back in time

bakoulis | Σάβ, 09/03/2011 - 20:58 | 4' | 6

Αγαπητοί φίλοι, πάντα στα θέματα backup έχω μια ευαισθησία, γι'αυτό και όλα τα άρχεία μου βρίσκονται πάντα σε πάνω από 1 δίσκο και όποτε αγοράζω εξωτερικό δίσκο δεν παίρνω ποτε 1 αλλά πάντα ζεύγος. Πάντα όμως μου άρεσε το time machine που έβλεπα στο MAC του κολητού μου. Εγώ φυσικά από το 2008 είμαι κολημένος με το ubuntu και δε θα το άλλαζα ποτέ για τη χλίδα του itunes και του time machine. Επειδή όμως δεν μπορώ να δεχτώ ότι το OSX είναι ανώτερο λειτουργικό από το Linux, αποφάσισα να εγκαταστήσω το back in time και να έχω το δικό μου time machine. Υπήρχαν και άλλες 2 παρόμοιες επιλογές που εκμεταλεύονται την rsync, το timevault και το flyback αλλά προτίμησα το back in time επειδή μου φαίνεται πιο updated και με λιγότερα bugs. Δεν είναι βέβαια eye candy σαν του MAC, αλλά η φιλοσοφία είναι η ίδια και αυτό τελικά μετράει.
Έτσι λοιπόν έχω πια (εκτός των άλλων backups) και τα δικά μου snapshots του δίσκου μου (2 partitions) σε έναν εξωτερικό esata. Είναι πολύ βολικό αυτό το σύστημα, γιατί εκτός της πρώτης φοράς που το backup 700gb δεδομένων κρατάει μερικές ώρες, μετά χάρις τις ιδιότητες της rsync αποθηκεύονται μόνο οι μικρές αλλαγές που συνέβησαν ανάμεσα στο προηγούμενο και το τελαυταίο backup. Έτσι η διαδικασία του καθημερινού backup γίνεται υπόθεση λίγων λεπτών. Αν κάτι πάει στραβά, κάνεις restore σε παλαιότερη ημερομηνία που το σύστημα ήταν εντάξει και όλα είναι σαν τότε. Απίθανο έτσι; Αυτό βέβαια άν το σύστημα είναι σε θέση να bootάρει. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το σύστημα δεν ξεκινάει κάν ή που ο δίσκος χάλασε και πρέπει να αντικατασταθεί από νέο εντελώς άδειο δίσκο; Στο Mac ξέρω ότι το restore γίνεται ακόμα και σε άδειο δίσκο, στο ubuntu όμως νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Γίνεται μήπως να ξεκινήσεις με liveCD και να εγκαταστήσεις το back in time στη ram για να κάνεις restore το σύστημά σου σε μια προηγούμενη ημερομηνία; Καλό είναι να ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις, πριν συμβεί η ζημιά. Γιατί νομίζοντας ότι είσαι καλυμένος βρίσκεσαι ευκολότερα ακάλυπτος!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Όταν είχα Windows, όλα αυτά ήταν ένας σοβαρός λόγος ανυσηχίας, αλλά μου φαίνεται πως στα Linux είναι δύσκολο να σου παρουσιαστούν προβλήματα, εκτός αν είναι θέμα Hardware...

Επειδή το Linux δεν έχει τη παθογένεια των windows δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για παν εδεχόμενο. Εμένα άλλωστε μου αρέσει ο πειραματισμός και έχω βρεθεί αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, μετανιώνοντας που δεν είχα προνοήσει για backup. Αυτά βέβαια πολύ παλιά, τώρα πια τα παθήματα μου έγιναν μαθήματα και ορισμένες φορές υπερβάλω με τα backups. Γιαυτό λοιπόν, αν κάποιος γνωρίζει πως γίνεται το restore σε περίπτωση καταστροφής του συστήματος και όχι απλά η επαναφορά σε προηγούμενη ημερομηνία μέσα από ένα ήδη λειτουργικό desktop, ας το γράψει γιατί με ενδιαφέρει. Γίνεται στα σίγουρα και από κονσόλα με την εντολή rsync, αλλά το ακριβές format της εντολής για να κάνουμε restore ένα από τα snapshot-backups που δημιουργήσαμε νωρίτερα με το back in time δε μου είναι γνωστή. Τα παιδιά του περιοδικού θα ξέρουν σίγουρα, αλλά μάλλον δεν είδαν ακόμα το topic.

Δεν λέω, και εμένα μ'αρέσει ο πειραματισμός (από το laptop μου έχουν περάσει 3 Windows και 4 Linux), αλλά όλα τα σημαντικά μου έγγραφα τα σώζω κατευθείαν σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που έχω, οπότε δεν χρειάζεται να ανυσηχώ.    

...τελικά ξέρει κάποιος να βοηθήσει σε αυτό που ρώτησα; Βλέπω ότι μάλλον πέρασε στο ντούκου η ερώτηση για το restore, επειδή η αρχική ανάλυση μοιάζει μάλλον με παρουσίαση, όμως στο τέλος δεν παύει να υπάρχει ερώτηση για βοήθεια. Γιαυτό άλλωστε βρίσκεται στην ενότητα "Βοήθεια" και όχι στις "Παρουσιάσεις"!

Giayto alli fora na min grafeis ekthesi gia to ti sou aresei kai ti den sou aresei sto kathe systima, alla na mpaineis sto thema kateythian.

Se genikes grammes exei noima na kratas backups apo ta dedomena sou (to /home aspoume), otan xreiastei kane re-install to systima kai meta epanefere ta periexomena tou /home apo to backup sou. To na kratiseis backup olou tou systimatos einai elafros astoxo.

Παρ 'οτι δεν απάντησες γιατί προφανώς δε γνωρίζεις την απάντηση που ζητάω, η προσπάθεια σου να βοηθήσεις έναν ψιλοασχετούλη είναι εκτιμηταία από μέρους μου. Αν και από τα γραφόμενα μου έπρεπε να είχες καταλάβει ότι δεν είμαι και τόσο άσχετος. Φυσικά και έχω backup του home και μέσα στο back-in-time και σε tar. Περισσότερο το σύστημα με νοιάζει λοιπόν να κάνω backup-restore και ας σου φαίνεται ψιλοάστοχο. Έχω εγκαταστήσει εκατοντάδες έξτρα πακέτα όχι μόνο μέσω του synaptic, αλλά και μέσω άλλων μεθόδων, που κάνουν την ανάκτηση του συστήματος μετά από clean install σχεδόν αδύνατη. Φυσικά στο Home βρίσκονται πάντα οι ρυθμήσεις-παράμετροι για κάθε πρόγραμμα, αλλά καθεαυτού τα προγράμματα βρίσκονται στην πλειοψηφία τους εκτός home. Για να ξαναφέρω λοιπόν το σύστημα στα μέτρα μου μετά από μια καταστροφή, χωρίς backup θα πάρει μήνες. Χωρίς καθόλου backup ούτε συστήματος ούτε Home χρόνια και αν ακόμα χειρότερα ούτε και δεδομένων ...προτιμώ το χαρακίρι! Αρκεί να σου πω ότι τα data μου είναι 6TB και τα έχω επί 2, δηλαδή 12TB με τα backups!
 
* Έπεσε EDIT γιατί αντί για TB είχα γράψει GB! Η διαφορά φυσικά είναι χαόδης!