Ποια διανομή είναι καλλίτερη;

apkoutsou | Κυρ, 01/13/2008 - 23:22 | 1' | 33

Προς το παρόν λειτουργώ τα Mandriva 2007.1 Spring, όμως σε λίγο καιρό θα κάνω αναβάθμιση του συστήματος και σκέφτομαι να εγκαταστήσω την διανομή Etchy του Debian.

Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας σχετικά με το ποιά διανομή είναι καλλίτερη. (Προς το παρόν φίλοι μου λένε ασυζητητί Debian ,γιατί είναι μεγαλύτερη, με περισσότερα πακέτα και γιατί σου επιτρέπει να διαμορφώσεις καλλίτερα το λειτουργικό στα μέτρα σου..)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Η "καλύτερη" διανομή δεν υπάρχει.
Υπάρχει η πιο δημοφιλής: Ubuntu
Η πιο ανερχόμενη: PCLinuxOS
Η πιο μεγάλη σε πακέτα:  Debian
Η πιο do-it-yourself: Slackware
H πιο φιλική: Ubuntu & PCLinuxOS

Αν έχεις όρεξη για tweaking από τη γραμμή εντολών και θες να μάθεις το Linux βάλε το Debian.

Αν έχεις όρεξη για μια απλή διανομή, σαν το Mandriva αλλά πιο εύχρηστη, βάλε PCLinuxOS 2007.

Αν έχεις όρεξη για μια διανομή που να μοιάζει με το Debian, αλλά να είναι πιο εύχρηστη, βάλε Ubuntu ή Kubuntu.

η αναζήτηση της καλήτερης διανομής είναι μονόδρομος και οδηγεί πάντα προς το ubuntu.

Σκεφτόμουν το Debian, καθώς τα πολλά πακέτα που έρχονται με τα DVD, σε συνδυασμό με το "tweaking" μου δίνουν την ευκαιρία να πειραματιστώ πιο εύκολα με την διανομή και να την διαμορφώσω στα μέτρα μου.

Πάντως θα κάνω περαιτέρω έρευνα για τις διανομές, γιατί αν και τις έχω δει όλες (μέσω των ιστοσελίδων τους) δεν τις έχω ψάξει σε βάθος...

chek2fire]η αναζήτηση της καλήτερης διανομής είναι μονόδρομος και οδηγεί πάντα προς το ubuntu.

Εδώ μάλλον θα διαφωνίσω και μάλιστα καθέτως... Το έχω δοκιμάσει και μου φάνηκε απελπιστικά απλό και λιτό για ένα λειτουργικό... Μπορεί να είναι εύχρηστο, αλλά η ευχρηστία δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει στο λειτουργικό μου. ¶σε που το GNOME το απεχθάνομαι, λάτρης του KDE γαρ (υπάρχει και το KUbuntu θα μου πεις, αλλά δεν ξέρω κάτι δεν μου αρέσει στο Ubuntu)...

Όπως και να έχει μλεχρι την αναβάθμιση έχω λίγο καιρό, οπότε θα δω... Ίσως καθήσω να δοκιμάσω να εγκαταστήσω περισσότερες διανομές στο παρόν σύστημα για να έχω την πλέον ιδίοις όμμασι άποψη...

mariosant]Η ερώτηση αυτή γίνεται 99 στις 100 φορές απο χρήστες windows.

Γιατί υπάρχουν πολλοί που να ξεκίνησαν με Linux ; ?

Υπάρχουν πάρα πολλοί όμως που ξεκίνησαν με DOS.

Πάντως εγώ έχω βάλει το debian και έχω μάθει πολλά πράγματα για το linux. 

apkoutsou]
δεν μπορώ άλλο να βλέπω
χρήστες Linux να θεωρούν τα Windows ως το θηρίο της αποκάλυψης του
Ιωάννη στον χώρο των λειτουργικών συστημάτων και έμμεσα να εμπαίζουν
τους χρήστες Windows ή τους νέους χρήστες Linux που προσπαθούν να
απαγκιστρωθούν από τα Windows

Έχεις δίκιο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και μάλιστα πολυδιάστατο. Διάφορα fanboys, όπως λέγονται, του Linux ξεχνούν από που ξεκίνησαν και δυσκολεύονται να ανταποδώσουν στους αρχάριους την βοήθεια που έλαβαν εκείνοι όταν ήταν αρχάριοι στο Linux. Στις απαντήσεις τους θεωρούν δεδομένη την ψυχολογία του άλλου και δεν απαντούν στην ουσία. Επιπλέον, πολλές φορές δημιουργούν και έριδες ανάμεσα στις διανομές: "η δική μου είναι καλύτερη", "όχι βάλε Debian εγώ ξέρω καλύτερα" κλπ.

