[Solved] Χαμηλός ήχος στο KDE

bakoulis | Σάβ, 09/24/2011 - 20:41 | 4' | 17

Βρε παιδιά, υπάρχει τρόπος να έχω μια αξιοπρεπή ένταση ήχου σε περιβάλον KDE;
Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να πάω σε KDE από το Gnome αλλά πάντα γύριζα πίσω εξαιτίας της χαμηλής έντασης του ήχου, κυρίως στο laptop μου, αλλά ακόμα και στο desktop, που όμως εκεί μετριάζεται το πρόβλημα λόγο μεγάλου "κυβισμού" ηχοσυστήματος. Χθες πάλι, που θέλησα να εγκαταστήσω το Kubuntu 11.10 για να αποφύγω την κακογουστιά και τα bugs του νέου περιβάλοντος της Canonical, έπεσα πάλι στο ίδιο παλιό πρόβλημα με την χαμηλή ένταση, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ακόμα και με όλα τα slider τέρμα, ο ήχος ακούγεται, αλλά όχι πολύ δυνατά, αν χαμηλώσεις και τα sliders κλάφτα. Μην υποθέσετε ότι δεν δυνάμωσα το PCM (το Front απλά δεν υπάρχει και σε άλλο μηχάνημα που υπήρχε μικρή διαφορά έκανε) και τα υπόλοιπα sliders από το alsamixer. Έκανα τα πάντα και googlάρισα κιόλα, αλλά από ότι είδα το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους και μη επιλύσιμο. Καλά, τόσες καινοτομίες έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, τόσο δύσκολο ήταν να βρούν τι τους κρατάει πίσω; Έλεος δηλαδη. Οι άλλοι φίλοι του forum που έχετε KDE ολά καλά; Κανείς δεν παρατήρησε το πρόβλημα; Δοκιμάσατε ποτέ με άλλο περιβάλον να δείτε διαφορά απόδοσης ή απλά δε σας απασχολεί;

Να σημειώσω ακόμα ότι στο laptop αυτό δουλεύουν περίφημα σε άλλα partitions windows7 64bit και ubuntu 10.10 gnome 32 bit. Επείσης να σημειώσω ότι κατά καιρούς δοκίμασα να εγκαταστήσω kubuntu ή openSuse KDE σε αρκετά laptops αλλά και desktops  και πάντα κυρίως στα laptops η ένταση του ήχου ήταν απελπιστικά χαμηλή. Ντροπή τους τόσα χρόνια. Τι να συστήσεις μετά στο φίλο σου που έχει windows και κάνει δουλειά του, έλα στο KDE να μην ενοχλείς και τη γυναίκα σου που κοιμάται το βράδι όσο είσαι στο youtube ή έλα στο gnome3 που μοιάζει με android και είναι κατάλληλο για οθόνες 2.2' ιντσών, να σου περισσεύουν και 20' ίντσες από την 22άρα άμα λάχει ναούμ;

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

...μάλιστα κάπου διάβασα ότι φταίει το pulseaudio και όταν το έκανα uninstall και γύρισε σε alsa ο ήχος έγινε ακόμα χαμηλότερος, σχεδόν αμηδρός. Φυσικά εγκατέστησα εκ νέου το pulseaudio που τουλάχιστον ψιλοάκούγεται. Με βλέπω για format και αλλάγη πλεύσης, αλλά θα δώσω 2-3 μέρες ακόμα μια ευκαιρία στο KDE μήπως το λύσω και μείνω αυτή τη φορά εδώ, αλλά ψιλοχλομό. Αν το αντίπαλο δέος δεν ήταν το unity θα το είχα ήδη φορμάρει! Στα σταθερά έχω κολλήσει στο ubuntu 10.04 32bit και με βλέπω να μην το αλλάζω για χρόνια, αλλά στο λάπτοπ δεν έχει σωστη συμπεριφορά με την κάρτα οθόνης, γιαυτό και έβαλα το 10.10 αλλά αυτό του χρόνου τελιώνει και θα ψάχνομαι για νεότερο, γιαυτό και δοκίμασα το 11.10 που με δελέασε και η νέα καλύτερη συνεργασία των 64-bit συστημάτων με τις 32-bit εφαρμογές και ο νέος πυρήνας 3, αλλά δεν το βλέπω...

