Ο Linus Torvalds κριτικάρει το OpenSUSE

dsyrmalis | Τετ, 03/07/2012 - 16:44 | 2' | 4

O Linus Torvalds μέσα απο τον προσωπικό του λογαριασμό στο Google+ κριτικάρει το OpenSUSE και φαίνεται πως δεν έχει και πολύ άδικο.
"Έδωσα στο OpenSUSE μια ευκαιρία αφού όλα πήγαιναν μια χαρά κατα τη διάρκεια της εγκατάστασης του στο Macbook Air μου. Αλλά μέχρι εδώ. Δεν μπορώ να το συστήσω σε κάποιον άλλο.
Πέρασα εβδομάδες διαφωνόντας σε ένα bugzilla και λέγοντας πως είναι βλακώδης και λάθος η πολιτική ασφαλείας που απαιτεί τη εισαγωγή κωδικού για την αλλαγή της ώρας και την προσθήκη σε ένα ασύρματο δίκτυο. Η κόρη μου η Daniella με πήρε απο το σχολείο τηλέφωνο, αφού για να εγκαταστήσει τον εκτυπωτή του εργαστηριού, χρειαζόταν τον κωδικό του διαχειριστή "
Ο Linus εκτός των άλλων, μας αποκάλυψε πως η κόρη του χρησιμοποιεί Fedora 14:
"Δεν θα κατηγορούσα για αυτά τα προβλήματα το SELinux, αφού η Daniella δεν είχε τέτοια προβλήματα με το Fedora 14. Ίσως τελικά να είναι πρόβλημα του Gnome".

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

     Πάλι  καλά  που  η  μικρή  Daniella  δεν   είπε  ....  Μπαμπά ,  μόλις  κατέβασα  το   τελευταίο  tarball  από  το  kernel.org !  !  !   Πές  μου  σε  παρακαλώ  πώς  θα αναβαθμίσω τον  πυρήνα  για  το  ...ARCH ,   που  μόλις  εγκατέστησα   στον  υπολογιστή  του  εργαστηρίου  ? !  !  !  !

Προσωπικά θα διαφωνήσω με τον Linus. Το OpenSUSE είναι σχεδιασμένο σαν γενικής χρήσης λ/σ, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται σε έναν web ή σε έναν πολυχρηστικό terminal server, ή σαν κοινόχρηστος η/υ σε εργαστήριο υπολογιστών.
Σε όλες τις παραπάνω διαμορφώσεις ο διαχειριστής του συστήματος είναι άλλος από τους χρήστες του, χρήστες οι οποίοι δεν πρέπει να μπορούν να παρέμβουν στα παραπάνω.
Αυτό για το οποίο θα έπρεπε να συζητά ο κος Torvalds είναι η δημιουργία σετ προεπιλογών (generic/terminal server/multiuser desktop/single user desktop/ο,τιδήποτε) για μερικές τυπικές χρήσεις, μια εκ των οποίων θα επιλέγεται κατά τη εγκατάσταση.
Έτσι, όταν θα πήγαινε να το εγκαταστήσει στο laptop της κόρης του θα επέλεγε "single user laptop" το οποίο θα της έδινε αυτόματα πρόσβαση και στην αλλαγή της ώρας, και στην προσθήκη εκτυπωτών κλπ.

Γενικά πάντως είμαι κατά της χαλαρής ασφάλειας εξαρχής και ας φροντίσει ο διαχειριστής. Σωστή ασφάλεια από προεπιλογή και ΑΝ ΘΕΛΕΙ όποιος το εγκαταστήσει να την χαλαρώσει. Για το καλό όλων.

Καλή ιδέα Σταύρο. Πάντως στο δίκτυο Tor, αν έχεις λάθος ώρα στο pc, δεν λειτουργεί!