Πως και Ποτε ξεκινήσατε να έχετε επαφη με το Linux????

platonef | Κυρ, 02/06/2011 - 20:33 | 1' | 18

Μπορεί να πεί ο καθένας πως και πότε αρχισε να ασχολείται με το Linux.

Η δική μου επαφή με το Linux ήταν στο 1ο έτος στο πανεπιστήμιο όταν έβαλα Linux για να γράφω τα προγράμματα στην σχολή. Το 1ο μου Linux ήταν ένα openSUSE 10.1 με το οποίο δεν την πάλευα καθόλου γιατί δεν μου είχε αναγνωρίσει σχεδόν τίποτα από το σύστημα μου (έναν Acer Aspire 5633). Ωστόσο το χρησιμοποιούσα και μετά απο καιρό πήγα για περίπου 1 χρόνο στο Ubuntu και τελικά στο Debian .

Πείτε και εσείς την αρχική σας εμπειρία από το Linux...



WinkWinkWinkWinkWinkWinkWinkWinkWinkWinkWinkWinkWinkWinkWinkWink

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Το καλοκαίρι του 2008 στην κατασκήνωση το παιδί που δουλεύε στο κυλικείο είχε μερικά τεύχη του linux format μαζί του και μου έκαναν αρκετή εντύπωση διάφορα πράγματα που μπορούσες να κάνειw με το linux.Είχα πορωθεί πολυ άσχημα με το τι μπορούσε να κάνει το Compiz θυμάμαι!Τον ίδιο χρόνο έβαλα linux ubuntu,έχω δοκιμάσει πολλές διανομές αλλά χρησιμοποιώ η arch linux, ή sabayon

Χμ,εγώ ξεκινησα πριν 1μιση χρονο με το σχολινουξ εγκατεστημενο σε φλασακι(σαν καλος μαθητης γυμνασιου και εγω ηθελα να δω τι προσφερει :P )
Μου αρεσε η ιδεα και γενικα οσα διαβαζα σχετικα με το ΕΛ/ΛΑΚ και ετσι παραλληλα με τα παραθυρια μου ειχα και μια διανομη linux,ubuntu η mint η debian.Τωρα μετα απο 1μιση χρονο απεξαρτηθηκα πληρως απο τα παραθυρα(ναι,με λενε Γιωργο και ειμαι καλα) και το μοναδικο λειτουργικο μου συστημα ειναι το ubuntu.

  Εγω Ξεκινησα πολυ αργα  (καλλιο αργα παρα ποτέ).
  Πρωτη επαφη με βιβλιο για το Ubuntu απο τον Παπασωτηρίου  μαζι με DVD  Ubuntu 7.10
  Τα Windows Xp  ειναι πια παρελθον και μονο σε ενα μικρο Netbook εγκατεστημένα.
  Δοκιμαζω και πολλες αλλες Εκδοσεις  αλλα τα Ubuntu  και Mint ειναι αυτα που προτιμώ.
  ΔΕΝ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Αρχές του 2009 κατεβάζοντας από το gamato έβλεπα ποσό καιρό το ubuntu 9.04 is here και επειδή περίπου το 2006 ένας φίλος μου έδειξε μια διανομή για wep crack δεν θυμάμαι πια απογοητεύτηκα και δεν έκανα τον κόπο να κλικ άρω ως που με έφαγε η περιέργεια και μπήκα από τότε αρρώστησα με το linux άλλαξα πολλές διανομές αλλά πάντα γυρνάω στο ubuntu και για το παλιό μου laptop ultimate 2.7 για να διαφημίζω στη δουλειά το linux

Αρχές του 2008, αγοράζω το πρώτο τεύχος LinuxFormat του χρόνου και με βοήθησε ιδιαίτερα το πανέμορφο dvd με το Ubuntu 7.10 αν θυμάμαι καλά, που είχε και πολλά χρήσιμα πακέτα όπως codecs. Μπορούσα να δω video, να ακούσω μουσική κτλ. Να δουλέψω κανονικά στο pc ρε αδερφέ ! Το λέω με ενθουσιασμό γιατί τότε δεν είχα σύνδεση στο internet και ότι επίσημη έκδοση ubuntu και αν έβαζα όπως είναι φυσικό δεν είχε όλα τα πακέτα για να είναι πλήρως λειτουργικό το σύστημα μου.
Ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μου τα παλικάρια που γράψαν το DVD και το περιοδικό :D ! Τώρα που το σκέφομαι πρέπει να κορνιζώσω αυτό το DVD στον τοίχο xD

Κάποια στιγμή στις αρχές του 2008 αφού είχα πρώτα "περάσει" από το ΟΟο και τον Firefox και είχα πειστεί για την αξία και τις δυνατότητες του ΕΛΛΑΚ άρχισα να ψάχνω το θέμα Linux. Η επαφή και η αναζήτηση ήταν μέσω διαδικτύου σχεδόν εξ ολοκλήρου και μερικών τευχών του Ελλ. LinuxFormat από το πρακτορείο τύπου. Σύντομα γράφτηκα συνδρομητής και το ειδικό τεύχος για το Ubuntu 8.04 σε συνδυασμό με την αγορά δεύτερου σκληρού ήταν η αφορμή για τη μετάβαση.

