Linux & Windows

Τζιμ | Πέμ, 10/11/2012 - 12:24 | 1' | 14

Καλημέρα σε όλους.
Είμαι νέο μέλος στο χώρο και θα ήθελα ν' ασχωληθώ με το linux.
Αγόρασα το περιοδικό και σαν πρώτη ματιά το βλέπω ενδιαφέρον. Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να εγκαταστήσω linux σε υπάρχον μηχάνημα που έχει ήδη εγκατεστημένα τα windows xp gr.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλώς όρισες στον κόσμο του GNU/Linux!Αυτό που ρώτησες γίνεται,άλλα αφού μόλις ξεκίνησες να βαδίζεις στον κόσμο του Linux αν φοβάσαι να μην χάσεις τα xp κατέβασε το  Wubi ( http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer ) μέσω των xp!Τι είναι αυτό ?Η Ubuntu Linux 12.04.1 σε εγκατάσταση μέσω windows !Κατέβασέ το ,βάλε 1 κωδικό & 1 όνομα χρήση & πάτα Εγκατάσταση!Σε 30 λεπτά περίπου που θα τελειώσει θα σου πει κάνε επανεκίνησηση!Στο μενού που θα σου βγει πατάς Ubuntu & μετά περιμένεις ώστε να γίνει η εγκατάσταση!

 Ό,τι άλλο θέλεις ρώτα στο ΜΕΓΑ FORUM :LinuxInside!

    

Πάντως το wubi δεν θεωρείται καλός τρόπος εγκατάστασης. Αν έχεις την διάθεση προτίμησε μια κανονική εγκατάσταση, η οποία φυσικά μπορεί να κρατήσει επίσης τα XP σαν επολογή (dual boot)

Φίλε Jim αν έχεις γρήγορη σύνδεση μπορείς να κατεβάσεις τα Linux Mint και Ubuntu. Τα καις ως iso σε ένα dvd και δοκιμάζεις ποιό σου ταιριάζει χωρίς να τα εγκαταστήσεις, αφού λειτουργούν και σαν Live cd. Στην πραγματικότητα δεν θα χρειαστείς καμία οδηγία με αυτές τις διανομές για να τις εγκαταστήσεις. Η διαδικασία θα σε καθοδηγήσει και θα τα κάνει όλα μόνη της. Όπωσδήποτε όμως κράτησε εφεδρικά αντίγραφα των δεδομένων σου. Ουσιαστικά θα συρρικνώσεις το partition με τα XP και θα εγκαταστήσεις παράλληλα το Linux στον ελεύθερο χώρο που θα δημιουργηθεί. Όταν τελειώσει η διαδικασία και κάνεις επαννεκίνηση θα μπορείς να επιλέξεις ποιό λειτουργικό θα φορτώσεις.  Μπορείς να πειραματιστείς και με άλλες διανομές αλλά αυτές οι δύο μάλλον είναι οι πιο φιλικές για έναν αρχάριο. Ενημέρωσε μας πάντως πως τα πήγες.

lucinos]Αν έχεις την διάθεση προτίμησε μια κανονική εγκατάσταση, η οποία φυσικά μπορεί να κρατήσει επίσης τα XP σαν επολογή (dual boot)

Ναι,άλλα δεν θα ήταν & τόσο εύκολο σε 1 νέο χρήστη το dual boot!Οκ στην Ubuntu είναι πιο εύκολό,άλλα είναι εύκολο να τα σβήσεις όλα!

 

@Dimitris LinuxOS
Συμωνώ. Είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να τρέξει ένα πρόγραμμα μέσα από τα windows, παρά να κάνει μια κανονική εγκατάσταση ενός λειτουργικού. Ωστόσο δεν είναι και τόσο δύσκολο να την κάνει κάποιος ακόμα και αρχάριος, αλλά το κυριότερο πρέπει να είναι ενήμερος ότι δεν πρόκειται για «κανονική» εγκατάσταση.

Το γνωρίζω!Πάντως εγώ περιμένω την νέα Ubuntu 12.10 !Από όσα βίντεο έχω δει είναι πολύ ωραία! :)

Καλημέρα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!! για την άμεση ανταπόκριση στην απορία μου.
Δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων (επαγγελματικών και οικογενειακών) δεν έχω κάνει κάτι μέχρι στιγμής. Σήμερα αρχίζω να διαβάζω τις απαντήσεις σας και θα δω τα links.
Σας ευχαριστώ και πάλι.

