Εγκατάσταση Linux σε δεσμευμένο δίσκο από Windows 8

Duke | Κυρ, 02/10/2013 - 16:26 | 1' | 11

Καλησπέρα!
Πριν λίγες ημέρες αγόρασα ένα νέο μηχάνημα με Windows 8.
Προσπαθώ να του εκταταστήσω Linux (Dualboot) αλλά τα Windows με ενημερώνουν ότι ο δίσκος είναι δεσμευμένος.
Τι μπορώ να κάνω;

ΥΓ: Βρίσκομαι στο εξωτερικό, στην Πολωνία συγκεκριμένα, και τόσο η γλώσσα του λογισμικού, όσο και ότι δεν γνωρίζω Πολωνικά κάνουν τα πάντα πιο δύσκολα.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: 3 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Ίσως στο BIOS πρέπει να απενεργοποιήσεις την επιλογή SECURE BOOT που υποστηρίζουν οι καινούριοι υπολογιστές με Windows 8.

Αν δεν πετυχει αυτο που σου ειπε οageorgal εγκατεστησε το ubuntu μεσω wubi

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Δοκίμασα τα πάντα (Ultrex Linux κανείς;;;;;) αλλά τίποτα :(

1. Wubi
2. Απενεργοποίηση του Secure Boot
3. Δημιουργία Partition

Πάντα στο τέλος βγαίνει μαύρη οθόνη :/

Σκέφτομαι ίσως να αγοράσω 2ο σκληρό δίσκο και να εγκαταστήσω εκεί Linux.

Τι άλλο πια, έχω φάει τρελό ξενέρωμα πόσες μέρες τώρα :(

Ρίξε μια ματιά εδώ γιατί το πρόβλημα πάει για όριστική επίλυση !!
[url=http://miva-rate.blogspot.gr/2013/02/linux-foundation-windows-secure-boot.html#more]http://miva-rate.blogspot.gr/2013/02/linux-foundation-windows-secure-boot.html#more[/url]

Αυτά είναι υπέροχα νέα!
Όμως, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να περιμένω λίγο.

Αν, ας πούμε, αγοράσω έναν σκληρό δίσκο, του φορτώσω linux και τον συνδέσω στον υπολογιστή, θα κάνω τη δουλειά μου λέτε;
Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση είναι δεκτή :)

Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας!

Αν από το bios αφαιρέσεις όλες τις δεσμεύσεις και κάνεις συρρίκνωση των windows μέσα από το εργαλείο που έχουν τα ίδια τα windows για αυτόν τον λόγο μετά μπορείς να φορμάρεις το αδιάθετο κομάτι του δίσκου και να βάλεις linux σε αυτό.
Το έκανα πριν 2 μήνες σε λαπτοπ dell και έπαιξε κανονικά.

Υπάρχει θέμα τελευταία στην διεθνή κοινότητα με αναφορές για samsung bricked laptops όταν έγινε προσπάθεια booting linux (πόσο μάλλον εγκατάσταση!) , και γενικότερα ένας προβληματισμός για τις πολιτικές της microsoft ώς προς τη χρήση του UEFI και του secure boot.
Οπότε θα ήταν χρήσιμο για την κοινότητα των φίλων του linux να μας έλεγες και την μάρκα της μητρικής ,ΗΥ .

k. Rizitis , exw kai egw problhma me ta windows 8. Poies einai oi desmeyseis poy afaireis apo to bios. Tha me bohuhsei poly giati egw egkatesthsa to Linyxmint 15 kanonika alla de moy fortwnei to Linus sthn epanekinhsh alla ta Windows. Eyxaristw poly.

