Όλα τα προγραματα στο /home/username?

andreas122 | Τετ, 03/09/2011 - 11:39 | 2' | 8

υπάρχει κάποιος ευκολος τρόπος να βάζω σχεδων όλα η τα βασικά προγραματα στο /home/username μαζί με τις εξαρτίσεις τους?

για παραδειγμα στον προσοπικο φάκελο εχω εγκαταστίσει με επιτιχία πολλές εφαρμογές μορφη portable. οπος για παράδειγμα το firefox, clipgrab, ενα ιδιοταγές σχεδιαστικό, playonlinux μερικά προγραματα στο wine ίσως κ.τ.λ.

όμος εμένα δεν με βολέυει αυτό, δεν γίνετε να φιλάω εκει και τις εξαρτίσεις του??? (βιβλιοθήκες κ.τ.λ.). για παράδειγμα το clipgrab εξαρτάτε απο το qt4, ffmpeg και διάφορα άλλα. δεν γίνετε να τα εγκαταστίσω και αυτα με κάποιο τρόπο εκει οστε να δουλέυει το clipgrab παντου? ίσως με τα πακέτα .deb γίνετε? υπάρχει τρόπος?

έτσι οταν εγκαταστίσω νεο σίστιμα και φιλάξω το /home θα δουλέουν και οι εφαρμογές διοτι θα έχουν και τις εξαρτίσεις του μέσα ή τουλάχιστον τις εξαρτίσεις που δεν έχουν όλες η διανομές.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δεν ξερω αν γινεται για καθε τι...ο λογος ειναι καθαρα η διαφορετικη δομη του linux σε σχεση με τα windows....στο linux καθε βιβλιοθηκη, καθε αρχειο,καθε 'εξαρτηση' εγκαθισταται μονο μια φορα σε συγκεκριμενη διαδρομη του συστηματος αρχειων....καθε αρχειοο ΜΙΑ φορα ,σε ΜΙΑ θεση....ετσι οταν εγκαθιστουμε ενα νεο προγραμμα,αυτο εχει μικρο μεγεθος και οτι αλλες εξαρτησεις χρειαζεται, παει και τις βρισκει και τις χρησιμοποιει οπως εχει ορισει ο προγραμματιστης....π.χ.η 'βιβλιοθηκη' lame ,libdvdcss,libxine1 κ.λ.π. εγκαθισταται μονο μια φορα....οποιος player τις χρειαζεται τις βρισκει εκει που ειναι και τις χρησιμοποιει....αυτο κανει το συστημα ΣΑΦΩΣ ελαφρυτερο και μικροτερο και ταχυτερο...αλλως παμε σε λογικη windows/progamfiles οπου ΚΑΘΕ προγραμμα εγκαθιστα τις δικες του βιλιοθηκες σε ξεχωριστ φακελλο με αποτελεσμα μια βιβλιοθηκη που κανει μια συγκεκριμενη δουλεια να ειναι εγκατεστημενη 27 φορες π.χ σε 27 διαφορετικους φακελους.....Τα αποτελεσματα προς το χειροτερο ειναι γνωστα...Υ.Γ.ορισμενα προγραμματα,συνηθως τριτων  προγραμματιστων κανουν τα δικα τους ''progam files''στο συστημα αρχειων του linux.Υ.Γ.2 στην ουσια το ζητουμενο ειναι να μπει ολο το λειτουργικο συστημα στον φακελλο home.Δεν γινεται

Ανδρέα, δεν ξέρω αν γίνεται ή όχι (τουλάχιστον για όλα τα προγράμματα) γιατί δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα. Κάτι ανάλογο γίνεται στο PC-BSD πάντως. Πρόκειται για τα αρχεία PBI. Οπότε μπορείς να δημιουργήσεις τα δικά σου αρχεία PBI. Έχω την εντύπωση πάντως πως κάθε φορά που εγκαθιστούσα αρχείο με αυτό τον τρόπο αυξανόταν η κατανάλωση μνήμης. Γενικότερα αυξάνεται έτσι και η κατανάλωση του χώρου στο δίσκο.

εγω μέχρι στιγμής στο /home/username έχω βάλει μερικά απο ξεσιμπίεσμένα deb ή σκετα εκτελέσιμα.

δεν θέλω να βάλω όλο το το λειτουργικο στο /home χαχα απλα μερικά προγραματάκια ήθελα να βάλω.

για παράδειγμα αν το firefox που βρίσκετε στο /home/username/programs/firefox-bin/firefox. και πρέπει να καλέσει το flash σωστα? τοτε που θα ψάξει? στο /home/username/programs/firefox-bin/usr/lib/flash.so ή στο /usr/lib/flash.so? ή και στα 2? διοτι εαν ψάχνει στο 1 διαδρομή πρώτα τότε ίσος έχω ελπίδα να βάζω μερικές εξαρτίσεις μέσα. (παράδειγμα είναι φισικά).

