Unix System

panourg | Κυρ, 12/18/2011 - 12:40 | 1' | 16

Καλησπέρα σας. Μια ερώτηση:

Τα UNIX λειτουργικά έχουν υποστήριξη λογισμικού απο το internet όπως είναι στα linux με το yum install ή άλλα?

ευχαριστώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

   το ιδιο το Linux ειναι ενα Unix & μαλλιστα το καλυτερο που υπαρχει. Δεν υπαρχει κατι πιο προηγμενο απο το Linux. & δεν χρειαζεται να τρεχεις τιποτα αλλο εκτος απο Linux.
   Δοκιμασε το ZevenOS 4 desktop , ενα ubuntu oneiric με περιβαλλον Be OS.  Τρεχει & απο USB 3.0 flash drive 16 GB με κανονικη εγκατασταση & παει σφαιρα . Χρησιμοποιησε για την εγκατασταση  ext4  filesystem χωρις journaling με την εντολη

   # mke2fs  -t  ext4  -O  ^has_journal   /dev/your_root_device   πχ /dev/sda1

  πρωτα φτιαχνεις το filesystem στο stick απο το τερματικο του Zeven OS & μετα προχωρας στην εγκατασταση.

zenwalk05, ναι γνωρίζω οτι είναι ενα Unix-like system το linux. Απλά ρωτησα το παραπάνω διοτι πρέπει να δουλεψω πανω σε καθαρά UNIX system. ΔΙαθέτει το Unix υπστηριξη λογισμικού απο Internet?

Ευχαριστω

    OK !  μου λες & μενα για να μαθω , πανω σε ποιο UNIX  προκειται να δουλεψεις , απο που θα το κατεβασεις &  σε ποια πλατφορμα θα  τρεξει  , για να το δοκιμασω & γω ? Μπορει να ειναι καλυτερο & απο λινουξ ! Ποτέ δεν ξερεις.

ΕΙναι το HP-UX (μια υλοποιηση του UNIX απο την HP). Δεν εχω ξαναδουλεψει σε κατι τετοιο.

  ειδικη εκδοση απο την μη κερδοσκοπικη οργανωση της HP ? !!   πολυ ενδιαφερον ακουγεται !   & μπορει να τρεξει & στα περισσοτερα μηχανακια του forum ?  πληροφοριες για επιπλεον λογισμικο δεν δινονται απο την κατασκευαστρια HP στο site της ?

Παιδιά λέω και εγώ να βάλω UNIX ... σκοπεύω να εγκαταστήσω το FreeBSD ή το PC-BSD . Ποιο να διαλέξω?

Χωρίς να έχω δοκιμάσει κάποιο από τα δύο, το PC-BSD θεωρείται ως περισσότερο φιλικό προς τον χρήστη. Ρίξε και μια ματιά στο σχετικό topic.
[url=http://www.linuxinsider.gr/forum/pc-bsd-91]http://www.linuxinsider.gr/forum/pc-bsd-91[/url]

Το FreeBSD είναι το "κύριο" Unix distro. Το PCBsd είναι βελτιστοποιημένο και προρυθμισμένο για τον "αρχάριο" χρήστη. Αν μπορούμε να κάνουμε ένα παραλληλισμό είναι σαν το Debian και όλα τα παράγωγα του πχ Ubuntu που είναι πιο φιλικά για το χρήστη.

Για να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα πράγματα:

  • Τα BSD δεν είναι Unix αλλά τύπου Unix όπως το Linux. Ως Unix θεωρείται πλέον ένα πιστοποιητικό που δίνεται.
  • Το BSD συστήματα είναι μια χαρά και σε κάποιους τομείς υπερτερούν του Linux. Σε άλλα σημεία υστερούν και είναι σίγουρα λιγότερο φιλικά.
  • Το PC-BSD είναι στην ουσία το FreeBSD. Απλώς είναι πιο φιλικό και δεν είναι απαραίτητη η μεταγλώττιση των πακέτων. Το έχω στο Laptop μου μαζί με το Debian Stable και είναι εξαιρετικό.
  • Τα BSD γενικά υποστηρίζουν λιγότερες συσκευές σε σχέση με το Linux.
  • Οι εντολές στο τερματικό μοιάζουν αλλά έχουν και κάποιες διαφορές. Τα BSD αν θυμάμαι καλά δεν έχουν ως εξ ορισμού κέλυφος το BASH.
  • Επίσης, υποστηρίζουν αυτόματη επίλυση των εξαρτήσεων αλλά με διαφορετικούς Package Manager
  • Αν κάποιος θέλει να μάθει σε βάθος τα BSD καλύτερα να πάει στο FreeBSD ή στο NetBSD ή στο OpenBSD. Αν θέλει κάτι φιλικό και λιγότερη ταλαιπωρία το PC-BSD είναι μονόδρομος.
  • Έχω ασχοληθεί τόσο με FreeBSD όσο και με Open. Τα θεωρώ εξαιρετικά αλλά απαιτούν πολύ χρόνο τόσο για να στηθούν, όσο και για να συντηρηθούν. Ειδικά το FreeBSD. Το OpenBSD σε κάποιους τομείς είναι ακόμα πιο δύσκολο και υποστηρίζει ακόμα λιγότερες συσκευές αφού η κατεύθυνση του είναι η ασφάλεια.
  • Η άδεια των BSD είναι δίκοπο μαχαίρι. Απο τη μια είναι πιο ελεύθερη αλλά απο την άλλη μπορεί ο οποισδήποτε να εκμεταλευτεί τον κώδικα του και να τον προσθέσει σε κλειστό λειτουργικό ή λογισμικό.

Καλησπερα,
Εδω και αρκετο καιρο δουλευω Solaris ,στην δουλεια κυριως, οποτε μπορω να σου πω αρκετα πραματα.

Απο το Solaris ,οπου στην αρχη ονομαζοντας Unic, βγηκανε το HP-UX και το AIX, και αργοτερα το BSD.
Το linux ειναι τελειως διαφορετικο, και οσοι ασχολουνται με Unix συστηματα δεν προτειμουν το Linux.

Παραδειγμα μιλουσα με ενα συναδελφο για τα λειτουργικα και μου λεει "Καλυτερα να εχω ΑΙΧ για desktop παρα Linux". O συγκεκριμενος εχει και HP-UX.

Αυτοματος τροπος για να παιρνεις τα update ΔΕΝ υπαρχει, εκτος και αν γραψεις μονος σου σκριπτακι το οποιο να το κανει.
ΔΕΝ υπαρχουν free repo για να κατεβασεις οτι θες και τα 3 ειναι καθαρα για εμπορικη χρηση και για αυτο ειναι πολυ σταθερα.

Τωρα οσο αφορα το BSD (Free, Net, Open) ειναι τελειως διαφορετικης λογικης απο οτι ειναι το Linux, εκτος απο το Slackware το οποιο φερνει αρκετα στοιχεια στο BSD.

Εχει σχεδον τα παντα, αλλα πρεπει να εισαι απο πανω του ειδικα αν εγκαθηστας προγραμματα με "make install clear" απο το source repo.

Ελπιζω να σε καλυψα.

Για να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα πράγματα:

  • Τα BSD δεν είναι Unix αλλά τύπου Unix όπως το Linux. Ως Unix θεωρείται πλέον ένα πιστοποιητικό που δίνεται.

Νομίζω ότι εδώ κάνεις λάθος. Καμία σχέση η σχέση του linux με το unix με την σχέση BSD και unix. Το BSD είναι το unix...με ανοιχτό κώδικα!