Είναι, νομίζω, στη φύση της μικρής κοινότητας. Μερικές φορές, πάντως πρόκειται και για απλή πλάκα. Oφείλεται στις πρακτικές (όπως λες και εσύ) αλλά και την άμεση και έμμεση διαφήμιση της MS από όλα τα ΜΜΕ. Ίσως κάπου οι χρήστες του Linux έχουν δίκιο να μιλούν απαξιωτικά για την MS, μολονότι τα Windows έχουν συνεισφέρει πολλά θετικά πράγματα.

Μην παίρνεις, λοιπόν, στα σοβαρά τέτοιες κουβέντες. Μια απλή σύγκριση των Windows 95 με τις διανομές Linux του 1995 (για όσους είχαν την ατυχία σαν τον υποφαινόμενο να τις δοκιμάσουν) αρκεί.

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει από τότε. Και η αιτία δεν είναι η έλλειψη τεχνολογικού innovation από την MS (αυτό το αγοράζει στο κάτω κάτω :)). Αλλά ο πολλαπλασιασμός της καινοτομίας από την πλευρά του ανοικτού κώδικα. Αυτό οφείλεται και στην κοινότητα που μεγάλωσε αλλά και στις εταιρείες (IBM, Novell, Sun, Apple, HP και τελευταία Google) που για διαφορετικούς λόγους βλέπουν τον ανοικτό κώδικα θετικά και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του (οι περισσότεροι kernel developers εργάζονται σε κάποιες από τις παραπάνω εταιρείες - hint: η μεγαλύτερη συνεισφορά έρχεται από τους developers της Red Hat...). Δείτε μόνο το παράδειγμα της Google. Χάρη στο GSoC, ο Γλέζος θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι στο project που σκεφτόταν (μια χρήσιμη λειτουργία για τους μεταφραστές του Fedora) και θα πληρωθεί κιόλας...Το ίδιο συμβαίνει με εκατοντάδες φοιτητές σε όλον τον κόσμο. Γιατί πετάει τα λεφτά από το παράθυρο η Google; Γιατί βλέπει την δυναμική. Γιατί την χρειάζεται και την αξιοποιεί κιόλας. Δεν είναι περίεργο που χωρίς καθόλου διαφήμιση, χωρίς preinstalls, χωρίς δημόσιες προμήθειες, το Linux έχει καταφέρει να αποκτήσει χρήστες ακόμα και στην Ελλάδα;

Δοκίμασε λοιπόν όποιες και όσες διανομές Linux θες. Υπάρχουν πανω από 300 και θα δεις ότι μετά από τις πρώτες δυσκολίες (και όταν αγοράζεις νέο αμάξι δυσκολεύεσαι...) θα διαπιστώσεις ότι κάθε μία έχει κάτι δικό της να προσφέρει. Διαφορετικά, θα εξαφανιστεί. Στο Linux ισχύει de facto η "κοινωνική επιλογή" (ή ο δαρβινισμός αν θες). Αν και υπάρχει Θεός, ο Linus.

Το Debian αναμφισβήτητα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι από τις παλιότερες διανομές, είναι εντελώς ελεύθερη (με δημοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης), υποστηρίζει τις περισσότερες πλατφόρμες από κάθε άλλη διανομή και στα repos έχει > 15000 πακέτα, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη διανομή (α, είναι και η πρώτη που πήγε στο Διάστημα). Το κυριότερο: είναι η διανομή με τα περισσότερα derivatives ("παράγωγα", "απογόνους"). Αυτή τη στιγμή γράφω από μια τέτοια παράγωγη διανομή (sorry, όχι το Ubuntu, mr chek2fire) που βασίζεται στο experimental tree του Debian. Σκέψου, "πειραματικός κλάδος", δηλαδή όλες οι νέες εκδόσεις εφαρμογών και πυρήνας .2.6.21.3-*-smp-4..Και όμως παίζουν όλες οι εφαρμογές μου (=κάνω τη δουλειά μου στο περιοδικό), έχω ελληνικά παντού (=μπορεί να κάνει δουλειά και κάποιος που δεν ξέρει αγγλικά) και το σύστημα πετάει (=κάνει boot σε 25'). Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με πολλές διανομές (hint: όχι αναγκαστικά με εκείνες που είναι στο Top Ten του DistroWatch...).

