Linux και φορητοί

apkoutsou | Κυρ, 01/13/2008 - 23:23 | 1' | 8

Έχει κανείς σας εμπειρία από εγκατάσταση κάποιας διανομής Linux σε φορητό υπολογιστή TurboX? Αν ναι ποιο ήταν το αποτέλεσμα?

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Εδώ στο περιοδικό έχουμε έναν παλιό Turbo-X με Celeron

Mobile 1,4GHz, με 512ΜΒ RAM και 15,2' οθόνη. Τρέχει

άνετα Ubuntu Edgy και Feisty, το οποίο έχει αναγνωρίσει

τα πάντα (γραφικά, Ethernet, ήχος). To μόνο κακό στο

Edgy ήταν η λάθος ρύθμιση DPI με αποτέλεσμα να

εμφανίζονται άσχημα οι γραμματοσειρές, αλλά από ότι

βλέπω στο Feisty δεν υπάρχει πλέον αυτό το πρόβλημα.

Γενικά, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το chipset

του μοντέλου που θα επιλέξεις. Στο δικό μας τα πάντα

είναι SiS (και η κάρτα γραφικών) και όπως καταλαβαίνεις

3D εφέ γιοκ! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, πριν

αγοράσεις, είναι να πάς στο Πλαισιο με το Live CD του

Ubuntu ανά χείρας και αφού ο πωλητής σου απαριθμήσει τα

καλούδια του προϊόντος να του πεις: "ωραία, κάτσε να

κάνω ένα rebootάκι τώρα με το Linux μου να δούμε αν θα

το αγοράσω". :) Αυτή είναι η μόνη σίγουρη λύση.

exw etreksa se ena filou mou pou exei turbo-x laptop kai toy ebala ta Fedora 7 apou trexei poli kala.... exeis bali sto diko sou laptop kai den paei kala?

linuxgr, κάθε μοντέλο laptop ειναι διαφορετικό ως προς τα chipset που έχει μέσα (video, sound, ethernet, wireless). Το συγκεκριμένο laptop που αναφέρω παίζει μια χαρά με εξαίρεση τα γραφικά λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι είχε chipset SiS για γραφικά.

Το laptop του φίλου σου μπορεί άνετα να έχει μια nVidia πάνω και να είναι ολα ΟΚ από την αρχή. Πες μας και το μοντέλο, για να ξέρουν οι υπόλοιποι αν θέλουν να το αγοράσουν ότι είναι ΟΚ με το Linux. 

Παιδια, γενικοτερα τα laptop ειναι πλεον ok με το linux (η μηπως το αναποδο?). Το συχνοτερο προβλημα ειναι η αναλυση της οθονης η οποια ομως διορθωνεται πολυ ευκολα με βοηθεια απο διαφορα forum. Το πιο σημαντικο ομως ειναι το wifi chip να ειναι intel ωστε να παιζει με την μια. Γιατι πολλα laptop εχουν chip της broadcom (και το δικο μου) και εκει (με εξαιρεση το ubuntu και το mint που ρυθμιζονται πολυ ευκολα) υπαρχει (ακομα) προβλημα. Δεν καταφερα να δουλεψει με fedora, mandriva, pclinux (ουτε με ndiswrapper). Tελος αν δεν υπαρχει απαιτηση για παιγνιδια, θα ελεγα οτι η καλυτερη λυση για το linux ειναι οι ενσωματωμενες intel για γραφικα (3d-beryl χωρις καμια ρυθμιση η αναγκη για drivers).

(Παντως οπως γραφω και σε αλλο post, το ubuntu αναγνωρισε στο HP μου μεχρι και τα ειδικα πληκτρα). 

Στα περισσότερα laptops τα βασικά δουλεύουνε πολύ καλά. Εξαιρεση αποτελεί όντως το wireless, το οποίο αναλόγως το chip χρειάζεται και το ανάλογο ψάξιμο.
Έχω ένα Toshiba Satellite A100-036 στο οποίο έχω τα Ubuntu Feisty. Τα περισσότερα λειτουργούν μια χαρά. Το wireless ήθελε ένα σχετικό ψάξιμο (αλλά εγκαθιστώντας τα restricted modules λυθηκε). Το Bluetooth ψιλοδουλεύει (τη μια δουλεύει ,την άλλη όχι), ενώ τα Fn keys δεν μπορώ να τα φτιάξω γιατί χρειάζεται recompile o πυρήνας ,πραμα το οποίο δεν μπορώ να το καταφέρω ακόμα (αλήθεια μπορεί κάποιος να με βοηθήσει επ αυτού;)

Η περίμενε την επόμενη έκδοση που βγαίνει σε ενάμιση μήνα.Μπορείς να κάνεις και τώρα το upgrade απο τον πυρήνα του feisty σε αυτόν του gutsy.Yπάρχουν οδηγίες στο ubuntu forum δες εδώ
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=511974
πρέπει να έχουν και το ρίσκο τους όμως.

το μοντέλο που έχει το laptop είναι Dominus GN77-225  και πραγματικά δουλεύει άψογα!!

linuxgr]το μοντέλο που έχει το laptop είναι Dominus GN77-225  και πραγματικά δουλεύει άψογα!!

Η σείρα Dominus είναι εξαιρετική, πολύ δυνατά μηχανήματα! Ο δικός μου είναι ένας low-budget φορητός του πλαισίου αγορασμένος πριν 1-1,5 χρόνο περίπου! Τώρα δεν θυμάμαι τώρα τεχνικά χαρακτηριστικά! Τον είχα πάρει κυρίως για το γραφείο (όπου τώρα δεν είμαι κα ιγια αυτό δεν μπορώ να δω τεχνικά χαρακτηριστικά), αλλά μάλλον θα αγοράσω καινούργιο desktop, οπότε θέλω να βάλω Linux σε αυτόν και να τον μεταφέρω όπου θέλω! Σίγουρα θα είναι καλλίτερα, σκεφτείτε μόνο πως θέλει κανά λεπτό για να φορτωσει του λειτουργικό σε σημείο που μπορώ να τον χειριστώ (όχι μέχρι την στιγμή που εμφανίζεται το Desktop...) Γιαυτό λέω να βάλω κάποια διανομή με το enlightment...Ποιά προτίνετε εσείς?