Κάθε μια λύση που σου προτάθηκε παραπάνω, έχει τα υπέρ και τα κατά της.
Το μπουτάρισμα με Live cd έχει το πλεονέκτημα ότι δεν εγκαθιστάς κατ' ουσίαν τίποτα, παίρνεις μια ιδέα από το λειτουργικό, εύκολα και γρήγορα, αλλά μέχρι εκεί. Όπως καταλαβαίνεις όταν κάτι τρέχει από cd δεν έχει καμία σχέση με την ταχύτητα που έχει όταν είναι εγκατεστημένο στο σκληρό δίσκο, ενώ και αρκετά πακέτα λογισμικού δεν υπάρχουν στο cd, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται κάποιες διεργασίες (πχ με το live του ubuntu μην περιμένεις να ανοίξεις τον firefox και να δεις απευθείας flash videos στο youtube).
H εγκατάσταση μέσω wubi έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εγκατάσταση στο δίσκο, πλην όμως το λειτουργικό τρέχει σαν μια εφαρμογή των windows και επιπλέον είναι γνωστό ότι εμφανίζει συχνά σοβαρά προβλήματα που οφείλονται αποκλειστικά σε αυτήν την ιδιορρυθμία και όχι στο ίδιο το λειτουργικό.
Η κανονική εγκατάσταση σε ξεχωριστό partition ή δίσκο είναι η μόνη που θα σου δώσει την πραγματική εικόνα του λειτουργικού, με το μειονέκτημα βέβαια ότι χρειάζεται και την περισσότερη ενασχόληση. Μην φανταστείς κάτι τραγικό, υπάρχουν και σχετικοί οδηγοί how to και έτοιμα βιντεάκια στο youtube, που κάνουν τη διαδικασία παιχνιδάκι.

Καλησπέρα dim459. Σ' ευχαριστώ πολύ για τη ενημέρωση. Οπως επίσης και τους υπόλοιπους φίλους. Επιτρέψτε μου να σας αισθάνομαι έτσι. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι θα πρέπει να κάνω 2 partition. Το live cd το δοκίμασα με την έκδοση Knopix που βρήκα εγκαταλελημένη σε ένα συρτάρι μου.
Καλό το περιβάλλον κια πολύ καλή η αίσθηση του καινούριου. Θα πάρω ένα μηχάνημα στη δουλειά θα κάνω format μεWin xp gr 32bit και θ' αφήσω τον μισό δίσκο για εκγατάσταση μιάς έκδοσης Linux από αυτές που μου προτείνετε. Νομίζω ότι έτσι θα μπορέσω να καταλάβω το λειτουργικό.  Νεώτερα σχόλια από την επόμενη εβδομάδα.

 

Φίλε Τζιμ, δεν χρειάζεται να φτιάξεις εσύ κάποιο partition (εκτός αν είσαι εξοικειωμένος, οπότε πάσο). Το live CD κατά την εγκατάσταση, θα τα κάνει όλα μόνο του.  Σε ρωτάει αν θέλεις να εγκαταστήσεις το Ubuntu (ή το Linux Mint), παράλληλα με το άλλο λειτουργικό (που το ανιχνεύει αυτόματα) κι εσύ επιλέγεις ναι. Όλα τα άλλα, θα τα δεις με το reboot, όπου θα δεις στην πρώτη σειρά τη Linux διανομή σου και από κάτω την επιλογή Windows XP ή ό,τι άλλο έχεις.

Καλημέρα. Το κατάλαβα αλλά δεν έχω κάποιο πρόβλημα να κάνω 2 partition. Θα το δοκιμάσω σε ΗΥ που δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν κάτι πάει στραβά να τον διαμορφώσω 2η φορά. Δεν το επιχειρώ στο μηχάνημά μου λόγω των data. Εχω πάρει backup αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Είναι καλή ιδέα να εγκαθιστούμε σε ξεχωριστά partitions το / (σύστημα) και το /home (προσωπικός φάκελλος, αρχεία και ρυθμίσεις). Επίσης άλλο ένα χρειάζεται για το swap (χώρος εικονικής μνήμης).
Δεν είναι απαραίτητο να είναι primary partitions, μπορεί να είναι και logical μέσα σε ένα extended.
Επειδή δεν έχεις ασχοληθεί με Linux και αυτά μπορεί να ακούγονται κινέζικα, όταν με το καλό είσαι έτοιμος ρώτα γι αυτό το θέμα.

Καλημέρα. Διάβασα με προσοχή όλα τα παραπάνω κι αποφάσισα να "τρέξω" το wubi στο laptop μου αφού πήρα backup. Τώρα ανοίγοντας τον ΗΥ έχω επιλογή boot. Θέλω να ρωτήσω το εξής:
Οταν κάνω boot για linux μου βγάζει δύο χρήστες (αν δεν κάνω λάθος). Μου ζητάει password και νομίζω (δεν θυμάμαι καλά) και username. Σε αυτό το σημείο τι κάνω ?
Οταν μπαίνω σαν guest ο.κ. όλα καλά. Δεν μπορώ να συνδεθώ με το router ασύρματα. Ενώ μου το βρίσκει και βάζω το κλειδί δεν το δέχεται. Τι κάνω ? Μήπως έχω κάνει κάποιο λάθος στην εγκατάσταση του wubi ?

Ευχαριστώ

Ο κωδικός έχει ελληνικούς χαρακτήρες?

Αν σου ζητάει το username βάζεις το όνομα χρήστη που έβαλες κατα την εγκατάσταση Wubi