Πλεονεκτήματα έχουν όλες οι διανομές. Απλά πρέπει να βρεις ποια είναι αυτά και που κολλάνε με τις δικές σου ανάγκες.

apkoutsou]εάν το επιθυμούν οι mods του forum μπορούν να μεταφέρουν το post αυτό
σε νέο thread για να συζητήσουμε για όλα τα παραπάνω, θα το ήθελα
πολύ...

Δεν μεταφέρω τα μηνύματα σε νέο thread. Απλά θα του αλλάξω τίτλο. Στο αρχικό post ρώταγες "ποια διανομή είναι καλλίτερη" και νομίζω ότι αυτό ταιριάζει περισσότερο.

Συμφωνώ και εγώ με τον Δημήτρη, καλό θα είναι να δοκιμάσεις και άλλες διανομές. Εγώ, εκτός από το debian που ανέφερα παραπάνω, χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή και το fedoran 7 σε ένα άλλο υπολογιστή, το οποίο μπορεί να μην έχει τα πολλά πακέτα του debian, αλλά έχει όλα όσα χρειάζομαι για το συγκεκριμένο υπολογιστή και φυσικά όπως όλλες οι διανομές, έχει κάτι δικό της να προσφέρει όπως είπε παραπάνω ο Δημήτρης. Αυτό πιστέυω είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του linux! Ο κάθε χρήστης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πάρα πολλές διανομές και χιλιάδες πακέτα. Όταν εγκατέστησα πρώτη φορά linux σε ένα μηχάνημα μαζί με τα windows το είχα μετανιώσει γιατί απλά δεν ήξερα να το χρησιμοποιήσω και γενικά νόμιζα ότι δεν μου προσφέρει τίποτα, και έλεγα συνεχεια: Τι ήθελα το linux; Όταν όμως έβαλα ADSL  ,άρχισα να πέρνω το περιοδικό και γράφτηκα στο forum τα πράγματα άλλαξαν! Τώρα πλέον χρησιμοποιώ το linux περισσότερο από τα windows, στα οποία μπαίνω περιστασιακά για κάποια προγράμματα της δουλειάς μου και ελπίζω στο μέλλον να μπορουν και αυτά να δουλέυουν με linux. To wine έχει φτάσει σε ενα καλό επίπεδο και ήδη το χρησιμοποίω για κάποιες εφαρμογές. Γενικά όσο πιο πολύ ασχολείσαι τόσο περισσότερα μαθαίνεις.

Όπως το θέτεις apouktsou, ίσως το debian είναι μια καλή αρχή, αν και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μπορείς να μάθες περισσότερα με το debian απο ότι για παράδειγμα με το ubuntu. Μπορεί να φαίνεται ότι σε μπερδεύω τώρα αλλά εννοώ ότι το debian περισσότερο σε ωθεί να κάνεις λίγο πιο geek πραγματακια για να επιτύχεις κάτι που με το ubuntu γίνεται με πίο απλό τρόπο.

Αν πραγματικά θέλεις να μπεις στα ενδότερα (ίσως στα αρκετά ενδότερα), δοκίμασε μια εύχρηστη διανομή σαν κύρια (και το debian και το ubuntu είναι από αυτές) και άφησε λίγο χώρο για μια πιο hardcore (όπως gentoo, slackware ή linux from scratch), όπου θα είναι το battle ground σου.

Προσωπικά χρησιμοποιώ ubuntu για να κάνω τη δουλειά μου και linux from scratch για παιχνιδι. (αν και σκέφτομαι και λίγο gentoo μιας και έχει πολύ καλο documentation). Ειδικά το linux from scratch σε βάζει πάρα πολύ μέσα στο παιχνίδι - αν και είναι τρέλα μέχρι να εγκαταστασήσεις ένα βασικό σύστημα.

