KDE 4 & Πως Ρυθμίζουμε την Επιφάνεια Εργασίας

giannis12a | Κυρ, 03/29/2009 - 13:52 | 16' | 28

Επειδή βλέπω πως πολλοί μπερδεύονται και δεν καταλαβαίνουν την διαφορά του 4 με τις προηγούμενες εκδόσεις του KDE ή και του GNOME , να πούμε εδώ πως είναι τελείως διαφορετική η φιλοσοφία του και λειτουργεί λιγάκι διαφορετικά.  Ίσως στην αρχή να μας ξενίζει λίγο, αλλά μόλιςτ το συνηθίσετε, δεν υπάρχει γυρισμός,  πιστέψτε με.

Ξεκινάμε διευκρινίζοντας πως όλα πλέον γίνονται με τα λεγόμενα plasmoids και μόνον , γιατί και η επιφάνεια εργασίας του είναι απο μόνη της ένα plasmoids (στον τρόπο που λειτουργεί τουλάχιστον).

ΑΦΟΡΑ ΤΟ KDE 4.2

 

1.  ΦΑΚΕΛΟΣ DESKTOP & ΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Άν και στην εγκατάσταση δημιουργείται αυτόματα ο φάκελος ας το διευκρινίζουμε για να δούμε και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. 

Για να έχουμε λοιπόν εμφάνιση των αντικειμένων στην επιφάνεια εργασίας , κάνουμε κλικ στην πάνω δεξιά γωνία και κάνουμε κλικ στο   unlock widgets > add widgets > folder view.

Βλέπουμε λοιπόν πως εμφανίστηκε στην επιφάνεια εργασίας ένας νέος φάκελος που ονομάζεται desktop folder.

Όταν πάμε με τον κέρσορα πάνω του και είναι ξεκλείδωτη η επιφάνεια εργασίας (όπως την αφήσαμε δηλαδή) εμφανίζεται μια πλαϊνή μπάρα. Αυτή είναι η μπάρα ρυθμίσεων για το εν λόγω plasmoid. Πάνω πάνω είναι η επιλογή της αλλαγής μεγέθους (ένα τετράγωνο με δύο βελάκια), από κάτω ακριβώς είναι ένα στρογγυλό βέλος , με το οποιο περιστρέφουμε το plasmoid και τρίτο κατά σειρά είναι ένα κλειδί (γερμανικό κλειδί-εργαλείο) με το οποίο έχουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου plasmoid.

Πατάμε λοιπόν στο κλειδί και ανοίγει ένα νέο παράθυρο με τίτλο Folder View Settings.  Στην πρώτη ενότητα που είναι το location, βλέπουμε δεξιά τις επιλογές για τον φάκελο. Στην περίπτωσή μας πρέπει να λέει Show the desktop folder. Εάν θέλουμε και κάποιον άλλο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας για άμμεση πρόσβαση, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και αντί για show the desktop folder πάτάμε show a place κι εκεί επιλέγουμε όποιον άλλο φάκελο θέλουμε.  Προτείνω να βάλετε και τον φάκελο του home σας, ώστε με ένα κλικ να έχετε πρόσβαση σε όποιο αρχείο θέλετε άμμεσα.

 

 

Εκεί λοιπόν μπορούμε πλέον να σύρουμε όποια εφαρμογή μας αρέσει και την χρησιμοποιούμε συχνότερα. Είναι η λεγόμενη συντόμευση εργασίας. Απλά δηλαδή ανοίγουμε το μενού (kick off μονο εκεί γίνεται) και πατώντας πάνω στην εφαρμογή που θέλουμε την σέρνουμε μέσα στον φάκελο του folder view και είμαστε έτοιμοι.

 

Σημ.   Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούν όλα τα plasmoids και κάθε ένα έχει τις δικές του ρυθμίσεις. Πρόκειται για πραγματικά απίστευτα εργαλεία που έρχονται ως default πλέον στο 4. 

 

Αυτό ήταν το σημαντικότερο θέμα με το KDE 4 , που μπέρδευε τον περισσότερο κόσμο , γιατί λειτουργεί όπως είδαμε λιγάκι διαφορετικά, αλλά νομίζω πως τώρα θα σας φαίνεται ιδιαίτερα απλό.

