Κλειστοί κ ανοιχτοί οδηγοί για κάρτες γραφικών στο Linux

LiNuXReVoLuTioN | Δευ, 05/02/2011 - 21:39 | 2' | 5

Λοιπόν εγώ εδώ και καιρό χρησιμοποιώ Linux(πάνω από χρόνο) κυρίως Ubuntu. Πριν λίγες βδομάδες αγόρα ένα νέο λάπτοπ αφού λίγες μέρες πριν μου είχε καεί η κάρτα γραφικών σε ένα άλλο που είχα.... Σε αυτό που έχω μου είπε ένας γνωστός μου που δουλεύει σε μαγαζί με υπολογιστές και ασχολείται με Linux πως πρέπει να του περάσω οδηγούς για την κάρτα γραφικών.... Ποιο συγκεκριμένα μου είπε μέχρι να περάσω οδηγούς να μη βλέπω ούτε βίντεο.... Εγώ όμως εδώ και 3 βδομάδες(πριν μου το πει) χρησιμοποιούσα κανονικά τον υπολογιστή χωρίς οδηγούς της Nvidia. Στο προηγούμε που είχα δεν του είχα περάσει κλειστούς οδηγούς του είχα αφήσει ανοικτούς γιατί έπαιζε καλύτερα αλλά μετά από ένα χρόνο λειτουργείας  κάεικε η κάρτα γραφικών(είχα και 2 χρόνια παράθυρα και του είχα αλλάξει τα φώτα αλλάζοντας διανομές). 
Έχει αντιμετοπίσει κανείς από εσάς πρόβλημα με τους ανοικτούς οδηγούς; κάπου διάβαζα ότι είναι καλύτεροι και στην εξοικονόμιση ενέργειας.... είναι αλήθεια; 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλησπέρα,

Ο γνωστός σου δεν σου εξήγησε ακριβώς τι γίνεται...

Στο Linux, διάφοροι developers της κοινότητας προσπαθούν να αναπτύξουν ανοικτού κώδικα οδηγούς για τις κάρτες γραφικών της Intel, της nVidia και της ATi.

Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και πλέον έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Μάλιστα η ίδια η Intel συμμετέχει στην ανάπτυξη των οδηγών ανοικτού κώδικα για τις κάρτες της, ενώ η AMD έχει δώσει στην κοινότητα τις προδιαγραφές των δικών της καρτών και πολλές πληροφορίες για να γίνουν πολύ καλύτεροι οι οδηγοί ανοικτού κώδικα.

Το αποτέλεσμα; Οι ανοικτού κώδικα οδηγοί υποστηρίζουν τις περισσότερες κάρτες γραφικών και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με επιτάχυνση 3D. Γι' αυτό το λόγο δεν χρειάστηκε και εσύ να εγκαταστήσεις drivers στο νέο laptop.

Πρακτικά, τους κλειστούς drivers θα τους χρειαστείς μόνο αν οι «ανοικτοί» drivers δεν υποστηρίζουν 3D επιτάχυνση για την κάρτα σου ή αν θες να παίξεις κάποιο παιχνίδι μέσω Wine.

Στο 99% των περιπτώσεων θα κάνεις τη δουλειά σου και με τους ανοικτούς μια χαρά.

Το πλεονέκτημα των ανοικτού κώδικα οδηγών είναι ότι είναι ανοικτού κώδικα. Δηλαδή ξέρεις δυνητικά τι εγκαθιστάς στο PC σου, ενώ αντίθετα στους κλειστού κώδικα δεν ξέρεις τιποτα.

Στην ουσία, είναι επιλογή σου το τι θα κάνεις. Προσωπικά, σε ένα Sony Vaio που έχω με ATi δεν έχει χρειαστεί να βάλω οδηγούς κλειστού κώδικα μέχρι τώρα. Και στο laptop της γυναίκας μου που είναι 4-5 ετών με μια Intel κάρτα, δεν χρειάζεται καν...

Κοίτα εδώ έναν πλήρη οδηγό εγκατάστασης ανοικτών και κλειστών οδηγών για διάφορες κάρτες γραφικών.

LiNuXReVoLuTioN]Λοιπόν εγώ εδώ και καιρό χρησιμοποιώ Linux(πάνω από χρόνο) κυρίως Ubuntu. Πριν λίγες βδομάδες αγόρα ένα νέο λάπτοπ αφού λίγες μέρες πριν μου είχε καεί η κάρτα γραφικών σε ένα άλλο που είχα.... Σε αυτό που έχω μου είπε ένας γνωστός μου που δουλεύει σε μαγαζί με υπολογιστές και ασχολείται με Linux πως πρέπει να του περάσω οδηγούς για την κάρτα γραφικών.... Ποιο συγκεκριμένα μου είπε μέχρι να περάσω οδηγούς να μη βλέπω ούτε βίντεο.... Εγώ όμως εδώ και 3 βδομάδες(πριν μου το πει) χρησιμοποιούσα κανονικά τον υπολογιστή χωρίς οδηγούς της Nvidia. Στο προηγούμε που είχα δεν του είχα περάσει κλειστούς οδηγούς του είχα αφήσει ανοικτούς γιατί έπαιζε καλύτερα αλλά μετά από ένα χρόνο λειτουργείας  κάεικε η κάρτα γραφικών(είχα και 2 χρόνια παράθυρα και του είχα αλλάξει τα φώτα αλλάζοντας διανομές). 
Έχει αντιμετοπίσει κανείς από εσάς πρόβλημα με τους ανοικτούς οδηγούς; κάπου διάβαζα ότι είναι καλύτεροι και στην εξοικονόμιση ενέργειας.... είναι αλήθεια; 

