ενα κουλο προβλημα εγκαταστασης

brave | Σάβ, 07/24/2010 - 15:55 | 3' | 21

και ναι, μετα απο παρα πολυ καιρο χωρις κανενα ιδιεταιρο προβλημα, να που αντιμετωπιζω ενα ψιλοηλιθιο (αλλα πολυ ενοχλητικο) προβλημα

Δε μπορω να εγκαταστησω την 64μπιτη εκδοση του 10.04 !

Για να παρουμε πως εχει το στορι απο την αρχη μπας και γνωριζει καποιος : Σε ενα φρεσκοφορμαρισμενο δισκο εγκατεστησα windows7 64bit

Για την εγκατασταση τους εφτιαξα ενα partition με το εργελειο εγκαταστασης των windows (εδωσα μπολικο, 120G μια και ο δισκος ειναι αρκετα μεγαλος) και αφησα τον υπολοιπο αχαρακτηριστο.

Πηγα μετα να εγκαταστησω το ubuntu (64bit) και κατα την εγκατασταση (την οποια φυσικα δεν εκανα ακομη) βλεπει πως ο δισκος ειναι αδειος και χωρις αλλα λειτουργικα συστηματα σαν ενας ενιαιος χωρος.

Μπηκα μεσα απο το Gparted του ubuntu, και εκει βλεπω κανονικοτατα την εγκατασταση των windows καθως και τον ελευθερο χωρο!

Δοκιμασα αρχικα μεσα απο τα windows να φορμαρω τον ελευθερο χωρο σε ntfs μπας και ξεκολλησει αυτη η βλακεια του εγκαταστατη, αλλα δεν.

επειτα δοκιμασα με το gparted (μεσα απο το ubuntu παντα) και το φορμαρισα σε ext4 αλλα παλι τζιφος.

Δοκιμασα κανοντας mount μια το ενα διαμερισμα, μια το αλλο κτλ και ακομα δεν εχω καταφερει κατι.

Να σημειωσω εδω -και γι αυτο ανεφερα και ξανα-ανεφερα πιο πανω το θεμα των 64bit- οτι ΑΚΡΙΒΩΣ σε ιδιο δισκο (και με ακριβως ιδιες χωρητικοτητες) εχω τις 32bitες εκδοχες των 2 λειτουργικων οι οποιες εγκατασταθηκαν χωρις κανενα απολυτως προβλημα με τον κλασσικο τροπο εγκαταστασης που γνωριζουμε.

Αυτο που εχω καταλαβει ειναι πως μαλλον ο εγκαταστατης της 64bit εκδοχης του νεου ubuntu ειτε εχει καποιο bug ειτε δε χωνευει τα windows7 αλλα το θεμα ειναι πως λυνεται αυτο, και γιατι οι 32bitες εκδοχες δουλεψαν αψογα? (το ιδιο εργαλειο δεν ειναι?) 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

 edit : φυσικα γνωριζω οτι μπορω να κανω και το αναποδο, δηλαδη να γραψω πρωτα το inux και μετα να ενσωματωσω τα windows στο grub, αλλα γιατι να το κανω ετσι αφου παντα ολες οι debian like διανομες ειχαν να το καυχωνται για την τελεια αναγνωριση αλλων λειτουργικων στο δισκο

Δοκιμασε να κατεβασεις και παλι το .iso, κανε και ενα md5sum https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM

και γραψτο στη χαμηλοτερη επιλογη ταχυτητας που θα εχεις https://help.ubuntu.com/community/el/BurningIsoHowto

Μετα δοκιμασε παλι, και δες αν ειναι οκ!

χμμμ λες να ειναι βλαμενο το δισκακι η η εγγραφη? αυτο να πω ψιλοπερασε για λιγο απ το μυαλο μου αλλα δεν εδωσα πολυ βαση, ομως τωρα που το λες λεω να το κανω γιατι εχει μια λογικη...

οχι δεν ηταν αυτο... αρχιζει να κατανταει εκνευριστικο εν τω μεταξυ...

Brave δεν ξέρω τι είναι η 64bit και η 32bit 

Αλλα παρόμοιο πρόβλημα ειχα με win xp kai  μιντ 8 (ubuntu 9 κατι) στο σημειο που σου δειχνει 

τα λειτουργικα και ρωταει αν θες να τα βαλει στον grub αν και ειχα 3 os δεν μου εδειχνε κανενα (εριξα ακυρο την εγκατασταση

αλλα και στην δευτερη και την τριτη φορα εκανε το ιδιο)

τελικα το ρισκαρα ευτχως τα εγραψε ολα στο grub

αν δεν εχεις προβλημα στο να ξαναστησεις win δεν εχεις να χασεις κατι

Επαναλαμβανω δεν ξερω αν το προβλημα μου εχει σχεση με το δικο σου

απλα εγω θα το ρισκαρα.

