Γιατί τα Gnome 3 και Unity δεν είναι καλά προϊόντα

libredss | Πέμ, 09/22/2011 - 22:18 | 14' | 38

Έχοντας ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν με προγραμματιστές σε διάφορα project, αλλά και έχοντας δει τραγικά εσφαλμένες (για να μιλήσω ευγενικά) κινήσεις από την Canonical και το Gnome Foundation σε ό,τι αφορά τα desktop, νομίζω ότι θα πρέπει να επισημάνω ορισμένα πράγματα που κάνουν πολλοί προγραμματιστές. Βεβαίως, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η ανάγνωση του θέματος που αναρτώ σήμερα θα συναντήσει σφοδρή αντίδραση από αρκετούς, οι οποίοι θα σπεύσουν να αρνηθούν ότι ισχύουν αυτά που λέω. Καλά θα κάνουν όμως όλοι να καταλάβουν τι εικόνα βγάζει μερίδα - σημαντική μάλιστα - των προγραμματιστών προς τα έξω και να αναζητήσουν στη νοοτροπία τους τις αιτίες αυτής της εικόνας.

Ας δούμε τι γίνεται με το Gnome 3. Το δοκίμασα. Σε δυο υπολογιστές - ο ένας είναι ένας απλός Pentium Dual Core, ο άλλος ένας AMD Turion. Κανένας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά δε γίνεται να έχουμε την απαίτηση ο κάθε χρήστης να αλλάζει υπολογιστή κάθε χρόνο. Την τελευταία φορά που κοίταξα, οι τιμές για ένα αξιοπρεπές laptop της μεσαίας κατηγορίας επιδόσεων και τιμής είναι λίγο παραπάνω από το "μισθό" (γιατί μόνο μισθοί δεν έχουν δικαίωμα να λέγονται αυτά τα αξιοθρήνητα ποσά με τα οποία κανείς καλείται να επιβιώσει) ενός ανθρώπου που είναι αρκετά τυχερός να έχει δουλειά. Είναι προφανές λοιπόν ότι ένα βαρύ περιβάλλον εργασίας που απαιτεί ολοκαίνουργιο high-end hardware αυτομάτως αποκλείει αυτούς τους ανθρώπους.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, ένα desktop δεν είναι high-end παιχνίδι επίδειξης των ικανοτήτων μιας συγκεκριμένης πλατφόρμας υλικού (όπως τα Dragon's Lair, Space Ace & Wing Commander). Είναι ένα κέλυφος που καλείται να προσφέρει τα εξής:

  1. Ευχρηστία
  2. Ανυπαρξία ανάγκης "περιόδου προσαρμογής"
  3. Γρήγορο workflow
  4. Εργονομία
  5. Σταθερότητα
  6. Ταχύτητα
  7. Παραμετροποιησιμότητα

Τι από όλα αυτά προσφέρει το Gnome 3;

Πρώτα απ'όλα, όπως παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι άνθρωποι που το δοκίμασαν (και απορώ πώς του δώσανε τόσο υψηλή βαθμολογία), απαιτεί "υπομονή" και χρόνο για να το συνηθίσει κανείς. Από εκεί έχουμε αυτομάτως ένα αποτυχημένο προϊόν.

Προσέξτε: εδώ είναι που ο κόσμος του ΕΛ/ΛΑΚ πρέπει επιτέλους να ξεχάσει την ιδέα ότι "κάνουμε το κέφι μας". Αν θέλει η κοινότητα του ΕΛ/ΛΑΚ να κατακτήσει μερίδιο της αγοράς και να βοηθήσει πραγματικά την κοινωνία να ξεφύγει από το στραγγαλισμό των μονοπωλιακών τακτικών διαφόρων "όνομα και μη χωριό" εταιρειών, θα πρέπει να δει επιτέλους το λογισμικό ως προϊόν και όχι ως πεδίο ασκήσεων "στου κασίδη το κεφάλι".

Η προσέγγιση του Gnome 3 σε θέματα εργονομίας είναι αποτυχημένη. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που οδήγησαν στην οργάνωση των μενού με συγκεκριμένο τρόπο, ακριβώς όπως υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους τα χειριστήρια ενός αυτοκινήτου βρίσκονται στις θέσεις που βρίσκονται. Όταν φτιάχνεις ένα user interface, είτε αυτό είναι ο πίνακας οργάνων ενός αυτοκινήτου είτε είναι ένα desktop για κάποιο λειτουργικό σύστημα, ο στόχος σου πρέπει πάντα να είναι η άμεση - εντός δευτερολέπτων - εξοικείωση του χρήστη με αυτό. Αν αναγκάσεις το χρήστη, και ειδικά τον επαγγελματία, να ξοδέψει πάνω από ένα λεπτό για να προσανατολιστεί, τον έχασες. Και δεν θα έχεις δεύτερη ευκαιρία. Γιατί νομίζετε άραγε ότι η Citroen εγκατέλειψε τα περίεργα συστήματα διακοπτών που είχε στις CX, GS, GSA, Visa/Axel & BX πρώτης γενιάς και υιοθέτησε τους κλασικούς μοχλοδιακόπτες που χρησιμοποιεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος;

Επίσης, η απουσία dock (και όχι, μη μου πείτε για ασταθείς, βαριές και κακογραμμένες ανοησίες όπως το Cairo-Dock - πέραν του ότι ελάχιστες λειτουργούν έστω και στοιχειωδώς σωστά, μοιάζουν σα να φτιάχτηκαν με μοναδικό κριτήριο τον εντυπωσιασμό κι όχι την εξυπηρέτηση του χρήστη, για να μην πω τίποτα για το γεγονός ότι δεν αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του desktop, αλλά third-party εφαρμογές) δεν επιτρέπει τη γρήγορη επισκόπηση των ανοιχτών εφαρμογών - κάτι απολύτως απαραίτητο για ένα multi-tasking λειτουργικό.

Ή μήπως ξαφνικά αποφάσισαν οι "παντογνώστες" developers ότι το Linux, που πάντα υπερηφανευόμασταν για το πόσο καλά τα καταφέρνει σε multi-tasking, πρέπει να γίνει single-tasking όπως το άθλιο λειτουργικό του iPhone 3G;

Θα πάω τώρα σε ένα άλλο γνώρισμα του Gnome 3. Τα μενού του μιμούνται αυτά του Jolicloud, που με τη σειρά τους μιμούνται την επιφάνεια "εργασίας" του iPhone. Μόνο που ξεχνούν οι "παντογνώστες" developers που αποφασίζουν ερήμην των χρηστών για τους χρήστες (να φοβάστε πάντα αυτά που γίνονται για σας χωρίς εσάς) ότι το iPhone έχει αυτό το user interface λόγω ανάγκης, δηλαδή λόγω απουσίας πληκτρολογίου και ποντικιού. Στο desktop όμως έχουμε και ποντίκι και πληκτρολόγιο. Άρα, γιατί να εγκαταλείψουμε έναν τρόπο χειρισμού που μας επιτρέπει ταχεία πρόσβαση σε ό,τι χρειαζόμαστε, χάριν ενός "νέου" που είναι πολύ πιο αργός και, βεβαίως, λιγότερο παραγωγικός;

Α, ξέχασα! Οι developers ξέρουν τα πάντα και αυτοί αποφασίζουν τι είναι καλό για εμάς.

Ε λοιπόν, αυτή η νοοτροπία είναι που κατέστρεψε πολλές εταιρίες στο παρελθόν κι οδήγησε σε αποτυχημένα προϊόντα. Δε μπορείς να είσαι project leader και να σκέφτεσαι μ'αυτόν τον ελιτίστικο τρόπο ούτε να παριστάνεις τη ντίβα.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτυχίας του Gnome 3 σε ό,τι αφορά τη ροή εργασίας είναι η ανάγκη να κάνεις περισσότερα κλικ για να μεταβείς από τη μια επιφάνεια εργασίας στην άλλη. Όποιος το σκέφτηκε αυτό πραγματικά δεν έχει ιδέα από σχεδίαση UI και πρέπει να επιστρέψει αμέσως στην πρώτη δημοτικού. Τόσο απλά. Ούτε είναι καλή ιδέα να αλλάζει κανείς πράγματα μόνο και μόνο για να τα αλλάξει. Τέτοιες βλακείες έκανε η Canonical με το Ubuntu 10.10, όταν μετακίνησε τα κουμπιά στα αριστερά, επειδή ήθελε να ικανοποιήσει το κόμπλεξ ορισμένων που θέλανε τρόπο χειρισμού ίδιο με αυτό του υπερτιμημένου Mac OS X - και κάνοντας όμως όλους τους υπόλοιπους να αναρωτηθούν τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους οι προγραμματιστές της.

Πάμε τώρα στις απαιτήσεις πόρων συστήματος. Λυπάμαι, αλλά εδώ έχουμε ένα τραγικό δείγμα ελιτισμού. Σου λέει ο άλλος "α, κύριε Τάδε μου, εγώ έφτιαξα το αριστούργημα που για να δουλέψει θέλει δυο Xeon, 32GB RAM και μια κάρτα γραφικών high-end με 6GB μνήμη. Εσύ που δεν τα έχεις, κόψε το λαιμό σου". Μα, θα πείτε, είπε τέτοιο πράγμα ο καημένος/αδικημένος McCann; Ναι, το είπε. Και μας το είπε κατάμουτρα, δείχνοντάς μας ότι το δημιούργημά του είναι τραγικά πιο αργό ακόμη κι από το KDE 4.6 που θεωρείται βαρύ. Το Gnome 3 - λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω - είναι ένα resource hog χειρότερο κι απ'το Adobe Flash και το Second Life.

Για να μην πω τίποτα για την απόκρυψη του τερματισμού λειτουργίας. Και σου λέει μετά "σεβόμαστε το περιβάλλον"!

Ένας σωστός developer είναι ταπεινός. Απόλυτα ταπεινός. Και καθόλου ντίβα. Δε λέει ποτέ "ΕΓΩ αποφασίζω κι εσύ κόψε το λαιμό σου να αγοράσεις μηχάνημα που να αντέχει αυτό που έφτιαξα". Έχει πάντα στο νου του πώς θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των χρηστών κι όχι τις ανάγκες του Εγώ του.

Ένας σοβαρός developer πάντα σέβεται το χρήστη.

Είναι σεβασμός προς το χρήστη το να τον αναγκάζεις να ξοδευτεί για να αγοράσει πιο ακριβό μηχάνημα; Τον ρωτάς αν τα έχει αυτά τα λεφτά; Κατηγορούσαμε τη Microsoft για τέτοιες πρακτικές και τώρα τα βλέπουμε στο Linux!

Είναι σεβασμός προς το χρήστη να τον αναγκάζεις να μάθει έναν καθόλου διαισθητικό και πολύ πιο αργό τρόπο εργασίας από αυτόν που ήξερε μέχρι σήμερα;

Είναι σεβασμός προς το χρήστη να του αφαιρείς δυνατότητες παραμετροποίησης επειδή αποφάσισες ότι ΕΣΥ ξέρεις πώς θα πρέπει να είναι η επιφάνεια εργασίας του;

Μόνον όσοι ακούν τους χρήστες (ή πελάτες) τους και τους παρέχουν αυτά που θέλουν πετυχαίνουν. Οι ντίβες μένουν με το παραφουσκωμένο Εγώ τους.