Είσαι σίγουρος ότι έχεις ανεβάσει τη στάθμη του ήχου παντού; Μήπως είναι τίποτα Muted στο alsamixer;

όλα εκτός το mic boost και ένα κουφό S/PDF που είναι μηδέν και δεν επιτρέπει αλλαγή.
Δοκίμασα και με το mic boost αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν άλλαξε η κατάσταση.
Εσύ έχεις ίδια απόδοση ήχου και στο KDE και στο Gnome ή δεν το έχεις τσεκάρει;
Άσε που θεωρώ λάθος να είναι το master volume τερμα για να ακούς σωστά. Κανονικά πρέπει να δουλεύει κάπου στη μέση ή αντε λίγο πιό πάνω και στο τέρμα να τα σπάει και να τρίζουν τα ηχεία

Έχοντας το pulseaudio δοκίμασε στο /etc/pulse/daemon.conf να βαλεις set flat-volumes = no. Το προβλημα που λες δε το εχω αντιμετωπίσει ποτέ!
Επίσης δες στις ρυθμίσεις mutimedia του system settings το phonon τι backend εχει και αν εχει επιλεγει σωστα και η καρτα ηχου.

Να μη μιλήσω για τον τραγικό archive manager ARK. 3 προβλήματα σε 1 μέρα!!!
1. Δεν αποσυμπιέζει αρχεία zip (μάλλον και rar και ποιός ξέρει τι άλλα ακόμα) προστατευμένα με password.
2. Δεν αποσυμιέζει αρχεία rar με πολλά parts (part1, part2, z00, z01 και τα ρέστα.)
3. Στα μισά τουλάχιστον ή και σε περισσότερα αρχεία με Ελληνικά ονόματα εντός του .zip εμφανίζει ?????????? αντί για ονόματα. Το παράλογο είναι ότι μερικά αρχεία εντος των ίδιων .zip τα εμφανίζει με τα κανονικά τους ονόματα στα Ελληνικά!
Το περιβάλλον που αντέγραψαν τα windows 7 (με όχι ιδιαίτερη επιτυχία) είναι ντροπή να έχει τόσο χαμηλού επιπέδου default intergreated εφαρμογές. Σε αυτόν τον τομέα το gnome υπερέχει. Και μπορεί το KDE σε κάποιες εφαρμογες όπως στα k3b, amarok, digikam να υπερέχει με πιο επαγγελματικές εφαρμογές από το gnome (χωρίς να σημαίνει ότι οι αντίστοιχες του gnome είναι για πέταμα) αλλά εκεί που υστερεί δεν υστερεί απλά, ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΝΕΤΑΙ! (πχ. Ark, Muon software center, Dragon, kmix μη πω και kmail, γιατί δε δοκίμασα ακόμα άμα το σουλουπώσανε από πέρσι).
Καμμιά εναλλακτική για το ARK υπάρχει; Γιατί το fille-roller σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές gnome δεν προσαρμόζεται με τίποτα σε περιβάλλον KDE. Όποια άλλη εφαμογή gnome δοκίμασα (μετά από λίγο πείραγμα στο "ρυθμήσεις συστήματος") είναι σαν να γράφτηκε για KDE! Αυτό φυσικά το προσμετρώ στα συν. Εσύ φίλε drysmalis κατί θα ξέρεις, ή όποιος άλλος ξέρει ας ρίξει ιδέα.

Δεν χρησιμοποιώ Kubuntu, αλλά Mageia 1(έχω επίσης εγκατεστημένα τα: Mandriva 2010.2 και PCLinuxOS). Όλα με περιβάλον KDE, το οποίο χρησιμοποιώ τα τελευταία 3 χρόνια. Το πρόβλημα που περιγράφεις με τον ήχο, δεν το έχω συναντήσει. Δεν εννοώ βέβαια ότι "σπάνε τζάμια" από τις εντάσεις, αλλά έχοντας τις στάθμες των εφαρμογών στο 100%, του συστήματος στο 80-85% και το ρυθμιστικό από τα ηχειάκια των 22€ της Creative στο "ώρα 8" ή "ώρα 9", ο ήχος ακούγεται πραγματικά δυνατά στα 70-80 cm μακριά από την οθόνη που κάθομαι. Και ακούγεται και δυνατά και στα διπλανά δωμάτια.
Από την δική μου εμπειρία, στο Gnome έχω πάντα χαμηλότερες -αντίστοιχα- εντάσεις.
Εφόσον έχεις δοκιμάσει τα προφανή (εντάσεις των  εφαρμογών, του σύστήματος και του alsamixer) μήπως, τελικά, είναι καμιά "παραξενιά" του Kubuntu;

Σχετικά με το Ark:
Πρέπει να έχεις εγκατεστημένα τα πακέτα: unrar και unzip (δεν ξέρω αν και στο Kubuntu υπάρχουν) για να μπορεί το Ark να αποσυμπιέζει τέοιου είδους αρχεία (ακόμη και rar με πολλά parts).

