[Λύθηκε] Προτάσεις για Linux σε εταιρεία

Αποστόλης | Τρί, 06/30/2009 - 16:55 | 2' | 20

Μου πρότεινε το αφεντικό μου να βάλουμε Linux στην εταιρεία (αν και εφόσον μήνει ευχαριστημένος απο τη δοκιμαστική του εμπειρία αφού θα του στήσω ένα pcάκι για να το τεστάρει).

 

Προσανατολίζομαι στo Mint 7 Universal Edition αλλά ρίχνω και ματιές στο openSuSe 11.1

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

 - Εγώ που θα κάνω το support έχω μικρή εμπειρία στο Linux. Αν και " τα παίρνω τα γράμματα".

 - Οι χρήστες είναι οι κλασσικοί χρήστες που γκρεμίζεται ο κόσμος τους μόλις κουνίσεις το ποντίκι δύο χιλιοστά απο κει που το αφήνουν οι ίδιοι. Μάλλον πάμε για πολιτισμικό σόκ.

 - Οπωσδήποτε θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να παίξει το ERP που χρησιμοποιούμε. Μάλλον με σύνδεση στον server  με virtual box. Ο server τρέχει Windows 2003 και μάλλον θα μείνει έτσι.

 - Θα πρέπει να μπούν διάφορα στολίδια στύλ skype κ.λ.π.

 - Ο αφεντικός είναι πιο ψημένος απο μένα λόγω οικονομικού (βλέπε δωρεάν λειτουργικό - προγράμματα). Αλλά αυτό σημαίνει οτι κάποιο RedHatοειδές με υποστήριξη απο εταιρεία αποκλείεται. Αν είναι έτσι καθόμαστε εκεί που είμαστε.

 

 

Εσείς που γνωρίζεται καλύτερα, ποια διανομή μου προτείνεται;

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

το mint δεν σου κανει μιας και δεν μπορεις να το αναβαθμισεις ευκολα απο την μια εκδοση στην αλλη.

οποτε πηγαινε σε κανονικο ubuntu.

τωρα αν θα βαλεις το 9.04 ή το 8.04 αυτο ειναι δικη σου επιλογη.

υπαρχει παντα και η λυση του debian lenny αν θελουμε ολα να ειναι σταθερα αλλα εκει ειναι που θα παθουν πολιτισμικο σοκ.

 

εγω προτείνω debian είναι αρκετά δύσκολο στο στήσιμο αλλα θα σε ανταμίψει αμα το φέρεις στα μετρα σου.

To universal του mint δεν σου κάνει γιατί δεν έχει όλα τα codecs. Σου κάνει όμως η κανονική έκδοση για 32 bit αφού έχει πολύ καλό support στα codecs και στους drivers.

Όχι ubuntu όχι κάτι άλλο που δεν θα είσαι σε θέση να το στήσεις καλά ( οχι στο ubuntu γιατί μπορεί να σου κάνει νερά στους drivers και εκεί την πάτησες. ) 

 

Όχι debian αν δεν έχεις μάθει πως να την στήνεις σωστά. Στην debian δεν υπονοείται τίποτα, θα πρέπει να ξέρεις τι κάνεις. Αν βέβαια ξέρεις τι κάνεις τότε ναι στην debian με τα χίλια καθώς αφού την στήσεις μία φορά μετά δεν χρειάζεται να ασχοληθείς ξανά.

Βάλε τους mint για αρχή και αν μετά δεις πως τα καταφέρνεις περνάς σε debian φορμάροντας μόνο το πρώτο partition όπως σου έχω πει ήδη.

Για αρχή πάντως mint. ( για να πάρεις και την δουλειά και να μην έχεις και μπελάδες. ) :)

 

 

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Ειναι εταιρεια .αρα LTS κ οχι διανομεσ που αλλαζοθν στο 6μηνο.ubuntu 8.04 vs debian vs centos 5.3 vs suse 11.0.Το debian ειναι λιγο δυσκολο , το centos ειναι φτιαγμενο για server κ κομματακι στριφνο στα πολυμεσα ,το ubuntu 8.04 εχει πλεον ,μετα ενα χρονο,σταθεροποιηθει κ θα αναβαθμιζεται για τουλαχιστον 2 χρονια,ειναι ευκολο στα πολυμεσα το δε suse11.0 εχει πολυ καλη διαδραστικοτητα με αλλες πλατφορμες κ ευκολη ρυθμιση σε γραφικο περιβαλλον με τον YAST.Δοκιμασε ubuntu k suse κ οποιο κατσει καλυτερα.ΜΗΝ ξεχναμε βεβαια κ το θεμα HARDWARE

Οπότε λοιπόν αποκλείουμε centos γιατί θέλουμε desktop με multimedia (να μην περιμένουμε να πάμε σπίτι για να δούμε το νέο βίντεο του Σάκης) και debian  γιατί ότι και να στηθεί δεν θα υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς και "κάτσε να δω το manual".

