Συμβουλή για Router

dsyrmalis | Παρ, 06/03/2011 - 17:13 | 3' | 12

Για τη σύνδεση μου στο διαδίκτυο έχω ένα φτωχό, πλην τίμιο, US Robotics 9107. Το Router πέρα απο την παλαιότητα του και τις μικρές του δυνατότητες, δεν έχει καν support σε Firmware, αφού η εταιρεία δεν κατασκευάζει πια routers.
Οι ανάγκες μου:
Μέσα στο Lan υπάρχει ένας υπολογιστής που έχει καθήκοντα server και του έχω δώσει στατική IP. Έχει 3 λειτουργικά (FreeBSD, Slackware και Debian Stable). Πειραματίζομαι στήνοντας διάφορα πράγματα, όπως
Web Servers με Drupal & Joomla, Vsftpd κλπ. Δυστυχώς το USR δεν ανταποκρίνεται καλά αφού "μπουκώνει" εύκολα. Για παράδειγμα για να στήσω Vsftpd πρέπει αναγκαστικά να κάνω port triggering, αφού το απλό port forwarding δεν αρκεί. Αν βάλω port triggering όμως, στη συνέχεια δεν συνδέεται το Skype...
Επίσης, για να τσεκάρω τον ίδιο ftp server πρέπει να συνδεθώ μέσω shell account απο άλλο server, εκτός σπιτιού. Το ίδιο ισχύει και για τον WebServer. Για να συνδεθώ, πρέπει να χρησιμοποιήσω το δίκτυο TOR ή κάποιον proxy, αλλιώς συνδέομαι με το Web Interface του router. Δεν υποστηρίζει το router αυτή τη δυνατότητα, της οποίας το όνομα αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει.

Θα ήθελα λοιπόν να μου δώσετε τα φώτα σας και τις προτάσεις σας με δεδομένα τα παρακάτω:
1)Κάποιον αξιόπιστο router που να μπορεί αποδεδειγμένα να χειριστεί αυτές τις υπηρεσίες.
2)Να διαθέτει τουλάχιστον 4 θύρες για σύνδεση καλωδίων για το LAN. Δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι ασύρματές δυνατότητες.
3)Να μπορώ να τσεκάρω του servers μου χωρίς να συνδέομαι μέσω Tor ή Proxy.
Το κόστος δεν παίζει τόσο ρόλο, αρκεί βέβαια να μην είναι εξωφρενικό. (500 ευρώ για αράδειγμα)

Εκτός απο τα "έτοιμα" router/firewall έχει κανείς κάποια εμπειρία στήνοντας κάτι "χειροποίητα"; Για παράδειγμα ένα router με μια διανομή όπως η Ipfire ή το Pfsense, χρησιμοποιώντας hardware του στυλ Alix Board.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αυτές τις μέρες κοιτάζω τα διάφορα "κοινοτικά firmware":http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wireless_router_firmware_projects που κυκλοφορούν.

Νομίζω ότι αν θες να "παίζεις" με το router σου και δε θες να τα σκάσεις, είναι από τις καλύτερες λύσεις, γιατί αγοράζεις ένα απλό router που δουλεύει "out-of-the-box", και όποτε νιώσεις έτοιμος, του περνάς και ένα linuxάκι και του αλλάζεις τα φώτα!

Οπότε θα σου πρότεινα να δεις τις σελίδες των πιο δημοφιλών κοινοτικών firmware για router, να μελετήσεις τις υποστηριζόμενες συσκευές και να διαλέξεις κάτι που να υποστηρίζεται ικανοποιητικά από όσο το δυνατόν περισσότερα project.

Δεν είμαι σιγουρος για όλα όσα λες (ειδικά για το 3 ούτε κατάλαβα γιατί χρειάζεται να κάνεις κάτι τέτοιο), αλλά θα καταθέσω την ταπεινή μου εμπειρία σαν πρόταση αγοράς.

Στο σπίτι έχω ένα ταπεινό linksys/cisco WAG54G2 και κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Εχει 4 Ethernet ports, συμβατότητα με τις "n" συσκευές wifi, και το web interface του είναι πολύ απλό.

Σου επιτρέπει να κάνεις forward όποια πόρτα θες σε όποιο pc του LAN θέλεις. Το έχω δοκιμάσει με apache, ftp, ssh, ακόμα και κάτι άσχετες πόρτες του Ktorrent (όταν κατέβαζα κάτι non-copyrighted ντοκυμανταίρ βεβαίως βεβαίως :)) και δεν είχα ποτέ πρόβλημα.