 

 

In a world without walls and fenches who needs Windows and Gates?

Sorry

τωρα προσεξα πως το βλεπει σαν ενιαιο χωρο

Αν του πεις να κΑνει αυτόματα την εγκατασταση; στο μεγαλυτερο συνεχομενο χωρο η καπως ετσι το λεει

Λεω εγω τωρα

 

 

In a world without walls and fenches who needs Windows and Gates?

 ο μεγαλυτερος συνεχομενος χωρος που βλεπει ειναι ολοκληρος ο δισκος... δε βλεπει καν τα 7 !

δεν εχω τιποτα να χασω αλλα θα το παλαιψω γιατι δεν ειναι λογικο να συμβαινει τετοιο προβλημα

 

edit> και καλα να συνεβαινε σε καμια διανομη που δεν την ξερουν ουτε οι developers της αλλα εδω μιλαμε για το ubuntu που ειναι η διανομη που -υποτειθεται- μας βγαζει ασπροπροσωπους προς τον μη linuxιακο κοσμο...

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι το ubuntu μαλλον βλεπει τα win αλλα δεν τα δειχνει σε εσενα για καποιο λογο

Υποθεσεις κανω έτσι;

 

 

In a world without walls and fenches who needs Windows and Gates?

 ακριβως επειδη μιλαμε για το ubuntu  κι οχι μια τυχαια διανομη δεν δικειολογουνται τετοια σφαλματα.

Μετα τι απαιτησεις θα εχουμε να το εμπιστευτει ενας νεος χρηστης?

 

 Τη ακριβως επεξεργαστη εχεις ?

 

Αν και σπανιο, δες αμα πουθενα στο ΒΙΟS  λεει : ¨Execute Disable Bit¨ και ενεργοποιησε το.

Βεβαια εχει ρισκο οσο αφορα με το ΒΙΟS  τα πειραγματα,  

Δοκιμασε τον πιο απλο τροπο, κανε το BIOS default settings.

 

 δεν εχω προβληματα στο να εγκαταστησω οτιδηποτε αρα δεν εχει καμια απολυτως σχεση το bios.

Το προβλημα ειναι που στην 64ρα εκδοση του ubuntu δεν βλεπει τα 64ρια windows7 (και παλι οχι απολυτα, γιατοι το gparted μια χαρα τα βλεπει, μονο το εργαλειο του installer το κανει.

) αν εχει τετοιο bug το ubuntu ειναι παρα πολυ σοβαρο και πρεπει να βρουμε τι ακριβως φταιει και να ενημερωθουν οι developers

Οι AMD CPU κανουν καποια νουμερα. Με το που εκανα γκουγκλιν το προβλημα σου. Να δοκιμασε και μονος σου...

http://windows.bigresource.com/Win7-Dual-booting-Win7-and-Ubuntu-64-bit--FrzgqVDY.html
Ισως σε βοηθησει να βρεις λυση.

Δοκιμασε το εξης:Ανοιξε το gparted και δημιουργησε τα partitions που θελεις για το ubuntu.Χρειαζεσαι ενα / και ενα swap.Μετα ξεκινα την εγκατασταση και οταν σε ρωτησει που να εγκατασταθει το λειτουργικο επελεξε custom partitioning.Στην επομενη οθονη λογικα θα πρεπει να βλεπεις τα partitions του δισκου.Επιλεγεις το partition που θελεις,πατας edit και του οριζεις που θα γινεται mount.Μολις ορισεις τα partitions συνεχιζεις την εγκατασταση κανονικα.

Λογικα θα πρεπει να δουλεψει ετσι.Αρκει να ξερεις σε ποιο partition ειναι εγκατεστημενα τα windows ωστε να μην κανεις εγκατασταση επανω τους.

 

 

 

 

 www.ktmhellasclub.gr

παιδια αυτα τα εχω κανει (ενα / κι ενα swap δε με καλυπτουν αλλα τεσπα).

Διαγραφη του κενου partition δεν κανει το gparted, μονο format.

o επεξεργαστης δεν παιζει ρολο μια και εχω εγκαταστησει απειρα πραγματα μεχρι τωρα.

Αυτο που ειναι πιο καινουργιο (μη τεσταρισμενο τεσπα) ειναι ο δισκος αλλα και παλι δεν πιστευω... του κερατα, ενας δισκος ειναι...

