Το τέλος του Desktop προβλέπει ο Marc Shuttleworth;

dsyrmalis | Τρί, 11/01/2011 - 09:26 | 3' | 6

Ο ιδρυτής της Canonical Marc Shuttleworth σε συνέντευξη του στο zdnet είπε πως στο Ubuntu Summit θα ανακοινώσει τη μεταφορά του Ubuntu και σε άλλες πλατφόρμες όπως αυτές των smartphones, tablets και smart TV. Αυτά λίγο εως πολύ τα γνωρίζαμε βέβαια όπως και γενικότερα την κατεύθυνση που παίρνει η Canonical με το Unity. Φαίνεται όμως πως ο Marc Shuttleworth μας προεξοφλεί το "θάνατο" του Desktop:

“This is a natural expansion of our idea as Ubuntu as Linux for human
beings. As people have moved from desktop to new form factors for
computing, it’s important for us to reach out to out community on these
platforms. So, we’ll embrace the challenge of how to use Ubuntu on
smartphones, tablets and smart-screens.”


"Είναι μια φυσική επέκταση της ιδέας μας του Ubuntu για ανθρώπινα όντα. Την ώρα που οι άνθρωποι μετακινήθηκαν απο το Desktop σε νέες μορφές υπολογιστών, είναι σημαντικό για εμας να ασχοληθούμε με αυτές τις πλατφόρμες. Έτσι θα αρπάξουμε την ευκαιρία για το πως να χρησιμοποιησουμε το Ubuntu στα smartphones, τα tablets και τις smart screens. "

Επίσης, ο Marc Shuttleworth χαρακτήρισε κρίσιμη την πλατφόρμα Arm και πρόεβλεψε ότι οι κατασκευαστές αυτής της αρχιτεκτονικής θα κυκλοφορήσουν Arm συσκευές το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Πιθανότατα πάντως αυτός είναι και ο λόγος που η Canonical επιθυμεί η νέα έκδοση του Ubuntu να είναι LTS για 5 χρόνια και σταθερή όσο και αυτή του Debian. 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Βασικά δεν μπορώ να γνωρίζω τον λόγο που πολλοί έχουν στραφεί προς την ανάπτυξη tablet desktop και έχουν εγκαταλήψει το pc desktop. Αυτήν την γραμμή ακολουθεί το Unity και πρωτοξεκίνησε με το KDE 4 που είχε αλλάξει την επιφάνεια εργασίας στις αρχές με το να εξαφανήσει τα εικονίδια και να τα αλλάξει με widgets.

Το κακό είχε γίνει εκεί κατά την γνώμη μου και μετά σαν "μόδα" ή σαν νέα τεχνολογική ευκαιρία το είδαν πολλοί και κατευθύνθηκαν προς την υλοποίηση ταμπλετοειδών desktop εγκαταλείποντας το pc desktop.

Και αυτό πραγματικά ήταν και που δίχασε τον κόσμο του Gnome, πρόσφατα.

Και τώρα έρχεται η ανακοίνωση αυτή που αν και προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα γίνει ότι λέει ωστόσο είναι καλό το ότι προδώθηκαν οι προθέσεις της Canonical.

Την γραμμή αυτή ίσως την ακολουθήσουν και άλλοι π.χ. Gnome αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αν γίνει κάτι τέτοιο και "αναγκάσουν" τα μεγάλα project την χρήση tablet desktop στα pc απλά δεν θα περάσει.

Προβλέπω στο μέλλον να φεύγει κόσμος και κοσμάκις από Ubuntu και Gnome και να πάνε σε διανομές που θα υποστηρίζουν ή παλιότερες εκσόσεις ή fork των εκδόσεων αυτών.

Εγώ ήδη εγκατέλειψα το Ubuntu και έχω βάλει μια Debian Rolling Release διανομή το Linux Mint Debian Edition.