Τα ίδια - και πολύ χειρότερα - ισχύουν για το Unity, το οποίο είναι όχι απλά εξίσου χάλια με το Gnome 3, αλλά είναι κι εξίσου ασταθές με τα Windows Vista. Αν μάλιστα προσπαθήσει κανείς να ακολουθήσει τις συμβουλές διαφόρων για την προσθήκη δυνατοτήτων παραμετροποίησης, γίνεται χειρότερο κι από Windows 3.11.

To Linux κέρδισε κόσμο λόγω των εξής χαρακτηριστικών του (πέραν του χαμηλού του κόστους:

  1. Αξιοπιστία
  2. Σταθερότητα
  3. Ταχύτητα
  4. Εξαιρετική διαχείριση πόρων συστήματος
  5. Παραμετροποιησιμότητα

Όταν φτιάχνεις ένα desktop που αφαιρεί αυτά ακριβώς τα ατού του Linux, τι πλεονέκτημα θα έχει πια το προϊόν Linux σε σχέση με τα Windows; Βούτυρο στο ψωμί της Microsoft! Α, και μην αρχίσουμε πάλι τα "πέσανε διάφοροι να φάνε τον Jon McCann". Είναι αρκετά μεγάλος για να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του και των λόγων του και για να αντιμετωπίσει την όποια κριτική, ακόμη και την πιο σκληρή. Και οι πιο ειλικρινείς είναι πάντα αυτοί που δε χαρίζουν κάστανα σε κανένα προϊόν και σε κανένα σχεδιαστή/παραγωγό/developer. Χώρια που με την αναγωγή στη Μάρθα Βούρτση εγώ ποτέ δεν τα πήγαινα καλά.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

πεστα χρυσοστομε......ηθελα να ξερω ποιος θα βαλει unity -- gnome 3 σε υπολογιστες γραφειου για δουλεια....θα ηθελα να δω RHEL,Centos ,suse enterprise desktop-server ,σταθμους εργασιας κ.λ.π με unity-gnome 3.....οποιος τα υπερασπιζεται ας δοκιμασει να τα βαλει σε εταιρειες  και να δουμε ποσα απιδια πιανει ο σακκος....αλλο πραγμα η δουλεια και αλλο πραγμα τα gadgets....ωραια και καλα τα φανταχτερα desktop , οι γλαμουρατες επιφανειες εργασιας,τα εκσεζητημενα εφε,αλλα ο υπολογιστης δεν ειναι μονο για ακροαση μουσικης,ταινιες,παιχνιδια,torrent,και HD....οι οθονες αφης ειναι καλες για διασκεδαση αλλα κακιστες για πραγματικη δουλεια... ευτυχως που υπαρχει και debian και κανα δυο-τρεις αλλες ΄'''συντηρητικουρες'''''και κανουμε τη δουλεια μας

Συμφωνω απολυτα , εγω πριν λιγο καιρο μεταπηδησα σε KDE debian stable για την ακριβεια κ εγω βρει την υγεια κ την ησυχια μου . Χρησιμοποιουσα gnome κ ubuntu απο την 7.04 αν δεν κανω λαθος οπου ηταν κ η πρωτη μου επαφη με linux ,  εμεινα εκει αρκετο καιρο αλλα επειδη ειδα οτι στραβα αρμενιζει το καραβι ειπα να τους προλαβω κ χαιρομαι για την αλλαγη που εκανα :) . 

Πέραν του ότι τα Gnome 3 & Unity είναι απλά ό,τι πιο αντιεργονομικό και αντιπαραγωγικό έχω δει από την εποχή του GEM, των πρώτων X Windows και του γραφικού περιβάλλοντος του Archimedes A3000 (ωραία, προδίδω και την ηλικία μου τώρα), είναι και παράλογα απαιτητικά σε πόρους συστήματος.

Αν καταφέρνουν να είναι δραματικά αργά σε laptop που με Gnome 2.32 (το οποίο μόνο λίγο "ξεψείρισμα" ήθελε σε θέματα οργάνωσης των ρυθμίσεων και τεκμηρίωσης και σε κάνα-δυο χαζά bugs, ενώ κατά τα άλλα είναι απείρως καλύτερο από ο,τιδήποτε μας έχει δώσει ο μονοπωλιακός γίγαντας - με πήλινα πόδια - του Redmond) και με KDE 4.6 πετάνε, φανταστείτε τι γίνεται στα αναιμικά tablets για τα οποία υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν.

Δε θα είχα κανένα πρόβλημα με την αλλαγή της οργάνωσης των βιβλιοθηκών GTK3 σε σχέση με τη GTK2 αν δεν ερχόταν αυτή η παράλογη αλλαγή τρόπου λειτουργίας και χρήσης. Όπως και να'χει, έχω στη διάθεσή μου και πληκτρολόγιο και ποντίκι, ενώ οθόνη αφής απλά δεν έχω. Δε μπορείς ένα σύστημα χειρισμού και οργάνωσης του desktop που σχεδιάστηκε για οθόνες αφής να το χρησιμοποιήσεις κομψά και γρήγορα με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Ειδικά μάλιστα όταν δεν έχεις οθόνη αφής. Αλλά άντε, ας πούμε ότι κάποιος δίνει τα επιπλέον χρήματα για να πάρει οθόνη αφής. Στο desktop η οθόνη απέχει (έτσι προστάζουν οι κανόνες εργονομίας) γύρω στα 80 εκατοστά από τα μάτια του χρήστη. Θ'απλώνει συνέχεια το χέρι στην οθόνη; Έλεος!

Και ναι, η νοοτροπία "εγώ είμαι ο developer, εγώ αποφασίζω, εγώ κάνω ό,τι νομίζω και δε μ'ενδιαφέρει τι λένε οι χρήστες" είναι ο ορισμός της αλαζονείας, της ασέβειας προς το χρήστη, του ξερολισμού και του εξυπνακισμού. Αν τον McCann τον είχα στο γραφείο κι εκδήλωνε τέτοια συμπεριφορά σαν αυτήν που επέδειξε με το άθλιο Gnome 3, θα είχε απολυθεί πριν προλάβει να βάλει τελεία στη φράση του. Τα ίδια και για εκείνο το Apple fanboy που έχουν για αρχισχεδιαστή ή κάτι τέτοιο στην Canonical.

Άμα ήθελα iBad ή iMoan (δηλαδή άμα είχα λεφτά για πέταμα), θα έπαιρνα Apple και θα ήμουν μέγας ποζεράς. Σαν εκείνο τον πολιτικό μηχανικό φίλο μου που πήρε επιδότηση και, αντί να πάρει ένα σοβαρό desktop για να λειτουργεί τα Windows-only προγράμματα που υπάρχουν για τη δουλειά του, αγόρασε Mac για να τον έχει να δείχνει όμορφος στο γραφείο (κι ας μην υπάρχει ίχνος λογισμικού γι'αυτόν στο συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα - τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενά του) κι εξακολουθεί να κάνει τη δουλειά του μ'ένα laptop Dell 6ετίας.

Και μετά σου λέει γιατί το ΕΛ/ΛΑΚ δεν έχει πείσει τους επαγγελματίες. Όταν στα διάφορα project μπαίνουν για "ηγέτες" ατομάκια που απλά θέλουν να φτιάξουν demo, αδιαφορώντας για χαρακτηριστικά όπως χρηστικότητα, παραγωγικότητα κλπ, ο χρήστης - και ειδικά ο επαγγελματίας - θα λέει "άντε παράτα με".

Κι υπόψιν ότι στο παρελθόν πέρασα και από Windowmaker και από Gnome 1 και από KDE 1.

Το Gnome 3 και το Unity δεν είναι για επαγγελματική χρήση. Είναι μόνο για χρήστες που δεν κάνουν τίποτε άλλο στο διαδίκτυο από το να χαζεύουν στα "κοινωνικά δίκτυα" και να κατεβάζουν βιντεάκια. Γι'αυτόν που θέλει να δουλέψει σοβαρά δεν κάνουν. Δεν είναι για να κάτσει κανείς να γράψει διατριβή έχοντας ταυτόχρονα δεκαπέντε pdf + κάποιο IDE ανοιχτά και μοιρασμένα σε δυο-τρία virtual desktops. Ούτε μπορώ να φανταστώ κανέναν να καταδέχεται να του σπαταλά πόρους το Unity ενώ τους χρειάζεται στο Blender ή στο Inkscape (το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι ακόμα πολύ βαρύ) ή στο BRL-CAD ή στο OpenCASCADE ή στο SALOME για ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων.

Κι αν ακούγονται σκληρά τα λόγια μου είναι γιατί είμαι επαγγελματίας κι έχω απαιτήσεις από αυτό που μου πλασάρει κάποιος, ειδικά όταν το διαφημίζει με διθυραμβικές κριτικές στα διάφορα περιοδικά, τα οποία θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να χαϊδεύουν τ'αυτιά των developers και ν'αποκτήσουν το θάρρος να πουν ότι κάτι δεν αξίζει μία, όσο "γόητρο" κι αν έχει αυτός που το αναπτύσσει.

Ειλικρινά απορώ με το μένος που διακατέχει πόλλους από εσάς, τους χρήστες, για τις καινοτόμες -ναι ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ- αλλάγες που **προσπαθούν** να φέρουν ορισμένοι προγραμματιστές στην αντίληψη που έχουμε για το desktop - ανεξάρτητα εν τέλει εάν πετύχου ή όχι... Μου θυμίζεται πέτρινους ογκόλιθους που δεν μετακινούνται από την θέση που τους επέλεξε τυχαία η φύση ή άλογα που φορούν παρωπίδες και δεν μπορούν να δούν δεξία ή αριστερά παρά μόνο ευθεία. Γιατί αλλιώς η επίμονη απαίτησή σας οι προγραμματιστές να κάνουν μόνο αυτά που τους ζητάτε θυμίζει την σχέση αφέντη-δούλου: ο αφέντης-χρήστης διατάζει και ο δούλος-προγραμματιστής υπακούει. Χωρίς να έχει δικαίωμα να οραμαστεί ένα διαφορετικό περιβάλλον χρήσης και να φέρει στην ζωή... Χωρίς έχει δικαίωμα να πειραματιστεί πάνω σε νέα μοντέλα διαλειτουργικότητας... Δηλαδή πνευματικά ευνουχισμένος...

Δεν ξέρω εάν έχετε ποτέ διαβάσει την ιστορία του παραθυρικού περιβάλλοντος εργασίας που θωερείτε δεδομένη ή τι και πόσος χρόνος απαιτήθηκε για να καταστεί το ποντίκι το κύριο μέσο αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή... Και πάλι εδώ η ιστορία επανλαμβάνεται: φόβος από άγνοια προς τα "καινά διαμόνια"...

Όσα αναφέρονται στην αρχική ανάρτηση για το Gnome3 (για το μόνο εξάλλου που μπορώ να μιλήσω γιατί αυτό έχω χρησιμοποιήσει) μπορώ να πω και ύστερα από αρκετό καιρό χρήσης ότι αποτελούν πλέον αστικούς μύθους που καταρρίπτονται εύκολα:

1. Το Gnome3 είναι βαρύ. Απλά δεν είναι... Το μόνο που απαιτεί είναι κάρτα γραφικών με δυνατότητα επιτάχυσνης 3D γραφικών. Τρέχει ταχύτατα (με μόνη εξαίρεση τον χρόνο εκκίνησης) σε ένα nettop τριετίας με Intel Atom 1,6GHz και 512ΜΒ RAM και -εδώ είναι το ωραίο- κάρτα γραφικών της **SiS** με τις πιο βασικές δυαντότητες 3D. Και μην μου πείτε δηλαδή ότι κανένας υπολογιστής της τελευταίας δεκαετίας δεν έχει δυνατότητες 3D επιτάχυνσης, γιατί ξέρω ότι ισχύει ακριβώς το ανάποδο: **όλοι** έχουν...