 

2.  ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛ

 

Με ξεκλείδωτη επιφάνεια εργασίας πάλι , κάνουμε κλικ στην μπάρα εργασίας  (στο τέλος που έχει ένα εικονίδιο όπως και στην πάνω δεξιά γωνία) και θα δούμε πως ανοίγει μία νέα μπάρα ακριβώς από πάνω με κάποιες ρυθμίσεις.

 

α.  Screen edge

      Από εδώ ρυθμίζουμε το κεντράρισμα  της μπάρα εργασίας.

 

β.  Height

     Από εδώ ρυθμίζουμε το ύψος της μπάρας εργασίας.

 

γ.   Add widgets

      Το γνωστό μας πλέον σημείο αναφοράς που μας δίνει την δυνατότητα να προσθέσουμε και στην μπάρα plasmoids και διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως ας πούμε ο κάδος, το εικονίδιο του φόρτου μπαταρίας κλπ κλπ.

 

δ.   Lock widgets

      Από εδώ κλειδώνουμε την επιφάνεια εργασίας (και το πάνελ συγχρόνως εννοείται. Είναι σημαντικο να καταλάβουμε πως για να κάνουμε  κάποια αλλαγή στην επιφάνεια εργασίας πρέπει πρώτα να την ξεκλειδώνουμε. Και μετά καλό είναι να την κλειδώνουμε , αλλιώς μετακινούνται άθελά μας τα αντικείμενα που είναι πάνω της).

 

ε.   More settings

     Από εδώ έχουμε πρόσβαση στις υπόλοιπες ρυθμίσεις του πάνελ όπως κεντράρισμα του πάνελ στην επιφάνεια εργασίας (όταν το έχουμε μικρύνει με τα πλαϊνά βελάκια που βγάζει) , άν το πάνελ θα είναι πάντα ορατό ή θα εξαφανίζεται όταν δεν το χρησιμοποιούμε , άν τα παράθυρα θα το καλύπτουν ή όχι κι ένα σωρό άλλα τέτοια. Με ανοιχτή την μπαρα ρύθμισης, όταν πάμε το ποντίκι πάνω σε ένα αντικείμενο βγαίνει ένας σταυρός που μας δείνει την δυνατότητα να μετακινήσουμε όπου θέλουμε το αντικείμενο , ακόμη και εκτός μπάρας και να γίνει από μόνο του ένα νέο plasmoid.   Απίστευτο φίλοι μου και όμως αληθινό. Και άν το σύρουμε πάλι πάνω στην μπάρα, αυτό πάλι θα ενσωματωθεί πάλι εκεί.  Είπατε τίποτα?

 

3.   ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛ

     

      Ξεχάστε κι εδώ ότι ξέρατε μέχρι τώρα.  Τα θέματα του πάνελ είναι και αυτά plasmoids.  Για ν'  αλλάξουμε ένα θέμα στην μπάρα λοιπόν , κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας (σε κενό σημείο που δεν έχει τίποτα) κι επιλέγουμε appearance settings.  Εδώ σας έχω μία έκπληξη.  Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα τώρα να κάνουμε όλη την επιφάνεια εργασίας ----->  desktop folder view και να είναι όπως κλασικά έχουμε συνηθίσει, πηγαίνοντας στην επιλογή desktop activity > folder view.  Ξαναρωτάω λοιπόν:   είπε κανείς τίποτα? lol.  Επιλέγετε λοιπόν ότι σας βολεύει καλύτερα, εξάλλου πάλι θα μπορείτε να βάλετε plasmoids στην επιφάνεια ότι και να διαλέξετε.

Σημ.    στην επιλογή desktop folder view δεν μπορούμε από την μπάρα να βγάλουμε κάποια plasmoids παρά μόνο με τον κλασικό τρόπο add new widget.