Εγώ θυμάμαι ξεκίνησα με ubuntu 6.06 και ακόμα θύμαμαι την απογοήτευση επειδή δεν έπαιζε τίποτα από multimedia και άντε να κάνεις το windows modem να δουλέψει σε linux....

Πρώτη επαφή το 2003 στο 1ο έτος της σχολής (http://cst.uop.gr/) με Mandrake 9.2 που το έβαλα dual boot με τα XP. Ακολούθησε το Slackware (κατά την "Θέλω να γίνω hacker" φάση της ζωής μου μετά SuSe 9.2 professional σαν μοναδικό λειτουργικό του υπολογιστή μου και μετά Ubuntu 5.04 έκτοτε το ubuntu είναι το λειτουργικό μου για καθημερινή χρήση :-D

Πριν από 5,5 περίπου χρόνια, ήμουν κι εγώ ένας ταλαίπωρος χρήστης Windblows, με ένα σύστημα που συχνά-πυκνά "γονάτιζε", με αποτέλεσμα να χρειάζεται format και επανεγκατάσταση από διάφορα CD φίλων. Μόνος μου δεν έκανα σχεδόν τίποτα και πάντοτε ερχόταν κάποιος γνωστός ή φίλος για να βάλει το χεράκι του, περνώντας μου τα "XP" και μαζί τα MS Office, διάφορα Antivirus, Antispyware, κλπ.
Έχοντας ένα πρόβλημα με τον υπολογιστή, ζήτησα τη βοήθεια ενός expert στα κομπιούτερ και συναδέλφου από την δουλειά, τον Ηρακλή (καλή του ώρα). Έμεινα άγαλμα όταν μού απάντησε "Δεν ξέρω, δεν χρησιμοποιώ Windows"! Τον ρώτησα γεμάτος απορία "τι χρησιμοποιεί". Και μού απάντησε "Linux".
"Τι είναι αυτό;" τον ρώτησα. "Λειτουργικό σύστημα" μού απάντησε. Μέχρι τότε, δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε κάτι πέραν των Windows, οπότε μού κίνησε το ενδιαφέρον.
Άρχισα να την ψάχνω μόνος μου και μετά από διάβασμα και ψάξιμο, μπήκα στον κόσμο των ISO και των διανομών.
Έχουν περάσει απ' το PC μου πολλά Live CD αλλά και εγκαταστημένες διανομές.
Knoppix (πρώτη επαφή με περιβάλλον Linux), Suse, Ubuntu, Geubuntu, Ubuntu Studio, Fluxbuntu, nUbuntu, Boombuntu, Klikit, Elive, Ultimate Edition (πολλές εκδόσεις και βασική διανομή για 4 χρόνια), Linux Mint, Sabayon, Iloog, Nova, Nutyx, PC-BSD, DesktopBSD, Chakra, FaunOS, Moon OS, για να καταλήξω σε Gentoo, Arch και Funtoo.

orestis δεν ακούγεται καθόλου βιτσιόζικο γιατι πολύ έχουν ξεκινήσει λόγου αυτού του πράγματος και κατά ενα μέρος και εγω. Απο τότε που ξεκίνησα χρησιμοποιώ συνέχεια terminal τα πάντα τα κάνω απο εκεί. Wink  Γιατί δεν δοκιμάζεις τα debian????