Όπως και να το κάνουνε τα tablets desktops στο pc είναι αντιπαραγωγικά και αντιαισθητικά.
Είναι μόνο καλά για τα tablet.

Εκτός και αν στο μέλλον τα desktop pc γίνουν με touchscreens χωρίς πληκτρολόγιο και χωρίς ποντίκι.
Αν ονειρεύονται κάτι τέτοιο και για τον λόγο αυτό λένε ότι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και το τωρινό desktop είναι άχρηστα οπότε πενδύουμε σε tablet-οειδή καλύτερα να το ξεχάσουν.

Δεν αποκλείω να βγουν σωστά αυτά που λέει, αν και προσωπικά προτιμώ το Desktop. Άλλο βέβαια τι θέλουμε και άλλο δυστυχώς το τι μπορεί να συμβεί απο τις εταιρείες. Το Unity και το Gnome 3 έχουν βελτιωθεί πολύ αλλά τελικά εξακολουθώ να μην τα χρησιμοποιώ, αφού η κλασσική επιφάνεια εργασίας εξακολουθεί να είναι πιο παραγωγική προς το παρόν.
Η καλύτερη στάση μάλλον είναι αυτή του KDE που και αυτό πάντως είναι παραφορτωμένο με κάποιες άχρηστες λειτουργίες. Ένα περιβάλλον εργασίας δηλαδη εξειδικευμένο για Desktop και ένα για μικρές συσκευές ή netbook.
Ακόμα πάντως το Ubuntu δεν είναι έτοιμο. Σωστή η κίνηση για LTS πενταετίας και για σταθερότητα αλλά λείπουν πολλές πολλές εφαρμογές για αυτές τις συσκευές. Αρκεί για παράδειγμα το Banshee για tablets ή γενικά σαν εφαρμογή; Υπάρχουν εφαρμογές για Web Tv; Και γιατί οι χρήστες να μην προτιμήσουν το εξειδικευμένο και σε πυρήνα και σε επιφάνεια εργασίας, Android;
Εντύπωση πάντως προκαλεί το "As people have moved from desktop".
Δεν νομίζω πως έγινε κάποια μετακίνηση. Απλώς οι μικρές συσκευές έχουν περισσότερες λειτουργίες. Θα γράφατε ένα κείμενο σε tablet ή σε Desktop; To σερφάρισμα είναι καλύτερο σε μια οθόνη '20 ή σε μια κινητού τηλεφώνου; Ταινία θα δούμε σε tablet ή σε Desktop; Με το Dolby Surround τι γίνεται; Υπάρχουν ηχεία 7.1 σε palmtop; Απλώς αυτές οι συσκευές είναι μόνο για τα βασικά και για περίπτωση ανάγκης. Αυτά παλιότερα μπορούσες να τα κάνεις μόνο με κλασικό υπολογιστή.
Πέρα απο αυτά όμως το κλασσικό pc έχει ένα πλεονέκτημα που ποτέ δεν θα φθάσουν αυτές οι συσκευές: Προσφέρει το μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης για να εργαστείς. Άλλο δουλεύω με μια συσκευή στο πόδι και άλλο με κάτι σε ειδκό χώρο που θυμίζει τις παλιές βιβλιοθήκες.

συμφωνώ και για αυτό και γω πιστεύω ότι οι απόψεις ότι τα tablets θα αντικαταστήσουν τα desktop δεν είναι βάσιμες.

Απλά η Canonical πιστεύει και οραματίζεται κάτι τέτοιο. Άλλο όμως από τον οραματισμό να περνάμε στο ότι και έγινε και άλλο τι πραγματικά συμβαίνει.

Για αυτό νομίζω ότι ο Shuttleworth απλά αποκάλυψε τις βαθύτερες του επιθυμίες για το που τείνει να κινηθεί. Δεν σημαίνει όμως ότι θα τον ακολουθήσουμε.