Αγαπητέ φίλε,
Οδηγίες θα βρεις πολλές στο διαδίκτιο.
Εν περιλήψει:
1. Δημιουργείς ένα παρτίσιον στο δίσκο μέσα από τα windows 8 και δεν το κάνεις format.
2. Πηγαίνεις στο Bios και αλλάζεις τις επιλογές: secure Boot την κάνεις disabled και στην επιλογή: Boot Mode βάζεις CSM Boot (πάντως όχι UEFI). σώζεις και βγαίνεις απο το Bios.
3. Βάζεις το cd ή dvd και αρχίζεις το Install.
4. Κάποια στιγμή σε ρωτάει τι ειδους εγκατάσταση θες να κάνεις. Εκεί επιλέγεις Ather νομίζω είναι η τελευταία.
5. Μολις σου εμφανίσει τις κατατμήσεις του δίσκου θα βρεις μία με το μέγεθος που της εδωσες στα windows 8 Που θα γραφει free. Με διπλό κλικ επάνω της θα σου βγάλει ενα παράθυρο. Εκεί λοιπόν αλλάζεις το μέγεθος και το κάνεις 5000, γιατι το θέλεις για σουάπ. στην παρακάτω επιλογή επιλέγεις suwape και πατάς o.k.
Σε γυρίζει στο προηγούμενο παράθυρο και παρατηρεις οτι έχει δημιουργήσει ένα παρτίσιον σουαπ και σου έχει μειώσει τη χωρητικότητα του παρτίσιον free κατά 4000.
Διπλό κλικ ή add στο παρτίσιον free και βγαίνεις στο γνωστό σου απο πριν παράθυρο όπου τώρα δεν αλλάζεις το μέγεθος του παρτίσιον αλλά στην επόμενη επιλογή επιλέγεις ext4 jurnalist κάτι τέτοιο, έχεις καταλάβει πόσο καλά είναι τα Αγγλικά μου, νομίζω η πρώτη επιλογή είναι και στην παρακάτω επιλογή πατάς / και μετά ο.κ.
Επιστρέφει στο προηγούμενο παράθυρο και εδώ πρόσεξε καλά, θα τσεκάρεις το παρτίσιον που απο free εχει γίνει ext4 και θα το εντοπίσεις από το μέγεθός του. το τσεκάρεις με[color=#ff0000] v[/color] αν δεν είναι ήδη τσεκαρισμένο και πατάς instali κάτω δεξιά. Αν δεν είναι τσεκαρισμένο και προχωρήσεις σε Install θα σου κάνει Format σε όλο το δίσκο και επομένως τα χάνεις όλα. Τα άλλα είναι απλά.
Θα πρέπει να γνωρίζεις οτι όταν θες να μπεις σε windows 8 θα πηγαίνεις στο Bios και θα αλλάζεις το Boot Mode σε UEFI διαφορετικά δεν θα δουλεύουν, όπως και για να ξαναπάς σε Linux θα το αλλάζεις σε CSM Boot (πάντως όχι UEFI).
Απο τη στιγμή που μπεις στο Linux σε κάθε επανεκκίνηση θα σε βάζει στο Linux. Το ίδιο ισχύει και για τα Windows 8.
Στον Boot loader του Linux δεν δουλεύει η επιλογή για ξεκίνημα των Windows 8.
Αυτά και καλή επιτυχία. Απλά είναι, τα κατάφερα εγώ ετων 62 όχι εσύ νέος ανθρωπος.
Eμένα μετά την εγκατάσταση του Ubuntu 12.04.2 χάθηκε και η ασύρματη και η καλωδιακή επικοινωνία με intrnet, αλλα κατάφερα με τη βοήθεια του linuxiside να το λύσω.
Αν χρειαστει εδώ είμαστε.

Υπαρχει και μια ακομη λυση:Απενεργοποιεις το secure boot και ολα τα υπολοιπα,κανεις format στον δισκο ,βαζεις εναν αλλο ,του παιρνας οτι αλλα παντζουρια θες εκτως απο τα 8 & μετα θα μπορεις να βαλεις και Linux σε dual boot .Τον δισκο που ειχε μεσα το λαπτοπ μπορεις να το κανεις εξωτερικο .

Δημοσιεύθηκε από Opera Mobile μέσω Android 2.3.7