Επειδή πολλά προβλήματα αντιμετωπίζεις με το KUBUNTU μηπως να το γύρναγες σε μια πιο KDE based διανομή; (όπως το PCLinuxOS). Επειδή υπάρχουν αρκετά παράπονα πως το KUBUNTU δεν ηταν απροβλημάτιστο όπως το κλασσικο UBUNTU (πριν τις αλλαγες με unity)

Η επίσης σε Fedora KDE Spin

Που αν και δεν είναι kde based παίζει άψογα. 

Αμα κάνεις googling για προβλήματα ήχου στο KDE, θα δεις πάνω πάνω προβλήματα σε fedora.
Κάτι μού λέει ότι το PClinuxOS είναι η πιό σωστή λύση για KDE αλλά δεν ήθελα να αποχωρήσω έτσι απο την οικογένεια του Ubuntu για πολλούς λόγους.
Όσο για το Ark είναι ακριβώς όπως τα γράφω και φυσικά έχω εγκαταστήσει τα έξτρα αποσυμπιεστικά και ακόμα περισσότερα, όπως κάνω πάντα άλλωστε.

bakoulis, για να δούμε αν μπορούμε να σε βοηθήσουμε δώσε μερικές πληροφορίες παραπάνω για την κάρτα σου. Δώσε την εντολή:

aplay -l

και γράψε τα αποτελέσματα εδώ.

@dimitris
Ευχαριστώ φίλε μου για το ενδιαφέρον, το αποτέλεσμα της εντολής είναι:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
Φυσιολογικό το βλέπω. Να τονίσω ότι όταν λέω χαμηλός ήχος δεν εννοώ ότι δεν ακούω, εννοώ ότι ο ήχος στο KDE βρήσκεται σε επίπεδο 50% χαμηλότερα από windows και 70-80% χαμηλότερα από το Gnome και δεν καταλαβαίνω γιατί να συμβαίνει αυτό. Δε βλέπω προφανή λόγο να υπάρχει διαφορά τουλάχιστον απο το gnome.

*** Με liveCD του PClinuxOS ο ήχος τα ίδια, αλλά το Ark διαβάζει κανονικά τα αρχεία με ελληνικά ονόματα εντός του zip. Multipart rars δε δοκίμασα γιατί ήθελε εγκατάσταση rar και σε liveCD τρέχα γύρευε. Αρχεία zip με password ούτε έτσι κατάφερα να αποσυμπιέσω.

*** Διόρθωση απο πριν: Στο kubuntu Ark, κανένα αρχείο με ελληνικό όνομα εντός του zip δεν εμφανίζεται σωστά, τα δείχνει ΟΛΑ ???????. Σε tar.gz δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αρχεία με ελληνικά ονόματα δεν τα κάνει rar, παρά μόνο φτιάχνει ένα μηδενικό rar αρχείο.

Αναγκαστικά έβαλα file-roller (με 21 εξαρτήσεις) να κάνω δουλειά μου και το έκανα default εργαλείο για rar-zip. Έχει ελεεινό intergration στο desktop αλλά τουλάχιστον κάνει σωστά τη δουλειά του.

Μιά χαρά είναι το τελευταίο KDE, και μια χαρά είναι και ο ήχος σε αυτό (αν βεβαίως δεν χρησιμοποιείς τον τραγικό PulseAudio server). O ark είχε κάποια προβλήματα με password-protected αρχεία (7-zip και rar), αλλά πλέον δουλεύει μί χαρά και με αυτά.
Το μόνο που δεν κάνει το τελευταίο KDE, είναι να βάζει κάποιον κόφτη ανάμεσα στον αδαή χρήστη, και στο πληκτρολόγιο. O Gnome3 το κάνει, σε υπερθετικό βαθμό, οπότε, καθόλου περίεργο που είναι και το δημοφιλέστερο DE των καινούριων στο άθλημα...

