Hacking σε... αεροπλάνο!

dsyrmalis | Σάβ, 04/13/2013 - 07:28 | 2' | 2


Η απόκτηση του ελέγχου ενός αεροσκάφους της πολιτικής αεροπορίας απο έναν κακόβουλο χρήστη μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ταυτόχρονα όμως πρόκειται και για κάτι πολύ τρομακτικό που σοκάρει. Και όμως! Απο ότι φαίνεται όχι απλώς είναι δυνατόν να συμβεί αλλά μπορεί να συμβεί και αρκετά εύκολα.
Όλα αυτά τα αποκάλυψε ο Hugo Teso ο οποίος είναι σύμβουλος ασφαλείας αλλά και πιλότος. Με μια εφαρμογή που ανέπτυξε και χρησιμοποιώντας ένα κινητό με λειτουργικό σύστημα Android ήταν σε θέση να πάρει τον έλεγχο της πλοήγησης του αεροπλάνου και των συστημάτων που βρίσκονται στο Cockpit!

"Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα και να τροποποιήσει οτιδήποτε σχετίζεται με το σύστημα πλοήγησης". Επίσης, ανακάλυψε πως μπορούσε να παρακολουθήσει τις επικοινωνίες, να τις μπλοκάρει αλλά και να τους εισάγει δεδομένα!

Μετα απο τρια χρόνια εξερεύνησης τα αποτελέσματα εξέπληξαν και τον ίδιο: "Περίμενα πως θα υπήρχαν κενά στη ασφάλεια αλλά τελικά ήταν αρκετά ευκολότερο απο όσο φανταζόμουν."
Ήδη πάντως όσοι εμπλέκονται στην ασφάλεια των πτήσεων σπεύδουν να διορθώσουν το πρόβλημα.
Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το ζήτημα[url=http://backtrack-page.blogspot.ca/2013/04/it-is-terrifying-prospect-hac…] μπορούμε να βρούμε εδώ[/url] αλλά και στην [url=http://conference.hitb.org/hitbsecconf2013ams/materials/D1T1%20-%20Hugo… του Hugo Teso. [/url]
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Τα περισσότερα γίνονται από μέσα και σπάνια από έξω..!! Αν ήταν έτσι τότε τα αεροπλάνα γιατί πέφτουν σε αεροπειρατείες; επίσης οι πιλότοι γιατί χρειάζονται ; μάλλον σενάρια επιστημονικής φαντασίας που ίσως στο απώτερο μέλλον να μας απασχολήσουν..! Προς το παρόν σπεύδε βραδέως.!

Το ότι γίνεται, αποδείχθηκε απο πιλότο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρμόδιοι αναγνωρίζοντας το πρόβλημα σπεύδουν για να το φτιάξουν. Προφανώς κάτι παραπάνω ξέρουν αυτοί. Ποιός σου είπε πως το κινητό θα είναι απ' έξω; Οι πιλότοι χρειάζονται για πολλούς λόγους, εκτός απο την πορεία του αεροσκάφους που γίνεται αυτόματα. Το ίδιο ισχύει και για τα πλοία. Το ότι κάποιος τρελός θα αποκτήσει τον έλεγχο ενός αεροσκάφους μέσω κινητού δεν σημαίνει πως θέλει και να το προσγειώσει φυσιολογικά. Γενικότερα δεν κατάλαβα και το τι ακριβώς θες να πεις.