Αρχές 2008 , (πως περνάει ο καιρός) , χάζευα στο ίντερνετ κοιτάζοντας διάφορα πράγματα ένα βαρετό Σ/Κ . Κάποια στιγμή έπεσα πάνω σε ένα άρθρο για τα προβλήματα που έχουνε διάφοροι χρήστες με τα windows .
Ο ένας έλεγε ότι δεν μπορεί να βρει ένα δωρεάν πρόγραμμα να γράφει τραγούδια σε δισκάκια , ο άλλος είχε ένα πρόβλημα με την κόπια office που είχε αγοράσει από το μαγαζί του θείου (τον φαντάζομαι να κλείνει μάγκικα το μάτι σε εμάς τους υπόλοιπους) .
Και δώσε σχόλια και δώσε παρατηρήσεις , για να μην τα πολυλογώ οι κλασσικές windows-καταστάσεις.
Το μάτι μου έπεσε σε ένα σχόλιο ενός ατόμου που ανέφερε κάτι για κάποιο ubuntu . Το έδωσα στο google και κατέληξα στην σελίδα του ubuntu . Θυμάμαι εκείνο το βράδυ ότι το πέρασα με το κατέβασμα του iso , με διάβασμα για τα live cd , και γενικά με το λίνουξ .
Αυτό ήταν ... έκαψα το πρώτο cd με το ubuntu 7.10  και είδα για πρώτη φορά πως ήταν αυτό το λίνουξ  Πολύ καφέ μου φάνηκε την πρώτη φορά , αλλά είχε μια άγρια ομορφιά και μια μαγκιά , 
... gutsy gibbon αν θυμάμαι καλά .
Από τότε περάσανε πολλές διανομές από τα pc και λαπτοπ μου . Το ubuntu πάντα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και στον υπολογιστή  μου , σε οποιαδήποτε παραλλαγή του . Ακόμα και το jolicloud που ανακάλυψα προσφάτως πάνω σε lucid πατάει ...
ubuntu ...η πρώτη αγάπη και ίσως η μοναδική ...!!!  
(στο λίνουξ εννοείται ε! , μην μας πλακώσει και η γυναίκα ...)

Πρωτη επαφη τον ΙΑΝ/2005  με Mandrake 10.1.....θυμαμαι παρηγειλλα τοτε απο Αθηνα -με πολυ κοπο-κανονικο modem ,για το διαδικτυο γιατι εδω στην επαρχια ευρισκα μονο τα 'περιφημα'' winmodems...εκτοτε στο γραφειο και στο σπιτι μου εχω μονο linux...ακολουθησε μια μακρα πορεια με ξενυχτια ,κοπο,επιτυχιες,αποτυχιες,αλλα και ικανοποηση....Χρωστω πολλα στο linux...γιατι πρωτα απ ολα απεγκλωβιστηκα απο τη microsoft και σπασμενα προγραμματα....επι πλεον σταματησα να φοβαμαι το λειτουργικο του υπολογιστη -μην τυχον πατησω καποιο next και κολληση το συστημα και αντε να ελθει ο 'ειδικος' να το φτιαξει....ειμαι πλεον ανεξαρτητος και κυριος του εαυτου μου...Μπαινοντας στα ενδοτερα του λειτουργικου καταλαβα τι ειναι τελος παντων αυτο που ονομαζεται υπολογιστης.....Περασαν απο τα χερια μου -και τα pc μου-πολλες δεκαδες διανομες .....Θυμαμαι με συγκινηση --mandrake 10.1  suse 9.2-διανομη σταθμος,  fedora core 4 και 5  ,ubuntu 5.04 ,debian sarge και etc  κ.λ.π.   Υ.Γ..αυτη ηταν η επισημη εναρξη της ενασχολησης μου...ειχαν προηγηθει για ενα δυο χρονια πριν 2003-2004 περιπου μικρες αποτυχημενες προσπαθειες με redhat 7 ,suse 8  Υ.Γ.2 τοτε να δειτε ταρζανιες και ξενυχτια  για να δουλεψει η καρτα ηχου ,καρτα γρφικων, modem  η εκτυπωτης

Το πότε ακριβώς ξεκίνησα δεν το θυμάμαι. Η πρώτη διανομή που αγόρασα πάντως ήταν γύρω στο 2000 και είναι αυτή:

Ενας φίλος αμετανοητος παραθυρας ο οποιος με εβλεπε να σκαλίζω το κινητο μεχρι εκει που δεν παιρνει
μου ειπε: φιλε πρεπει να πάρεις υπολογιστη και να βαλεις  linux.
ετσι πριν απο 2 χρονια πηρα ενα πισι και μετα απο ενα μηνα με τα παραθυρα
επεσε στα χερια μου ενα τευχος linuxformat οπου δοκιμασα το περιβοητο ubuntu, 
δεν μπορω να πω οτι μου πολυαρεσε. 
Δοκιμασα πολλες και διαφορες διανομες για να κολλησω με το mint αν και τωρα με επιασε φαγουρα 
να βαλω κατι αλλο, αλλα θα δουμε   Laughing
  

Slackware 3.2 καλοκαιράκι του '97. 2 μερόνυχτα χαροπάλεμα να δουλέψει το dialup modem - άκι. Ακολούθησε καταστροφικό (φυσικά) compile kernel και τα υπόλοιπα έιναι ιστορία :-)
Ακόμα μου φαίνετε αφύσικο το apt-get και το να μήν χρειάζετε να κανεις compile ολα τα πιθανά και απίθανα dependecies με το χέρι.. Ωραιές εποχές!