Οσον αφορά την παράμετρο hardware, τα περισσότερα μηχανήματα είναι Pentium 4 σε διάφορα Ghz που σημαίνει οτι είναι λίγο ξεπερασμένα, οπότε λογικά θα έχουν λυθεί θέματα με drivers και λοιπά.

Κ βεβαια θα απεφευγα το kde4 κ pulse audio σε γραφειο.Υπαρχει κ suse11.0 σε kde3.5.10 .community edition

Αν μετράει η γνώμη μου, αφού έχω 4 pc σε Linux και 3 σε dual boot με windows στο γραφείο μου (από Pentium IV έως φρέσκο Laptop) θα σου πρότεινα να κάνεις πρώτα μια δοκιμή λειτουργίας από live cd σε όλα τα μηχανήματα και να δεις αν υπάρχουν προβλήματα με drivers και codecs. Δοκίμασε κανονική έκδοση mint, ubuntu 8.04 και suse 11. Αν υπάρξουν μηχανήματα που θα "γονατίσουν" αναβάθμισε την ram και μην ασχολείσαι με τους επεξεργαστές. Και οι τρεις διανομές τα καταφέρνουν μια χαρά στα Pentium IV.

Οταν ξεκινήσεις δοκιμές ή/και "στήσιμο" ρώτα ακόμα και με π.μ.

Σωστή η σκέψη σου και την είχα κάνει κι εγώ. Ούτως η άλλως η απόφαση δεν θα παρθεί βιαστικά αλλά αφού βεβαιωθούμε οτι η εταιρεία θα μπορεί να δουλεύει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και δεν θα γονατίσει για κανένα τρίμηνο μέχρι να στρώσουν τα πράγματα...

Η δικιά μου η σκέψη ήταν για Mint 7 γιατί από όλες τις διανομές που δοκίμασα ήταν η καλύτερη σε θεματα αναγνώρισης του hardware ακόμα και σε σύγκριση με το Ubuntu (το 9.04 όμως) αλλά με έχει βάλει σε σκέψεις κάτι που διάβασα οτι το openSuSe έχει την καλύτερη συμβατότητα με εφαρμογές των Windows (Microsoft Office, mail προγράμματα κ.λ.π.). Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι ο έξω κόσμος θα χρησιμοποιεί Windows και θα πρέπει να συννενούμαστε κάπως.

 

vriareos, έχεις δίκιο. Το kde 4 θα πέσει βαρύ στο σύνολο των υπολογιστών, συν το ότι κατά 99% θα μπεί και virtual box.

Δεν ξέρω πόσο πολύ το επείγεσαι, αλλά η 8.04 υποστηρίζεται για 18 μήνες (αντί 6 των κανονικών εκδόσεων), δηλαδή θα σταμτήσει η υποστήριξή της τον Οκτώβριο, όταν και λογικά θα βγεί η καινούργια LTS

Mint κανονικό σου προτείνω και εγώ: πατά σε ubuntu, χρησιμοποιεί deb πακέτα και έχει έτοιμα codecs, drivers κ.τ.λ. και μερικά χρήσιμα προγράμματα για την ρύθμιση του λειτουργικού για μην πάθουν πολιτισμικό σοκ οι συνάδελφοί σου. Αν και πιστέυω ότι το πολιτισιμικό σοκ δεν οφείλεται στην διαφορετική λειτουργικότητα (εξάλλου όλα έχουν παράθυρα, μενού κ.τ.λ.), αλλά στο γεγονός ότι οι εφαρμογές/ρυθμισεις κ.τ.λ. βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχουν συνηθίσει η μέσοι χρήστες (η συνήθεια είναι πάντα μεγάλη δύναμη)

Σε κάθε περίπτωση λοιπών προτείνω διανομή με Gnome και όχι KDE, καθώς το πρώτο είναι πάρα πολύ απλό και δεν χρειάζεται να αρχίσεις ανασκεφές για να βρεις που βρίσκεται τι (σχ σχέση με το KDE) και καλλίτερα να αλλάξεις τις θέσεις των μικροεφαρμογών στο panel ώστε να πλησιάσει την εμφάνιση τον XP για να μειώσεις τις συνέπειες του σοκ...

