Προγραμμα για σχεδιαση ηλεκτρονικων κυκλωματων

tek640 | Παρ, 01/22/2010 - 20:05 | 1' | 8

Υπαρχει καποιο προγραμμα στο οποιο να σχεδιαζεις καποιο ηλεκτρονικο κυκλωμα και μετα να σου βγαζει και την πλακετα σχεδιασμενη?

Καντε κατι για τις 25 λεξεις ρε παιδια

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Υπάρχει η διανομή της Fedora.

http://spins.fedoraproject.org/

Στον πίνακα που θα σου βγάλει, επέλεξε το FEL.

Αν όμως θέλεις μόνο πρόγραμμα, κατέβασε το FEL και δες το σαν Live, για να δείς ποιό πρόγραμμα χρησιμοποιεί.

Μετά πήγαινε στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, για να το κατεβάσεις για τη διανομή που θέλεις.

 

 

 

 

 

 

To Kicad εχει και ετοιμες βιβλιοθηκες με ολοκληρωμενα?

Με ενδιαφερει να ειναι απλο για να φτιαξω μια κατασκευη που θελω.Δεν θελω πολυπλοκα πραγματα.

Δυστυχώς μόνο άμα τα "σκάσεις" θα βρεις πρόγραμμα με ενημερωμένες κ πλήρεις βιβλιοθήκες (altium designer, orcad, κλπ), αλλά κ πάλι, αν ρωτήσεις έμπειρο σχεδιαστή θα σου πει ότι πάντα φτιάχνεις τα σύμβολα κ αποτυπώματα (footprints) που χρειάζεσαι κ δεν βασίζεσαι στα έτοιμα.

Στο kicad θα βρεις κάποια, θα βρεις κ άλλα πολλά από άλλους χρήστες να τα μοιράζονται μεταξύ τους, κλπ, αλλά όχι όλα.
Το να φτιάξεις ένα δικό σου πάντως είναι ζήτημα λεπτών αν ξέρεις τι θες να φτιάξεις (κοινώς να βρεις τις μηχανικές διαστάσεις του τσιπ στις προδιαγραφές του).

Αν ξέρεις τι πακέτα χρησιμοποιούν τα ολοκληρωμένα σου (πχ DIL16 για παραδοσιακά "through-hole" τσιπάκια), μπορώ να σου πω με σιγουριά αν θα το έχει έτοιμο ή όχι.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

To δοκιμασα το Kicad και νομιζω οτι αυτα που χρειαζομαι τα εχει.Θελει λιγο ψαξιμο βεβαια για να δω πως δουλευει αλλα σε γενικες γραμμες φαινεται απλο.

Αυτο που δεν εχω βρει ακομα ειναι πως απο το σχηματικο διαγραμμα βγαζει το τυπωμενο σχεδιασμενο.Μηπως το γνωριζεις ή χρειαζομαι και κατι αλλο?

:D :) :D

Κανείς δε θα σου βγάλει πλακέτα από σχεδιάγραμμα, αυτόματα!!! Αλλιώς θα χάναμε όλοι τις δουλειές μας.

Η διαδικασία πάει ως εξής: πρώτα κάνεις το σχηματικό, ώστε να δείξεις τι στοιχεία χρησιμοποιείς κ πώς συνδέονται. Μετά πας στο "CAD" κομμάτι όπου όλα τα στοιχεία που διάλεξες στα βάζει στην οθόνη, με λεπτές άσπρες γραμμές να ενώνουν τα διάφορα "ποδαράκια" μεταξύ τους. Εσύ καλείσαι λοιπόν να τα τοποθετήσεις στο χώρο όπως θες κ μετά να φτιάξεις τις συνδέσεις με γραμμές χαλκού, έχοντας σαν μπούσουλα τις λεπτές άσπρες γραμμές (γνωστό κ ως ratsnest).

Στην καλύτερη να χρησιμοποιήσεις autorouting, που σημαίνει ότι εσύ τοποθετείς τα στοιχεία στο χώρο κ μετά αφήνεις το πρόγραμμα να τραβήξει τις χαλκογραμμές με τρόπο που να αντιστοιχεί στο σχηματικό σου. Είναι γεγονός όμως ότι σπάνια δουλεύουν σωστά οι autorouters, κ πάντα χρειάζεται λίγο χέρι.

Το καλύτερο που μπορώ να σου κάνω είναι να σου δώσω τα links που έχω μαζέψει για το kicad. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το help του κάθε υποπρογράμματος του kicad (eeschema, cvpcb, pcbnew, 3d_viewer), που το βρίσκεις στο μενού help του κάθε προγράμματος, στο contents (θα σου ανοίξει ένα PDF). Επίσης help έχει κ το "κεντρικό" παράθυρο του kicad, ο "project manager" ας πούμε, που εξηγεί τη γενική λειτουργία του kicad κ σε τι χρησιμεύει το κάθε υποπρόγραμμα.

Από εκεί κ πέρα, έχουμε κ λέμε:

http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/

http://www.kicadlib.org/

http://kicad.sourceforge.net/wiki/index.php/Mini_tutorial

http://www.kicadlib.org/Fichiers/KiCad_Tutorial.pdf

http://wiki.xtronics.com/index.php/Kicad

http://kicad.rohrbacher.net/quicklib.php

http://cyclerecorder.org/footprintbuilder/

http://www.google.com/search?q=kicad+tutorial&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:unofficial&client=iceweasel-a&tbs=vid:1,pm:Ny53ZWIsdmlkuL5NOyvjv3ZJgAmNLtUCU-Vd5wg=&ct=title&oi=video_result_group&sa=X&ved=0CBoQqwQwAw

http://kicad.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page

http://www.kicadlib.org/Fichiers/TutoRelaisSousWings3D.pdf

http://smisioto.no-ip.org/sysop/kicad.htm

Καλή επιτυχία :)

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis σε ευχαριστω για τις πληροφοριες.Θα πεσει λιγο διαβασμα στα παραπανω λινκ μηπως βγαλω ακρη.

Αυτο που ηθελα να φτιαξω ειναι μια απλη κατασκευη αλλα επειδη θα χρειαστω καμια 50αρια πλακετες σκεφτηκα να φτιαξω ενα τυπωμενο στο pc και μετα να το δωσω καπου να μου βγαλουν τις πλακετες.Απο οτι φαινεται δεν ειναι ετσι τα πραγματα και δυστυχως δεν εχω τοσο χρονο να ασχοληθω εκτενεστερα.Φανταζομαι οτι υπαρχουν εταιριες που φτιαχνουν τυπωμενα αμα τους δωσεις το σχηματικο διαγραμμα και ισως κανω ετσι την δουλεια.

Ξερεις καποιο προγραμμα που να κανει autorouting ή το κανει το kicad?