Γεια και χαρά και από εμένα.
Καταθέτω και εγώ ένα «κάψιμο» κάρτας γραφικών nvidia προ εξαμήνου και με διαρκή και αποκλειστική χρήση ubuntu. (Δεν θυμάμαι αν είχε ανοιχτούς ή κλειστούς οδηγούς μάλλον κλειστούς αλλά δεν έχει σημασία)
Θεωρώ το συμβάν -το δικό μου και του φίλου παραπάνω- τυχαία.
Αλλά ακόμη και αν δεν το θεωρούσα έτσι:
- δεν θα έπρεπε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι εταιρίες γραφικών μέσα από μια «επαφή» με την κοινότητα -ανάλογη αυτής  γνωστής εταιρίας εκτυπωτών κ.α.- να λύσουν τα προβλήματα των «οδηγών» μια για πάντα;
- ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι θα αγοράσω Η/Υ για χρήση με ελεύθερο λογισμικό και θα επιδιώξω «επιδόσεις» με το υλικό τους όταν ακόμη και οι «κλειστοί» οδηγοί τους είναι υποδεέστεροι επιδόσεων απ'ότι σε άλλα λειτουργικά;
- (και σε συνέχεια της προηγούμενης σκέψης) ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι παρότι χρήστης των GNU/Linux διανομών θα πάω σε ιδιωτικό/εμπορεύσιμο λειτουργικό σύστημα μόνο και μόνο λόγω της καλύτερης αξιοπιστίας και απόδοσης των γραφικών υπομονάδων (υλικό γραφικών και λογισμικό) σε ένα pc;
Δεν είναι τυχαίο ότι μία μικρή σχετικά στο θέμα παραγωγός υλικού γραφικών στρέφεται ενεργά ΚΑΙ προς τη παραγωγή οδηγών FLOSS.
Είμαι ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ (ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΟΠΑΔΟΣ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ κατά τις δυνάμεις μου) του Ελεύθερου Λογισμικού. Οι καθημερινές μου ανάγκες ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ από τις «προσφορές» επι χρήμασι ή μη, των εμπόρων λογισμικού αλλά από την συμμετοχική προσφορά των κοινοτήτων στις οποίες είναι τιμή μου να συμμετέχω με τις όποιες δυνάμεις μου. Και αν αυτή η θέση μου μου στοίχισε μια κάρτα γραφικών ΧΑΛΑΛΙ διότι η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που έχω χρόνια τώρα είναι ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (και άπειρη) ;-) 

Δες κ "εδώ":http://www.linuxinsider.gr/forum/%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-drivers-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-3d-accelerated-graphics για μια βασική ανάλυση των διαφορών μεταξύ ανοιχτών κ κλειστών οδηγών στις κάρτες γραφικών.

Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, όχι δεν αλήθεια ότι οι ανοιχτοί είναι καλύτεροι. Ειδικά σε κάρτες ATI που έχω πιο πρόσφατες εμπειρίες, το "power management" κομμάτι υπολειτουργούσε για αρκετό καιρό (πλέον είναι μια χαρά νομίζω).

Άσχετα από όλα αυτά βέβαια, κ εγώ *δαγκωτό* στους ανοιχτούς οδηγούς για λόγους που αναφέρθηκαν ήδη.

Τέλος, τα δύο ακόλουθα links μπορούν να σου δώσουν μια βασική ιδέα για την κατάσταση από πλευράς υποστήριξης hardware των καρτών της Nvidia κ της ΑΤΙ με ανοιχτούς οδηγούς:

ΑΤΙ: http://www.x.org/wiki/RadeonFeature
NVIDIA: http://nouveau.freedesktop.org/wiki/FeatureMatrix

Για την καταστροφη της καρτας γραφικων, οπως και οτι εχει να κανει με hardware,
δεν εχει σημασια το λειτουργικο ή ο οδηγος που χρησιμοποιει καποιος!
Δεν παιζει ρολο αν οι οδηγοι ειναι ανοιχτου ή κλειστου κωδικα. 
Ενα απλο παραδειγμα, ειναι οι καρτες INTEL οπου οι οδηγοι τους ειναι ανοιχτου κωδικα,
και ομως, δυσκολα θα βρεις σε διαφορα forum κατεστραμενες καρτες! Wink
Σε αντιθεση με της ATI και NVIDIA, οπου ειναι σε πολυ τακτα χρονικα διαστηματα!

Αυτο θα μπορουσε να σημβει μονο σε περιπτωση, οπου για καποιο λογο,
θα υπαρχει σε μεγαλη διαρκεια υπερθερμανση στο chipset της καρτας!
Αν σημβει αυτο,
τοτε φυσικα υπαρχει καποιο σφαλμα μεταξυ του λειτουργικου και των οδηγων υλικου,
και ειναι πιθανο, η αιτια να οφειλεται εκει.

Γενικα, καλο ειναι πρωτα καποιος να δοκιμαζει τους ανοιχτους οδηγους, και μονο σε περιπτωση που δεν ειναι απολυτα ικανοποιημενος, να μεταβαινει σε κλειστου κωδικα λογισμικο.
Σε περιπτωση προβληματος με κλειστου κωδικα λογισμικο,
ειναι εξερετικα δυσκολο να βρεθει λυση,
και ειναι πολλες οι περιπτωσεις που δεν βρισκεται,
σε αντιθεση με λογισμικο ανοιχτου κωδικα, οπου η λυση ειναι σχεδων βεβαιη, και αμεση!