Συνέντευξη Linus Torvalds

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 01/13/2008 - 23:22 | 4'

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις
του, στο oneopensource.it, ο Linus Torvalds, δημιουργός του πυρήνα Linux δηλώνει ότι η νέα άδεια χρήσης GPL 3 'δεν είναι πια κακή όπως τα αρχικά drafts, αλλά κατά τη γνώμη μου η GPL 2 είναι απλώς καλύτερη'.

Με τη δήλωση αυτή ο Linus φαίνεται να βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες πολλών ότι ο πυρήνας θα περάσει κάποια στιγμή στην GPL 3.

O Linus είπε ακόμα ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι συμφωνίες πατεντών της Microsoft ούτε οι συζητήσεις γι' αυτές: 'Με ενδιαφέρει η τεχνολογία και το να συνεργάζομαι με ανθρώπους γι' αυτήν'.

Μιλά επίσης για την Google και τους kernel developers (π.χ. Andrew Morton) που δουλεύουν εκεί, παρατηρώντας ότι αυτό που έχει σημασία 'δεν είναι το αν βοηθά η Google το Linux, αλλά το αν δουλεύουν εκεί developers σαν τον Morton - δινοντας τους δουλειά [η Google] τελικά τους βοηθά να βελτιώσουν το Linux'.

Για την επιτυχία του ανοικτού κώδικα, είπε ότι οφείλεται στο ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την δουλειά των προηγούμενων και εκεί οφείλεται και η επιτυχία του Linux: στο ότι δεν περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα: 'Όλοι μπορούν να παίξουν' με το Linux.

Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει για να διαδοθεί περισσότερο το Linux, απάντησε ότι χρειάζεται απλά περισσότερο χρόνο να βελτιωθεί και οι εταιρείες να γίνουν πιο ανοικτές στο να αλλάξουν τις υποδομές τους. Η δική του δουλειά είναι να βοηθήσει στην σταδιακή βελτίωση του πυρήνα: 'τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο χρόνος'...

Αναρωτιέστε ποια διανομή χρησιμοποιεί ο Linus; Σύμφωνα με τη συνέντευξη, προτιμά εκείνες ' με απλούς installers' και έχει χρησιμοποιήσει όλες τις μεγάλες διανομές εκτός του Debian (επειδή ακριβώς είχε δύσκολη εγκατάσταση) ενώ αυτή τη στιγμή τρέχει Fedora 7 στα περισσότερα μηχανάκια του (ξεκαθαρίζει όμως ότι αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα).
Κατά τη γνώμη του, ο λογος ύπαρξης των διανομών είναι ακριβώς να προσφέρουν εύκολη εγκατάσταση.

Ο Linus είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τεράστιες αλλαγές στους μελλοντικούς πυρήνες, αποκλείοντας την μετάβαση στο κλάδο 2.8 για το άμεσο μέλλον.
 Διαβάστε την πλήρη συνέντευξή του εδώ.

dimitris2007-7-25 16:20:10

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)