2. Μέθοδοι εισόδου/menu κ.τ.λ. Γιατί είναι δεδομένο ότι **όλοι** οι υπολογιστές έχουν μόνο πληκτρολόγιο/ποντίκι; Είχες ποτέ ή έχεις στην κατοχή σου υπολογιστή με οθόνη αφής; Είχες ποτέ ή έχεις καθίσει να προγραμματίσεις ή έστω να κάνεις κυρίως γραφική εργασία σε έναν υπολογιστή (και δεν εννοώ να γράψεις απλά ένα κείμενο και μετά να βγάζεις τα μάτια σου στο internet η στα παιχνίδια - αλλά να χρησιμοποιείς υπολογιστή αποκλειστικά και μόνο για γραφική εργασία; Μάλλον όχι, γιατί αλλιώς θα ήξερες δύο βασικά πράγματα: (α) τι σημαίνει την στιγμή που γράφεις και τα χέρια σου είναι άριστα τοποθετημένα στο πληκτρολόγιο να πρέπει να πάρεις το βλέμμα σου από την οθόνη, να ψάξεις το ποντίκι να βγάλεις τα χέρια από πληκτρολόγιο για να πιάσεις το ποντίκι και όταν τελειώσεις να επανέλθεις στην αρχική σου θέση μόνο και μόνο για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να επαναλάβεις την ίδια διαδικασία, και (β) τι σημαίνει αλληλεπιδρώ με τον υπολογιστή με μια οθόνη αφής, δηλαδή τι σημαίνει ποντικί = **άχρηστο** περιεφερειακό. Μια χαρά είναι λοιπόν τα menu του και ο τρόπος οργάνωσης των στοιχείων του desktop. Προσωπικά προτιμώ ως κύριο μέσο ελέγχου το πληκτρολόγιο και τις συντομεύσεις παρά την αέναη εναλλαγή του χεριού μου από το πληκτρολόγιο στο ποντίκι και τούμπαλιν...

3. Χαρακτηριστικά linux. Εκτός του ότι σε όσα μηχανήματα το δοκίμασα δεν αντιμετώπισα απολύτως κανένα πρόβλημα (συγκεκριμένα την fodora), σας συνιστώ να περιμένουμε όλοι τις πρώτες κανονικές εκδόσεις του, ώστε να είμαστε σε θέση να κρίνουμε εάν είναι αξιόπιστο (που ήδη είναι), εάν είναι σταθερό (που ήδη είναι για beta έκδοση), έαν είναι ταχύ (που ήδη είναι) το οποίο φυσικά εξαρτάται από τον υπολογιστή που τρέχει, απαράβατος κανόνας που ισχύει για κάθε desktop, εάν διαχειρίζεται τους πόρους σωστά και εάν είναι παραμετροποιήσιμο και φυσικά σε ποιόν βαθμό, δεδομένης της νέας λογικής που εισάγει.

Συνεπώς, αφήστε τους προγραμματιστές να ολοκληρώσουν αυτό που έχουν οραματιστεί, όχι μόνο γιατί πρόκειται να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες - τις οποίες προφανώς εσείς ακόμη δεν έχετε ή ενδεχομένως να μην αποκτήσετε ποτέ, αλλά κυρίως γιατί το linux και το ελ/λακ αναπτύχθηκε σε μια βάση συνεχούς πειραματισμού και ελεύθερης ιδιολογίας, ανοικτής σε κάθε πρόταση και δοκιμή.

Εάν δεν σας αρέσει το νέο Gnome3, τότε κάντε χρήση της ελευθερίας που σας δίνει το ελ/λακ και το linux και εγκαταστήστε άλλο διαχειριστή επιφάνειας εργασίας (δόξα στους προγραμματιστές που κατακρίνετε υπάρχουν αναρίθμητα). Σταματήστε να ενοχλείτε τους προγραμματιστές του Gnome3 και αφήστε τους να καλύψουν μια ακόμη ανάγκη: την **δική μου** ανάγκη για την συγκεκριμένη αντίληψη στην επιφάνεια εργασίας, η οποία και μου αρέσει και με βολεύει.-

libredss]Δεν είναι για να κάτσει κανείς να γράψει διατριβή έχοντας ταυτόχρονα
δεκαπέντε pdf + κάποιο IDE ανοιχτά και μοιρασμένα σε δυο-τρία virtual
desktops. Ούτε μπορώ να φανταστώ κανέναν να καταδέχεται να του σπαταλά
πόρους το Unity ενώ τους χρειάζεται στο Blender ή στο Inkscape (το οποίο
έτσι κι αλλιώς είναι ακόμα πολύ βαρύ) ή στο BRL-CAD ή στο OpenCASCADE ή
στο SALOME για ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων.

Συγγνώμη δηλαδή, αλλά εάν έχεις όλα αυτά ανοικτά και το μηχάνημα σού σέρνεται φταίει το Unity ή το Gnome3 ;!;!;!

Δηλαδή να είμαστε σοβαροί. Τα 15 ανοικτά pdf αρχεία και το IDE, το Blender, το Inkscape, τα *CAD και τα ανάλογα προγράμματα θέλουν αντίστοιχους υπολογιστές και δεν φταίει η επιφάνεια εργασίας εάν σέρνεται ο Η/Υ... Και ειλικρινα δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να έχεις 15 (!!!) pdf ανοικτά να διαβάζεις όλα, ταυτόχρονα να γράφεις και παράλληλα να εισάγεις δεδομένα σε ένα IDE και να μην μπερδεύεσαι ακόμη και στο Gnome2x;;; Θυμάσαι εσύ σε ποιό από τα 3 vurtual desktop είναι κάθε ένα έγγραφο; Χωράνε όλα αυτά σε 3 panels χωρίς να χάνεις τον μπούσουλα;;;

Και μετά φταίει το Gnome3...

Υπερβολές...

1. ΕΙΝΑΙ βαρύ. Κι επίσης, είναι strawman argument το "δεν απαιτεί τίποτε παραπάνω από μια κάρτα γραφικών με 3D επιτάχυνση". Όλες οι κάρτες γραφικών σήμερα έχουν βασικές 3D ικανότητες (πέρασαν πια οι εποχές που οι 3Dfx ήταν high-end), αλλά ένα GUI που προβάλλει τέτοιες απαιτήσεις είναι απαράδεκτο. Δεν έχουν όλοι κάρτες γραφικών με τις δυνατότητες που απαιτεί το Gnome 3 ούτε είναι όλοι gamers για να ζητάνε απ'το μπαμπάκα τους κάθε λίγο και λιγάκι καινούργια κάρτα γραφικών ούτε είναι προτεραιότητα όλων κάτι τέτοιο. Ούτε έχει κανένας προγραμματιστής δικαίωμα ακόμα και να υπονοήσει ότι ο χρήστης πρέπει να επιβαρυνθεί με το κόστος της αναβάθμισης. Δε λέγαμε ότι το Linux δεν αναγκάζει το χρήστη να μπαίνει στο γαϊτανάκι των αναβαθμίσεων; Αρχίσαμε τώρα τα κόλπα της planned obsolecence που εφαρμόζουν οι μονοπωλιακές εταιρείες του κλειστού λογισμικού;

2. Να την κάνω τι την οθόνη αφής όταν την έχω στους 80 πόντους από εμένα; Ν'απλώνω σαν το βλάκα συνέχεια το χέρι; Οθόνη αφής χρειάζεται σε ATM τραπεζών, στα smartphones, στα tablets (τα οποία είναι και η μεγαλύτερη καγκουριά που υπήρξε ποτέ) και στα carputers. Στο desktop δεν την έχω ανάγκη. Και ναι, είχα και iPhone 3G. Η οθόνη αφής είναι υποκατάστατο και σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσει ούτε το ποντίκι να αντικαταστήσει, ούτε την ταμπλέτα με τη γραφίδα για την επεξεργασία γραφικών ούτε - βέβαια - το πληκτρολόγιο, ειδικά για άτομα που έχουν ανάγκη να γράφουν μεγάλα κείμενα. Κι όταν λέμε μεγάλα κείμενα, εννοούμε βιβλία ολόκληρα. Εκεί θες σοβαρό μηχανικό πληκτρολόγιο.

3. Το Gnome 3 είναι στοιχειωδώς σταθερό. Το Unity είναι τραγικά ασταθές. Πάει και τελείωσε.

4. Στην πιάτσα δεν έχεις ΠΟΤΕ δεύτερη ευκαιρία. Κι αν κάνεις το χρήστη (τον οποίο οι "παντογνώστες" προγραμματιστές γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους) να αναφωνήσει πολλές φορές "What The F...?", τον έχασες. Για πάντα.

5. Εναλλακτικά desktops. Δεν ισχύει αυτό το επιχείρημα. Πώς θα πείσεις κάποιον που προσπαθείς να τον φέρεις από τα Windows στο Linux να υιοθετήσει ένα desktop στο οποίο πρέπει να κάνει ρυθμίσεις σε αρχεία config για να βάλει ελληνικά; Άρα εδώ, λόγω των εργαλείων για τις διατάξεις πληκτρολογίων, τα KDE, Unity και Gnome βρίσκονται όχι απλά σε πλεονεκτική θέση, αλλά σχεδόν σε μονοπωλιακή.

Και στην τελική, προκαλώ όποιον σκέφτεται με τέτοιο ελιτίστικο τρόπο και αντιμετωπίζει με τόση περιφρόνηση τον πελάτη να βγει έξω στο ελεύθερο επάγγελμα να δει πόσα απίδια βάζει ο σάκος.

Με KDE και Gnome 2.32 οι υπολογιστές πάνε σφαίρα, ό,τι κι αν τρέχουν (εκτός από Adobe Flash - αυτό θα κατάφερνε άνετα ακόμα και υπερυπολογιστές να τους κάνει να καθυστερούν). Άλλωστε, θα έπρεπε. Τι στα κομμάτια, διπύρηνοι είναι σήμερα οι επεξεργαστές, 4GB+ RAM έχω, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να σέρνεται οποιοδήποτε μηχάνημα. Αν κάποιοι "προγραμματιστές" δεν ξέρουν να εκμεταλλευτούν σωστά τους πόρους ενός συστήματος, να κάτσουν ξανά στα θρανία αντί να παριστάνουν τους  παντογνώστες. Και ναι, όταν κάποιος κάνει επιστημονική δουλειά (κάτι που για ορισμένους ίσως να είναι εξωπραγματικό, ίσως και ανεπιθύμητο), είναι συχνά αναγκασμένος να ακροβατεί μεταξύ πάμπολλων ανοιχτών παραθύρων. Ειδικά όταν πρέπει να γράψει ένα βιβλιογραφικό review σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ναι, υπάρχουν και άνθρωποι στον επιστημονικό χώρο που χρησιμοποιούν Linux ή/και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν και δεν τους αρέσει ο κάθε "παντογνώστης" να τους αντιμετωπίζει περιφρονητικά για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εργασίας τους. Θες να κερδίσεις χρήστες αντί να είσαι στη γωνιά και να μεμψιμοιρείς γιατί το ΕΛ/ΛΑΚ "δεν έχει την απήχηση που του αξίζει"; Κάτσε κάτω κι άκου πολύ προσεκτικά και πολύ ταπεινά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις αυτών που χρησιμοποιούν το λογισμικό στη δουλειά τους. Αλλιώς, άραξε στη γωνίτσα σου και παρίστανε τον "αδικημένο" που δεν τον καταλαβαίνει κανένας.