Ως προς την αντικατάσταση των windows εκτός από το wine μπορείς να επιλέξεις μια λύση virtualization όπως π.χ. το VirtualBox. (Πρόσφατα εγκατέστησα το VB και έχω τρελλαθεί!!!).
nasos2007-8-4 18:49:2

naso, πριν από λίγο καιρό είχα εγκαταστήσει το VB αλλά επειδή μου εμφάνιζε κάποιο σφάλμα, το απεγκατέστησα. Τώρα που το λες σκέφτομαι να το εγκαταστήσω πάλι. 

Παιδιά, ευχαριστώ για  το ενδιαφέρον σας!

Το LFS είναι ένας αρκετά μακρινός στόχος... Εντούτοις έχω ήδη κατεβάσει, εκτυπώσει και "μισοδιαβάσει" την σχετική τεκμηρίωση από το site, αλλά συνειδητοποίησα ότι μου λείπουν αρκετές γνώσεις πρις από αυτό το εγχείρημα, και ιδίως γνώσεις σχετικές με τ απακέτα που πρέπει να συμπεριλάβω!

Νομίζω ότι θα ακολουθήσω την άποψη του nasos και θα βάλω μια βασική διανομή ως κύρια (debian, καθώς το ubuntu δεν μου άρεσε) και θα  βάλω παράλληλα μια διανομή πιο hardcore... Όσον αφορά τα Windows δεν νομίζω να βάλω ακόμη κάτι σαν VB αφού το wine  με ικανοποιεί πλήρως...

Τελικά καλύτερη διανομή είναι αυτή που έχει τον πιο διαβασμένο χειριστή απένατι της.

Εγκατέστησα το ELIVE 1.0 και μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε!  Είναι πραγματικά πρωτότυπη διανομή και επίσης παίζει τα πάντα όπως το MInt!

otttx33]Τελικά καλύτερη διανομή είναι αυτή που έχει τον πιο διαβασμένο χειριστή απένατι της.

Ένα από τα πιο σοφά πράγματα που έχει γραφεί ποτέ σε forum! Αυτό ισχύει εξάλλου σε όλα για όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα που παρουσιάζουν μια μορφή (απλή έστω) πολυπλοκότητας...

Πάντως αυτός είναι ο λόγος που εμένα μου άρεσαν τα Win98 και τσακαωνόμουν με φίλους που θεωρούσαν τα WinXP πιο ολοκληρωμένο λειτουργικό! Τα είχα μάθει τόσο καλά που έκανα "παπάδες"...

ippokrates]Εγκατέστησα το ELIVE 1.0 και μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε!  Είναι πραγματικά πρωτότυπη διανομή και επίσης παίζει τα πάντα όπως το MInt!

Από το άρθρο που διάβασσα στο περιοδικό και λίγο που μπήκα στο site της διανομής σκέφτομαι να το εγκαταστήσω σε ένα σχετικά παλιό φορητό που έχω, μιας και είναι ελαφριά λόγω του enlightment!

Η  καλλίτερη διανομή είναι η Babiniotix αλλά επειδή δύσκολα θα την βρεις βάλε το zenwalk να γουστάρεις

αυτο το ερωτημα βασανιζει πολους... μαζι και εμενα
αποτι ξερω με ολες τις διανομες μπορει να κανεις τα παντα...
εγω χρησιμοποιω ubuntu αλλωστε βγηκε και ο νικητης στο συγκριτικο που εγινε απο το περιοδικο..
δοκιμασα το suse 10.3 δεν μου αρεσε αυτο mutated gnome και το εβγαλα
τωρα περιμενω να βαλω to ubuntu στις 18 του μηνα...
αλλα θα δοκιμασω και το fedora 8 οταν βγει..και αν ολα δουλευουν εκει θα το κρατησω μεχρι να βγει το debian 5 ι κατι τετιο... το οποιο αμμα δουλευει οκ θα το κρατησω μονιμα...
η αποψη μου ειναι πως μια διανομη δεν πρεπει να κακομαθαινει τους χρηστες στα παραθυρα...
βλεπε pclinuxos για εμενα την χρηση τομη εχει το ubutnu...

