Τα καλύτερα παιχνίδια για Linux

paokman | Πέμ, 02/07/2013 - 02:46 | 11' | 1

Τα καλύτερα παιχνίδια για Linux / Best games on Linux 2013

Το Linux έχει διανύσει πολύ δρόμο τα τελευταία χρόνια και πλέον, ειδικά μετά από κάποιες αυταρχικές κινήσεις τις Microsoft (βλέπε Windows 8 και επερχόμενο XBOX) και πλέον βρίσκεται στην «καρδιά» όλο και περισσότερων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το πιο συχνό «παράπονο» των επικριτών του ήταν η μη υποστήριξη παιχνιδιών. Πλέον, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όλο και περισσότερες εταιρείες, με προεξάρχουσα τη Valve και το γνωστό σε όλους Steam, επιλέγουν να στραφούν (και) στο Linux για τις κυκλοφορίες τους.
Κατωτέρω θα βρείτε μια λίστα κάποιων παιχνιδιών που τρέχουν σε Linux δίχως να χρειάζονται το Wine και το PlayOnLinux επιλεγμένα από εμένα, βάσει των προτιμήσεών μου.

1. Trine 2

Μην το σκέφτεστε καν! Αν υπάρχει ένα παιχνίδι που πρέπει να πάρετε φέτος, είναι το Trine 2. Στην τιμή που κυκλοφορεί είναι αμαρτία ακόμα και να σκεφτεί κανείς να το βρει πειρατικό. Τα 20€ που στοιχίζει η Collector’s είναι αστείο ποσόν, πόσω μάλλον τα 13€ που τιμάται η απλή έκδοση. Η προσπάθεια της Frozenbyte είναι αξιέπαινη, στηρίξτε τη!

2. The Cave

Ειλικρινά, προσπαθώ να βρω ένα ελάττωμα στο The Cave, αλλά μου είναι αδύνατο. Ο Γκίλμπερτ έδωσε προσοχή σε όλους τους τομείς, προσφέροντάς μας ένα άρτιο και ολοκληρωμένο πακέτο από όλες τις απόψεις. Ταυτόχρονα, πέτυχε το ακατόρθωτο: Να εκσυγχρονίσει και να κάνει προσιτό για τη νέα γενιά παικτών το είδος των adventures για δεύτερη φορά! Σίγουρα το The Cave στερείται ορισμένα στοιχεία που προσωπικά δεν θα ήθελα να εκλείψουν από τα adventures, όπως είναι η σεναριακή πλοκή και η ανάπτυξη του βασικού ήρωα (αν και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το δεύτερο είναι μάλλον δύσκολο όταν οι βασικοί ήρωες είναι επτά). Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποτελεί ένα πολύ καλό υβρίδιο που σίγουρα θα απολαύσουν όσοι αρέσκονται σε πιο εγκεφαλικές gaming εμπειρίες.

3. World of Goo

Tο World of Goo είναι μια από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς, η οποία αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως μια απλή ιδέα αρκεί, ώστε η διασκέδαση να θεωρηθεί εγγυημένη.

4. Machinarium

Ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα παραδοσιακά 2D point ‘n’ click adventures των τελευταίων ετών.

5. Botanicula

Με το Botanicula, η Amanita κατάφερε να κάνει μία από τις πιο πρωτότυπες δημιουργίες στη σύγχρονη ιστορία του gaming (δηλαδή το Machinarium) να φαντάζει συμβατικό. Τη δημιουργικότητα των Τσέχων devs είμαι σίγουρος ότι θα τη ζήλευαν πολλοί αφαιρετικοί καλλιτέχνες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το Botanicula πετυχαίνει εκεί που απέτυχαν πολλά «υβρίδια» interactive demo – παιχνιδιού, χαρίζοντάς μας μια ολοκληρωμένη gaming εμπειρία. Όσοι ψάχνετε την περιβόητη «χρυσή τομή», αρκεί να προμηθευτείτε ένα ψηφιακό αντίτυπο του Botanicula.

6. Amnesia: The Dark Descent

Στα 15 ευρώ το Amnesia αποτελεί πραγματική ευκαιρία και μία μοναδική εμπειρία. Aξίζει άνετα μία θέση ανάμεσα στα πέντε καλύτερα survival horror όλων των εποχών, και αν δεν φοβάστε, σας προκαλώ να εγκαταστήσετε το [url=http://amnesiagame.com/#demo]demo[/url] ώστε να διερευνήσετε και μόνοι σας κατά πόσο το παιχνίδι ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή σας.

7. Half Life

Το [url=http://www.gameover.gr/lexicon/Gameplay.21.html]gameplay[/url] αυτού του τίτλου είναι με διαφορά το καλύτερο των πρόσφατων FPS/ adventure τίτλων και η ατμόσφαιρά του μοναδική.

8. The journey down: Chapter One

Tο πρώτο επεισόδιο του Journey Down είναι ένα πολύ καλό, ευχάριστο παιχνίδι, πρωτότυπο στη υπόθεση και εύθυμο. Αποτελεί το πρώτο κομμάτι ενός παιχνιδιού που θα ολοκληρωθεί μετά από τέσσερα επιπλέον επεισόδια, με τα πρώτα δείγματα να κρίνονται θετικότατα.