Δεν έχω όρεξη να ανοίξω flame μαζί σου, αλλά δεν νομίζω ότι προάγει την συζήτηση μας η πρώτη γραμμή της απάντησής σου να αποτελεί κατηγορία ότι παρουσιάζω κενά και παραπλανητικά επιχειρήματα, μόνο και μόνο για να προκαλέσω εντυπώσεις, χωρίς στην ουσία να απαντώ στην θέση σου. Το γεγονός ότι επέλεξες ένα ξένο όρο που δείχνει διαβασμένος δεν αναιρεί την ουσία της έννοιας του όρο "straw man argument".

Φαίνεσαι θυμωμένος και γίνεσαι εριστικός και προσωπικά δεν καταλαβαίνω το λόγο...

Και όσο αφορά τα straw man arguments θα ξεθάψω μερικά από τα δικά σου πριν ανταπαντήσω:

libredss]Δε θα είχα κανένα πρόβλημα με την αλλαγή της οργάνωσης των βιβλιοθηκών
GTK3 σε σχέση με τη GTK2 αν δεν ερχόταν αυτή η παράλογη αλλαγή τρόπου
λειτουργίας και χρήσης.

Εάν το μηχάνημά σου δεν το σηκώνει, υπάρχει το fall-back mode που σε βγάζει στο κλασσικό Gnome με τις GTK3 βιβλιοθήκες. Σε κάθε περίπτωση, το στάδιο αυτό είναι δοκιμαστικό και έχει δηλωθεί ρητά από τους προγραμματιστές ότι η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και ότι στόχος είναι η νέα εμφάνιση να τρέχει και σε μηχανήματα χωρίς 3D επιτάχυνση... Δεν μπορούμε να περιμένουμε καθώς το Gnome3 αναπτύσσεται και εξελίσσεται? Πόσα κύματα πέρασε το KDE 4 μέχρι να γίνει σταθερό και λειτουργικό?

libredss]Δεν είναι για να κάτσει κανείς να γράψει διατριβή έχοντας ταυτόχρονα
δεκαπέντε pdf + κάποιο IDE ανοιχτά και μοιρασμένα σε δυο-τρία virtual
desktops. Ούτε μπορώ να φανταστώ κανέναν να καταδέχεται να του σπαταλά
πόρους το Unity ενώ τους χρειάζεται στο Blender ή στο Inkscape (το οποίο
έτσι κι αλλιώς είναι ακόμα πολύ βαρύ) ή στο BRL-CAD ή στο OpenCASCADE ή
στο SALOME για ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων.

Η αποκορύφωση της υπερβολής. Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον γέρο που πηγαίνει στον οφθαλμίατρο κρατώντας σε ένα τάπερ μια κουράδα μήκους 30 εκ. και διαμέτρου 5 εκ. για να ρωτήσει εν τέλει τον γιατρό γιατί δακρύζει όταν βγάζει τέτοιες... Τώρα που το ξανασκέφτομαι χθές έβλεπα μια ταινία που είχα αποθηκευμένη στο δίσκο, μια ταινία από το DVD, έγραφα 15.000 γραμμές κώδικα στο Eclipse, παράλληλα έφτιαχνα στο Blender ένα τοπίο δάσους με 3.000 δένδρα και 500 διαφορετικά ζώα, έφτιαχνα στο GIMP την γιγαντοαφίσα μιας διαφήμισης σε περιβάλλον Gnome2 με ενεργοποιημένα όλα τα fx του Compiz, αλλά το μηχάνημα σερνόταν και δεν μπορούσα να ακούσω καλά την λίστα της μουσικής από το Banshee... Ξέρει κανείς τι φταίει;;

libredss]3. Το Gnome 3 είναι στοιχειωδώς σταθερό. Το Unity είναι τραγικά ασταθές. Πάει και τελείωσε.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ!!! Πάει και τελείωσε...

Κ.ο.κ.

Τώρα:
1. Το είπαμε, υπάρχει το fall-back mode για όποιον δεν σηκώνει το νέο απαιτητικό περιβάλλον. Ούτως ή άλλω το θέμα είναι προσωρινό και θα λυθεί με επόμενες εκδόσεις όταν ωριμάσει το gnome3.
2. Προφανώς δεν έχεις οθόνη αφής (και όχι, μην επιμένεις, η οθόνη του iPhone δεν συγκρίνεται με μια οθόνη αφής υπολογιστή 19'). Για εμάς που έχουμε οθόνη αφής και την τοποθετούμε σε θέση που φτάνει το χέρι (και όχι τεντωμένο) το Gnome3 είναι εξαιρετικό. Έχω σχεδόν καταργήσει το ποντίκι και χρησιμοποιώ αφή/πληκτρολόγιο. Γιατί εδώ εκσεμμένα παραποιείς τα λόγια μου, αφού η είπα ότι το πληκτρολόγιο παραμένει απαραίτητο εργαλείο εισόδου...
3. Εδω το επιχειρημά σου είναι ακλόνητο... Η στιβαρότητά της θέσης σου δεν αφήνει περιθώρια απάντησης...
4. "What the f..." από την πρώτη στιγμή αναφωνούν μόνο οι κολλημένοι με την μπάλα. Οι υπόλοιποι δίνουμε στην νέα αντίληψη τον χρόνο και χώρο που θέλει για να αναπτυχθεί και να διαπιστώσει η ίδια εάν μπορεί να βρει θέση στον υπολογιστή μας. Προσωπικά, είμαι περίεργος να δω την εξέλιξη. Το είπα και το ξαναλέω... Η νέα διάταξη μου αρέσει πάρα πολύ και την περίμενα καιρό...
5. Ωραία! Και θα κάνουμε δηλαδή? Επειδή οι υπόλοιποι είναι άχρηστοι, θα πρέπει να μαστιγώνεις και να προσπαθείς να ελέγξεις τους ικανότερους υποβιβάζοντάς τους σε δούλους σου που διατάζεις? Έχεις φτάσει στο άλλο άκρο: ο χρήστης διατάζει τον προγραμμαστή. Όχι φίλε μου, του προτείνει, ενδεχομένως να τον καθοδηγεί, αλλά δεν τον διατάζει. Το ελ/λακ τόσα χρόνια αναπτύχθηκε και έφτασε εκεί που είναι επειδή ο προγραμματιστής ήταν ελέυθερος να φτιάξει αυτό που ήθελε και καλύπτε την δική του ανάγκη και επειδή ο κώδικας μοιραζότνα έβρισκε και άλλους και δουλεύαν παρέα. Το ελ/λακ δεν αναπτύχθηκε επειδή τύποι σαν και εσένα διέταζαν τους προγραμματσιτές. Το ανάποδο έγινε στο ελ/λακ...

Να καταθέσω και εγώ την άποψη μου απο τη μέχρι τώρα εμπειρία:

Σχεδιασμός: Το Gnome 3 και το Unity φτιάχτηκαν με τη φιλοσοφία τους ενός και ενιαίου περιβάλλοντος απο πολύ μικρές οθόνες μέχρι πολύ μεγάλες και οθόνες αφής. Είναι δυνατόν να υπάρχει ένα περιβάλλον που να μπορεί να καλύψει και ένα κινητό τηλέφωνο και μια οθόνη wide screen 24" με επιτυχία; Όχι, αφού οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Πολύ πιο λογική είναι η φιλοσοφία του KDE που δίνει δυο ξεχωριστά project. Ένα πχ για netbook και ένα για τους κλασσικούς υπολογιστές. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε πως τα Gnome 3 και Unity απευθύνονταν μόνο σε κατόχους netbooks και πάλι σχεδιαστικά δεν είναι ότι πιο πετυχημένο. Το Joli Os για παράδειγμα τα πάει πολύ καλύτερα, προς το παρόν.

Επιδόσεις: Γεγονός είναι πως το KDE 4 το οποίο έχει και αυτό προβλήματα και κατα την άποψη μου είναι επίσης (χωρίς λόγο) βαρύ είναι σαφέστατα πιο γρήγορο απο τα Gnome 3 και Unity. Είναι μεγάλη αποτυχία να δίνεις ένα project λιγότερο παραμετροποιήσιμο και ταυτόχρονα να είναι και πιο αργό με μεγαλύτερες απαιτήσεις. Και αν κάτι είναι πιο βαρύ απο το KDE 4 πώς έχει απαιτήσεις να τρέχει ικανοποιητικά σε πιο αδύναμες συσκευές απο το κλασσικό pc; Επομένως και εδώ υπάρχει αποτυχία. Γεγονός είναι όμως πως τα δυο project δεν έχουν πάρει την τελική τους μορφή, οπότε βελτιστοποίηση σε κάτι ημιτελές δεν έχει νόημα. Ίσως στον τομέα επιδόσεις να πρέπει να περιμένουμε.

Χρήστες: Εως τώρα όσοι γνωρίζω και τους είχα πείσει να χρησιμοποιήσουν Ubuntu Linux, με το που είδαν το Unity το αφαίρεσαν μετά απο λίγο απο τον υπολογιστή τους. Απλώς τους εκνεύρισε. Επίσης, σε μη χρήστες Linux πάλι δεν άρεσε. Απο την πλευρά του Gnome 3 δεν έχω δείγμα αλλά δεν νομίζω πως ισχύει κάτι διαφορετικό. Τα ίδια συνέβησαν και σε εμένα. Και τα δύο περιβάλλοντα εργασίας απλώς έκαναν λιγότερο παραγωγική την εργασία μου, δούλευα πολύ πιο αργά και δεν διασκέδαζα με το pc μου. Επομένως και σε αρχάριους και σε προχωρημένους υπάρχουν αντιδράσεις. Εως τώρα έχω καταλάβει πως αρέσουν μόνο στους φανατικούς φίλους της κοινότητας του Ubuntu και του Gnome 3. 

Συμπεράσματα: Οι κλασσικοί υπολογιστές έχουν ήδη ένα αξεπέραστο και πολύ ώριμο Desktop με εμπειρία και διορθώσεις-βελτιώσεις δεκαετιών. Οχι, το παραθυρικό περιβάλλον εργασίας δεν είναι εφεύρεση της Microsoft. Δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον γιατί ήδη έχουμε κάτι άριστο. Ακόμα και το KDE 4 που αρχικά πήγε να δείξει κάτι διαφορετικό χωρίς τις τεράστιες αλλαγές του Unity και του Gnome 3, απέτυχε. Ήταν δύσχρηστο και αντιπαραγωγικό. Ουσιαστικά έγινε αποδεκτό όταν άρχισε να μοιάζει ξανά με το KDE 3. Αν τώρα εξετάσουμε τα δυο αυτά projects σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα πάλι δεν κρίνονται επιτυχημένα. Είναι αργά, βαριά και το Android για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πρακτικό και παραγωγικό.