Η πρωτη διανομη που ειχα δοκιμασει πριν αρκετα χρονια σαν αρχαριος ηταν SuSe 6.3. Για την εποχη της ηταν αρκετα φιλικη και καλο γραφικο περιβαλλον...Τωρα πιστευω τα πραγματα ειναι πολυ καλυτερα για οσους θελουν να ασχοληθουν πρωτη φορα....Εγω χρησιμοποιω στο Desktop Fedora 7.....πολυ καλο για τους αρχαριους..το yum ειναι αλλο πραγμα..στο Laptop εχω SuSe 10.2....ηταν η μοναδικη διανομη που δεχτηκε..."οι παλαιες αγαπες καλα κρατουν"....Οσο για το Ubuntu πολυ φασαρια ρε παιδια.....το ειχα προτεινει σε φιλο, το ειχα δοκιμασει και εγω και δεν επαιζε με τιποτα....πιστευω οτι εχει πολλα προβληματα και γινεται φασαρια για το τιποτα γυρω απο το ονομα του. Υπαρχουν πολλες διανομες το ιδιο καλες.....ειναι στην κριση του καθενος.......!

spk_mech]

Οσο για το Ubuntu πολυ φασαρια ρε παιδια.....το ειχα προτεινει σε φιλο, το ειχα δοκιμασει και εγω και δεν επαιζε με τιποτα....πιστευω οτι εχει πολλα προβληματα και γινεται φασαρια για το τιποτα γυρω απο το ονομα του. Υπαρχουν πολλες διανομες το ιδιο καλες.....ειναι στην κριση του καθενος.......!

Δεν νομιζω οτι μπορει να εγινε τοση φασαρια για το τιποτα. Το ubuntu ειναι η διανομη που εκανε ενα μεγαλο "μπαμ" και εφερε αρκετους νεους χρηστες στο linux. Το θεμα ειναι πια διανομη "θα κατσει" στο hardware  του καθενος.  Στο  laptop  μου  ας  πουμε,  η  μονη  διανομη  που  "βρηκε"  τα  παντα  με την  μια  ηταν  το  ubuntu  (και κατεπεκταση  βεβαια  το  mint). 

Εμένα ανέκαθεν με άρεσε  και σαν όνομα και σαν εταιρεία η Mandrake τωρα εγινε mandriva πέρασε και οικονομικές δοκιμασείς αλλα άντεξε 

Αναμφισβήτητα θεωρώ το Ubuntu ως την καλύτερη διανομή και πιο φιλική σε πρώην χρήστες Windows όπως εγώ.  Από κει και πέρα, παίζει ρόλο το τί απαιτήσεις έχει ο καθένας και πόσο εύκολη ή "δύσκολη" θέλει να κάνει τη χρήση του υπολογιστή του.  Οι πολύ προχωρημένοι χάκερς ενδεχομένως να προτιμήσουν το Gentoo ή το Slack.  Οι ήπιοι χρήστες, το Mint ή το Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu, κλπ).  Εδώ υπάρχουν και άτομα που ψάχνουν για τις πρωταρχικές διανομές του Linux!!!  Σα να λέμε ότι κάποιος επιθυμεί να περάσει Windows 3.1 στον υπολογιστή του!  Γούστα είναι αυτά...
ippokratis2007-11-5 15:42:5

απάντηση στην ερώτηση ποια διανομή είναι καλύτερη δεν είναι τόσο εύκολη  εάν δείτε στο τεύχος 16 στις σελίδες 26-32 8a διαπιστώσετε ότι όλες οι διανομές έχουν μειονεκτήματα άρα αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι μια διανομή μας ταιριάζει περισσότερο

Βασικά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει μία κυρίαρχα και ολοκληρωτικά καλύτερη διανομή γιατί όπως προστάζει ο νόμος της φύσης θα κυριαρχούσε έναντι των άλλων διανομών και έτσι στο www.distrowatch.com δεν θα υπήρχαν 2000+ διανομές αλλά μόνον οι 5 - 10 κυρίαρχες. Συνεχώς βγαίνουν στην φόρα καινούριες διανομές, αλλά και το σύνολο των παλιών διανομών συνεχίζουν να επιζήσουν με αξιώσεις. "Καλύτερη" έναντι κάποιας άλλης, μπορώ να χαρακτηρίσω διανομές σε επιμέρους στοιχεία τους, δηλαδή κάποια είναι καλύτερη στο installation, κάποια στο stability ή κάποια στο user-friendlyness από κάποια άλλη. Πιστεύω ότι το Debian/GNU και όλες οι υπόλοιπες Debian-based διανομές όπως και το Ubuntu είναι αυτή τη στιγμή μπροστά από τις υπόλοιπες στους 3 τομείς που ανέφερα. Σημαντικό ρόλο παίζει και το αν χρησιμοποιείς gnome ή KDE  ή X γιατί το καθένα έχει δικά του πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα τα οποία κληρονομεί στην διανομή που το τρέχει.