Λοιπόν επιστρέφουμε πάλι , στο πως αλλάζουμε το θέμα. Πάμε από κάτω εκεί που λέει desktop themes. Λογικά λέει oxygen σαν θέμα και με το βελάκι βλέπουμε ποια άλλα διαθέσιμα υπάρχουν. Άν δεν υπάρχουν πολύ απλά , πατήστε δίπλα που λέει new themes και το παράθυρο που θ' ανοίξει θα συνδεθεί με το kdelook.org και θα δείτε όλα τα διαθέσιμα θέματα για το kde 4. Απλά πατήστε install  και αυτό ήτανε , το νεό θέμα εγκαταστήθηκε αυτόματα χωρίς τίποτε άλλο. Επιλέγουμε λοιπόν κάποιο της αρεσκείας μας. Το αλλάζω κι εγώ στο εκπληκτικό tragedy που είναι ιδανικό για σκούρα wallpapers.

Από κάτω ακριβώς μας δίνει την επιλογή ν '  αλλάξουμε εικόνα παρασκηνίου (wallpaper backround) , βάζουμε ένα της αρεσκείας μας και είμαστε έτοιμοι με νέο θέμα.

Ένα με σκούρο θέμα και αρκετά φορτωμένο η αλήθεια είναι και σε προβολή όλη η επιφάνεια να είναι φάκελος επιφάνειας εργασίας (desktop folder view)

 

 

Κι ένα ανοιχτόχρωμο με θέμα το sabre tiger το οποίο κάνει τα πάνελ να μοιάζουν με τις γνωστές σε όλους μας dock , τύπου Mac.

 

Σε αυτό το screenshots όπως θα παρατηρήσετε έχω βάλει πάνω κι ένα δεύτερο πάνελ, το οποίο περιέχει τις συντομέυσεις για τα προγράμματα που χρησιμοποιώ καλύτερα. Μ'  αρέσει καλύτερα σαν αισθητική , από το να έχω απλές συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας γιατί δεν μου αρέσει και φέρνει πιο πολύ σε win.

Να πούμε εδώ πως υπάρχουν κάποια θέματα όπως το Aya , το οποίο προσομοιώνει τα χρώματά του ανάλογα με το χρώμα που έχουμε επιλέψει για τα παράθυρά μας, από το K kontrol center.

 

4. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ GTK ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Επειδή το kde χρησιμοποιεί την qt στις gtk εφαρμογές υπάρχει ένα θεματάκι ώς προς την ομοιομορφία των εφαρμογών αυτών. Απλά δείχνουν πιο άσχημες αυτές οι εφαρμογές. Εδώ λοιπόν το πρόβλημα αυτό λύνεται απλά εγκαθιστώντας το πακέτο gtk-qt-engine και το gtk-kde4-oxygen-theme από το kdelook.org
. Αφού εγκαταστήσουμε την qt-engine πάμε από το system settings > GTK styles & fonts και στην ενότητα GTK STYLES επιλέγουμε το use my kde sytle in gtk applications (το οποίο όμως με κάποιες εφαρμογές παρουσιάζει ασυμβατότητα) επιλέγουμε την άλλη εκδοχή που λέει use another style κι εκεί επιλέγουμε το kde4-oxygen που κατεβάσαμε προηγουμένως για καλύτερη απεικόνιση και ομοιομορφία. Υπάρχουν βέβαια έτοιμες και άλλες επιλογές που απλά δεν είναι ίδιες με του oxygen, μικρό το κακό.

Synaptic Package Manager\

Για να έχει κι αυτός καλύτερη εμφάνιση κάνουμε τα εξής:

Σε κονσόλα δίνουμε :     sudo apt-get install gtk-chtheme

Αφού εγκατασταθεί , δίνουμε πάλι σε κονσόλα :    kdesudo gtk-chtheme

κι εκεί ορίζουμε την qt courve ας πούμε για να έχει και ωραίες γωνίες και η εμφάνισή του πλέον θα είναι σούπερ. Μια φορά το δίνουμε, γιατί μετά θέλει κάτι αρχεία διαγραφές κλπ κλπ για να ξανατρέξει το πρόγραμμα.