Γιατί πέτυχε το Ubuntu:
1)Καλό μάρκετινγκ και άφθονο χρήμα απο τον εκατομμυριούχο Shuttleworth
2)Η κοινότητα του ήταν φιλική και απαντούσε στους χρήστες με νοοτροπία Windows και όχι με στυλ RTFM. Έτσι λύνονταν εύκολα τα προβλήματα τους και δημιουργήθηκαν και οδηγοί σε κατανοητή γλώσσα.
3)Το Ubuntu πρόσφερε ένα εύχρηστο και σχετικά σταθερό Debian Testing και Unstable. Ένας αρχάριος μπορούσε εύκολα να εγκαταστήσει Linux αλλά και να εντυπωσιάσει τους φίλους του και κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό, τρέχοντας το Compiz και περιστρέφοντας κύβους και να προσθέτει εντυπωσιακά docks κλπ. Ο πρώην άσχετος χρήστης αισθανόταν γκουρού και hacker αφού έτρεχε χωρίς κόπο Linux και έκανε απίστευτα και πρωτόγνωρα κόλπα. Όπου αντιμετώπιζε πρόβλημα το έλυνε γρήγορα λόγω κοινότητας. Κοινώς οι χρήστες αισθάνονταν Geek και ότι συμμετέχουν σε κάτι ξεχωριστό. Η κατεύθυνση που έχει πάρει τώρα το Ubuntu δεν προσφέρει κάτι τέτοιο. Δεν δίνει κίνητρα και δεν ενθουσιάζει. Δεν βλέπουν πια περιστρεφόμενους κύβους, αλλά κάτι που το έχουν ξαναδει και μάλλον καλύτερα σχεδιασμένο στο Android και στο MacOSX.

Τελειώνοντας να πω πως χρησιμοποιώ Linux επειδή μου δίνει ελευθερία να κάνω ότι θέλω, να το παραμετροποιήσω όσο και όπως θέλω. Με το Gnome 3 και το Unity αισθάνομαι στριμωγμένος και νοιώθω να δουλεύω σε ένα στενό και κλειστό-τυποποιημένο περιβάλλον. Για αυτό και δεν τα χρησιμοποιώ.
Πρόβλεψη: Προσωπικά προβλέπω αποτυχία και στα δύο project. Περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας δίνω στο Gnome 3. Και αυτό διοτί μελλοντικά θα το κάνουν να μοιάζει με το Gnome 2 ή θα δώσουν τη δυνατότητα στους χρήστες να το κάνουν να μοιάζει με αυτό. Αυτό είναι και το νόημα του Fallback mode...

+10000000

Να επισημάνω όμως ότι και το "fallback mode" δεν είναι η καλύτερη λύση. Για παράδειγμα, το "panel" του "fallback mode" είναι εντελώς άκομψο σε σχέση με το κανονικό του Gnome2.xx. Δοκίμασα διανομές με Gnome 3 - Fedora, OpenSUSE 11.4... Δε μου άρεσε καθόλου. Κι αν εγώ έχω όρεξη κι έναν περισσευούμενο υπολογιστή για να δοκιμάζω διάφορες διανομές από εδώ κι από εκεί, αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει με άλλους χρήστες.

Χώρια που ο (τροφοδοτούμενος από ελιτισμό) αρνητισμός του apkoutsou σε οποιαδήποτε άποψη δεν ταιριάζει με αυτήν των οπαδών του Gnome 3 είναι ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο οι χρήστες (που η κοινότητα του ΕΛ/ΛΑΚ ακόμα απορεί γιατί δεν κερδίζει) δεν θέλουν ούτε ν'ακούσουν για Linux και τα συναφή. Όταν ο προγραμματιστής αντιμετωπίζει το χρήστη περιφρονητικά, τον διώχνει. Δεν πρόκειται κανένας να κάτσει ν'ασχοληθεί με μια κοινότητα στην οποία κυριαρχεί ο ελιτισμός και η περιφρόνηση προς όποιον θέλει τον υπολογιστή ως εργαλείο δουλειάς κι όχι ως παιχνίδι για πειραματισμούς με διάφορες εφαρμογές.

Καλά θα κάνουν λοιπόν όλοι στον κόσμο του Linux να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν τον χρήστη πρέπει να τον κάνουν να νιώσει άνετα με το λειτουργικό. Ο dsyrmalis ήδη ανέφερε ότι το Unity απώθησε χρήστες που ο ίδιος (με αρκετό κόπο) έπεισε να πάνε στο Linux. Αυτό είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν οι groupies του Gnome 3 και του Unity; Ο κόσμος θέλει αυτό που τον βολεύει. Βολεύτηκε μια χαρά με το Gnome 2.32, βολεύτηκε με το KDE 3.5, με το KDE  4.6. Όποιος από τον κόσμο του Linux νομίζει ότι θα καταφέρει να επιβάλει στους χρήστες την άποψή του γελιέται. Πλανάται πλάνην οικτράν, γιατί στον κόσμο του Linux δεν υπάρχει κάτι ανάλογο της Apple με τα iMoan & iBad για να παρουσιαστεί ως design icon και να γίνει το υπερεμπορικό προϊόν που θα το θέλουν όλοι. Ούτε ο Shuttleworth έχει τόσα λεφτά να ρίξει σε μάρκετινγκ για να πείσει για το τρισάθλιο Unity (απορώ πώς πήρε και πέντε αστέρια στη δοκιμή...).

Και ναι, η παραμετροποιησιμότητα είναι ελευθερία για το χρήστη. Όταν του τη στερείς, σου γυρνά την πλάτη. Επίσης, ένα ακόμη κακό αυτών των tablet-wannabe γραφικών περιβαλλόντων δυσλειτουργίας είναι ότι προέρχονται από ασθενικές μηχανές που δε μπορούν να σηκώσουν multi-tasking κι αυτούς ακριβώς τους περιορισμούς εισάγουν στο desktop!

Στην πραγματικότητα, το Gnome 2.32 ήθελε ελάχιστα πράγματα για να γίνει απολύτως τέλειο (αλλά για το μέσο προγραμματιστή και, κυρίως, για όποιον αποφασίζει τι θα κάνει ντόρο στην επόμενη παρουσίαση, οι μικρές, σταδιακές βελτιώσεις της kaizen νοοτροπίας είναι κάτι βαρετό, ανιαρό και ανεπιθύμητο) για το χρήστη:

1. Τακτοποίηση όλων των δυνατοτήτων παραμετροποίησης σε ένα μικρό σετ εργαλείων τα οποία θα βρίσκονται κάτω από ΕΝΑ μενού κι όχι κάτω από πεντακόσιες διαφορετικές κατηγορίες.
2. Καλύτερη τακτοποίηση του μενού "Preferences" (εγώ έφτιαξα υπομενού σύμφωνα με τις κατηγοριοποιήσεις του Control Center).
3. Διόρθωση μικρών αλλά ενοχλητικών bugs (π.χ. στα Net Tools).
4. Σοβαρή βελτίωση της τεκμηρίωσης.
5. Προσθήκη υποστήριξης για multi-touch οθόνες για χρήση με netbooks και tablets.
6. Προσθήκη δυνατότητας ανάπτυξης των menu με εικονίδια όπως στο desktop του JoliCloud για τα tablets.
7. Βελτίωση της παραμετροποιησιμότητας σε ό,τι αφορά τους ήχους συστήματος.

Το κακό είναι όμως ότι αυτά δεν κάνουν τον πάταγο που θα ήθελε κανείς για να εντυπωσιάσει. Θα μπορούσε πάρα πολύ ωραία να βγει λοιπόν μια έκδοση που θα παρείχε όλη την εντυπωσιακή ισχύ του Gnome 2.xx και συνάμα θα έδινε ένα καλό περιβάλλον εργασίας για τα tablets (για όποιον τέλος πάντων θέλει αυτό το ψιλοάχρηστο gadget) και τα netbooks. Αλλά είπαμε - οι μικρές (αλλά ουσιώδεις) βελτιώσεις δεν τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε ό,τι αφορά δε τις "επιδόσεις" των Gnome 3 και Unity και τα περί "αστικών μύθων", αφήνω τις δοκιμές του Phoronix να μιλήσουν:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_desktop_managers1&num=3

Φταίνε άραγε τα benchmarks που το Gnome 3 αποδεικνύεται πάναργο ή μήπως το ο κώδικάς του;

Κι όσο για το Unity... Ξανά από το Phoronix:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OTMzMw

Αντί να αντιγράφουν την Apple, καλά θα κάνουν να πάνε να μάθουν λίγα πράγματα από σχεδιασμό UI.

Γεια και χαρά σε όλους.

Άναψε η συζήτηση και είπα να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου. Πριν όμως ξεκινήσω την «κατάθεση» του κατεβατού μου είπα να δώσω λίγο χρόνο στην μηχανή αναζήτησης. Μετά από 7 λεπτά ψάξιμο (και διάβασμα) κατέληξα στους ακόλουθους συνδέσμους:

http://funsurf-blog.blogspot.com/2011/08/do-we-really-need-gnome-2-forks.html

http://code.google.com/p/gnome-classic/

http://piecesoflint.wordpress.com/2011/04/06/how-to-tweak-gnome-3-to-your-needs/

Συμπέρασμα:
Το GNOME3 έχει μέσα του (και όχι κρυμμένο όπως λέει κάπου) ως «ελαφριά έκδοση»(=πισω.έσιμο) το GNOME2 (την οποία μπορεί να βαρύνει όποιος θέλει με ότι επιθυμεί). Εκτός από ελάχιστες διαφοροποιήσεις -τις οποίες επαγγελματίες χρήστες ξεπερνούν στο λεπτό- ΌΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ είναι ολόιδια.

Ως ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΟΠΑΔΟΣ του κάθε Ν+1 (σε οτιδήποτε, παρόλα τα χρόνια μου) θέλω κλείνοντας να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όσους αφιερώνουν χρόνο και κόπο για να το πετύχουν.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Η κριτική που γίνεται εδώ στα 2 project δεν είναι του στυλ γιατί δεν διορθώσατε το τάδε bug ή γιατί δεν κάνατε αυτό. Οι devs δεν είναι δούλοι μας να τους διατάζουμε. Νομίζω πως μιλάμε γενικότερα για την κατεύθυνση που έχουν πάρει τα δυο project. Είμαι 34 ετών και δεν μπορώ να κοροιδεύω τον εαυτό μου λέγοντας πως όλα είναι μια χαρά.
Και με βάση και την εμπειρία που έχω απο εργασιακούς χώρους δεν βλέπω να έχουμε επιτυχία σε ένα λογιστήριο για παράδειγμα, όπου το χρήστη τον ενδιαφέρει να κάνει απλώς τη δουλειά του. Σκεφτείτε τώρα μια γραμματέα να προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε με το κουμπί ελαχιστοποίησης και να ψάχνει να δει τι απέγινε το έγγραφο της ή να μη μπορεί να κάνει μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας.
Η νοοτροπία του ότι "μπορούμε να ξεπεράσουμε το τάδε πρόβλημα" είναι λάθος. Το θέμα είναι να μη χρειάζεται να ξεπεράσουμε το τάδε πρόβλημα ή να μη χρειαστεί να ψάξουμε για τα απολύτως βασικά. Ευχρηστία αυτό σημαίνει. Χρησιμοποίηση ενός πράγματος χωρίς να χρειάζεται να διαβάζουμε οδηγίες ή να ψάχνουμε στο διαδίκτυο. 
Αναρωτηθείτε όλοι για ένα πράγμα. Γιατί να υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε όλα τα λειτουργικά συστήματα το κλασσικό μενού σαν επιλογή;

Ακριβώς. Η κατεύθυνση που έχουν πάρει τα Gnome 3 και Unity μου δείχνει ότι των πρότζεκτ αυτών ηγούνται άτομα χωρίς ίχνος επαγγελματισμού ή/και χωρίς την παραμικρή εμπειρία από εργασιακούς χώρους. Όταν εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε έφερε στη γραμματέα μας καινούργιο υπολογιστή κι είχε το OpenOffice 3.2, ξέρετε τι μου είπε; "Μου βάλανε αυτή τη μ... το OpenOffice". Και, για να είμαι ειλικρινής, για το OpenOffice 3.2 κι εγώ ακριβώς την ίδια γνώμη έχω κι ακόμα χειρότερη - είναι σε πολλά σημεία πολύ χειρότερο από το MS Office 2003. Της εγκατέστησα το LibreOffice 3.4.2 και της άρεσε. Δε μπορείς να περιμένεις σε έναν εργασιακό χώρο να κάτσει ο εργαζόμενος (που δεν έχει ως χόμπι του τους υπολογιστές) να αφιερώσει χρόνο για να φέρει το σύστημα στα σωστά του. Έχει άλλες δουλειές να κάνει. Αν οι υπεύθυνοι των Gnome 3 και Unity δεν το καταλαβαίνουν αυτό, δεν είναι σωστοί επαγγελματίες.

libredss]Η οθόνη αφής είναι υποκατάστατο και σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσει ούτε το ποντίκι να αντικαταστήσει, ούτε την ταμπλέτα με τη γραφίδα για την επεξεργασία γραφικών ούτε - βέβαια - το πληκτρολόγιο, ειδικά για άτομα που έχουν ανάγκη να γράφουν μεγάλα κείμενα.