alfisti]

spk_mech]

Οσο για το Ubuntu πολυ φασαρια ρε παιδια.....το ειχα προτεινει σε φιλο, το ειχα δοκιμασει και εγω και δεν επαιζε με τιποτα....πιστευω οτι εχει πολλα προβληματα και γινεται φασαρια για το τιποτα γυρω απο το ονομα του. Υπαρχουν πολλες διανομες το ιδιο καλες.....ειναι στην κριση του καθενος.......!

Δεν νομιζω οτι μπορει να εγινε τοση φασαρια για το τιποτα. Το ubuntu ειναι η διανομη που εκανε ενα μεγαλο "μπαμ" και εφερε αρκετους νεους χρηστες στο linux. Το θεμα ειναι πια διανομη "θα κατσει" στο hardware  του καθενος.  Στο  laptop  μου  ας  πουμε,  η  μονη  διανομη  που  "βρηκε"  τα  παντα  με την  μια  ηταν  το  ubuntu  (και κατεπεκταση  βεβαια  το  mint). 

Η αληθεια βεβαια ειναι οτι το linux desktop πιο μαζικα σε απλους χρηστες το εφερε το Madrake, τοτε.
Ειχε γινει μια καλη προσπαθεια με το suse 6 (πριν το παρει η Novell), βελτιωθηκε με το 9.3 που ετρεξε σε παααααρα πολλα desktops νεων χρηστων.
Πιο μετα ανεβηκε το ubuntu.
Αυτη τη στιγμη υπαρχουν διανομες πιο ευελικτες & πιο πρωτοπορες απο το ubuntu, απλα εχει καλυτερο promotion.
Eμενα παλι οι μοναδικες διανομες οι οποιες ποτε δε σταθηκανε καλα στα μηχανηματα μου ηταν μονο τα *ubuntu.
Εξαιρεση το kubuntu 6.06 που ακομα το εχω σε ενα αρχαιο laptop της δουλειας.

constantinos]
Πιο μετα ανεβηκε το ubuntu.
Αυτη τη στιγμη υπαρχουν διανομες πιο ευελικτες & πιο πρωτοπορες απο το ubuntu, απλα εχει καλυτερο promotion.
Eμενα παλι οι μοναδικες διανομες οι οποιες ποτε δε σταθηκανε καλα στα μηχανηματα μου ηταν μονο τα *ubuntu.
Εξαιρεση το kubuntu 6.06 που ακομα το εχω σε ενα αρχαιο laptop της δουλειας.

Εν μέρει έχεις δίκιο, όλα είναι εξαρτημένα από το promotion αλλά και τί να πείς για μια διανομή που έχει σαν σλόγκαν Ready-to-use  και Just works. Πείθει ακόμη και τον πιό άσχετο ότι αυτή είναι η πιο user-friendly διανομή. Εγώ προσωπικά έχω δοκιμάσει κυρίως μέσω liveCD κάποιες από τις βασικότερες διανομές και συχνά φίλοι μου, άσχετοι με τo linux με παρακολουθούσαν. Όλοι έχουν να πουν ότι σαν το Ubuntu δεν υπάρχει άλλο. Νομίζω αυτό θέλαν να καταφέρουν τα παλικάρια στην Canonical Ltd και αυτό κατάφεραν.
GalloNero2007-11-22 15:4:13

constantine, το θεμα δεν ειναι μονο ΤΙ προσφερεις, αλλα και ΠΟΤΕ.
πρεπει κατι για να πιασει να παρουσιαστει στο σωστο timing.

θα διαφωνησω με την αποψη σου για το mandrake, θα (ψιλο)συμφωνησω για το suse.