 

5. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ανοίγουμε το system settings > Regional & Language > keyboard layout. Στην ενότητα Layout τικάρουμε την επιλογή Enable keyboard layouts
. Βρίσκουμε στον πίνακα αριστερά την Ελληνική σημαία και με το pράσινο βελάκι την πάμε δεξιά κάτω από την Αμερικάνικη και πατάμε apply και αμέσως εμφανίζεται μια σημαία με την τρέχουσα γλώσσα στο πάνελ.
Σαν προεπιλογή για την αλλαγή της γλώσσας έχει το ctrl + shift + k και πατώντας με το βελάκι πάνω στην σημαία. Άν πάμε στην τρίτη ταμπέλα Advanced θα ορίσουμε όποιον συνδιασμό μας βολέυει καλύτερα.

 

Αυτές είναι ουσιαστικά οι διαφορές του KDE 4.2  από το KDE 3.5.10 ώς προς τον τρόπο λειτουργίας της επιφάνειας εργασίας και ως προς τα plasmoids.

Οι παραμετροποιήσεις που παίρνει το KDE  γενικώς είναι αμέτρητες και θα ήθελα 10 σελίδες και πολύ χρόνο που δεν διαθέτω όσο θα ήθελα για να τα αναφέρουμε, αλλά και να τα αναλύσουμε στο πως λειτουργούν.   Τα οποία όμως είναι ευκολότερα στην κατανόηση πως αλλάζουμε π.χ εικονίδια μέσα από το control center, είναι στράτα - στρατούλα, τα πάντα γίνονται αυτόματα.

Ελπίζω να βοηθήσει ο οδηγός και όσοι μπερδεύτηκαν ή δεν τους βόλεψε στην αρχή το KDE 4.2 να το ξαναδούν με άλλη ματιά αυτή την φορά.

 

Καλές δοκιμές.  

    

Υ.Γ.     Να μην ξεχάσω να πω ξανά ένα μπράβο στον φίλο Hayzel από το adslgr.com  που έφτιαξε το καταπλητκικό plasmoid  TVGR κι έχουμε στην επιφάνειά μας το πρόγραμμα των Ελληνικών καναλιών.

 

 

 

 

    

 

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μπραβο ρε Γιαννη. Καλη δουλεια, που χρειαζοταν η αληθεια ειναι, για το νεο & ... εξωτικο KDE!!!
Ελπιζω να το συμπηρωνεις/ουμε, με οτι νεο προκυπτει... & ναι το plasm με τα καναλια ειναι super!! :)

Ευχαριστώ Κωνσταντίνε.   Είναι πολύ δύσκολο να καλύψεις όλη την παραμετροποίηση του KDE , γιατί όπως είναι γνωστό έχει απίστευτες δυνατότητες και πάρα πολλές ρυθμίσεις.  Προσπάθησα σαν αρχή να καλύψω τα πολύ βασικά, για να μπορεί κάποιος να πει πως ξεκινάει .

 

Ήδη πρόσθεσα άλλη μία ενότητα, σχετικά με την απεικόνιση των GTK εφαρμογών , που υπάρχει ένα θεματάκι.  Ήταν σημαντικό και το είχα παραλείψει στον αρχικό οδηγό.  Ότι βλέπω πως είναι αναγκαίο και όταν ο χρόνος μου το επιτρέπει μιας και η κόρη δεν μου αφήνει και πολύ, θ'  ανεβάζω ότι μπορώ, για να γίνει ο οδηγός καλύτερος κι ευκολότερος στην κατανόηση του KDE 4.