Μην παίρνεις και όρκο!!! Η ιστορία έχει δείξει ότι ευφάνταστα σενάρια του τύπου minority report  με οθόνες για "χρυσοδάκτυλους" δεν απέχουν πολύ από την εποχή μας.Tongue out

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμε με το linux δεν σου κρύβω ότι οι διανομές που δοκίμαζα δεν έμεναν πάνω από 1-2 μέρες στο pc και μετά....πάλι windows γιατί μου την έσπαγαν τα προβλήματα που μόνη πηγή είχαν την άγνοιά μου και την έλλειψη υπομονής. Τώρα έχω τρείς υπολογιστές και σε κανέναν δεν τρέχω windows. Πιστεύω ότι αντιδράσεις του τύπου what the f... αρμόζουν πιό πολύ σε αρχάριους σαν και μένα και όχι σε πιο ψαγμένα άτομα όπως εσύ libredss.

Όσο για το unity... παραλίγο να το σπάσω το pc όταν το πρωτοδοκίμασα. Τώρα στο netbook αυτό τρέχω γιατί αυτό βολεύει. Άλλωστε για netbook είχε προσανατολισμό*αν όχι τότε έτσι θα έπρεπε). Δεν νομίζω ότι κάνει κανείς όλα αυτά που περιγράφεις παραπάνω ταυτόχρονα σε ένα netbook 9 ιντσών. Στο pc βέβαια ούτε να το διανοηθώ...κάνω άλλα πράγματα εκεί και θέλω σαν ανίδεος να πειραματίζομαι και να τα έχω όλα μπροστά μου.

Έναν χρήστη windows τέλος θα τον πείσεις να έρθει στα linux έστω και αν χρειαστεί να κάνει config για να βάλει τα ελληνικά.....και εγώ σε αυτή την κατηγορία ανήκω. Χρησιμοποιώ linux από εποχή ubuntu 8.10 και ακόμα κάνω πολλά με το χέρι (ευτυχώς που υπάρχει και αυτό το ευλογημένο forum) όσο σπαστικό και αν είναι καμιά φορά. Σίγουρα είναι προτιμότερο από την αθλιότητα των ασταθών windows.

Για να αποδίδουμε όμως και τα του Καίσαρος...σε έναν αρχάριο που θα πρωτοδοκιμάσει το Gnome 3 μάλλον βαρύ θα του φανεί, ίσως γιατί δεν θα είναι ικανός να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Έγω που το δοκίμασα τουλάχιστον αυτή την εντύπωση είχα με το μετριότατο υλικό που διαθέτω. Όμως μην ξεχνάμε ότι τα ίδια λέγαμε και σε κάποια άλλα forum όταν δοκιμάζαμε τα vista. Και μετά ήρθαν τα windows 7 τα οποία άσχετα με την γνώμη μας για αυτά, αν τα συγκρίνεις με τα vista είναι σαν να είδες το φως το αληθινό (συγχωρήστε μου την ιεροσυλία-αναφορά). Θα μου πεις...δεν είναι το ίδιο. Σύμφωνοι....έναν παραλληλισμό για το τι σημαίνει εξέλιξη μεσά από μια έστω και αποτυχημένη προσπάθεια προσπάθησα να εξηγήσω.

Τελειώνοντας γιατί νομίζω ότι έγινα και κουραστικός....όταν πρωτοήρθα σε επαφή με linuxάδες, κόπτονταν και κόπτονται όλοι ακόμα για την ελευθερία επιλογής. Γιατί να πάψει λοιπόν κάτι τέτοιο? Αυτοί που ασχολούνται με το multimedia κομμάτι και την κοινωνική δικτύωση πρέπει να εξοστρακιστούν? Πρέπει όλοι να ασχολούνται με προγραμματισμό και ανάπτυξη εφαρμογών όσοι τρέχουν linux? Τότε δεν είναι το linux για όλους. Τότε ας καταργηθούν οι διάφορες διανομές και ας κρατήσουν μόνο αυτές για τους έμπειρους (Gentoo κλπ) ή ας επανέλθουν στη μαυρίλα της κονσόλας.

Αυτή η ελευθερία επιλογής για την οποία κόμπαζαν, με την καλή έννοια, θα τραβήξει τον κόσμο στο linux και μη σε προβληματίζει η έλλειψη εργονομίας και ο αυταρχισμός κάποιων developers. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω όσο και αν υπάρχουν νοσταλγοί μονοπωλείων και appleκολλημένοι στην κοινότητα.

Η άποψη ενός καλή τη πίστη αρχάριου. 

Το σεντόνι που έγραψες αποδεικνύει ότι δε διάβασες ούτε λέξη από όσα γράψαμε και εγώ και ο dsyrmalis.

Σε διαβεβαιώ με πολλή προσοχή, ειδικά του dsyrmalis που μάλλον εσύ δεν έχεις πιάσει το πνεύμα του. Θεωρώντας όμως "σεντόνια" τις απόψεις που διαφέρουν λίγο από τις δικές σου, δεν είναι να απορεί κανείς με την τοποθέτησή σου σε αυτό το θέμα.

Εδώ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το σχεδιασμό user interface, το οποίο καλά θα κάνουν οι οπαδοί των Gnome 3 & Unity να το διαβάσουν. Βέβαια, τολμώ να πω ότι η πιθανότερη αντίδρασή τους είναι η απόρριψη γιατί "οι χρήστες δεν ξέρουν τι θέλουν" και ότι το να δίνεις στο χρήστη ένα οικείο περιβάλλον που να μην του σπάει τα νεύρα είναι "οπισθοδρομικό".

http://thinkvitamin.com/design/10-user-interface-design-fundamentals/

Δεν έχεις καταλάβει (και μάλλον δε θέλεις) αυτά που και εγώ και ο dsyrmalis τονίζουμε.

Επίσης, κόπτεσαι για τους φανατικούς των multimedia. Δε σου περνά έστω και για μια στιγμή από το μυαλό ότι για να έχεις αξιοπρεπή απόδοση στα multimedia πρέπει όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι συστήματος να είναι διαθέσιμοι; Όταν το UI καταναλώνει πολύτιμους πόρους συστήματος, πώς γίνεται να είναι καλό για multimedia; Πολύ απλά δε γίνεται.

Τώρα θα κάνεις εμένα να επαναλάβω τα λεγόμενά σου. Μάλλον δεν διάβασες εσύ λέξη από το"σεντόνι" μου λοιπόν. Αναφέρθηκα σε φανατικούς ή μήπως είναι άλλος ένας τρόπος να υποβιβάσεις αυτούς που δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία χρήστη με εσένα? Όσο για την αξιοπρεπή απόδοση να είσαι σίγουρος (και θα έπρεπε να το είχες διαπιστώσει και μόνος σου αφου τα έχεις υποβάλει σε δοκιμές) οι πόροι δεν λείπουν, ας μην είμαστε τόσο ακραίοι....περι βελτιώσεων βέβαια θα ήταν παράλογο να πει κανείς οτί δεν επιδέχονται (άλλο ένα σημείο από το "σεντόνι" μου που μάλλον δεν κατάλαβες).

Και για να τελειώνω από πλευράς μου τουλάχιστον αυτή την ανόητη κόντρα που ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί την εξέλαβες ως τέτοια, σου λέω πως δεν διαφωνώ με τις εκτιμήσεις σου (ούτε με αυτές του dsyrmalis αφού επιμένεις να τον παραθέτεις δίπλα στα συμπεράσματά σου) οσον αφορά το τεχνικό μέρος. Άπλά διαπιστώνω σε κάποια σημεία την ίδια αυταρχική (συγχώρεσέ με αν είναι λίγο ακραία η φράση) νοοτροπία με την κατηγορία των developers που κατακρίνεις.

Στα 10 χρόνια προσωπικής εμπειρίας που έχω από το Linux έχουν περάσει αρκετά window managers / desktop environments, ανάμεσα τους KDE (2, 3, 4), Gnome (1, 2), XFCE, LXDE, JWM, IceWM, Window Maker κτλ. από τα «χέρια» μου. Στο διάστημα αυτό είδα πολλές φορές τα 2 μεγάλα γραφικά περιβάλλοντα, φυσικά αναφέρομαι στα KDE / Gnome, να παρουσιάζουν ριζικές αλλαγές και να προσπαθούν να ξεχωρίσουν το καθένα από αυτά με το δικό του τρόπο. Το KDE πάντα είχε σαν στόχο την απόλυτη λειτουργικότητα και παραμετροποίηση σε βάθος. Απ' την άλλη το Gnome έθετε πάντα ως στόχο να παρέχει στον χρήστη ότι ακριβώς χρειάζεται και τίποτα παραπάνω, μινιμαλιστική σχεδόν προσέγγιση θα μπορούσε να πεί κανείς, ειδικά όταν πρωτοπαρουσιάστηκε σε μια εποχή που τα ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ γραφικά περιβάλλοντα εργασίας μετριούνταν ούτε στα δάχτυλα του... «μισού» χεριού. Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες του, ο καθένας έκανε την προσωπική του επιλογή, φυσικά αυτό ισχύει και στις μέρες μας και με πολύ μεγαλύτερη πληθώρα επιλογών, απ' ότι τότε.

Κατά την προσωπική μου, πάντα, άποψη, και χωρίς να θέλω να γίνω απόλυτος, το KDE, παρ' ότι 1 μόλις χρόνο παλαιότερο από το Gnome (1998, έναντι 1999), υπήρξε πολύ πιο ώριμο στις αποφάσεις του σε σχέση με το δεύτερο. Ο  λόγος δεν έχει να κάνει με τον αριθμό της major έκδοσης του εκάστοτε γραφικού περιβάλλοντος, ποσώς με αφορά αυτό. Πώς αλλιώς όμως μπορώ να εξηγήσω την όλη ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ από πλευράς Gnome, κάτι που ξεκίνησε, όπως όλοι θυμάστε, από εποχής 2.x με την τοποθέτηση του κεντρικού panel στην πάνω πλευρά της οθόνης. Τα Gnome 3 και Unity δυστυχώς προχωρούν πολύ παραπέρα στην λογική της αντίδρασης. Στην προσπάθεια να ξεχωρίσουν προσπαθούν να ανακαλύψουν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ τον τροχό. Η θεωρία, αλλά και η πράξη, έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι η λογική αυτή συχνά αποτυγχάνει παταγωδώς. Όταν προσπαθεί κάποιος να ξεμάθει αυτά που γνωρίζει ένας παραδοσιακός χρήστης υπολογιστών στα απολύτως βασικά πράγματα, στον τρόπο δηλαδή αλληλεπίδρασης με το γραφικό περιβάλλον με τον οποίον έχει συνηθίσει ακόμα και για δεκαετίες, πιστεύω πως είναι λογικό κάποια στιγμή να αποτύχει.