Φυσικά και χρησιμοποιώ τον pulseaudio server, γιατί χωρίς αυτόν ο ήχος είναι ακόμα τραγικότερος. O Ark είχε, έχει και απο ότι φαίνεται θα έχει για καιρό, τεράστιες προβληματάρες. Μιας και όπως καταλαβαίνω είσαι πάλιουρας, που είναι η λύση που προτείνεις σε μας τα κοθώνια;
Θα σε πληροφορίσω εγώ λοιπόν φίλε μου ποιά είναι η λύση. Έτσι, για να μαθαίνουν και οι παλιοί.
Κάνοντας λοιπόν εγκατάσταση το pavucontrol και ανοίγοντας το, σου δίνει control για το volume και για κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιεί τον ήχο ξεχωριστά και με το volume να φτάνει το 153% (όπως στο gnome). Δυναμώνεις από εκεί τέρμα το volume των εφαρμογών και κρατάς το mastervolume για να αυξομειώνεις από το kmix. Ο ήχος τώρα τα σπάει. Βέβαια είναι εφαρμογή gnome3 και δείχνει το ίδιο απαίσια με τον file-roller, αλλά αφού δεν υπάρχει το αντίστοιχο για KDE αναγκαστικά ισχύει ότι και με την περίπτωση του Ark Vs file-roller.
Τη λυση τη γράφω για να βοηθήσω, όποιον έχει αντίστοιχες απαιτήσεις για την απόδοση ήχου στο PC του ή που νομίζει ότι έχει πρόβλημα χαμηλού ήχου στο KDE. Για μένα το πρόβλημα λύθηκε, απλώς η λύση δεν είναι αμιγώς KDE. Και αν το πρόβλημα του KDE είναι ότι δε βάζει κόφτη στους αδαής, το πρόβλημα του Linux γενικότερα είναι ότι δε βάζει κόφτη στους φελούς, αυτούς που διώχνουν τον κόσμο από το ΕΛ/ΛΑΚ και τον στέλνουν στην αγκαλιά του Billy. Ευτυχώς εγώ φίλε μου, είμαι στο ΕΛ/ΛΑΚ από τότε που εσύ έπαιζες με playmobile και θαλασσοψυχούλες. Φιλικά πάντα...

Ελάτε βρε παιδιά, ηρεμία, για ένα τόσο χρήσιμο θέμα ποιος είναι ο λόγος να χαλάτε τα νεύρα σας και να κάνετε διαγωνισμό ποιος έχει... γράψει περισσότερα χλμ στο Linux;

Μερικές φορές δεν μπορώ να μας καταλάβω. Τελικά, είμαστε κοινότητα που προσέχει ο ένας τον άλλο ή κοιτάμε να φάμε ο ένας τον άλλο;

Μα βρε Δημήτρη, ήταν απάντηση για βοήθεια αυτή από συνάδελφο της κοινότητας;
Που να ρωτούσε κάτι κουφό κάποιο παιδάκι που πρωτοασχολήθηκε με Linux, μαύρο φίδι που θα τον έτρωγε δηλαδή, θα ήταν το λιγότερο βέβηλος που τόλμησε να μπουτάρει KDE χωρίς πρώτα να έχει master BCA, PSA, USA. Τέτοιες συμπεριφορές διώχνουν συχνότατα κόσμο από το ΕΛ/ΛΑΚ και βλέπω ότι είναι Ελληνικό φαινόμενο. Στο ubuntuforums.org δεν είδα ποτέ να ειρωνευτεί κανένας κάποιον, που έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα, όσο απλοϊκό και να είναι. Τέλος πάντων δεν είμουν τρελός ή νταλάρας, είχα δίκιο που έλεγα ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ήχο στο KDE. Η απόδειξη είναι ότι με το pavucontrol το πρόβλημα λύθηκε. Τώρα άμα κάποιος με μαστερ στο KDE ξέρει να μας πει πως να το κάνουμε χωρίς να καταφύγουμε στη χρήση εφαρμογής gnome είναι ευπρόσδεκτος, αλλά δεν το βλέπω.

Η πιό αποδεκτή λύση για archive manager στο KDE, κατά τη γνώμη μου είναι το PeaZip. Κάνει ότι και ο file-roller (ότι δηλαδη δεν κάνει ο Ark) και βασίζεται σε QT (υπάρχει και για GTK). Βρίσκεται στην έκδοση 4.0 και oπτικά μπορεί να μην είναι Oxygen αλλά δείχνει πολύ όμορφα μέσα στο περιβάλον του KDE και δεν ξενίζει καθόλου. Επίσης σε αντίθεση με τον file-roller, αυτός καταφέρνει να κάνει zip/unzip με δεξί κλικ φακέλους και αρχεία μέσα από dolphin, όπως ακριβώς και ο Ark, ή όπως ο file-roller μέσα από nautilus!
Μοναδικά μειονεκτήματα του είναι ότι δεν υποστηρίζει drag'n'drop και ότι δεν βρίσκεται στα repos του Kubuntou (ούτε σε άλλα νομίζω) με ότι αυτό συνεπάγεται για τα αυτόματα updates του.