GrokLaw: Για τις "πατέντες" της MS

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 3' | 2

H συμφωνία Novell-MS και οι πρόσφατες αιτιάσεις της MS περί καταπάτησης πατεντών της από το Linux (δείτε MS: Παραβιάζετε 235 πατέντες μας!), έχουν ξεσηκώσει την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.

Να μια ενδιαφέρουσα ανάλυση από το Groklaw για το θέμα:
http://www.groklaw.net/article.php?story=20070518124020691

Ουσιαστικά, λέει, ο λόγος της βιασύνης της MS να κάνει συμφωνίες με πατέντες και με άλλους vendors (πλην της Novell που το έχει κάνει ήδη) υπό το 'μαστίγιο' του 'παραβιάζεται τις πατέντες μας' είναι η επερχόμενη GPL 3, η οποία προβλέπει ότι από τη στιγμή που διανέμεις ελεύθερο λογισμικό (όπως κάνει η MS με τα κουπόνια SUSE Linux Enterprise Server που έχει αγοράσει από τη Novell) και παράλληλα κάνεις συμφωνίες για πατέντες, τότε η προστασία που προσφέρουν αυτές οι συμφωνίες διαχέεται αυτόματα σε όλους τους πιθανούς αποδέκτες του ίδιου ελεύθερου λογισμικού. Έτσι αρκεί να περάσει π.χ. το Samba στη GPL 3, τότε αυτόματα η συμφωνία μη-μήνυσης για πατέντες που έκανε η MS με τη Novell θα καλύπτει αυτόματα και τους υπόλοιπους χρήστες άλλων διανομών που περιλαμβάνουν το Samba. Και όλα αυτά γιατί τυπικά και ουσιαστικά, η MS αυτή τη στιγμή είναι προμηθευτής ελεύθερου λογισμικού αφού πουλάει κουπόνια του SUSE (SUSE Linux Enterprise Server).

Όπως γράφει το άρθρο, τα νομικά είναι σαν μια σκακιέρα. Και τώρα εξηγείται η ξαφνική μανία της MS να διατυμπανίζει ότι το Linux καταπατά πατέντες της. Είναι επειδή καταλαβαίνει ότι αν δεν προλάβει να κάνει παρόμοιες συμφωνίες με άλλους προμηθευτές, τότε η αρχική συμφωνία της θα γυρίσει μπούμερανγκ.

linuxformat2007-5-22 10:23:51

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Να και μια πολύ ενδιαφέρουσα καμπάνια της κοινότητας.
Λέγεται "Sue me first, Microsoft" και έχει στόχο να μαζέψει ονόματα μελών της κοινότητας (απλούς χρήστες, προγραμματιστές, κλπ) που θα προκαλέσουν την Microsoft να τους μηνύσει, μια και όπως διατείνεται "παραβιάζουν τις πατέντες" της. Φυσικά, απώτερος στόχος είναι να υποχρεωθεί η MS να κατανομάσει τις υποτιθέμενες πατέντες που παραβιάζονται ώστε είτε να αποδειχθεί το ψέμα είτε να μπορέσει η κοινότητα να αλλάξει τον επίμαχο κώδικα (αν και όπου υπάρχει).

Βάλτε το ονοματάκι σας εδώ:
http://digitaltippingpoint.com/wiki/index.php?title=Sue_me_f irst_Microsoft_list

ή ακόμα καλύτερα εδώ:
http://digitaltippingpoint.com/wiki/index.php?title=SMFM_lis t_page_02

Αν ψάχνετε τι πατέντες μπορεί να παραβιάζετε, μην ανησυχείτε. Ρίξτε μια ματιά στα σχόλια των υπολοίπων και θα καταλάβετε. Ακόμα και η χρήση του sudo, μπορεί (κατά τη Microsoft) να αποτελεί παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας...
linuxformat2007-5-22 10:29:5

ειπα κι εγω να παραβιασω μια πατεντα της microsoft  (δε μπορει αυτα τα χορταρακια και τα συννεφακια να μην ειναι πνευματικη τους ιδιοκτησια χαχαχα)


brave2007-7-1 11:53:54