Nokia & Linux

jvarkas | Πέμ, 08/27/2009 - 15:19 | 1' | 11

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, η ΝΟΚΙΑ θα χρησιμοποιήσει το λειτουργικό maemo ή κάτι άλλο βασισμένο σε λίνουξ για ορισμένα μοντέλα κινητών τηλεφώνων. Δείτε το άρθρο.

Όσο πάει και εξαπλώνεται το λινουξάκι, θα γυρίσει ο τροχός...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

 

http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE57Q1W420090827

 

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/

Και γιατί δεν δίνουμε το λινκ της ίδιας της ΝΟΚΙΑ παρακαλώ; Που τα λέει και πιο σταράτα:

http://maemo.nokia.com/n900/

Με φαρδιά γράμματα κάτω από το Processing Power:

"Linux-based operating system"

Για να είμαστε ακριβείς όμως, το N900 δεν είναι κινητό, αλλά η επόμενη γενιά των Internet tablets (υβρίδιο υπολογιστή-κινητού-κάμερας-GPS). Έχουμε και λέμε:

Έχει 1GB μνήμη, 32GB χώρο (μάλλον σε flash), 3D επιτάχυνση OpenGL (!), 5ΜP κάμερα, 800x480 οθόνη αφής, ενσωματωμένο GPS, δυνατότητα ασυρματης σύνδεσης WLAN και quad band GSM με EDGE.

Koινώς, πήραν 4 συσκευές (υπολογιστή-κινητό-κάμερα-GPS), τις ενώσαν σε μια, βάλανε και ένα linuxάκι και (θα) το πουλάνε 500€.

έεεεεεεεετσι!

 

Ε βέβαια, μόλις ζόρισε η πίστα στραφήκαν σε πιο αξιόπιστες λύσεις για να χτυπήσουν την αγορά...Αν τραβήξει αυτό το μοντέλο θα είναι μια τομή στο χώρο των λειτουργικών εν γένει.

************************

www.postokano.gr

Τελικά αξίζει αυτό το κινητο (+pc+δεν ξέρω και γω τι) ρε παίδες?? Το έχει αγοράσει κανείς? Εντυπώσεις?? Εχω μπει στο λούκι να αγοράσω καινούργιο κινητό και ψάχνομαι.

Υ.Σ 'Η να περιμένω την άνοιξη?

Ακριβό, αλλά αξίζει.

Αν ήμουν σε φόρουμ κινητών θα πρότεινα να μην το πάρει κανείς. Υπάρχουν τηλέφωνα που κάνουν καλύτερη δουλειά απ'το n900 και στο 1/10 της τιμής.

Αλλά το n900 είναι ένα PC τσέπης που τρέχει linux !! 

Παίζω μαζί του εδώ και 2-3 βδομάδες και μερικές φορές γελάω μόνος μου μ'αυτά που μπορώ και κάνω.

Απογοητευτικά τα ovi maps (ή δεν έχω καταλάβει πως δουλεύουν :P)

MMS τουλάχιστον έχει? Τις κοινές λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου τις έχει όλες? Δεν έχω ξεκάθαρη άποψη από αυτά που έχω διαβάσει. Επίσης, αληθεύει ότι για να το εκμεταλλευτείς πλήρως  πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου internet(wifi)? Γιατί αν είναι έτσι δεν συμφέρει καθόλου. Ας πούμε στη δουλειά που το θέλω και περισσότερο, δεν έχει wifi (ούτε internet πιστεύω) και δεν μπορώ να πληρώνω τη κινητη τηλεφωνία ένα σκασμό λεφτά. (υπάρχουν και προγράμματα που μου κάνουν χωρίς να είμαι online αλλά όχι για linux). Sorry για τις πολλές ερωτήσεις.

 

Γι'αυτό ακριβώς είπα ότι αν έγραφα σε φόρουμ κινητών ΔΕΝ θα το πρότεινα !!

MMS δεν έχω ιδέα αν έχει !!

Τηλέφωνα παίρνει κανονικά :P

Οταν έχεις συνδέσει bluetooth ακουστικό, ο ήχος κλήσης ακούγεται από αυτό κι όχι από το τηλέφωνο !!

SMS με Ελληνικά μπορείς να στείλεις 80 χαρακτήρες κι όχι 160 !!!