Στην τεχνολογία, όπως συμβαίνει και στην ζωή, έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να ρισκάρεις για να πας μπροστά, και ενίοτε αυτό το ρίσκο είναι μεγάλο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο ανταγωνισμός γίνεται ολόενα και πιο βαρύς. Πάντα όμως πρέπει να λαμβάνεις υπ' όψην σου τη σημαντική εκείνη μερίδα χρηστών που εμπιστεύτηκε όλο αυτό το διάστημα την δουλειά σου και τον κόπο σου. Τολμώ να πώ πως όταν πρωτοβγήκε το KDE 4, το «γύρισα» σε Gnome για ένα διάστημα 1 - 2 χρόνων, εώς ότου ωριμάσει αρκετά και κόντρα στο γεγονός ότι υπήρξα και παραμένω ένθερμος υποστηρικτής του συγκεκριμένου γραφικού περιβάλλοντος. Όμως, παρά την όποια πικρία ένιωθα για τις ριζικές αλλαγές που επέφερε η νέα έκδοση, έβλεπα πως τα πράγματα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, και αποδείχτηκε με τον καιρό, πως είχα δίκιο στην άποψη μου. Δυστυχώς δεν βλέπω να ισχύει κάτι τέτοιο στην εξέλιξη του Gnome. Οι αλλαγές είμαι πολύ μεγάλες και συχνά, τελείως αδικαιολόγητες. Στην προσπάθεια τους να μιμηθούν το Mac OS X (πρότυπο κι αυτό!), τείνουν συνεχώς στο να γίνουν ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΟΙ του βασιλέως. Αν και έπαψα να χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας και έχω επιστρέψει στο KDE εδώ και αρκετό καιρό, ελπίζω να αλλάξει το σκηνικό, για το καλό της ανταγωνιστικότητας και το καλό όλων μας. Μέχρι τότε όμως, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να γίνει ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ στις προθέσεις του οποιουδήποτε developer, όσο αγνές κι αν είναι.

Το θέμα τουλάχιστον απο την πλευρά μου, δεν είναι KDE vs Gnome vs Unity.  Εξάλλου τα χρησιμοποιώ και τα δυο ή ακόμα και Fluxbox και βρίσκω σε όλα προβλήματα ή καλά στοιχεία. 
Γενικότερα βρισκόμαστε σε μια εποχή με πολύ γρήγορες εξελίξεις. Δεν ξέρω ποιοι διάβασαν τη συνέντευξη του Fabio Erculiani, αλλά λέει κάτι πολύ σημαντικό: Πολλοί νομίζουν πως το Linux είναι δωρεάν αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τώρα θα μου πείτε και που κολλάει αυτό; Τόσο το Gnome 3 όσο και το Unity έχουν κάποιες εξαιρετικές κοινότητες. Εκτός όμως απο αυτό ειδικά στην περίπτωση του Ubuntu έχουμε και μια εταιρεία έναν επιχειρηματία. Την Canonical και τον Shutleworth. 
Χρήματα απο το Linux μέχρι στιγμής βγάζει η Red Hat και η Attachmate ή Novel. Το ίδιο θέλει να κάνει και ο Shutleworth και είναι λογικό. Η σκέψη του περίπου έχει ως εξής: Τα Smartphones και οι μικροσυσκευές έχουν τεράστια ζήτηση και επιτυχία οπότε περνάω το Ubuntu εκεί. Έτσι οι αρχάριοι χρήστες συνηθισμένοι απο το Smartphone ή το Tablet με Unity θα μπορέσουν εύκολα και στο μεγάλο υπολογιστή να προσαρμοστούν και να περάσουν σε Ubuntu. (Ίσως όχι ακριβώς σε Linux)
Η σκέψη αυτή δεν είναι καθόλου άστοχη. Ας ξεχάσουμε προς το παρόν αν ταιριάζει το Gnome 3  το Unity σε ένα Desktop υπολογιστή. Υποθέτουμε ότι ταιριάζει άψογα και αρέσει σε όλους μας.
Υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα σε σχέση με το Unity και τις μικρές συσκευές. Ποιά είναι αυτά;

  • Ήδη υπάρχει το Android και τα Windows Mobile. Επομένως το Unity και σε αυτή την κατηγορία θα έχει να αντιμετωπίσει 2 κολοσσούς με άφθονο χρήμα
  • Υπάρχουν και ανοικτού λογισμικού λύσεις και ετοιμάζονται και άλλες, όπως αυτή του ιδρύματος Firefox.
  • Όλα αυτά είναι ήδη ώριμα και βελτιστοποιημένα για αυτές τις συσκευές. Είναι σταθερά, ταχύτατα και έχουν ειδικές και πολλές εφαρμογές για την κάθε περίπτωση.  

Τόσο το Gnome 3  όσο και το Unity θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό τον ανταγωνισμό. Και προς το παρόν θα χρειαστούν πολύ δουλειά και σε θέματα ταχύτητας, σε θέματα σταθερότητας και το κυριότερο στις διαθέσιμες εφαρμογές. Θα πετύχουν ή στο τέλος θα χάσουν το τραίνο τόσο στο Desktop όσο και σε αυτές τις συσκευές; Αυτό για εμένα είναι το βασικότερο ζήτημα.

εγω παντως  αισθανομαι οτι ολοι κυτταζουν  πλεον καθαρα προς τα smartphone -tablets.....δεν ξερω γιατι αλλα μου δινεται η αισθηση οτι σπρωχνουν προς αυτη την κατευθυνση....ακομα και η $$ms με τα win8....ειναι γιατι βλεπουν το τελος του desktop??? ειναι γιατι βλεπουν περισσσοτερες συσκευες /σε αριθμο απο pc???? ειναι γιατι οικατασκευαστες hardware η και λογισμικου σπρωχνουν προς το κλειστο hardware??? ναι ,οι ταμπλετες και ολα τα συναφη ,ειναι στην ουσια κλειστα και ελεγχομενα συγκρινομενα με την ""ανοιχτη"" γενικα λογικη των μεχρι τωρα desktop....η απαντηση του συστηματος απεναντι στο ΕΛ/ΛΑΚ  θα ειναι το κλειστο hardware,αφου δεν μπορουμε να παλεψουμε με το ανοικτο λογισμικο....υπ αυτη την εννοια η ms ισως αποδειχθει συμμαχος του ελ/λακ....αλλωστε στην "ανοιχτη" αρχιτεκτονικη του pc πατησε και κυριεψε τον κοσμο,και εσβησε την ibm.apple....Υ.Γσκορπιες σκεψεις,μην τα παιρνετε τοις μετρητοις και ανοιξουμε flame

Δεν σου αρέσει κάτι στο Λίνουξ, απλά δεν το χρησιμοποιείς.
Ούτε κι εγώ χρησιμοποιώ Gnome (ούτε τον 2, ούτε τον 3, με εκνευρίζουν αφάνταστα) αλλά δεν πρόκειται να βγω και να πω "δεν είναι καλά προϊόντα". Εχω μεν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου, αλλά όχι κι έτσι... Tongue out

Δηλαδή έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του όποιος εκφέρει γνώμη για ένα προϊόν; Έζησα να το διαβάσω κι αυτό...

Απλά λες "δεν μου αρέσει", και το θέμα τελειώνει εκεί... εκτός και αν την έχεις δει γκουρού, η μπουρού, η κάτι άλλο εις "ρου".
Το να λες για κάτι που αρκετός κόσμος, χωρίς προφανή αμοιβή (σιγά μην βγει ο Shutlleworth να μας πει πόσα σπρώχνει στο Gnome Foundation...)  έχει αφιερώσει ένα σωρό εργατοώρες "δεν είναι καλό", εκτός από αγνωμοσύνη, δείχνει και ασχετοσύνη.

Οι μόνοι που την "έχουν δει" είναι κάμποσοι developers (π.χ. του Arch Linux που πήγαν κι εντελώς αψυχολόγητα έκαναν default την Python 3 χωρίς να υπολογίσουν τι ζημιά θα προκαλούσαν στην κοινότητα των χρηστών) και οι αυλές τους. Το δε "κοίτα, εγώ δεν πληρώνομαι, άρα και πολύ σου είναι που κάθομαι κι ασχολούμαι" είναι δείγμα αλαζονείας κι ασέβειας προς τον τελικό χρήστη και, βεβαίως, με τέτοια μυαλά, δεν είναι να απορεί κανείς που το ΕΛ/ΛΑΚ δεν έχει ακόμα πείσει, γιατί είναι αυτή ακριβώς η νοοτροπία που σε διακατέχει κι εκφράζεις που τελικά δικαιώνει τους θιασώτες του proprietary λογισμικού με το "επιχείρημά" τους "you get what you pay for and with open source you pay nothing, so that's what you get". Συνέχισε να αλείφεις βούτυρο στο ψωμί της Microsoft, της Apple, της Oracle κ.α. - είσαι ακριβώς το είδος του Open Source τύπου που θέλουν αυτές οι εταιρίες για να μπορούν να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους.

Το να πει ένας χρήστης έτσι ξερά "δε μου αρέσει" (όπως απαιτείς εσύ και διάφοροι άλλοι που θεωρούν ότι "ο developer έχει πάντα δίκιο κι ο χρήστης πρέπει να βγάζει το σκασμό ή απλά να λέει ότι το προϊόν δεν του αρέσει") δε λέει απολύτως τίποτα και δε συνεισφέρει το παραμικρό στην επίλυση προβλημάτων. Δεν προσφέρει πληροφορία για το τι πάει στραβά, τι δε λειτουργεί σωστά και τι χρειάζεται βελτίωση. Άρα καταλήγουμε σε αβελτηρία, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάμποσες από τις αρχές (έκφραση γνώμης, παροχή πληροφοριών για bugs και για features που είτε δε λειτουργούν είτε δεν προσφέρουν τίποτα είτε θα έπρεπε να υπάρχουν και δεν υπάρχουν κλπ) του ελεύθερου λογισμικού και του λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Α, και κάτι ακόμα: Σε περίπτωση αποτυχίας ενός project, νομίζεις ότι ακόμη και τα λίγα χρήματα που δίνει ο Shuttleworth ή οποιοσδήποτε άλλος θα συνεχίσουν να παρέχονται στην ομάδα ανάπτυξης; Εγώ προσωπικά θα έβλεπα σε κάτι τέτοιο μια εξαιρετική δικαιολογία είτε για να ξηλώσω μεγάλο μέρος της ομάδας ανάπτυξης (και θα είχα και την υποστήριξη των αγανακτισμένων χρηστών) ή για να αφαιρέσω πλήρως την οικονομική μου υποστήριξη από το project και να τραβήξω ένα in-house fork, εκδίδοντας κι ένα πλήρως τεκμηριωμένο δελτίο Τύπου που να απηχεί όλα τα παράπονα των χρηστών που νιώθουν ότι οι developers παριστάνουν τους μαθητευόμενους μάγους στου κασίδη το κεφάλι.

