Είναι νομιμη η εγκατασταση κλειστών δωρεαν προγραμματων απο τα αποθετηρια μιας διανομής

telemaxos | Σάβ, 05/26/2012 - 16:55 | 1' | 5

Είναι νομιμη η εγκατασταση κλειστών δωρεαν προγραμματων απο τα αποθετηρια μιας διανομής γιατι στην suse base διανομή μου τα κλειστά firmware είναι σχεδον απαραίτητα

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Τέτοιοι περιορισμοί ίσως να υπάρχουν στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι νόμιμο.

Στην Ευρώπη ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί, νόμοι σχετικά με τη διάθεση κλειστών προγραμμάτων.
Το ίδιο και για τις πατέντες. Κάποιες δεν τις δέχεται η Ευρώπη. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Π.Χ. Το domain .gr .it κλπ διέπεται από τους νόμους που ισχύουν στην επικράτεια που ανήκει το συγκεκριμμένο domain. Της Ελλάδας για το .gr. Αυτό το γνωρίζω καλά.
Όμως αν ο server στον οποίο τρέχoυν τα αποθετήρια (repositories) ) της διανομής βρίσκεται στην επικράτεια χώρας εκτός Ελλάδας, τότε τι ισχύει; Ή καλύτερα, τι υπερισχύει; Το domain .gr ή η τοποθεσία του server.
Η ίδια ερώτηση ισχύει στην ανάποδη περίπτωση. domain.com να τρέχει σε ελληνικό server.
Αυτό δεν το έχω ξεκαθαρίσει.

 

Η εκδοχη πχ του να μην χρησιμοποιουμε "κλειστα" προγραμματα/firmwares/codecs δεν θα ελυνε το προβλημα ?  ;-)

Σε επίπεδο διανομών ναι. Το πρόβλημα λύνεται με τη μη διανομή προγραμμάτων "κλειστού" κώδικα μέσω των αποθετηρίων τους.

Σε επίπεδο χρηστών όμως; Π.Χ. Χρησιμοποιεί κάποιος linux και θέλει να επικοινωνήσει με μέλος της οικογένειάς του μέσω skype σε άλλη πόλη η χώρα. Επειδή το skype χρησιμοποιείται ευρέως. Τι θα κάνει; Σε αυτή τη περίπτωση το πρόβλημα λύνεται νομικά με τη μη χρησιμοπίηση του skype αλλά λειτουργικά και ουσιαστικά, δεν λύνεται. Η επικοινωνία υπερισχύει του "κλειστού" κώδικα. Ετσι θα το χρησιμοποιήσει για να κάνει τη δουλειά του.
Και δεν ισχύει εδω το να χρησιμοποιούν και οι δυο αντίστοιχα προγράμματα σε linux. Απλά δεν το κάνουν στη γενική περίπτωση.

Νομίζω πως υπερισχύει το domain .gr. Για παράδειγμα, το blogger πρόσθεσε στις διευθύνσεις του και την κατάληξη .gr. Πλέον τα blog της Google υπόκεινται στην ελληνική νομοθεσία, ασχέτως του που βρίσκεται ο server, αφού το blogspot.com είναι ταυτόχρονα και blogspot.gr.