Καταρχην γιατι να κανεις διαγραφη του κενου δισκου?

Σε ενα δισκο μπορεις να εχεις μεχρι 4 primary partitions.Προφανως το ενα primary ειναι τα windows αλλα δεν μας ειπες τι ειναι τα αλλα.

Φορμαρε τον δισκο απο το gparted (με livecd εννοειτε) και δημιουργησε στον κενο χωρο τα partition που χρειαζεσαι.Ενα extended partition θεωρειται primary εχε υποψιν.

Τι χωρητικοτητα εχει ο δισκος και πως τον εχεις χωρισει μεχρι στιγμης?Δωσε το αποτελεσμα της εντολης: sudo fdisk -l

 

 

 

 

 www.ktmhellasclub.gr

Πόσος είναι ο δίσκος;;;
Πόσα partitions βλέπει μέσα στον δίσκο το gparted; Πόσα primary και πόσα logical και πόσα έχει το κάθε λειτουργικό που έχεις μέσα. ( η αλήθεια είναι ότι με έχεις μπερδέψει εντελώς με το πόσα λειτουργικά έχει αυτός ο δίσκος μέσα).
Έχε υπόψιν σου ότι υπάρχει περιορισμός στο πόσα primary partitions θα έχεις μέσα σε ένα δίσκο και αν αυτά στα έχουν δεσμεύσει τα windows τότε δεν θα σου δίνει δικαίωμα να φτιάξεις και άλλα primary..
Επίσης γιατί να δημιουργήσεις swap; Swap φτιάχνεις αν δεν σε βοηθάει η φυσική μνήμη του υπολογιστή, αλλά αν κατάλαβα καλά εσύ έχεις κάποιο τερατάκι εκεί.. :)

Στο gparted θα δεις όλα τα παρτίσιονς και είναι καλο όσα φτιάξεις να τα φτιάξεις μέσα από το live cd του gparted. Αφού τα φτιάξεις, ( είτε τα θες για windows είτε τα θες για linux) τότε θα πας να εγκαταστήσεις οτιδήποτε με τους installers. Οι installers υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να σου φτιάξουν καμιά φορά τα partitions όπως τα θέλεις, ( όσο για το ubuntu 64 bit δεν ξέρω τι ρόλο βαράει ο installer του).

Οπότε φτιάξε live cd του gparted μπες και δες καταρχάς μήπως έχεις ήδη εξαντλήσει τον αριθμό των primary partitions που έχεις και αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε στείλε τα όλα και αρχίσε να εγκαθιστάς ένα λειτουργικό σε κάθε primary partition ενώ ότι άλλα partitions χρειάζεται θα του τα κάνεις logical.

Όλα αυτά τα κάνεις με manual εγκατάσταση και ποτέ στο αυτόματο, γιατί τότε πάει και φτιάχνει ότι του κατέβει και φυσικά δεν πρόκειται να κάνεις την δουλειά σου..

*******

Ποιος κάνει σκανταλιές;;; :P

www.podilato-forum.gr

Επισης αν φτιαξεις τα partitions απο livecd κανε και ενα reboot μετα για να τα δει με την σωστη σειρα το ubuntu.

 

 

 

www.ktmhellasclub.gr

marlene>

οκ λοιπον, ο δισκος ειναι wd caviar green 1 Tb (κι εχω κι αλλον ιδιο)

Το Gparted βλεπει το 1 primary partition και τα 3 εκτεταμενα που εχω τα windows, και τον κενο χωρο των 878Gb τον οποιο κατα τις δοκιμες αλοτε τον εχω κενο, αλλοτε τον μετατρεπω σε partition (primary εννωειται)  αλλοτε του βαζω ενα primary καιτα εκτεταμενα που θελω για την εγκατασταση μου (boot, /, tmp, home και swap ok λογο συνηθειας το τελευταιο το βαζω παντα παραδοσιακα, αν και ξερω πως με 8Gb ram ειναι ουσιαστικα αχρηστο)

Αυτοματη εγκατασταση δεν εχω κανει ποτε ετσι κι αλλιως.

Το live cd του gparted απ οτιο βλεπω το χειριζεται θαυμασια το θεμα, αλλα επιμενω να κανω τη δουλεια μεσα απο τα εργαλεια του ubuntu, απλα και μονο για να δω τι φταιει.

αν καιγομουνα να κανω ντε και καλα την εγκατασταση θα την ολοκληρωνα με αλλο τροπο, βαζοντας πρωτα το ubuntu και μετα τα windows και μετα θα προσαρμοζα τον grab, αλλα δεν ειναι αυτο το ζητουμενο.