δεν θα ειχε ομως νοημα τωρα, μια συζητηση για το τι γινοτανε 2-3 χρονια πριν.

το ubuntu παρουσιαστηκε τη στιγμη που ειχε τις δυνατοτητες να "παει καλα".
εχει πισω του εναν ανθρωπο, μια εταιρεια η οτι αλλο (που προσωπικα δεν με ενδιαφερει) που καταφεραν αυτο για το οποιο αλλοι προσπαθουσαν με λαθος τροπο.

ειμαι υπερ του ubuntu για διαφορους λογους, ομως ειμαι ανοικτος και σε οποιαδηποτε αλλη διανομη.

σε 3 φιλους, προσφατα προτεινα mandriva 2008. την εγκατεστησαν και οι 3. ξερεις γιατι? για τον κυβο που τρεχει απο την πρωτη στιγμη χωρις να κουνησεις ουτε το δαχτυλακι σου. αφου η πρωτη επαφη ειναι οπτικη, ηξερα τι θα τους επειθε με την μια.
απο κει και περα ομως, οταν συναντουνε τα μικροπροβληματα που εχει η mandriva, ξερεις τι τους λεω?
οτι το ubuntu δεν εχει τετοια προβληματα.
(θα ειναι λοιπον η επομενη κινηση τους, και απο κει και περα ο δρομος μπροστα τους ειναι ανοιχτος και για την fedora και για το suse και....)

μην μου πεις για το pclos που ερχεται, γιατι απλα δεν εχει ερθει.

και κατι αλλο επειδη εγω τωρα θα το αντιστρεψω. πολυ φασαρια εγινε για το pclos. παιζει λεει τα παντα κλπ κλπ. ε κει λοιπον?
το θεμα ειναι (για αλλη μια φορα) αν καποιος θελει kde η gnome.

γιατι αν θελει gnome τοτε συγνωμη αλλα το πανεμορφο, εξισου out of the box, και πιο γρηγορο mint, ειναι εκει και περιμενει.

alfisti]constantine, το θεμα δεν ειναι μονο ΤΙ προσφερεις, αλλα και ΠΟΤΕ.

Το θεμα ειναι (για αλλη μια φορα) αν καποιος θελει kde η gnome.

γιατι αν θελει gnome τοτε συγνωμη αλλα το πανεμορφο, εξισου out of the box, και πιο γρηγορο mint, ειναι εκει και περιμενει.

Γειασας,
 Συμφωνω με τον alfisti.
Εγω εχω ενα χρονο που ειμαι πιστος στο Linux Mint, αφου δοκιμασα πολλες αλλες διανομες.
Κατεβαστε το  Linux Mint 4.0 Daryna live CD και θα εκπλαγειτε.

θα πώ κάτι που ίσως να σας φρικάρει και να μην με πιστέψετε.
παρ όλα αυτά, η far best διανομή για μένα είναι το -do-it-yourself- slackware linux.

είταν η πρώτη μου διανομή linux και δεν σκέφτηκα κάν να κατεβάσω κάπιο άλλο livecd...

ξεκίνισα με slackware, συνεχίζω με slackware..
απετεί πολύ διάβασμα αλλα είναι κορυφή!

Εγώ είμαι φανατικός υποστηρικτής Ubuntu αλλα αν καπιοιος θέλει κατι πιο περιπλοκό ασ εγκαταστήσει Debian

Γεια σας φιλοι,

Καλλα νεα.

Το πανεπιστημιο ΚΡΗΤΗΣ απο σημερα θα διαθετει τις υπηρεσιες του για γρηγορο κατεβασμα του Μιντ.

Συγχαρητηρια στους κυριους που φροντισαν για αυτη την τοσο μεγαλη προβολη της Ελλαδας.

http://www.linuxmint.com/blog/?p=115

Συγχαρητηρια στο πανεπιστημιο Κρητης

(Richard Stallman σχετικα με το linux (gnu/linux ηθελα να πω) και τα ελληνικα πανεπιστημια)

Γεια σας φιλοι,
ΤΟ LINUX MINT EINAI ΤΡΙΤΟ ΣΤΟ DISTROWATCH ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 30
ΜΕΡΕΣ 
Κατεβαστε το Μint  Daryna και ελλατε εδω για βοηθεια.
http://www.linuxmint.com/forum/viewforum.php?f=125