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων

Οι 6μηνιαιες εκδοσεις αναβαθμιζονται-συντηρουνται για 18μηνες οι LTS-desktop ΓΙΑ 3 ετη κ οι LTS-server edition για 5 ετη .κατα τα αλλα mint=ubuntu

Σας ευχαριστώ όλους.

 

Θα ξεκινήσω με ένα trial στο pc του αφεντικού, στο κάτω κάτω αυτός θα αποφασίσει, με Mint γιατί εκτός των άλλων είναι και η διανομή που γνωρίζω καλύτερα. Αν θέλει θα του βάλω και το openSuSe (την έκδοση που πρότεινε ο vriareos) και ας τα κλαίει αυτός που τα 'χει

 

Και πάλι ευχαριστώ.

Τρέξε όπως ειπαν και αλλα παιδιά live cd διανομές , και δες ποια ανταπεξέρχεται..

Εγω προτείνω ubuntu , για τους ίδιους λόγους που άλλοι προτείνουν mint ( hardware support κ.τ.λ) + πολύ μεγάλο forum -και ελληνικό- με απάντηση στην κάθε ερώτηση σου-απορία....

Με links στην επιφάνεια εργασίας ( openoffice word, skype , amsn , άντε και google-earth ) και ότι άλλο χρειάζεστε , όπως είπαν και άλλοι το σοκ θα είναι μικρότερο.

θα πρέπει να κρατήσεις και ενα pc με windows ( και δεν θα είναι o server ) , για τιμολόγηση κ.τ.λ. που εκεί πρέπει να πρόσέξεις ιδιαίτερα.

 

 

=========================================================

Από δοκιμες θα βγαλεις τα πιο ασφαλη συμπεράσματα. Να σκεφτεις ότι αυτός που θα τα χειριστει δεν θα πρεπει να αντιμετωπισει καποιο προβλημα (δεν μιλαω για προσαρμοστικότητα και εκμάθηση που θα χρειαστεί ουτως η αλλως αλλα για λειτουργικότητα ευσταθεια  και συμβατότητα μεταξυ των προγραμματων που ήδη χειριζεστε). Απο προσωπικη εμπειρια μιας και μιλαμε για 3ετιας μηχανακια πιστευω ότι το opensuse θα ειναι ικανοποιητικο sto στησιμο οπως και το ubuntu LTS. Για το mint δεν μπορω να εκφρασω γνωμη μιας και δεν το εχω δοκιμασει ακομα (I know i am a bad boy).

Επομενως καψε αρκετα LIVE CD's DVD's και δοκιμαζε.

Αν βεβαια εισαι πεπεισμενος οτι θα σε ανταμειψει το mint τοτε IT'S UP TO YOU

 

Και για να μην Ξεχνιομαστε

Η ΑΕΚ ειναι κυρίως ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν

harris]

για τιμολόγηση κ.τ.λ. που εκεί πρέπει να πρόσέξεις ιδιαίτερα.

 

Κάτι συγκεκριμένο που θα πρέπει να προσέξω;

Με virtual box φαντάζομαι οτι η δουλειά λογιστηρίου θα βγεί μια χαρά.

Αλλωστε οι μόνες απαιτήσεις είναι για σύνδεση με το ERP και εκτύπωση σε matrix για τιμολόγια. Ούτε φορολογικοί μηχανισμοί ούτε τίποτα τραγικό.

 

Τώρα, σχετικά με τις πολλές δοκιμές δεν έχει νόημα γιατί τα pc διαφέρουν μεταξύ τους και μία διανομή μπορεί σε ένα pc να πετάει και στο άλλο να σέρνεται. Το trial θα γίνει σε pc που δεν είναι και ότι γρηγορότερο υπάρχει, οπότε λογικά θα αποτελέσει οδηγό και για τα υπόλοιπα. 

Φυσικά για διάφορες διανομές ανά pc ούτε λόγος. Θα χάσω τη μπάλα!

Θα μπεί μία διανομή και ύστερα θα προσαρμοστούν-αναβαθμιστούν τα pcάκια που υστερούν.