Το πιο σημαντικο ειναι πως στο ιδιο μηχανημα με ιδιο δισκο (αδελφακι αυτου του δισκου) τρεχουν στην 32bitη εκδοση τους windows7, και ubuntu και η τελευταια εγκατασταση (του ubuntu ) ειχε αναγνωρισει θαυμασια τα windows7.

Επισεις στον ιδιο υπολογιστη αλλα σε αλλο δισκο (wd αλλα αλης σειρας παλαιοτερης) εχουν εγκατασταθει χωρις κανενα απολυτως προβλημα windows xp 32 bit, gentoo 32 bit arch 32 bit και ubuntu 64 bit, και σε ενα αλλο δισκο (ναι εχω μια μικρη "δισκοθηκη") εχω εγκαταστησει κι απεγκαταστησει σχεδον τα παντα μεχρι freebsd,solaris και reactOS, επισεις χωρις κανενα προβλημα, και αυτο το λεω γιατοι ΠΑΝΤΑ τελευταιο βαζω το ubuntu για να "δει" ολα τα υπολοιπα μια και απ οτι εχω δει υπερτερει σ αυτο τον τομεα εναντι αρκετων αλλων λειτουργικων (και ειδικα rpm based διανομων πχ pclos)

 

tek640>

οπως ξαναεγραψα, αν συνεβαινε σε οποιαδηποτε αλλη διανομη δε θα ηταν τοσο σημαντικο το προβλημα, αλλα το ubuntu ΔΕΝ δικαιολογειται να παρουσιαζει κανενα απολυτως προβλημα, τουλαχιστο στην εγκατασταση του. Γι αυτο και το ψαχνω ετσι

 1 ΤB  :O

 

Δοκιμασe να πας στο BIOS και πες του να τον βλεπει "ΙDE" οχι σατα, ποιος ξερει ; 

Iσως σε να ειναι και αυτο, παραγοντας

(Ισως ομως, μειωσει τις επιδωσεις).

 

Eπισεις, αμα μπορεις, ανεφερε και το προβλημα στην  ubuntu, εχε γουστο να ειναι αυτο που λες εσει 

Ξερω οτι με τα παρακατω που σου προτεινω, ισως χαλασεις 2-3 δισκακια, και να ταλαιπωρηθεις λιγακι,

αλλα ετσι, θα βρουμε απο που ειναι το προβλημα!

Δοκιμασε τα παρακατω με τη σειρα, και αν εισαι καπου οκ, δεν συνεχιζεις,

 

1) Δοκιμασε να κανεις εγκατασταση με το alternite cd κατεβασε το απο εδω http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/alternative-download

2) Δοκιμασε να κανεις την εγκατασταση με το Lucid 10.04.1 κατεβασε το απο εδω http://cdimage.ubuntu.com/lucid/daily-live/20100725.1/

3) Δοκιμασε να κανεις την εγκατασταη με το Maverick 10.10 Alpha2 κατεβασε το απο εδω http://cdimage.ubuntu.com/releases/maverick/alpha-2/

 

Αν φτασεις στην τριτη επιλογη, με το Maverick 10.10 Alpha2 ,

μην συνεχισεις την εγκατασταη, μιας και ειναι ακομα σε αρχικο σταδιο, και ισως εχεις αλλα προβληματα, κανε απλα δοκιμη!

Κανε αυτα, και πες αποτελεσμα!

 κανενα προβλημα για τα δισκακια, εχω χιλιαδες. Αυριο θα το κανω μπας και καταλαβουμε τι φταιει, και μετα αν βρουμε τον "ενοχο" θα ετοιμασω ενα γραμματακι στην canonical

 

Ο δισκος ειναι sata 2 και ολοι οι χρηστες σε τετοιους δισκους κανουν εγκαταστασεις. Δε θα μειωσω τις επιδοσεις του, ουτε θα προτεινω σε καποιον να μειωσει τις επιδωσεις του συστηματος του για να βαλει και linux γιατι θα με παρει με τις τοματες.

Οπως προανεφερα ΜΠΟΡΩ να κανω εγκατασταση με διαφορετικο τροπο (τεσπα αποκλειεται να μην πετυχει) αλλα τωρα εχω βαλθει να καταλαβω το προβλημα γιατι η συγκεκριμενη διανομη ειναι αυτη που προτεινουμε δεξια κι αριστερα (και για να πω την αληθεια αν καποιος μου ελεγε πως αντιμετωπιζει προβληματα εγκαταστασης στο ubuntu σε συγχρονο μηχανημα θα το θεωρουσα μεγαλη βλακεια)