Η σύνδεση internet χρειάζεται ότι σου χρειάζεται και στο σπίτι (browsing, mail, IM, εγκατάσταση πακέτων κλπ).  :) 

Επίσης πολλά από αυτά που ανέφερα δεν θα υφίστανται με τη νέα έκδοση firmware που θα βγει κάπου τώρα (έτσι λένε τουλάχιστον)

 

Παρόλα αυτά μπορείς να κάνεις μέσω wifi, mount το / του n900 στο pc σου με ssh και χρήση public/private key pairs :P

 

Αρα μάλλον απομακρύνετε σαν ιδέα η αγορά του, θα έλεγα με κάποια απογοήτευση. Οχι τίποτα άλλο, αλλά είναι βασισμένο σε linux!!

Κυκλοφορεί ήδη σε κάποιες χώρες του εξωτερικού ( μου φαίνεται USA σίγουρα). Τώρα για Ελλάδα, οπως λες και συ, άνοιξη και βλέπουμε...

luckyb]

Απογοητευτικά τα ovi maps (ή δεν έχω καταλάβει πως δουλεύουν :P)

Ούτε κι εγώ, κάτι είδα για predownload maps μέσω nokia suite (=winz), αλλά κόλλησα στην πορεία.

Υπάρχει, όμως, και το maemo mapper που κάνει δουλειά. Αφού κατέβει πάς menu>Maps>DownloadSampleRepositories και μετά διαλέγεις yahoo/google satellite/streets  από το ίδιο menu. Για να δουλέψουν τα google streets κανεις ManageRepositories και αλλάζεις το url σε http://mt.google.com/vt/v=w2.95&x=%d&y=%d&zoom=%d , μετά τσεκάρεις ότι τα min max είναι 4 και 20 αντίστοιχα.Το ωραίο είναι ότι κάνει caching τους χάρτες αυτόματα, οπότε μπορείς να τους βλέπεις και offline. Έχει και online help, κάπου στο google search :P

Για mms βγήκε αυτό http://talk.maemo.org/showthread.php?t=39737 , το οποίο δεν έχω δοκιμάσει, δεν φαίνεται πολύ σταθερό αλλά το δουλέυουν ;)

Πλάκα έχει και το ses = System Event Scheduler, το οποίο αλλάζει profiles ανάλογα με την ώρα και την μέρα (πχ το βάζεις αθόρυβο στις 11:00 και μετά ξανά θορυβώδες στις 7:00)

Πόρωση και το transmission για torrents, αν και το menu του είναι πολύ αργό για torrent με πολλά αρχεία, ενώ φοβάμαι ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά.

Καλό και το VNC viewer, καθώς και το δωρεάν koffice viewer.

Όμορφο είναι το bash scripting για συντομευση εργασιών όπως ssh σε συγκεκριμενους servers, αλλά γενικά, το filemanagement γίνεται καλύτερα και γρηγοροτερα από την κονσόλα! (δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό :P)

Τέλος, χρήσιμο είναι ένα # dpkg -i id3blabla.deb αυτού εδώ: http://packages.debian.org/lenny/armel/id3/download για επεξεργασία Mp3 tags ... από κονσόλα !

Δυστυχώς δεν βλέπω άλλον τρόπο για επεξεργασία tags...

όπως και δεν βλέπω να γίνεται να γράψεις ελληνικά απευθείας από το hardware keyboard

και ακόμη, δεν έχει equalizer για το media player, ενώ το youtube ψιλοκολλάει αν δεν το βάλεις fullscreen.

Στην usb mass storage mode μέσω thunar κατάφερα να καταστρέψω το filesystem (δική μου αγαρμποσύνη ), όμως το κινητό σου επιτρέπει να κάνεις format (!) μέσα από τον filemanage, οπότε όλα διορθώθηκαν.

Δεν είδα διαφορές μετά το νέο firware.

Όπως και να έχει, συμφωνώ ότι υπάρχουν καλύτερα κινητά τηλέφωνα (αν και προσωπικά με υπερ-καλύπτει!!! οι extra δυνατητες αξίζουν τον κόπο!). Το λογισμικό συνεχώς αναπτύσσεται... ενώ κάπου το είδα να τρέχει debian, android και win98 (!) σε δοκιμαστική φάση. Γενικά έχει ενδιαφέρον η όλη ιστορία...

σάμπως πολλά είπα

ΥΓ: κάτι που νομιζα ότι έλειπε, η επιλογή κειμένου στον web browser, μόλις έμαθα ότι ενεργοποιείται κάνωντας μια γρήγορη κίνηση στην οθόνη από αριστερά στα δεξιά

ΥΓ2: ωραίο το nexus .. αλλά δεν έχει Xterminal στο menu :P