HP TouchSmart 600-105

apkoutsou | Δευ, 12/28/2009 - 09:27 | 5' | 2

Μετά από πολύ κόπο κατάφερα να αποκτήσω το HP TouchSmart 600-1050. το μηχάνημα είναι πραγματικά υπέροχο και -ας με πείτε παραδόπιστο- τα Windows 7 με την νέα τους εμφάνιση και δυνατότητες για οθόνες αφής δίνουν ρέστα - πραγματικά έχει κάνει δουλειά η Microsoft στον τομέα αυτό!!

Όμως, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να αφήσω το μηχάνημα να υποφέρει με windows και μόνο και έχω ξεκινήσει τον αγώνα να περάσω Ubuntu 9.10, μα έχω ένα σωρό δυσκολίες:

1. Το wireless, δεν αναγνωριζόταν στην αρχή, αλλά το lspci έδειχνε το RaLink RT3092 Wireless 802.11n 2T/2R PCIe, οπότε μια επίσκεψη στο site της κατασκευάστριας ήταν αρκετό για να βρεθούν κλειστοί drivers για την κάρτα. Βέβαια, φαίνεται μόνο να ανανγωρίζει τα δίκτυα, χωρίς να μπορεί να συνδεθεί (δεν το πολυπαίδεψα αυτό, αλλά μόλις βεβαιωθώ, θα συμπληρώσω εδώ).

2. Η κάρτα ήχου αναγνωριστήκε αμέσως και λειτουργεί, αλλά δίνει σήμα μόνο στην έξοδο για τα ακουστικά και όχι στα ηχεία (!!!). Έχω ψάξει στο internet για λύσεις, αλλά όσες επιλογές έχω γράψει στο alsa-base.conf αυτό δεν αλλάζει...

3. Και φυσικά ερχόμαστε στο θέμα της οθόνης αφής: Ένας από τους βασικούς λόγους που τελικα αγόρασα το συγκεκριμένο μοντέλο, ήταν το γεγονός ότι τόσο στο site της κατασκευάστριας της οθόνης, όσο κια σε άλλα blog/fora κ.τ.λ. αναφερόταν ότι η οθόνη αφής λειτουργεί με τόσο με το evtouch όσο και με το evdev, οπότε δεν θα είχα πρόβλημα. Να όμως που διαψεύσθηκα, καθώς ναι μεν η οθόνη αφής αναγνωρίζεται από το lspci, αλλά χωρίς input capabilities, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται στο /dev/input/ και έτσι να μην μπορώ να την συνδέσω με κάποιο event. Δοκιμάζοντας να φτιάξω και ένα fdi αρχειο για το hal, κατάφερα να αναγνωρίζεται η οθόνη αφής από το evtouch και να ξεκινά το πρόγραμμα calibration, αλλά επειδή δεν ξέρει από που να λάβει events το σύστημα "κολλάει" στην οθόνη calibration (την λευκή με τους σταυρούς) χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

4. Ακόμη δεν έχω δοκιμάσει την camera (αλλά είναι το τελευταίο που με απασχολεί την δεδομένη στιγμή), αν και φαίνεται τόσο στα lsusb και lspci όσο και στο ekiga (όπου δεν βρήκα επιλογή για δοκιμή, αν και στις ρυθμίσεις εμφανιζόταν η camera).

Καμία βοήθεια σας παρακαλώ για τα 2 και 3 που είναι απαραίτητα για την λειτουργικότητα του υπολογιστή ?? (Ή ακόμη και κάποια άλλη διανομή που ίσως καθίσει καλλίτερα - OpenSuSE 10.2 LiveCD που δοκίμασα τα ίδια αποτελέσματα είχα).

Για βοήθεια:
lspci
lspci -v
lsusb
lsusb -v
lshal
dmegs
Xorg.0.log
50-NextWindow.fdi

Αν χρειάζεστε κάποια άλλη πληροφορία πείτε μου να την αναρτήσω...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για το 3. θα δοκίμαζα πρώτα ό,τι πιο τελευταίο υπάρχει σε πυρήνα (2.6.32 συτή τη στιγμή), ή ακόμα καλύτερα θα τράβαγα τον τελευταίο πυρήνα από Git κ θα τον έκανα compile, προσέχοντας μήπως κάποια ρύθμιση που λείπει από το generic πυρήνα του Ubuntu κάνει τη διαφορά (στο section "input devices" κυρίως). Αν δεν, τότε μάλλον θα έστελνα ένα μύνημα στην εταιρεία μπας κ κάποιος καλός άνθρωπος έχει κάποια ιδέα.

Για το 2., θα έδεινα πρώτα ένα:

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec

για να δω πιο ακριβώς τσιπάκι έχει η κάρτα σου, καθότι ο driver snd-hda-intel υποστηρίζει ένα κάρο κάρτες, αλλά σε κάποιες από αυτές κάνει "νούμερα" ή θέλει ειδικές ρυθμίσεις:

https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Module-hda-intel

Συνήθως αυτό που λύνει προβλήματα τέτοιου είδους είναι να προσθέσεις ένα "model=κάτι" στη φόρτωση του driver.

Είναι πάντως πιθανόν να πρέπει να επικοινωνήσεις κ με τους προγραμματιστές του ALSA project, γιατί μπορεί να έχει κάποια μικρή ιδιαιτερότητα το hardware σου, κ να χρειάζεται να προσθέσουν μερικές γραμμές στο driver για να δουλέψει σωστά.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Συγγνώμη που άργησα, αλλά πραγματικά έκανα πάρα πολλές δοκιμές για να δω με τι θα μπορούσε να δουλέψει...

Κατέβασα από το git τον τελευταίο πυρήνα, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ubuntu, αλλά δεν κατάφερα να τον δημιουργήσω: κτυπούσε διάφορα λάθη κατά το compile, οπότε κατέβασα τα deb πακέτα από την ομάδα του πυρήνα στο launchpad. Δοκίμασα τις 2.6.32 (χωρίς επιτυχία) και 2.6.33-rc2 (η οποία δεν μπορουσε να περάσει ορισμένα modules -nvidia, vbox κ.τ.λ.- με αποτέλεσμα να μην φορτώνει ο πυρήνας), αλλά με καμία έκδοση δεν δούλεψε η οθόνη αφής.

Οπότε με αρκετό googling διαπίστωσα ότι αποτελεί γνωστό bug ήδη επιβεβαιώμενο στο launchpad.

Όμως δεν πτοούμαι. Έχω δοκιμάσει αρκετές διανομές μπας και κάποια καθίσει - τώρα θα βάλω Arch (που είναι και κοιλυόμενη) διότι από το livecd διαπίστωσα ότι βγαζει ένα παραπάνω event στο /dev/input/ το οποίο δεν μπόρεσα να ελέγξω από το livecd...

Όσον αφορά τέλος την κάρτα ήχου δεν είχα κάποιο αποτέλεσμα με τα διαφορετικά models που δοκίμαζα - το chipάκι είναι πάντως το ALC888. Έχω κατεβάσει όμως τους custom alsa drivers που δίνει η Realtek από το site της, αλλά δεν έχω προλάβει ακόμη να τους κάνω compile...

EDIT: Αρρρρργκ... Ούτε οι drivers της RealTek ούτε το arch τα κατάφεραν... Τέλος πάντων... Λίγη υπομονή και φαντάζομαι ότι τα θέματα θα λυθούν με νέες αναβαθμίσεις...

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων