Ποια διανομη υπαρχει για RDC cpu type

Qbric | Τετ, 12/30/2009 - 14:19 | 1' | 21

Καλημερα, επεσε στα χερια μου ενα κινεζικο netbook με windows XP και επεξεργαστη RDC-RISC(γραφει οταν μπουταρει) 966 MHZ αν καποιος γνωριζει τι διανομη μπορω να του βαλω ας ποσταρει.

UBuntu παντως δεν μπουταρει κολλαει...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Το "για αρχη" δεν μου αρεσει προβλεπω πολλες ωρες στη καρεκλα...

Ευχαριστω παντως για την γρηγορη απαντηση

Χωρίς παραπάνω στοιχεία είναι λίγο δύσκολο. Κατασκευαστής κ μοντέλο;

Πάντως, εκ πρώτης, η RDC βγάζει μικροελεγκτές κ μικροεπεξεργαστές, κ στο 1GHz υπάρχει μόνο ένας, ο "IAD 100HV":
http://www.rdc.com.tw/en/product/iad.htm

Από την άλλη όμως, αυτός ο επεξεργαστής είναι PC-compatible (x86), οπότε οποιαδήποτε κλασσική 32bit διανομή για PC θα έπρεπε να δουλεύει.

Κ αυτό το RDC RISC που αναφέρεις, παραπέμπει σε άλλου είδους επεξεργαστές. Η RDC όμως, τα μόνα RISC τσιπάκια που βγάζει είναι κάτι embedded μικροελεγκτές 16bit, σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες (εώς 80MHz):
http://www.rdc.com.tw/en/product/mcu_16bit.htm

Βάσει των παραπάνω, κ πιστεύοντας ότι έχεις τον IAD 100HV που θα έπρεπε να είναι συμβατός με PC, καταλήγω να ρωτήσω κ εγώ το ίδιο με τον Teddy:

Teddy]Που κολλάει το ubuntu; Δεν ξεκινάει καθόλου;

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Καταρχας και παλι ευχαριστω.

Μετα απο ψαξιμο βρηκλα στο νετ ποιο λαπτοπ μου δωσανε:

sunsky.manufacturer.globalsources.com/si/6008824230935/pdtl/Laptop/1025636378/Notebook-Computer.htm

 

Σημερα θα ξαναπροσπαθησω να περασω την καφετια (απο live USB) θα δουμε.

Παντως οποιος βρει τι στο @@ αρχιτεκτονικη ειναι δωρο μεγαλο θα εχει.

(εδω βρηκατε την εταιρεια μονο απο το ονομα :) )

Oχι τιποτα αλλο αλλα εχει windows XP που δεν παλευονται...

Πάντως θα βοηθούσε πάρα πολύ να έδεινες περισσότερα στοιχεία για cpu κλπ μέσα από το κέντρο ελέγχου των XP. Εκεί θα έχει πιο αναλυτικές πληροφορίες.

Λοιπον εχουμε και λεμε

1)Προσπαθησα να μπουταρω με live usb debian (i686) και μου γραφει οτι δεν μπορει να μπουταρει, πρεπει να χρησιμοποιησω εναν kernel καταλληλο για τη CPU μου.

αυτο σημαινει οτι δεν ειναι χ86 ή υπαρχει ακομα ελπιδα? αλλα για να τρεχει ΧΡ θα τρεχει και λινουξ δεν γινεται αλλιως

2)Οσο περιεργο και να σας φανει δεν ξερω απο windows που βρισκω τι. Αρχισα να μαθαινω οταν ασχοληθηκα με λινουξ οποτε τα παραθυρα μου ειναι εντελως ξενα.

Αν γνωριζεις ακριβως που πρεπει να κοιταξω για ποσταρε. Αν και θα το ψαξω και εγω.

 

Δεν νομίζω οτι τα ΧΡ παίζουν σε τιποτε άλλο εκτός απο συμβατά x86. Οπότε μάλλον και ο επεξεργαστής κάτι τέτοιο είναι. Σου προτείνω να δοκιμάσεις άλλες διανομές, πχ το Debian έχει παλιά πακέτα. Ίσως μια διανομή με 2.6.32 πυρήνα δουλέψει κανονικά.

Ή κάνε μια απόπειρα να μιλήσεις με κάποιον της εταιρίας απο το chat που έχουν στην σελίδα του netbook.

Επίσης απο ΧΡ για να δεις τον επεξεργαστή σου απο οτι θυμάμαι πας στο κέντρο ελέγχου-->σύστημα και στο βγάζει.

Και μια αδιάκριτη ερώτηση... Πού το βρήκες;

 

Είναι αλήθεια ότι τα XP (κ κάθε άλλο λειτουργικό της Microsoft) τρέχουν μόνο σε x86 αρχιτεκτονική. Μόνο τα Windows CE βγαίνουν κ για ARM/MIPS αρχιτεκτονικές (εκτός κ αν ξεχνάω κάτι).

Οπότε νομίζω είναι δεδομένο πλέον ότι έχεις x86 επεξεργαστή. Ίσως αυτό που σε χαλάει να είναι το i686. Μπορεί (κ μου φαίνεται αρκετά πιθανόν) ο επεξεργαστής σου να είναι μεν συμβατός με x86, αλλά παλαιότερο, πχ i386/i486.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Καλημερα, στο control panel των παραθυρων λεει CPU:586 μονο αυτο δεν αναφερει τιποτα αλλο.

Οποτε  βρισκω εξωτερικο κουτι για DVD-RW κτλ για να περασω Debian Lenny (ωραιες διακοπες ε?).

Μια παρατηρηση ακομα, το Ubuntu κολλαει οταν λεει οτι ελεγθηκε η μπαταρια (ΟΚ) και αρχιζει απλως να αναβοσβηνει η οθονη, δεν ξερω τι μπορει να συμβαινει, και δυστυχως οταν προσπαθω να μπουταρω το αγαπημενο μου puppy μολις παει να μπουταρει απο το USB σβηνει :( το netbook.

 

To Lenny είναι παλιό, με παλιό πυρήνα και θα αντιμετωπίσεις σίγουρα προβληματάκια με hardware ( φτιάχνονται, αλλά...) Βάλε Squeeze(testing). Πριν το κάνεις όμως, διάβασε τα known issues για να δεις τι προβλήματα τυχόν αντιμετωπίσεις, αν αντιμετωπίσεις.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να είναι πολύ ενημερωμένη η διανομή που θα βάλεις, αν κ δεν βλάπτει να είναι.

Προσπάθησε όμως, αυτό που θα κατεβάσεις, κ κυρίως ο πυρήνας που θα εγκαταστήσει να είναι i386 κ όχι i686 (θυμάμαι πχ ότι το debian, σε expert εγκατάσταση σε ρωτάει ποιο πυρήνα να βάλει).

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Aς πούμε οτι επιμένω για νέο πυρήνα. Ψάχνοντας για το θέμα (RDC cpu type) μου έβγαλε και αυτό σε κάποια φάση: http://linux.derkeiler.com/Mailing-Lists/Kernel/2009-08/msg06189.html

Δεν ξέρω κατα πόσο είναι σχετικό αλλα μου φάνηκε οτι ταιριάζει. Δείτε όλη την σχετική συζήτηση και πείτε και εσείς μπας και βγάλουμε άκρη. Εκεί που μπερδεύτηκα είναι οτι τα patches είναι για τον 2.6.31-rc6, δηλαδή θα έπρεπε να δουλεύει στο ubuntu 9.10 αφού έχει νεότερο πυρήνα.

Ωραίος που το βρήκες Teddy!

Το διάβασα κ έχω να πω τα εξής:

1) Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρονται λένε ότι εμφανίστηκε από τον 2.6.29 κ μετά, άρα λογικά σε παλαιότερους πυρήνες πρέπει να είναι εντάξει.

2) Όμως, όπως λες κ εσύ, από 2.6.31 κ μετά θα έπρεπε να είναι μέσα (αν κ δεν βρήκα ακόμα το "commit" στο git του πυρήνα που να αναφέρει την αλλαγή στον εντοπισμό των επεξεργαστών της RDC. Θα το κοιτάξω όμως μπας κ το βρω, να είμαστε σίγουροι)

3) Είδα ότι υπάρχουν "ειδικές" ρυθμίσεις στον πυρήνα για υποστήριξη αυτών των επεξεργαστών (οι οποίοι είναι πράγματι x86 αρχιτεκτονική, καμία αμφιβολία πλέον). Ένα ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσον ο stock πυρήνας του ubuntu 9.10 τα έχει ενεργοποιημένα. Αν κάποιος τρέχει 9.10 32bit κ δεν βαριέται να το κοιτάξει, η παρακάτω εντολή θα μας το πει:

cat /boot/config-`uname -r` | grep RDC

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Λοιπόν το αποτέλεσμα είναι:

# CONFIG_X86_RDC321X is not set
CONFIG_RDC_17F3101X=m

σε πυρήνα 2.6.31-17-generic-pae

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των

Σε debian βγάζει μόνο αυτό (sid, 2.6.32)

# CONFIG_PATA_RDC is not set

Αρα, μάλλον είναι εντελώς ακατάλληλη η debian που πρότεινα...κλαψ

Χμμμ, αν διάβασα καλά το patch από το link του Teddy, θα έπρεπε να υπάρχει κ μια παράμετρος CONFIG_X86_RDC (σκέτο, χωρίς τα 321Χ μετά). Αν δεν το έχει, μάλλον τότε το patch δεν έχει περαστεί στον επίσημο πυρήνα ακόμα (τουλάχιστον όχι στον 2.6.31).

Το πιο πρόσφατο Sidux κυκλοφορεί με πυρήνα 2.6.32. Ίσως εκεί;

Αν κ έριξα μια ματία στο kernel.org κ δεν υπάρχει πουθενά αυτή η παράμετρος, ούτε στον 2.6.33 που ετοιμάζεται :(

Αλλά ακόμα κ αν περαστεί το patch αυτό σε επίσημο πυρήνα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υποστηρίζει κ το δικό σου τσιπάκι. Βρήκα ένα δελτίο τύπου που ανακοίνωνε την κυκλοφορία του επεξεργαστή αυτού (στο 1GHz) με ημερομηνία Ιούνιος 2009. Υπάρχει λοιπόν μια περίπτωση απλά να μην έχει πέσει στα χέρια κάποιου kernel developer ένα τέτοιο μηχανάκι.

Qbric, η άποψη μου είναι ότι μπορείς να συνεχίσεις να δοκιμάζεις κ με άλλες διανομές (πχ το Sidux όπως σου είπαν κ τα υπόλοιπα παιδιά), καθώς κ με παλαιότερες διανομές, που να είναι με πυρήνα μικρότερο από 2.6.29 (το Debian Lenny είναι με 2.6.26 αν θυμάμαι καλά). Φρόντισε όμως να κατεβάσεις κάτι που να λέει κατά προτίμηση i386, κ όπως είχα πει κ παραπάνω, αν κατά την εγκατάσταση σε ρωτήσει τι πυρήνα να βάλει, πάλι πήγαινε για i386.

Ακόμα καλύτερα πάντως να έρθεις σε επαφή με τους kernel developers κ να ρωτήσεις/ενημερώσεις για το εν λόγω τσιπάκι.

Ξεκίνα από εδώ (είτε γράφοντας στη mailing list, ή στο IRC που έχουν):
http://kernelnewbies.org/

Άσχετα με το "newbies" στον τίτλο, τα άτομα είναι πολύ σοβαρά κ κυκλοφορούν τρελοί guru ανάμεσα τους.

Αν δεν βγει άκρη, μπορείς να ρωτήσεις κ στην πηγή (Linux Kernel Mailing List, LKML):
http://www.kernel.org/pub/linux/docs/lkml/#s3

Κ στις 2 περιπτώσεις, συμβουλή μου είναι να μην κάνεις εγγραφή στη mailing list, γιατί δε σε ενδιαφέρει να την παρακολουθείς, κ είναι αρκετά email κάθε μέρα. Μπορείς απλά να στείλεις την ερώτηση σου στη λίστα κ να ζητήσεις να σε κάνουν προσωπικά CC στην απάντηση γιατί δεν παρακολουθείς τη λίστα.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!