Έρχεται το Gubuntu!

dsyrmalis | Τετ, 05/16/2012 - 14:26 | 1' | 11

Φαίνεται πως στην επερχόμενη έκδοση του Ubuntu (12.10) θα έχουμε άλλη μια γεύση της διανομής. Αυτή δεν θα είναι τίποτα άλλο παρα η επιστροφή στις ρίζες, δηλαδή στο Gnome. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στο Gnome 2, αλλά στο Gnome 3. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να προκύπτει απο μια ανάρτηση στο Google+ του δραστήριου μέλους της κοινότητας του Ubuntu, Jeremy Bicha. Να σημειώσουμε πως ο Jeremy έγινε πρόσφατα δεκτός και ως μέλος του Gnome Foundation. Ήδη πάντως οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και η υλοποίηση της ιδέας θα συζητηθεί στο Ubuntu Summit.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Λογικά αυτή που λες είναι ανεπίσημη. Να σχετίζεται άραγε η "εγκατάλειψη" του Kubuntu με το Gubuntu ή όπως ονομαστεί.

Μετα το gnubuntu - που δεν βγηκε ποτε - και το gobuntu που σταματησε πριν 4 χρονια - μαλλον θα εχουμε νεο g*ubuntu. Ελπιζω να μην εχει τη μοιρα των προηγουμενων.

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια σχέση. Η "εγκατάλειψη" του kubuntu εντάσσεται στην πολιτική της "εγκατάλειψης" και όλων των άλλων flavors πλην unity μια και η Canonical πιστεύει ότι δεν είναι επικερδείς γι αυτήν (δικαίωμά της). Από την άλλη η Canonical συνεχίζει να είναι sponsor (παρέχοντας infrastructure π.χ., launchpad και build servers) σε όλα τα flavors απλά δεν πληρώνει developers.

Υποθέτω πως το Gubuntu θα υλοποιηθεί. Αλλιώς δεν νομίζω πως θα το είχαμε και στο Ubuntu Summit: http://summit.ubuntu.com/uds-q/meeting/20832/desktop-q-gnome-flavor/
Γενικότερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά σήμερα. To Unity δεν αρέσει σε πολύ κόσμο, οπότε το Gubuntu θα διατηρήσει το Ubuntu σε επαφή με το Gnome και αν απαιτηθεί μελλοντικά θα ξαναεπιστρέψει επίσημα στο Gnome.

Δε λέω πως δε θα υλοποιηθεί, απλά δε βλέπω να αλλάζει κάτι στην πολιτική της Canonical. Σε τι θα είναι το Gobuntu πιο "επίσημο" από το Kubuntu? Θα πληρώνει η Canonical τους developers του Gobuntu?

Το αν θα τους πληρώνει δεν το ξέρω. Προσωπικά δεν αποκλείω σε 1-2 χρόνια να επιστρέφει το Gnome shell ως επίσημο κέλυφος αντί του Unity.

Δεν καταλαβαίνω γιατί μια ολοκληρη διανομή , αντι για ενα απλο apt-get install gnome ή μια απλή επιλογή κατα την εγκατάσταση όπως γίνεται στο Debian.

dsyrmalis]Το αν θα τους πληρώνει δεν το ξέρω. Προσωπικά δεν αποκλείω σε 1-2 χρόνια να επιστρέφει το Gnome shell ως επίσημο κέλυφος αντί του Unity.

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, πάντως αν δεν πληρώνει η Canonical τους developers, τότε το Gobuntu είναι απλά άλλο ένα community-supported flavor όπως ακριβώς και το kubuntu πλέον, άρα τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η δημιουργία του σηματοδοτεί κάτι ιδιαίτερο, ή ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο με το ότι η Canonical πλέον δεν πληρώνει τον Jonathan Riddell; Προσωπικά μου φαίνεται απλά ότι κάποιος ήθελε να φτιάξει ένα flavor με Gnome Shell και του είπαν "γιατί όχι, αν το κάνεις support εσυ εμείς ευχαρίστως να παρέχουμε infrastructure όπως και στα άλλα community flavors".

ghostblader]Δεν καταλαβαίνω γιατί μια ολοκληρη διανομή , αντι για ενα απλο apt-get install gnome ή μια απλή επιλογή κατα την εγκατάσταση όπως γίνεται στο Debian.

Λογικά για να γίνει flavor θα πρέπει να έχει gobuntu-desktop metapackage το οποίο θα μπορείς να κάνεις install. Όσο για την επιλογή κατά την εγκατάσταση, το ubuntu-way είναι ότι το desktop δεν είναι απλά ένα πακέτο και ότι η αλλαγή desktop είναι ισοδύναμη με το να αλλάξεις "flavor".

Η debian δηλαδή σου δίνει περισσότερη ευελιξία (καθώς και γενικά καλύτερη "αναβαθμισιμότητα") και το Ubuntu καλύτερη "ενσωμάτωση" και απλούστερη /γρηγορότερη εγκατάσταση, διαλέγεις και παίρνεις :)