Lenovo SL510 δεν καίει CD/DVD στο linux (ΛΥΘΗΚΕ)

bakoulis | Τετ, 02/24/2010 - 13:17 | 4' | 7

Θα έλεγα στο UBUNTU (9.10 & 10.04) που βασικά με ενδιαφέρει κιόλλα, αλλά δοκίμασα και με openSUSE 11.2, έτσι για το καλό, να μη λέμε ότι φταίει η διανομή και όχι ο πυρήνας και δεν δουλεψε ούτε εκεί. Φυσικά με τα win7 που έβαλα για τέστ δεν είχε κανένα απολύτος πρόβλημα, και ευτυχώς που το δοκίμασα, πριν πάω στο service της infoquest και με βγάλουν τρελό και αρχίσω τους καυγάδες! Το πρόβλημα απ' ότι φαίνεται είναι λίγο εώς πολύ γνωστό αλλά λύση μάλλον δεν βρήκαν ακόμα: http://forum.lenovo.com/t5/Linux-Discussion/Lenovo-SL510-amp-Ubuntu-9-1-Can-t-Burn-CD-DVD/td-p/186894;jsessionid=9549D7665D1CBD67FF739DF2B96B4F29

Στο openSUSE kde4 με k3b λέει ότι το device δεν έχει permissions,  αλλά το k3b του suse δε δείνει επιλογή από τα menu για αλλαγή όπως δίνει το ubuntu, οπότε η δοκίμή σταματάει εδώ.

Στο ubuntu 9.10 (gnome) με k3b λέει το ίδιο παραμύθι, αλλά στο ubuntu υπάρχει επιλογή στο μενού για αλλαγή permissions και έτσι αλλάζοντάς το, προχώρισα λίγο. Όμως και πάλι δεν γράφτηκε τίποτα. Μάταια περίμενα το buffer να γεμίσει και να ξεκινήσει η εγγραφή αλλά τιποτα, μετά από 1 λεπτό το dvd έγινε finalize χωρίς πρωτα να γράψει ούτε 1kb και μου πετάει μήνημα για buffer underrun error. Το δε δισκάκι αν και έκλεισε υποτίθεται, ειναι unreadable. Εγκατέστησα brasero και στη δοκιμή πεταξε αμέσως buffer underrun error και έκανε πάλι finalize.

Στο ubuntu 10.04 με όλα τα τελευταία updates με brasero έκανε ακριβώς το ίδιο με το brasero του 9.10. Εδώ δε δοκίμασα k3b για να μη φορτωσω το σηστημα με buggie kde alpha libraries.

Όλα τα άλλα μου δουλεύουν άριστα (και η κάμερα και το μικρόφωνο, παρ' ότι άλλοι στο ubuntu ανέφεραν πρόβλημα) αλλά το πρόβλημα με το burning είναι βασικότατο και μεγίστης σημασίας για μένα και έχω απελπιστεί. Καμιά ιδέα? Βοήθεια please, αλλά όχι του τύπου; μήμπως δεν έκλεισε καλά το πορτάκι ή μήμπως είναι χαλασμένο το DVD και ελατωματικά τα δισκάκια. Άλλωστε έχω άλλα 6 PCs, 4 linux 2 windows) και έχω μάθει πριν ζητήσω βοήθεια, να έχω αποκλείσει όλα τα γελοία ενδεχόμενα από μόνος μου.

 

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δοκιμασες να τρεξεις το k3b σαν υπερχρηστης μηπως και αλλαξει τιποτα? κατι αλλο που θα σκεφτομουνα ειναι εγγραφη απο την γραμμη εντολων δοκιμαστικα αλλα δεν θυμαμαι τισ εντολες..επισης θα δοκιμαζα να μπω σε επιφανεια εργασιας σαν υπερχρηστης να δω τι γινεται

Για το suse δεν το έψαξα, αλλά στο ubuntu δεν μπαίνεις ποτέ σαν root. Σου δίνει την sudo για υπεραρμοδιότητες, την οποία και χρησιμοποίησα για να τρέξω το k3b με "sudo k3b" αλλά τσίφος, μου έγραφε ότι δεν έχω δικαίωμα της συσκευής έγραφής και τέρμα (μου ζητουσε μάλιστα να συνδεθώ σαν απλός user). Αν ακόμα ξεπεραστεί το πρόβλημα του permission, είναι πάντα εκεί και με περιμένει το buffer underrun και μάλιστα από το πρώτο kb και χωρις ποτέ να γεμίσει τα buffers. Εν τέλη είναι το πρώτο μηχάνημα που αντιμετωπίζω αυτή την κατάσταση, και δεν είναι καθόλου λογικό να συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά.