Είναι συμβατό με υπηρεσίες όπως η dyndns για να ανανεώνει αυτόματα την αντιστοίχιση url με IP.

Όσον αφορά την σταθερότητα της DSL δεν έχω παράπονο (και άλλωστε δεν νομίζω ότι αφορά τη δική μου συσκευή όσο την Forthnet).

Δυστυχώς το δικό μου ταπεινό USR εκτός απο το πρόβλημα με τους servers έχει πρόβλημα και με τα Torrents που κατεβάζω. Πρέπει να μειώσω πολύ τις συνδέσεις στον client γιατι αλλιώς το router θέλει επανεκκίνηση. Και εγώ νόμιμος βεβαίως βεβαίως αφού κατεβάζω μόνο διανομές και copyleft...
Το τρίτο δεν μου χρειάζεται, αλλά μου αρέσει να κάνω το μαστροχαλαστή. Φυσικά θα έχω πάρει και κανονικό modem/router. Τα Linksys θεωρούνται φθηνότερη έκδοση των Cisco; 

dsyrmalis]Τα Linksys θεωρούνται φθηνότερη έκδοση των Cisco; 

Μμμ, απλά η Cisco έχει αγοράσει τη Linksys και ουσιαστικά απέκτησε πόδι στη «μικρή» αγορά. Με τη λογική ότι από όσο ξέρω δεν υπήρχαν παλιότερα «οικιακά» modem-routers Cisco για να τα αγοράσεις σε ένα μαγαζί.

Πάντως είναι καλό μηχανάκι, αν ρωτάς αυτό. Και κάτι παλιότερα μοντέλα, φορούσαν Linux από τη μαμά νομίζω.

 καλησπερα και απο εμενα - παλαιοτερα ειχα wag200g  linksys - απολυτα ευχαριστημενος.
Τωρα εχω το baudtec της ΟΤΕΝΕΤ - παρα πολυ καλο - με wireless - 4 ethernet - stb port - του πινω το αιμα - πολλα torrents - συνεχες download - πολυ καλo και remote management των μηχανηματων .
Επισης εχω και 1 draytek vigor 2700 avg - επισης αφρος..... και voip καθως επισης και pptp-server!!!.

Και τα cisco εινια κορυφη αλλα για να παιξεις με bandwidth πανω απο 8 mbit θελεις 876 η 877 και κοστος πανω απο 150-200 euro  second hand...αν θες και ασυρματο ανεβα και αλλο.... 

Linksys - Draytek ..... Baudtec ...... ολα εχουν 4 ethrnet και ασυρματο πλεον οπου βρεις κατι το παιρνεις..
 

Βεβαια τωρα που το ξανασκεφτομαι εαν μπορεις με το usr να κανεις ppoe connection με pfsense η κατι αλλο και να το δουλεψεις σαν Modem μονο τοτε δεν χρειαζεσαι τιποτε απο τα παραπανω...

http://www.dslreports.com/forum/r21345820-Re-Damn-that-pfSense-Cant-get-it-to-work
 

dimitris]

dsyrmalis]Τα Linksys θεωρούνται φθηνότερη έκδοση των Cisco; 

Μμμ, απλά η Cisco έχει αγοράσει τη Linksys και ουσιαστικά απέκτησε πόδι στη «μικρή» αγορά. Με τη λογική ότι από όσο ξέρω δεν υπήρχαν παλιότερα «οικιακά» modem-routers Cisco για να τα αγοράσεις σε ένα μαγαζί.
Πάντως είναι καλό μηχανάκι, αν ρωτάς αυτό. Και κάτι παλιότερα μοντέλα, φορούσαν Linux από τη μαμά νομίζω.