 

~~~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

Μπράβο Γιάννη! Χρειαζόταν!

Μια προσθήκη/παρατήρηση/διαφορετικότητα για την ομορφιά των εφαρμογών Gnome στο KDE4 και σε Debian.

Εγώ δεν θέλω ίδιο στυλ στις Gnome εφαρμογές, απλά να φαίνονται όπως είναι κανονικά. Οπότε έχω φτιάξει ένα αρχείο gnomesettings.desktop με αυτά τα περιεχόμενα


[Desktop Entry]
Exec=gnome-settings-daemon &
Name=GNOME Settings Daemon
Type=Service
X-KDE-StartupNotify=false
OnlyShowIn=KDE;
X-KDE-autostart-phase=2

και το έχω στο ~/.kde4/Autostart για να φορτώνει αυτόματα, όταν μπαίνω στο KDE4. Έτσι οι Gnome εφαρμογές έχουν το δικό τους στυλ στο KDE4.

--

"the car's on fire and there's no driver at the wheel.
and the sewers are all muddied with a thousand lonely suicides.
and a dark wind blows."  GYBE

Μπράβο Γιάννη, καλό how-to. Όντως, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως άπαξ και καταλάβεις πώς να δουλεύεις με το KDE4, δεν υπάρχει μετά γυρισμός. Το έχω βάλει εδώ και δύο εβδομάδες περίπου στο Sidux σύστημά μου και έχω κολλήσει.

Μία ερώτηση: στο screenshot με το sibre tiger θέμα, αριστερά έχεις το widget "Desktop Folder" μακρόστενο, από πάνω μέχρι κάτω στην οθόνη, με τα εικονίδια το ένα κάτω από το άλλο. Πώς άλλξες το σχήμα του; Εγώ δεν βρήκα τρόπο να αλλάξω το default σχήμα του δηλ. το παραλληλόγραμμο.

Με τα widgets ξεκλείδωτα στην επιφάνεια εργασίας άφησε για λίγο το ποντίκι επάνω στο "folder view" που θέλεις.

Θα εμφανιστεί δεξιά ή αριστερά του αυτή η μπάρα  "μορφοποίησης" του widget που συνήθως έχει 4 κουμπάκια. Το κάτω κάτω πχ είναι για να κάνεις delete το widget

Το πάνω πάνω είναι για να του αλλάζεις μέγεθος. Κάνε αριστερό κλικ επάνω του και μετά έχοντας το πατημένο, σύρτο μέχρι το widget σου ν'αποκτήσει το μέγεθος και σχήμα (για τετράπλευρο μιλάμε εεεε ) που θέλεις.

Επίσης αν θέλεις με παρόμοιο τρόπο, με το δεύτερο κουμπάκι κάνεις rotate (περιστροφή)

Χίλια ευχαριστώ φίλε. Η αλήθεια είναι ότι ήξερα για εκείνο το κουμπάκι αλλά το μόνο που έκανα πάνω του ήταν μονό κλικ - δεν μου είχε περάσει από το μυαλό η ίδέα να κρατήσω και να σύρω. Χρειάζονται αναδυόμενα tips εκεί.

Όταν πάμε με τον κέρσορα πάνω του και είναι ξεκλείδωτη η επιφάνεια εργασίας (όπως την αφήσαμε δηλαδή) εμφανίζεται μια πλαϊνή μπάρα. Αυτή είναι η μπάρα ρυθμίσεων για το εν λόγω plasmoid. Πάνω πάνω είναι η επιλογή της αλλαγής μεγέθους (ένα τετράγωνο με δύο βελάκια), από κάτω ακριβώς είναι ένα στρογγυλό βέλος , με το οποιο περιστρέφουμε το plasmoid και τρίτο κατά σειρά είναι ένα κλειδί (γερμανικό κλειδί-εργαλείο) με το οποίο έχουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου plasmoid.

Θα σε μαλώσω, δεν διαβάζεις προσεκτικά τι γράφω.

 

~~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

Ξερει κανεις πως να βαζω 2 παραθυρα το ενα πανω στο αλλο οπως στο 3.5.10???????????

 

=============================

Sabayon 4!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [img=http://www.danasoft.com/sig/andreastux485157.jpg][/img]

Τι εννοείς?

 

~~~~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

Sorry λαθος  δικο μου!!!!!!!!!!! Στο panel λεω πως θα ειναι  δυο παραθυρα σαν την photo

 

 

Βλεπεις εχει 2 παραθυρα το ενα πανω στο αλλο και ενα μονο του, νομιζω οι γινεται και στο kde 4 καιτι τετοιο!!!!!

Photo απο Sabayon 3.5.1 με kde 3.5.10

 

=============================

Sabayon 4!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [img=http://www.danasoft.com/sig/andreastux485157.jpg][/img]

Άν κατάλαβα καλά, εννοείς στην κάτω μπάρα που δείχνει τ'  ανοιχτά παράθυρα.