Καλησπέρα,θα μου επιτρέψετε να προσθέσω μερικά λινκ που θεωρώ χρήσιμα:
[url=https://en.wikipedia.org/wiki/UNIX_System_V]UNIX System V[/url]
[url=http://www.unix.org/what_is_unix/history_timeline.html]Unix History[/url]
[url=http://en.wikipedia.org/wiki/MINIX]MINIX[/url]
το δε minix το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί η εργασία του Linus Torvalds ήταν πάνω σε αυτό για να φτιαχτεί ο πυρήνας του σημερινού Linux.
το minix είναι έργο του [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_S._Tanenbaum]Andrew S. Tanenbaum[/url](Αμερικανός είναι,μάλλον με γερμανικές-αυστριακές ρίζες).
Καθηγητής στο [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Vrije_Universiteit]Vrije Universiteit[/url]
τους οφείλουμε πάρα πολά κατά την γνώμη μου(όπως και σε όλους βοήθησαν και βοηθούν την κοινότητα)
ps:και μια εικόνα με την [url=http://www.ogdf.net/lib/exe/fetch.php/tech:howto:unix-history-layout.png?cache=]εξέλιξη [/url]του Unix

Τιμή και δόξα στον [color=#0000ff]Andrew S. Tanenbaum[/color] ([color=#0000ff]ast[/color]), o οποίος έγραψε τη θεωρία των λειτουργικών συστημάτων (από εκεί που διδάχτηκαν όλοι...).
Απλά έχω διαβάσει το βιβλίο του...
Τιμή και δόξα στο [color=#0000ff]minix[/color], το οποίο αν επέτρεπε να το διαχειριστούν οι developers στο internet, ίσως να ήταν αυτό το σημερινό linux.
Απλά ο ast το ήθελε μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους (για τους φοιτητές του ...).
Απλά επειδή είχε μια ψηλο-κόντρα με τον τότε "φοιτητάκο" Linus Torvalds, δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το linux καθόλου...
Έλεγε πάντα ότι χρησιμοποιεί minix...
Toν καταλαβαίνω αφού το minix είναι το πνευματικό του παιδί, αλλά μου μένει το παράπονο ότι παραμένει αρνητικός στο linux... εκεί που άλλοι κολοσσοί όπως ο Bjarne Stroustrup το ομολογούν ότι το χρησιμοποιούν κατά κόρον !!
Παρά το παράπονό μου, σίγουρα και 100% ο Tanenbaum, είναι ΤΡΟΜΕΡΟΣ επιστήμονας στο είδος του .....!!!

Για να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα πράγματα:
  • Τα BSD δεν είναι Unix αλλά τύπου Unix όπως το Linux. Ως Unix θεωρείται πλέον ένα πιστοποιητικό που δίνεται.

Νομίζω ότι εδώ κάνεις λάθος. Καμία σχέση η σχέση του linux με το unix με την σχέση BSD και unix. Το BSD είναι το unix...με ανοιχτό κώδικα!

Δεν κάνω λάθος. Τύπου Unix είναι τα BSD. Το Unix σήμερα είναι ένα trademark - πιστοποιητικό που ανήκει και δίνεται απο [url=http://en.wikipedia.org/wiki/The_Open_Group]"The Open Group".[/url]

To LINUX είναι ''καταδικασμένο'' να επικρατήσει σε μιά δεκαετία από τώρα με τρόπο σαρωτικό σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές , μικρές και μεγάλες. Γιατί είναι πανεύκολο στην εκμάθηση και αφάνταστα διασκεδαστικό. Μόνο να κυκλοφορήσουν μερικά καλά & διδακτικά βιντεάκια στο γιού-τιούμπ και το LINUX θα σαρώσει στις ηλικίες από 12 και πάνω. Ολα είναι θέμα σωστού promotion. Διαφήμιση χρειάζεται και σωστά παραδείγματα για τα πρώτα βήματα. Μετά όλα θα εξελιχθούν σαν μιά χιονοστοιβάδα. Πραγματική επιδημία. Στόχος οι ηλικίες από 12 μέχρι 15 , που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους υπολογιστές.

εγω ειμαι τεραστια εξαιρεση μια και εχω λινουξ στον υπολογιστη μου απο 2005 (μου ειχε περασει ο πατερας μου Mandriva 2005)