και αν δεν ακούσει και τον κόσμο ύστερα από την τόση αντίδραση για το Unity θα μείνει στα κρύα του λουτρού.

Οι μικρες συσκευες σιγουρα θα διαδωθουν κι αλλο αλλα ειναι αδυνατο να αντικαταστησουν τις μεγαλες.Μπορει καποιος να κανει σοβαρη δουλεια σε μικρη οθονη ακομα κι αν οι μικρες συσκευες αποκτησουν φοβερες δυνατοτητες; Δεν νομιζω αρα γιατι να εξαφανιστουν οι μεγαλες συσκευες.Κ μηπως δεν εννοει θανατο του desktop αλλα επεκταση του ubuntu για μικρες συσκευες κ δεν το εχει διατυπωσει κ τοσο προσεκτικα;

Από προφητείες διαφόρων έχουμε χορτάσει τα τελευταία 60 χρόνια. Κάποιοι προέβλεπαν πυρηνοκίνητα αυτοκίνητα, κάποιοι άλλοι προβλέπουν το θάνατο του desktop. Ξεχνούν όμως ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγορά για μηχανήματα επεκτάσιμα, ισχυρά, με μεγάλες οθόνες. Θέλω πολύ να δω πώς περιμένει ο Shuttleworth να γράφονται μεγάλα έγγραφα (βιβλία, διατριβές κλπ) στις καγκούρικες σαχλαμάρες που ονομάζονται tablets ή στα επιεικώς ανεπαρκή για ο,τιδήποτε πέραν της ανάγνωσης e-mail netbooks. Θα ήθελα πάρα πολύ να δω πώς ακριβώς θα χρησιμοποιούνται τα tablets ως digital audio workstations, ειδικά σε εφαρμογές εγγραφής SACD ή Blu-Ray Audio. Και σίγουρα θα γελάσουμε πάρα πολύ έτσι και προσπαθήσει κανείς να κάνει 3D rendering σε tablet.

Α, και κάτι ακόμα: όταν γράφεις μεγάλα κείμενα, χρειάζεσαι σοβαρό πληκτρολόγιο. Είτε με μηχανικούς διακόπτες (σαν αυτούς της Cherry ή της ALPS) είτε με μηχανισμό buckling spring όπως το κλασικό (και αγαπημένο μου) IBM Model M και με σωστή, οικεία διάταξη πλήκτρων που να έχουν πλήρες μέγεθος. Κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα tablet (αντίθετα, ό,τι έξτρα πληκτρολόγιο διατίθεται γι'αυτές είναι πιο αποτυχημένο εργονομικά κι από το πληκτρολόγιο της έκδοσης του Sinclair ZX81 που έβγαλε για την αμερικανική αγορά η TIMEX).

Θα περίμενα περισσότερη σοβαρότητα από τον Shuttleworth. Αλλά επέλεξε να ενστερνιστεί την καγκουριά και το φιγουρατζιλίκι λόγω "μόδας". Πρόβλημά του. Δεν είναι μακρόπνοος προγραμματισμός αυτός.

Δημοσθένης]συμφωνώ και για αυτό και γω πιστεύω ότι οι απόψεις ότι τα tablets θα αντικαταστήσουν τα desktop δεν είναι βάσιμες.

Απλά η Canonical πιστεύει και οραματίζεται κάτι τέτοιο. Άλλο όμως από τον οραματισμό να περνάμε στο ότι και έγινε και άλλο τι πραγματικά συμβαίνει.

Για αυτό νομίζω ότι ο Shuttleworth απλά αποκάλυψε τις βαθύτερες του επιθυμίες για το που τείνει να κινηθεί. Δεν σημαίνει όμως ότι θα τον ακολουθήσουμε.

και αν δεν ακούσει και τον κόσμο ύστερα από την τόση αντίδραση για το Unity θα μείνει στα κρύα του λουτρού.

Θα μείνει με το Unity στο χέρι.