Έχω την εντύπωση πως αυτό δεν γίνεται στο 4. Τουλάχιστον δεν  το έχω βρει και δεν το έχω ψάξει κιόλας, γιατί με βολεύει καλύτερα το τωρινό σκηνικό.

 

~~~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

Ναι........... τα παραθυρα που ειναι το ενα πανω στο αλλο λεω.......διπλα στην συντομευση του konqueror!

Τελικα βρικα τι θελει!

Δεξι κλικ πανω στο task manager-->taskmanager settings--> και τσεκαρουμε το κατακι που λεει Force row Settings.

Και ειμαστε οκ!!!

Δεν ειναι οπως στο kde 3.5.x, αλλα οταν ειναι ενα παραθυρο, φαινεται μεγαλο και μετα αμα ανοιξεις και αλλα παραθυρα φαινεται ετσι οπως σου λεω!!

Δεν λεω, καλη η νεα εμφανηση αλλα επειδη εχω την ταση να ανοιγω πολλα παραθυρα με βολευει να τα βλεπω ετσι!!!!!!!!!!!

=============================

Sabayon 4!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [img=http://www.danasoft.com/sig/andreastux485157.jpg][/img]

Δεν το ξέρω γιατι' δεν το χρησιμοποιούσα ποτέ αυτό που λές, αλλά σαν plasmoids υπάρχει ένα για RSS κι ένα για NEWS

~~~~~~~~


για κάντε κλικ στην

υπογραφή

Καλημέρα σε όλους Είμαι καινούριος στο LINUX , και θα είθελα μια βοήθεια από το forum. Εχω το UBUNTU 9.04 και μου άρεσε

πολύ το KDE που σχολίασε ο GIANIS 12 a. προσπάθησα να το βρώ από synaptic αλλά μου έβγαλε πολά πακέτα και δεν ξέρω ποιό

από όλα να κατεβάσω. χρισιμοποιώ τα Ελληνικά στο λειτουργικό μου λόγω περιορισμένης γνώσης των Αγγλικών. Μπορεί κάποιος

να με βοηθείση? Επίσης σε περίπτωση που θέλω να βγάλω το KDE γίνεται? Και υπάρχει επιλογή όταν ξεκινά το P.C να διαλέγω

μεταξύ GNOME και KDE? Ευχαριστώ πολύ για όποια βοήθεια.

Καλώς ήρθες elhnac :-)

Καταρχήν, είναι καλύτερα αν έχεις κάποιο διαφορετικό  ερώτημα, ν'ανοίγεις καινούργιο thread.

Αν ήθελες μόνο KDE και ubuntu μπορείς να εγκαταστήσεις το kubuntu !!

Έτσι όπως έχεις το σύστημα σου (με gnome) μπορείς να εγκαταστήσεις το πακέτο kubuntu-desktop. Αυτό θα σου φέρει όλα τα απαραίτητα πακέτα για να έχεις ένα πλήρες ubuntu KDE σύστημα.

Με το που ξεκινάει ο ΗΥ σου, στην οθόνη logon, θα σου δίνεται η επιλογή να επιλέξεις με ποιο γραφικό περιβάλλον θα ξεκινήσεις (επιλογή session)

Ψηλορυθμηση.........

Πως κανω τα φακελακια και τα αρχεια που φαινονται στο folder view να ανοιγουν με 2 κλικ και οχι με ενα........

Δεν μπορω να το βρω και εχω σκασει!!!!!    

 

Sabayon 4.1!!!!!!!

 

Είναι στις ρυθμίσεις του System Settings > Keyboard & Mouse. Θα δεις δύο radio-button που λένε "Double click μπλα μπλα..." και "Single-click ..." :)
 

Έκανα κάτι πολύ extreme για το επίπεδο μου. Έβαλα στο eeepc 1000h arch με kde4 με και δουλεύει perfect ξεκινάει πιο γρήγορα από το desktop που έχει mint/gnome. Επειδή δεν το ξέρω καθόλου το kde έχω μια απορία. Πάω στο kde kicker δηλαδή στο μενού για να προσθέσω εφαρμογές όπως το opera και το openoffice κάνω όλη την διαδικασία αλλά δεν το κάνει save, μήπως παίζει κάτι με δικαιώματα και δεν μπορεί να το σώσει ο user? πως θα το φτιάξω? καλά στο policykit γίνετε της κακομοίρας δεν βρήσκω άκρη.