Ωωω, ναι ρε συ, τρομερή αυτή η αλλαγή από python σε python3 στα αποθετήρια του Arch. Δε φτάνει που τα πακέτα από το community πήραν (σχεδόν) 72 ώρες για να ενημερωθούν, αν είχες κάτι από AUR και ο maintainer κοιμότανε, θα ήσουν υποχρεωμένος να αλλάξεις τον header στα python scripts για να δουλέψουν...
Τώρα σοβαρά ρε φίλε: είσαι όντως τόσο ανέπαφος με το αντικείμενο όσο θες να δείχνεις; Εγώ, νομίζω ότι το κάνεις επίτηδες, έτσι, για να μας σπάσεις τα νεύρα...

Γειά χαρά...
Παίρνω το θάρρος να ρωτήσω μήπως μπερδεύουμε το gnome3 με το gnome-shell ;;;;
Εχω εγκατεστημενη την testing εκδοση του Debian ,έχω gnome3 με όλες τις ευκολίες και τις δυνατότητες του gnome2 ΧΩΡΙΣ το gnome-shell....
Αυτό νομίζω γίνεται και σε άλλα distro όπως το Arch...γιατι δέν ειναι στην default εγκατάσταση του λειτουργικού...

scarecrow]Ωωω, ναι ρε συ, τρομερή αυτή η αλλαγή από python σε python3 στα αποθετήρια του Arch. Δε φτάνει που τα πακέτα από το community πήραν (σχεδόν) 72 ώρες για να ενημερωθούν, αν είχες κάτι από AUR και ο maintainer κοιμότανε, θα ήσουν υποχρεωμένος να αλλάξεις τον header στα python scripts για να δουλέψουν...
Τώρα σοβαρά ρε φίλε: είσαι όντως τόσο ανέπαφος με το αντικείμενο όσο θες να δείχνεις; Εγώ, νομίζω ότι το κάνεις επίτηδες, έτσι, για να μας σπάσεις τα νεύρα...

Κλασική ελιτίστικη-ναρκισσιστική νοοτροπία: ο χρήστης έχει πάντα άδικο κι ο developer του κάνει πολύ μεγάλη χάρη που ασχολείται με την ανάπτυξη λογισμικού. Και μετά απορούμε γιατί το ΕΛ/ΛΑΚ δεν έχει πείσει αρκετό κόσμο...

aggelis6]Γειά χαρά...
Παίρνω το θάρρος να ρωτήσω μήπως μπερδεύουμε το gnome3 με το gnome-shell ;;;;
Εχω εγκατεστημενη την testing εκδοση του Debian ,έχω gnome3 με όλες τις ευκολίες και τις δυνατότητες του gnome2 ΧΩΡΙΣ το gnome-shell....
Αυτό νομίζω γίνεται και σε άλλα distro όπως το Arch...γιατι δέν ειναι στην default εγκατάσταση του λειτουργικού...

Μιλάμε για το Gnome 3, όχι μόνο για το gnome-shell. Ξέρεις, το περιβάλλον εκείνο που σύμφωνα με το Phoronix αποδείχθηκε, μαζί με το Unity, πολύ πιο αργό από το (αντικειμενικά βαρύ) KDE. Για τα υπόλοιπα, διάβασε όσα έχει πει ο dsyrmalis πιο πάνω.

A, και κάτι ακόμα: αν ήθελα κάθε λίγο και λιγάκι να χρειάζομαι αναβάθμιση στο hardware του υπολογιστή μου για να μπορώ να τρέξω στοιχειωδώς τις νέες εκδόσεις του λειτουργικού, του λογισμικού ή/και του γραφικού περιβάλλοντος, θα παρέμενα πιστός στα Windows.

Μια μικρή κωλοτούμπα απο τη μεριά μου. Κοιτάζοντας τις τελευταίες τους εκδόσεις ομολογώ πως έχουν βελτιωθεί αρκετά. Δεν νομίζω πως τελικά θα τα χρησιμοποιήσω, αλλά τουλάχιστον αν αναγκαστώ να εργαστώ με αυτά δεν θα κινδυνεύω απο έμφραγμα :)

Καλά, κι εγώ θα αναθεωρήσω τη γνώμη μου αν μου ξαναδώσουν τις επιδόσεις που έχω με το Gnome 2 και σοβαρές δυνατότητες παραμετροποίησης. Αλλά ως τότε, "nice try, but no cigar".

Επίσης, άλλη μια σκληρή κριτική στο "όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω iBad" Unity (που ταιριάζει γάντι και στο Gnome 3) βρίσκεται σ'αυτό το ποστ ενός πάρα μα πάρα πολύ καλού (και αιχμηρού σε πολιτικά θέματα) ιστολογίου. Περιττό να πω ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Έκατσα με μεγάλη υπομονή κ διάβασα όσα έχετε γράψει κ γενικότερα όσα έχουν γραφτεί για αυτό το θέμα!
Θα καταθέσω την άποψη μου διευκρινίζοντας τα εξής:
α. Δίνω μεγάλη έμφαση στην σταθερότητα ενός λειτουργικού συστήματος.
β. Δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στην γρήγορη κ άνετη εξοικείωση
γ. Με ενδιαφέρει πολύ το ζήτημα κατανάλωσης πόρων γιατί εχω χαμηλών δυνατοτήτων μηχάνημα

Με βάση τα παραπάνω θα περιμένω την σταδιακή βελτίωση κ των δύο DE, χωρίς να τα αναθεματίζω, μέχρι τότε μένω στο gnome 2.32 με Ubuntu 10.04.03 (το οποίο προς το παρών με καλύπτει απόλυτα) κ τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου τον διαθέτω για να μάθω καλύτερα το τερματικό!

Δεν έκατσα να διαβάσω όλο το άρθρο (αγανάκτησα από την μέση), ούτε τα σχόλια των παιδιών.
Κατ' αρχήν λυπάμαι που ένας χρήστης Linux θεωρεί ένα γραφικό περιβάλλον του ως προϊόν.
ΠΡΟΪΌΝ είναι κάτι το οποίο διατίθεται προς κατανάλωση, το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ όμως είναι είναι προϊόν!!
Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μας με το κλειστό λογισμικό.
Τα έργα κλειστού λογισμικού είναι προϊόντα τα οποία διατίθενται στην  αγορά για την απόκτηση κέρδους.
Τα έργα του ελεύθερου λογισμικού είναι ΕΛΕΥΘΕΡΑ για τον καθένα και γι αυτό παύουν να είναι προϊόντα! Το GNOME 3 δεν πουλιέται επειδή είναι ελεύθερο!
Αν δεν σου αρέσει το Gnome 3, ακριβώς επειδή δεν είναι προϊόν, έχεις την απόλυτη ελευθερία να μπεις στον κώδικά του και να το αλλάξεις και να το κάνεις έτσι όπως θες, ώστε να μην μοιάζει με το iOS όπως λες ...(έλεος)

Αυτό με τα περισσότερα κλικ φυσικά και δεν ισχύει. Ίσα ίσα που είναι πολύ λιγότερα. Δεν κάθομαι να το αναλύσω. Προσπάθησε να ανοίξεις ένα πρόγραμμα (που δεν είναι στο Desktop) με  gnome 2, και  gnome 3 και μέτρα τα κλικ!! Τι να σου πω!!

Και πάμε στα:

  1. Αξιοπιστία
  2. Σταθερότητα
  3. Ταχύτητα
  4. Εξαιρετική διαχείριση πόρων συστήματος
  5. Παραμετροποιησιμότητα

1,2 .Το χρησιμοποιώ από την μέρα που βρήκε με Fedora  και δεν έχει κολλήσει ούτε μία φορά. Μα ούτε μία όμως!! Έχω ένα laptop μάρκας multilama ( :P) με 2GB ram και 2GHz επεξεργαστή. Στο ubuntu δεν ξέρω τι γίνεται βέβαια.

3. Μακράν ότι πιο γρήγορο έχω δοκιμάσει στο pc μου. (μετά το θεϊκό Englinment :) άντε και το LXDE) 
Όλα γίνονται αστραπιαία!! Απορώ δηλαδή, τι υπολογιστή έχεις  αν ο δικός μου, που είναι ένα ταπεινό λάπτοπ ανταποκρίνεται τόσο καλά.

4. Πολύ πιο μειωμένος θόρυβος σε σχέση με το Gnome 2 και ιδιαίτερα με το KDE (που έκανε σαν πλυντήριο ρούχων).

5. Πλέον με τα extension και τα θέματα μπορείς να αλλάξεις πολλά! Και αυτά που σε ενοχλούν activies και ο τρόπος που αλλάζεις desktop και σε αποπροσανατολίζει φεύγουν πολύ εύκολα!

Είναι λογικό όταν έρχεται κάτι νέο να το βλέπουμε με κακό μάτι, αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

""""""""Το Gnome 3 και το Unity δεν είναι για επαγγελματική χρήση. Είναι μόνο
για χρήστες που δεν κάνουν τίποτε άλλο στο διαδίκτυο από το να χαζεύουν
στα "κοινωνικά δίκτυα" και να κατεβάζουν βιντεάκια. Γι'αυτόν που θέλει
να δουλέψει σοβαρά δεν κάνουν. Δεν είναι για να κάτσει κανείς να γράψει
διατριβή έχοντας ταυτόχρονα δεκαπέντε pdf + κάποιο IDE ανοιχτά και
μοιρασμένα σε δυο-τρία virtual desktops. Ούτε μπορώ να φανταστώ κανέναν
να καταδέχεται να του σπαταλά πόρους το Unity ενώ τους χρειάζεται στο
Blender ή στο Inkscape (το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι ακόμα πολύ βαρύ) ή
στο BRL-CAD ή στο OpenCASCADE ή στο SALOME για ανάλυση πεπερασμένων
στοιχείων."""""""

Αυτό το σχόλιο τώρα το πρόσεξα!!!!!
Κοίτα, έχω κάνει πάρα πολύ σημαντικές και σπάταλες από άποψη πόρων εργασίες στο gnome 3.
(πχ έκανα την παρουσίαση του σχολείου μου φέτος για την επέτειο του πολυτεχνείου και έπρεπε να προβάλω διαρκώς βίντεο και να δείχνω εικόνες. Επειδή δεν είχα χρόνο να φτιάξω παρουσίαση με το libreoffice έκανα το εξής: άνοιξα ( με το dragon) όλα τα βίντεο και τις εικόνες που χρειαζόμουν και τις τοποθέτησα στην κάθε επιφάνεια εργασίας. Έτσι κάθε επιφάνεια εργασίας είχε από ένα βίντεο ή εικόνα. Κάθε φορά που ήθελα να πάω στο επόμενο πατούσα ctrl + alt και κάτω βελάκι. Είχα κοντά 30 desktop ανοιχτά με φορτωμένα βίντεο + firefox που χρειάστηκε + εικόνες. Κι όμως πήγαινε σφαίρα)
Και όχι μόνο αυτό βέβαια!! Rendering σε βίντεο την ώρα που ακούω τραγούδια στο Rhythmox, σερφάρω  με τον firefox, έχω και ανοιχτά 2-3 libreoffice.

Συνεπώς με αυτό που λες προσβάλλεις τους χρήστες του Gnome 3 άσχημα και δεν έχεις και δίκιο.

Κλείνω λέγοντας πως είναι απλώς θέμα συνήθειας!
Αν το χρησιμοποιήσεις και το συνηθίσεις και δεν το βλέπεις προκαταληπτικά  θα καταλάβεις την πιο ανθρώπινη από κάθε άλλο DE λογική του.

 
 

Τα διάβασα όλα με πολύ υπομονη. Θέλω να πω πως είμαι υπέρ του Gnome 2