the horror!)