 Έτσι ακριβώς. Άλλη μία πρόταση είναι και το modem/ router Speedtouch της Thomson (το γνωστό που έδιναν ή δίνουν ακόμα κάποιοι ISPs, δε γνωρίζω αν ισχύει ακόμα. Εγώ είχα πάρει μαζί με σύνδεση από τη Forthnet το 585v7). Υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες που αναφέρθηκαν (αν δεν κάνω σημαντικό λάθος) και μάλιστα υπάρχει και manual με όλες τις εντολές μέσω command line με απομακρυσμένη σύνδεση (π.χ. telnet), οι οποίες ως συνήθως είναι περισσότερες από αυτά που καλύπτει το web interface. Το manual το έχω για όποιον ενδιαφέρεται καθώς δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να το βρει κάποιος, κι εμένα μου το έδωσαν. Γενικά είμαι ευχαριστημένος από το συγκεκριμένο μοντέλο, έχω δοκιμάσει κάποια βασικά (port forwarding, dyndns service) και έχω συνδεθεί σε web server στο δίκτυό μου απ'έξω. Δεν έχω κάνει όμως stress test να δοκιμάσω τις αντοχές του. Πιστεύω ότι για τα λεφτά του καλό είναι, αν θέλεις κάτι πιο στιβαρό πιστεύω ότι εγγύηση για καλό routing είναι τα μοντέλα της Cisco. Υπάρχουν κάποια νομίζω που είναι σε προσιτή τιμή αλλά μόνο routers. Μετά πρέπει να μπεις στην ιστορία του κρατάω και το modem/ router για να λειτουργεί ως modem και να φτιαχτεί bridged connection με τον cisco router.

Ερώτηση:

Γνωρίζεις οτι by default το modem USR, χωρίς την εγκατάσταση και ρύθμιση του αντίστοιχου driver, αυτοδηλώνεται στο hardware ως TAPI modem? Εξού και το μπούκωμα!!! Το ξερώ γιατί έχω αλλάξει 3 modem της ίδιας εταιρείας!!! Laughing

Καλό,ε?

Τι προτείνω?

Κατέβασε από εδώ, τον driver για Linux και πάιξε μπάλα να γίνει assign σε άλλου τύπου σύνδεση.

Πιστεύω οτι έτσι θα ξεμπερδέψεις, και μάλλον δεν θα ψάχνεσαι για άλλο router. 

@nextp To draytek vigor 2700 avg το έχω βρει με 25 ευρώ. Είναι απο εταιρεία που έκλεισε και υπάρχουν κάποια προβληματάκια με την αναβάθμιση του firmware. Οι περισσότεροι κατάφεραν να το ξεκλειδώσουν και το αναβάθμισαν. Μου αρέσει σαν ιδέα. Για το usr και το pfsense τι εννοείς; Να απενεργοποιήσω το firewall και να το έχω σαν σκέτο router ενώ πίσω θα τρέχει ένα router pc με pfsense; Νομίζω πως δεν απανεργοποιείται το Firewall. Μόνο με DMZ αν κάνω κάτι.
@jvarkas Έχω ακούσει καλά λόγια για το speedtouch αλλά δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα.
@templarx Το usr 9107 δεν είναι usb.

Τα Netgear DGN1000 ή DGN2200 λένε τίποτα; Φαίνεται να έχουν πολλές λειτουργίες σε χαμηλή τιμή.

Καλησπερα και παλι
Και εγω αυτο το vigor εχω των 25 euro - και δεν μπηκα στον κοπο να του κανω update - επαιξε με otenet απροβληματιστα και μαλιστα και connxtv.
Οσον σφορα το pfsense - usr pppoe δεν το δοκιμασα (αν και εχω και εγω 1 παλιο 9107) αλλα η λογικη ειναι ως εξης
Στο pfsense εχεις μια nic για το pppoe - το usr θα το σεταρεις σε bridged mode σε καποιο port του και στην ουσια θα κανει authenticate με τα credentials του provider σου το pfsense και το usr μιας και θα ειναι bridged θα ειναι μονο modem.
Firewalling - router - port forwarding θα την κανει το pfsense μιας και θα παιρνει πανω στην ethernet που θα συνδεσεις με το usr(την bridged που λεγαμε) την ip απο τον provider.
To Ειχα κανει με cisco 876 και pfsense πριν πολυ καιρο και δουλεψε.

Τελικά πήρα το draytek vigor 2700 avg στην τιμή των 25 Ευρώ! Παρόλο που έχει παλιό Firware συγχρονίστηκε πιο ψηλά απο το USR 9107 και πραγματικά η διαφορά είναι τεράστια...
Το Firmware είναι κλειδωμένο. Βρήκα τρόπο να το ξεκλειδώσω αλλά προς το παρόν θα το αφήσω έτσι γιατί δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Αφρός, όπως το περιέγραψες!

Καλορίζικο ..... πιες του το αιμα αφοβα με αγωγο πετρελαιου.....Tongue out