 

Τελικά από την πληθώρα απαντήσεων που δέχτηκα, καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να μάθω να ζώ χωρίς writer στο laptop μου μέχρι να το δώσω σε κανέναν που δεν ενδιαφέρεται για linux και θα τρέχει windows (γιατί εγώ αποκλείεται να το κάνω). Ελπίζω στο επόμενο που θα πάρω να σταθώ πιο τυχερός. Plug & prey λοιπόν.

 

Νέες δοκιμές έφεραν στο φως χρήσιμα συμπεράσματα. Δοκίμασα Mint 8 Helena + k3b, τζίφος και εδώ. Δοκίμασα Mandriva One 2010 από το DVD του περιοδικού + K3B και δούλεψε τέλεια!!!

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Δε δουλεύει με: Ubuntu Karmic & Lucid (Gnome), OpenSuse 11.2 (KDE), Mint 8 (Gnome).

Δουλεύει άψογα με: Windows 7 και Mandriva One 2010 (KDE).

Αφού λοιπόν παίζει σε Mandriva 2010, δεν μπορεί να φταίει ο πυρήνας (ούτε φυσικά το gnome ή το kde) αλλά οι drivers που ενσωματώνει η κάθε διανομή στον πυρήνα.

Το κακό είναι ότι πολλά προογράμματα που χρησιμοποιώ στό Ubuntu δεν τα βρήκα στο Mandriva, αν και με εντυπωσίασαν τα εξής σε σχέση με Ubuntu, ότι όπως και στο Mint, όλα τα πολυμεσικά και το flash, υπάρχουν προεγκατεστημένα. Αλλά είναι και η μοναδική διανομή KDE (από όσες έχω δοκιμάσει τουλάχιστον) που έχει εγκατεστημένο και ρυθμισμένο σωστά το pulseaudio, με αποτέλεσμα να έχω στο λάπτοπ μου ΗΧΟ ΚΑΜΠΑΝΑ ( Μετά την εγκατάσταση όμως και όχι με το live CD. Αρχικά πίστεψα οτι όπως και στις άλλες διανομές με KDE έτσι και αυτή είναι μία από τα ίδια στον ήχο, διαψεύστηκα όμως!).

Το κακό είναι όπως έγραψα και παραπάνω, ότι με το ubuntu με δένουν κάποια προγράμματα που δεν βρήκα στο Mandriva (όπως το k9copy π.χ.) και θα είναι τραγικό να φτιάχνω π.χ. το iso μιας ταινίας στο Ubuntu με k9copy να το κοπιάρω σε flashάκι (και να είναι και μικρότερο από 4GB αλλιώς...) να μπουτάρω σε Mandriva για να το κάψω από το flash σε DVD με k3b! Πίκρα!!!

Φυσικά στο Ubuntu υπάρχουν έτοιμα πακεταρισμένα ένα σωρό ακόμα χρήσιμα προγράμματα. Π.χ. sdlmame + gmameui, googleearth, skype vlc και άλλα πολλά, που λόγο δημοφιλίας του ubuntu υπάρχουν έτοιμα πακεταρισμένα μόνο για Ubuntu. Καμιά καλή ιδέα?

 

Συνεχίζωντας τον τραγικό μου μονόλογο να σημειώσω ότι βρήκα κάποια έξτρα αποθετήρια για το Mandriva και εκεί υπάρχουν τα περισσότερα από τα προγράμματα που ήθελα ακόμα (δε βρήκα το skype). Αλλά όπως και να το κάνεις, άλλο πράγμα το ubuntu, όχι μόνο για το Gnome, αλλά ακόμα και σε κονσόλα, με το mandriva δεν καταφέρνω να κάνω σχεδόν τίποτα, αφού εκτός από τις απλές εντολές που ισχύουν σε όλα τα UNIX, η κάθε διανομή έχει τις δικές της και εγώ σκαμπάζω μόνο από ubuntu. Τεσπά, το Mandriva δείχνει ότι αξίζει μια ευκαιρία ακόμα για να ξαναγίνει το Νο1 llinux λειτουργικό, όπως ήταν ο μπαμπάς του, γιατί και το ubuntu μετα το 8.04 δε μας  τα λέει καθόλου καλά, πειραματόζωα μας έχει κάνει. Πανιγυρίζω σε κάθε νέα έκδοση που θα γλυτώσω τα προβλήματα που είχε η παλιά και σύντομα πέφτω σε νέα χειρότερα.

 

Τελευταία αναφορά 25/3/2010 ημέρα εθνεγερσίας.

Τελικά με το Ubuntu Lucid να βρησκεται πια στην beta1 το πρόβλημα του καψίματος λύθηκε και για το ubuntu.

Θυμίζω ότι νωρίτερα η μοναδική διανομή από αυτές που δοκίμασα και δούλευε ήταν ή Mandriva 2010.

Αφού τελικά λύθηκε και σε Ubuntu για μένα έκλεισε το θέμα!!!