Πάντως από εφέ το kde4 είναι όλα τα λεφτά!!!!!!!!!!!

'Αν εννοείς το μενού του kickoff και θέλεις να το βάλεις στα αγαπημένα, ώστε μόλις το ανοιγεις να τα έχεις όλα εκεί τα πιο συνηθισμένα που χρησιμοποιείς , τότε στο εικονίδιο της εφαρμογής που θέλεις, άν κάνεις δεξί κλικ, σου βγάζει μία επιλογή add to favorites ή προσθήκη στα αγαπημένα στα Ελληνικά.

 

 

 


για κάντε κλικ στην

υπογραφή

giannis12a]

'Αν εννοείς το μενού του kickoff και θέλεις να το βάλεις στα αγαπημένα, ώστε μόλις το ανοιγεις να τα έχεις όλα εκεί τα πιο συνηθισμένα που χρησιμοποιείς , τότε στο εικονίδιο της εφαρμογής που θέλεις, άν κάνεις δεξί κλικ, σου βγάζει μία επιλογή add to favorites ή προσθήκη στα αγαπημένα στα Ελληνικά.

 

 

 


για κάντε κλικ στην

υπογραφή

Όχι δεν κατάλαβες, τα κάνω αυτά: με δεξί κλικ κάνω add δίνω την εντολή, το όνομα που θέλω να έχει η εφαρμογή και το ico ακόμα του δίνω αλλά όταν πατάω αποθήκευση δεν γίνετε

99% όλες οι ρυθμίσεις για τα εικονίδια και ονόματα των εφαρμογών που εμφανίζονται στο Kicker γίνεται σε ξεχωριστά ανά εφαρμογή αρχεία που θα βρεις στο φάκελο /usr/share/applications (στον οποίο έχεις πρόσβαση μόνο με δικαιώματα root). Π.χ. εκεί μέσα θα βρεις το αρχείο opera.desktop. Αυτό είναι αρχείο κειμένου με γραμμές σαν κι αυτές

icon=/usr/share/pixmaps/opera.png. 

Αν είναι έτσι (γιατί μπορεί και να μην είναι), μπορείς να ανοίξεις τα αρχεία των εφαρμογών που εγκατέστησες και να τα τροποποιήσεις όπως θες.

Αυτό εδώ http://i.imagehost.org/0942/menu_2.png
προσπαθώ να κάνω αλλά μάταια, δεν το αποθηκεύει.

dimitris]

Μπράβο Γιάννη! Χρειαζόταν!

Μια προσθήκη/παρατήρηση/διαφορετικότητα για την ομορφιά των εφαρμογών Gnome στο KDE4 και σε Debian.

Εγώ δεν θέλω ίδιο στυλ στις Gnome εφαρμογές, απλά να φαίνονται όπως είναι κανονικά. Οπότε έχω φτιάξει ένα αρχείο gnomesettings.desktop με αυτά τα περιεχόμενα

[Desktop Entry] Exec=gnome-settings-daemon & Name=GNOME Settings Daemon Type=Service X-KDE-StartupNotify=false OnlyShowIn=KDE; X-KDE-autostart-phase=2

και το έχω στο ~/.kde4/Autostart για να φορτώνει αυτόματα, όταν μπαίνω στο KDE4. Έτσι οι Gnome εφαρμογές έχουν το δικό τους στυλ στο KDE4.

--

"the car's on fire and there's no driver at the wheel.
and the sewers are all muddied with a thousand lonely suicides.
and a dark wind blows."  GYBE

 

 

Το αρχείο το έγραψες με touch... ?   αν έχεις την καλοσύνη γράψε την διαδικασία δημιουργίας του αρχείου και μετά λογικά πρέπει να το δήλωσες και στο $PATH η κάνω λάθος ;