λογικα θα ψαξει εκει που του ειπε ο προγραμματιστης,δηλαδη στο /usr/lib/flash.so εκτος αν του αλλαξεις εσυ τις ρυθμισεις-προτιμησεις του

ειναι λίγο δυσκολο , διοτι εσυ θες οταν καλεις μια εντολή ή προγραμμα που θα είναι π.χ. στο/ home    έχει λίνκ (   ln  = synbolic link)   δημιουργεις συντομευση  ή μια  αναφορα σε ενα αλλο αρχειο που οπως σωστά ανεφερες  στο συλλογισμό σου. αυτο που θα σου προτεινα ειναι να δεις λίγο την εντολή  ln  που εχει σχεση με τα λινκ
με πληκτολογησε  man ln  για να δεις τις δυνατότητες της.
ας μην ξεχνάμε οτι τα αρχεια με τα .deb  π.χ. που θα εχεις στον /home  θα ειναι απλα αρχεια διοτι δεν θα εχει γινει η αποσυμπίεση  τους ωστε να  μπορουν να τρεξουν ( ακομα και τα αποσυμπισμένα ) όποτε τα καλεσεις εσυ ως χρήστης ή  κάποιο προγραμμα που χρειαζεται βιβλιοθηκες.
επισης το αλλο που σκεφτηκα ειναι ακομα και να πετυχει αυτό  που θες,  οταν επιχειρησης να  βαλεις μια αναβαθμισμένη έκδοση του ΛΣ  σου  θα ειναι συμβατα τα αρχεια που κρατας? εκτος και αν σταθεις τυχερος και σωθεις  με την αναβαθμιση .( δηλαδη έσυ θα εχεις στο /home  αρχεια - προγραμματα με μικρότερη εκδοση. αυτα ειναι απλοί συλλογισμοι ετσι ? 
μια αλλη μεθοδος που σκεφτηκα  ειναι να πάρεις  αντιγραφο απο τα  αποθετήρια της διανομής σου που έχεις μέσα
π.χ. ubuntu 
sudo gedit  /etc/apt/sources.list
 κανε αντιγραφη τα αποθετηρια  μονο  τα εκτός διανομης. δηλαδη αυταπου δεν υπαρχουν ή δεν ειναι ενεργοποιημενα μετ απο καθαρή εγκατασταση .
και κανε ενα script     παραδειγμα1  να τα  εγκαθιστας με ενα κλικ
και ξαναρώτα  αμα κολλησεις

ναι, αν και δεν χρειάζετε να φτιάξω ολόκλιρο script για μερικά προγραματα, απλα το download είναι χρονοβόρο. 2-3 γραμές και 2-3 προγράματα είναι αυτά που είναι εκτός. εμμ όσον αφορα με τα λινκ θα το ψάξω. ωραία οκ.

Προσωπική άποψη: ούτε να το σκέφτεσαι αυτό... Εκτός του ότι δεν γίνεται κάτι τέτοιο, ιδίως όταν εγκαθιστάς binary αρχεία (και αυτό διότι το ήδη complied αρχείο αναζητά την εξάρτησή του σε συγκεκριμένους καταλόγους του συστήματος αρχείων, οπότε είτε θα πρέπει να κάνεις μόνος σου compile κάθε εφαρμογή, αλλάζοντας όμως τον κώδικα ώστε να βλέπει την νέα θέση των εξαρτήσεων, το οποία θα πρέπει να κάνεις και για κάθε εξάρτηση και εξάρτηση εξάρτησης κ.ο.κ. εφόσον δεν θα την εγκαθιστάς στο προκαθορισμένο σημείο αλλά σε διαφορετικό, είτε για κάθε εφαρμογή θα πρέπει να αλλάζεις την μεταβλητή συστήματος που δείχνει την γενική θέση των εξαρτήσεων και να προσθέτεις κάθε φορά την νέα, ώστε το συστημα να ψάχνει και εκεί για την εξάρτηση), θα πρέπει να αναλογιστείς τι θα γίνει εάν εγκαταστήσεις 10 εφαρμογές που έχουν την ίδια εξάρτηση... θα εγκαταστήσεις την ίδια εξάρτηση 10 φορές σε 10 διαφορετικά σημεία του συστήματος αρχείων;

Με απλά λόγια, το καλλίτερο είναι όχι, εκτός και αν θέλεις ένα συστημα σπασμέο και εξαιρετικά ασταθές... Όπως είναι τα πράγματα είναι απλά και κυρίως σοφά μελετημένα από εκατομύρια χρηστών και προγραμματιστών...

οκ τελικά μάλλον θα βάλω μερικά προγραματα μόνο στο /home διοτι έτσι και αλιώς αυτα τα προγράματα δεν υπάρχουν στα αποθετίρια, ή τα έχουν σε παλιές εκδόσεις. οπότε μάλλον θα το αφήσω έτσι όπως είναι.

http://www.linuxinsider.gr/forum/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-xfbdev