Επίσης αφού το Mint πατάει στο Ubuntu, τότε ότι υποστήριξη/forum/guides κ.λ.π. υπάρχει για το ένα ισχύει και για το άλλο.

Η κάνω λάθος;

Αποστόλης]

Κάτι συγκεκριμένο που θα πρέπει να προσέξω;

Με virtual box φαντάζομαι οτι η δουλειά λογιστηρίου θα βγεί μια χαρά.

Αλλωστε οι μόνες απαιτήσεις είναι για σύνδεση με το ERP και εκτύπωση σε matrix για τιμολόγια. Ούτε φορολογικοί μηχανισμοί ούτε τίποτα τραγικό.

Eγώ Αποστόλη το μηχάνημα που θα έτρεχε τα λογιστικά θα το έστηνα κατευθείαν σε windows, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ να μην μπαίνει αυτό το μηχάνημα στο δίκτυο ( ίντερνετ γιοκ) ώστε να του τρέχω μόνο το λογιστικό πρόγραμμα και απολύτως κανένα άλλο.

Τα λογιστικά προγράμματα είναι λίγο tricky. Αν σε κάτι υστερεί το λίνουξ στην Ελλάδα είναι στο θέμα του λογιστικού/εμπορικού προγράμματος. Δεν υπάρχει πρόγραμμα για τα Ελληνικά φορολογικά/λογιστικά, τώρα το αναπτύσσουν κάποιες εταιρίες.

Όπως και να έχει επειδή αυτό το θέμα είναι λίγο περίεργο εγώ ένα μηχάνημα θα το άφηνα με το λογιστικό πρόγραμμα επάνω.
Τα άλλα όλα σύσσωμα θα έτρωγαν φορμάρισμα με mint 7 κανονική έκδοση στα 32bit. ( εκτός αν είναι τίποτα παραξενομυστήρια 64 bit πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω. ).

 

Τώρα, σχετικά με τις πολλές δοκιμές δεν έχει νόημα γιατί τα pc διαφέρουν μεταξύ τους και μία διανομή μπορεί σε ένα pc να πετάει και στο άλλο να σέρνεται. Το trial θα γίνει σε pc που δεν είναι και ότι γρηγορότερο υπάρχει, οπότε λογικά θα αποτελέσει οδηγό και για τα υπόλοιπα. 

Όλα έχουν να κάνουν με την μνήμη που διαθέτουν τα μηχανήματα. Δεν είναι θέμα επεξεργαστή σε καμία περίπτωση αλλά θέμα μνήμης. Το mint ένα 512 minimum το θέλει. ( κακά τα ψέματα)
Αν τα μηχανήματα είναι πιο ψόφια από αυτό πας για Debian με κλαδεμένο το gnome ή με άλλο γραφικό ( αλλά του κερατά .. αποκλείεται να έχουν τόσο πεθαμένα μηχανήματα στην εταιρία ).

Επειδή σε κάθε μηχάνημα που θα φορμάρεις θα βάλεις ΕΤΣΙ Η ΑΛΛΙΩΣ το live cd θα δεις τι κάνει το λειτουργικό σε κάθε μηχάνημα. Αν τα έχουν πάρει από έναν κατασκευαστή, λογικά θα έχουν τις ίδιες προδιαγραφές όλα. Αν όχι τότε θα πρέπει να δοκιμάσεις. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μηχανήματα που έχουν αγοραστεί μεμονωμένα και στην πορεία τα έχουν πειράξει κιόλας.

Φυσικά για διάφορες διανομές ανά pc ούτε λόγος. Θα χάσω τη μπάλα!

Φιλική συμβουλή για το παραπάνω. Άραξε στα κυβικά σου!! :D
Αν δεν έχεις πιάσει κάποια διανομή στα χέρια σου, και δεν την έχεις δει καθόλου.. άστη καλύτερα.. !
Άν την έχεις δοκιμάσει από μόνος σου και ξέρεις που πας την στήνεις και στην δουλειά.

Θα μπεί μία διανομή και ύστερα θα προσαρμοστούν-αναβαθμιστούν τα pcάκια που υστερούν.

Σωστό και αυτό αλλά όχι απόλυτα. Μπορείς να κάνεις μία διανομή να προσαρμοστεί στο pc και όχι το pc στην διανομή. Εκείνο που επιβαρύνει κυρίως ένα λειτουργικό, είναι το γραφικό περιβάλλον. Διαφορετικά είτε mint βάλεις, είτε κάποιο άλλο λειτουργικό, οι κύριες λειτουργίες του συστήματος θα καταναλώνουν συγκεκριμένη μνήμη.
Το mint το έχω τρέξει με gnome και σε μηχάνημα με 256 μνήμη. Βέβαια το μηχάνημα σερνόταν και ήταν ..."μονοκάναλο" ( μία δουλειά κάθε φορά).

