deamons

panourg | Τετ, 01/11/2012 - 15:07 | 1' | 11

Με ποια εντολή μπορώ να δώ πια deamons του συστήματος τρέχουν?
Επίσης πως μπορώ να βάλω ένα deamon να ξεκινά κατα την εκκινηση του συστηματος αυτοματα?

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

    με την εντολη  top  βλεπεις ποια προγραμματα τρεχουν στο συστημα , άρα & ποια δαιμόνια τρεχουν μαζι. Ποιο  δαιμόνιο θελεις να ξεκινα αυτόματα ?

  για το Fedora 16. Όλα ειναι τόσο καλα ρυθμισμενα στο Fedora που δεν νομιζω πως χρειαζεται να ενεργοποιησουμε επιπλεον δαιμόνια extra , τόσα πολλά που τρεχουν ήδη απο το ξεκίνημα , μας φτάνουν.

Δυο deamons χρειαζομαι κυριώς. Το sshd για το secure shell και apcupsd για το ups.
Απο οτι είδα στα Fedora 16 που εβαλα τρεχει αυτοματα το sshd χωρις να κανω κατι.
Αλλα δεν μου ειπατε με ποιον τροπο μπορω να βαλω ένα deamon να ξεκινα αυτοματα στην εκκινηση. Για παραδειγμα εαν εχω fedora 12 η καποιο αλλο linux.

   αυτό θα είχε πολυ ενδιαφερον να το μαθαίναμε & όλο και καποιος θα το απαντησει. Ομως , γιατί να βαλεις Fedora 12 ? κανεις δεν τρεχει πια κατι που κυκλοφορησε πριν 5 χρονια , με την ιδια λογικη θα μπορουσα να τρεχω Ubuntu 4.10   το ....2012 ..  Τρεχεις & καποια αλλη δαινομη linux  που δεν ξεκινα απο την αρχη τα δαιμόνια που ανέφερες πριν ?

Ναι εχεις δικιο. Απλά θέλω να ξέρω μια διαδικασια αυτοματης έναρξης αυτών ή γιατι μπορει να μου χρειαστει καποια στιγμή σε ένα ηδη εγκατεστημένο συστημα ή να το δηλώσω ρητά οτι πρέπει να ξεκιναν αυτοματα.
Νομιζω το fedora 12 δεν ειναι 5ατιας αλλα 2ετιας. Τωρα απο fedora 12 σας γράφω. Φυσικα εαν χρειαστει να κανω reinstall για καποιο λόγο, θα βάλω τα 16.
 

dsyrmalis]Εγώ χρησιμοποιώ και την Htop. Ποιά διανομή έχεις;

Στα fedora το htop to κατέβασα απο τα repos (yum) και ειναι όντως πιο διαδραστικο. Wink

   υπαρχει και μία σχετικη ''Βίβλος'' για Fedora , όπως & για Ubuntu  που καλυπτει όλα τα θέματα , στα βιβλιοπωλεία πληροφορικής.

Οι ρυθμισεις για το ποιοι daemons ξεκινουν κατα το startup βρισκονται στο /etc (για τα debianοειδη στο /etc/init.d) αλλα δεν ειναι παντα απλο το να τους ρυθμισεις με καποιο script.

Στο archlinux πχ ειναι ολα τακτοποιημενα στο /etc/rc.conf στην τελευταια παραγραφο. Σε αλλες διανομες χρησιμοποιουμε το rcconf - ενα προγραμματακι για κονσολα - το οποιο σου εμφανιζει ολους τους διαθεσιμους στο συστημα σου daemons και επιλεγεις με ποιους θελεις να ξεκιναει στο startup.

Ο λόγος που ρώτησα ποιά διανομή χρησιμοποιείς είναι γιατί οι διανομές έχουν διαφορές και δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο παντού. Ο Herco για παράδειγμα μας αναφέρει κάποιες διαφορές.
Για το Fedora ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.fedorafaq.org/basics/#startonboot  (ntsysv)
Καλό θα είναι όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα να δίνουμε και λεπτομέρειες για τη διανομή μας και το υλικό μας. Πχ έχω Fedora 15. Πώς μπορώ να... μπλα μπλα;;;