περί ogg-vorbis,flac - mp3

gdim | Κυρ, 01/13/2008 - 23:23 | 4' | 4

Ένα θέμα στο οποίο ήθελα να αναφερθώ εδώ και καιρό, αφορά τη χρήση και τη διάδοση μερικών μορφών ανοιχτού κώδικα όπως είναι π.χ το ogg-vorbis το οποίο ειναι και η προεπιλεγμένη μορφή στις περισσότερες αν όχι σε όλλες διανομές linux. Η επικράτηση του mp3 στην αγορά είναι δεδομένη (κινητά τηλέφωνα, cd αυτοκινήτου κλπ), με αποτέλεσμα πολλοί από εμας, αν όχι όλοι να το χρησιμοποιούμε. Εγώ προσωπικά πριν από λίγο καιρό, ήθελα να κάνω εξαγωγή της μουσικής μου σε mp3 στον υπολογιστή μου όπερ και εγένετο. Όμως σιγά σιγά αρχίζω να  συνειδητοποιώ ότι θα πρέπει να αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τις εφαρμογές ανοιχτου κώδικα. Θα μπορούσαμε πχ να εξάγουμε τα κομμάτια μας σε ogg-vorbis,flac κλπ και εάν ειναι ανάγκη να κανουμε κάποια μετατροπή σε mp3, να χρησιμοποιήσουμε το soundconverter. Πιστέυω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε περισσότερο για τις ανοιχτές μορφές και λιγότερο για τις κλειστές( πχ mp3). Eαν αναφερόμαστε συνέχεια στο mp3 δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρα να το εδραιώνουμε περισσότερο (λέτε να καταφέρουμε να το κάνουμε ελέυθερο!) αφήνοντας στη γωνία τις υπόλοιπες ανοιχτές μορφές. Όσο περισσότερο μιλάμε και ασχολούμαστε με τις ανοιχτές μορφές τόσο περισσότερο αυτές θα περάσουν στην συνείδηση των χρηστων Η/Υ καθώς και του καταναλωτικού κοινού και ίσως κάποια στιγμή ενσωματωθούν σε περισσότερες οικιακές συσκευές. βεβαίως τα ίδια ισχύουν και για άλλες εφαρμογές απλώς έδωσα το παραδειγμα με την μουσική επειδή είναι ίσως η πιο ευρέως διαδεδομένη μορφή ψυχαγωγίας. Ασφαλως όλα αυτα δεν γίνονται απο τη μια μέρα στην άλλη. Θέλοντας και μη οι περισσότεροι από εμας θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε σε κάποιες συσκευές μας το mp3 και οτιδήποτε παρόμοιο του, άγνωστο μέχρι πότε. Δεν λέω να μη μιλάμε για το mp3 αλλά να μη μιλάμε μόνο για το mp3. Yπάρχουν όλες οι άλλες ελέυθερες και ωραίες μορφές, που όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το ελέυθερο λογισμικό θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, να τις προτείνουμε να τις προωθήσουμε και γενικότερα να αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε περισσότερο. Εκφράζω προσωπικές μου απόψεις και θα επιθυμούσα να ακούσω και άλλες γνώμες για το θέμα αυτό. Ευχαριστώ.
gdim2007-8-22 19:14:5

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δίκιο έχεις αλλά η διάδοση των MP3 είναι τόσο μεγάλη που καταντάει έξτρα κόπος να έχεις τη συλλογή σου σε OGG/flac και να την μετατρέπεις σε MP3 όταν χρειάζεται. Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο αν εμφανιστεί ένα καλύτερο (τεχνικά) format το οποίο θα είναι και ελεύθερο θα σπάσει η κυριαρχία του MP3. Τα υπόλοιπα είναι ιδεολογικά σωστά, αλλά πρακτικά αδύνατα...

Το κύριο πρόβλημα είναι η υποστήριξη του format από τις άλλες συσκευές. Δεν μπορώ να παίξω ogg στο αυτοκίνητο ή στο κινητό. Στον υπολογιστή είναι το μόνο format που χρησιμοποιώ αλλά μεχρι εκεί.

Ποια συσκευή ακριβώς; Κάνε promotion, δεν πειράζει να ξέρουμε τι υποστηρίζει Ogg...