9. The Book of Unwritten Tales: The Critter Chronicles

Mία ιδιαίτερα ευχάριστη gaming εμπειρία, παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις εταιρείες του χώρου. Μόνος του σοβαρός αντίπαλος είναι ο προκάτοχός του από τον οποίο παρουσιάζει βελτίωση σε όλους τους τομείς, εκτός από τη διάρκεια και την ποικιλία του. Επιπλέον, αυτή τη φορά οι σχεδιαστές της King Art κατάφεραν να παραμερίσουν το προφανές κόλλημά τους με το Monkey Island (το πρώτο παιχνίδι ήταν σε μεγάλο βαθμό φόρος τιμής στο κλασικό παιχνίδι του Ρον Γκίλμπερτ), χαρίζοντας στο δημιούργημά τους μία πιο ξεχωριστή ταυτότητα. Το προτείνω με κλειστά τα μάτια σε όλους τους φίλους των adventures. Θα το βρείτε [url=https://store2.esellerate.net/store/checkout/CustomLayout.aspx?s=STR696…]στην επίσημη ιστοσελίδα[/url] της King Art.

10. Braid

• Λάβετε μέρος σε μια ιστορία γεμάτη ανατροπές για να σώσετε την απαχθείσα πριγκίπισσα.
• Απολαύστε το ανατρεπτικό παιχνίδι πλατφόρμας όπου κάθε παζλ δείχνει κάτι νέο στο περιβάλλον του παιχνιδιού.
• Ταξιδέψτε σε διάφορους κόσμους γυρίζοντας πίσω το χρόνο, δημιουργώντας παράλληλα σύμπαντα και μεγάλα κενά χρόνου για να επιτύχετε τους στόχους σας.

11. Super Meat Boy

Το Super Meat Boy είναι ίσως ένα από τα καλύτερα platformers των τελευταίων χρόνων. Είναι τρομερά διασκεδαστικό, με εξαιρετικό χειρισμό ενώ βρίθει από τρελό χιούμορ και αναφορές σε κλασσικούς 8μπιτους τίτλους. Βάλτε στο μείγμα και ένα εξαιρετικό sountrack, αρκετές δεκάδες στάδια, μυστικές περιοχές, επιπλέον χαρακτήρες που μπορείτε να ξεκλειδώσετε, και έχετε ίσως έναν από τους καλύτερους τίτλους του είδους που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά. Μόνο μελανό σημείο του είναι ο υπερβολικά ψηλός βαθμός δυσκολίας, ο οποίος σε συνδυασμό με την απουσία checkpoints στα επίπεδα, ίσως αποθαρρύνει αρκετούς παίκτες. Συνολικά όμως, το Super Meat Boy είναι ένας τίτλος που δεν πρέπει να προσπεράσετε με τίποτα, ειδικά να είστε λάτρης των παλιών καλών platformers. Επενδύστε άφοβα!

12. 0 A.D.
Ένα κλασσικό παιχνίδι στρατηγικής που διατίθεται δωρεάν!
13. Lone Survivor
Τρομερό παιχνίδι επιβιώσεως!
14. Psychonauts
Tο παιχνίδι πραγματεύεται τις περιπέτειες του Raz, ενός πιτσιρικά στα χνάρια του Uri Geller που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης των φίλων του από μια κατασκήνωση για παιδιά με αυξημένες πνευματικές ικανότητες (τηλεπάθεια, τηλεκίνηση, τα συνηθισμένα…). Η παρουσία του Schafer, αλλά και ενός μεγάλου μέρους της ομάδας ανάπτυξης του Grim Fandango (από σχεδιαστές, μέχρι voice actors) αρκεί για να εγγυηθεί την παρουσία ανάγλυφων χαρακτήρων και υψηλής ποιότητας χιούμορ, αλλά και ορισμένα αρρωστημένα μέχρι παράνοιας σκηνικά.
15. To The Moon
Βρισκόμαστε σε ένα εναλλακτικό παρόν, ή στο κοντινό μέλλον. Σε αυτό, μια εταιρεία έχει εφεύρει ένα μηχανικό σύστημα με το οποίο μπορεί να επέμβει στις αναμνήσεις κάποιου και να τις αναπλάσει. Προσφέρει τις υπηρεσίες της μόνο σε ετοιμοθάνατους που θέλουν να έχουν την ψευδαίσθηση ότι εκπλήρωσαν τη μεγαλύτερή επιθυμία τους. Οι ήρωες του παιχνιδιού, δύο γιατροί, αναλαμβάνουν την αποστολή να βοηθήσουν τον ετοιμοθάνατο Johnny να πάει στο φεγγάρι. Ταξιδεύοντας, όμως, στις αναμνήσεις του θα καταλάβουν ότι οι επιθυμίες του γέρου είναι πολύ πιο πολύπλοκες.
16. SCUMMVM
Αν και δεν είναι παιχνίδι, σας δίδει τη δυνατότητα να παίξετε πολλά από τα παλαιά και αγαπημένα point 'n click adventures!
17. ZSNES
Άλλο ένα που δεν είναι παιχνίδι, αλλά σας δίδει τη δυνατότητα να παίξετε όλα τα παιχνίδια του Super Nintendo!

Σημείωσις: Τα περισσότερα από τα ανωτέρω παιχνίδια διατίθενται μέσω Steam και/ή μέσω των επίσημων ιστοσελίδων τους. Τους εξομοιωτές ZSNES και SCUMMVM θα τους βρείτε στα αποθετήρια της διανομής σας και στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Κι αλλο ενα ωραιο ειναι το powermanga ενα παιχνιδι με διαστημοπλοια οπου πρεπει να κανεις αναβαθμησεις,να αγοραζεις οπλα κ.α