Αν έχεις μηχανήματα που τα θες να δουλέψουν για τα βασικά και δεν θες να τα αναβαθμίσεις, τότε δώσε μπόλικο swap στον δίσκο.
Θα κασάρει τότε το λειτουργικό μόνο του ότι εργασίες έχει σε αδράνεια, εκεί στο swap, αλλά και πάλι μην φανταστείς ότι αυτό θα του ανεβάσει ιδιαίτερα την απόδοση. Απλά δεν θα χρειαστείς άμεση αναβάθμιση.
Αν πρόκειται όμως για ένα μηχάνημα που το θέλει κάποιος για να σερφάρει, να στέλνει κανένα μέιλ και να γράφει και κανένα κείμενο, τότε δεν είναι απαραίτητη και η αναβάθμιση. Παίζει και έτσι.

Επίσης αφού το Mint πατάει στο Ubuntu, τότε ότι υποστήριξη/forum/guides κ.λ.π. υπάρχει για το ένα ισχύει και για το άλλο.

Η κάνω λάθος;

Ότι ισχύει για το ένα ισχύει και για το άλλο Αποστόλη. Aν κωλώσεις πουθενά ψάχνεις στο google για tips and tricks σε όποιο από τα δύο αυτά θέλεις.
Το mint είναι βελτιωμένη έκδοση του ubuntu ( σε θέματα υποστήριξης ) κατά τα άλλα το βασικό σύστημα μέσες άκρες είναι το ίδιο.
Το mint όμως υπερτερεί σε φιλικότητα και ευκολία εγκατάστασης, χώρια που έχει και κάποια δικά του repositories τα οποία έχουν κάποιες εκδόσεις εφαρμογών λίγο πιο πειραγμένες και στρωμένες.
Δεδομένων λοιπόν των γνώσεών σου και της εμπειρίας σου στο θέμα, ξεκινάς με mint. Αν σε δεις παρακάτω και είσαι πιο άνετος τότε διαλέγεις άλλη διανομή και βλέπεις τι θα κάνεις.

Μη ξεχάσεις να φορμάρεις τα μηχανήματα όπως σου είπα. Τρία παρτίσιονς, το σύστημα πάντα στο πρώτο, και το πρώτο partition πάντα δεκάρι, swap διπλάσιο από την μνήμη, ( και αν η μνήμη είναι γιούχου τότε τριπλάσιο ή τετραπλάσιο - π.χ 256 με swap 2 giga) τα ρέστα του δίσκου σου home.

Αν τα στήσεις σωστά από την αρχή, τότε θα φορμάρεις ολόκληρο δίσκο ξανά στην ολυμπιάδα του Λονδίνου και αυτό αν χτυπήσει κανένας δίσκος...

Και μιας και μιλήσαμε για χρονικό διάστημα.
Οι εξάμηνες εκδόσεις υποστηρίζονται μεν για 18 μήνες αλλά μετά μπορείς να έχεις και υποστήριξη από τα backport repositories. Βέβαια αυτό δεν έχει και τόση σημασία γιατί αν έχεις το root σε δικό του partition ανά πάσα στιγμή φορμάρεις μόνον αυτό και κρατάς τα υπόλοιπα ως έχουν.
Χρόνος τώρα για φορμάρισμα του πρώτου παρτισιον μόνο; Σκάρτα 20 λεπτά.
Οπότε στήσε εσύ για αρχή αυτά που θέλεις και όλα τα άλλα γίνονται..
:)

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

 - Το λογιστομηχάνημα δεν τρέχει κάτι ιδιαίτερο. Eurofasma και παρόμοια είναι ότι και ο πλανήτης Αφροδίτη. Ξέρουμε οτι υπάρχει και τίποτα περισσότερο. 

Οποια λογιστική "κίνηση" γίνεται, γίνεται από το E.R.P. Και πάλι τα πολύ τυπικά. Ούτε Αποθήκες, ούτε Αναλυτική λογιστική ούτε τίποτα. Η εταιρεία είναι συγκεκριμενότατου αντικειμένου και δεν έχει ανάγκη για πολλά πολλά. Φαντάζομαι οτι πληρωμές σε τράπεζες μέσω e-banking θα παίζουν. Εξάλλου αυτές είναι αλλουνού παπά.

Αν, όταν και εφόσον φτάσουμε εκεί θα ψαχτεί το θέμα πιο αναλυτικά. Οπως και να 'χει όμως, δύσκολο να μην υπάρχει κάποια λύση.

 

 - Το σύνολο των υπολογιστών είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Οχι ότι πιο τελευταίο υπάρχει αλλά δεν είναι και για πέταμα.

 Μία αναβάθμιση σε μνήμη θα κοστίσει λιγότερο από μία άδεια για XP (θεωρητικά γιατί επισήμως XP καπούτ απο τη Microsoft, μόνο Vista) . Για εγκατάσταση + άδεια Vista δεν συζητάμε κάν. Πετάμε το pc όπως είναι. Οπότε όπου χρειαστεί η αναβάθμιση θα γίνει.

Αν τύχει και χρειαστούμε 1 μηχάνημα καινούργιο κομμάτια να γίνει.

 - Το κολπάκι που μου πρότεινες το είχα κατά νού ήδη. Το βρήκα πολύ καλό από την πρώτη φορά που μου το ανέφερες.

Ομως κάποιες απορίες.

α)  Είχα την εντύπωση οτι στο πρώτο partition μπαίνει το swap. Ισως να μπερδεύομαι επειδή όσοι οδηγοί εγκατάστασης έχω διαβάσει ακολουθούν αυτή τη διαδικασία. Πού είναι "σωστό" να μπαίνει το swap;

β) Θα πρέπει να δώσω μεγαλύτερο χώρο στο home (για αποθήκευση εγγράφων κ.λ.π.) οπότε φυσιολογικά θα κόψω χώρο απο το root.

Φαντάζομαι πως αν γίνει σε λογικά πλαίσια δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Σωστά;

γ) Στο πρακτικό κομμάτι. Εστω οτι βάζω το Mint, δημιουργώ partitions κ.λ.π. κ.λ.π.

Μετά από 1 χρόνο βάζω κάποιο άλλο (π.χ. openSuSe). Πως θα "πω" στην εγκατάσταση να μη μου πειράξει το home αλλά και να μην μου δημιουργήσει άλλα 3 partitions;

 

 

 

Καλά, τώρα δεν είναι η ολυμπιάδα του Λονδίνου; Να ετοιμάζομαι;

Αποστόλης]
[...]

α)  Είχα την εντύπωση οτι στο πρώτο partition μπαίνει το swap. Ισως να μπερδεύομαι επειδή όσοι οδηγοί εγκατάστασης έχω διαβάσει ακολουθούν αυτή τη διαδικασία. Πού είναι "σωστό" να μπαίνει το swap;

Δεν έχει να κάνει. Εγώ το βάζω δεύτερο. Και στο τέλος μπορείς να το βάλεις αρκεί να το ορίσεις φυσικά ως swap και να του δώσεις το κατάλληλο μέγεθος. Τα άλλα δύο εγώ τα κάνω ext 3. Αν το μηχάνημα σου είναι λίγο παλιό και θες να είναι λιγάκι πιο γρήγορο τότε κάνε τα ext 2.

β) Θα πρέπει να δώσω μεγαλύτερο χώρο στο home (για αποθήκευση εγγράφων κ.λ.π.) οπότε φυσιολογικά θα κόψω χώρο απο το root.

Φαντάζομαι πως αν γίνει σε λογικά πλαίσια δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Σωστά;

Δώσε χώρο στο root και θα με θυμηθείς.. Στην χειρότερη κάνε το 8άρι αλλά κάτω από 8 μην το κατεβάσεις. Εγώ όλα τα κάνω πάντα δεκάρια. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σου "μπουκώσει" εν καιρό το partition του συστήματος. Δεν θα ξέρεις τι να βγάλεις μετά για να το αδειάσεις. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις αυτό, άλλωστε οι "σύγχρονοι" δίσκοι έχουν πλέον μπόλικο χώρο.
Χώρια που τα έγγραφα δεν πιάνουν πολύ χώρο. ( εκτός αν κατεβάζετε ταινίες εκεί μέσα.. Κατεβάζετε ταινίες καλέ;;; :D :P )

γ) Στο πρακτικό κομμάτι. Εστω οτι βάζω το Mint, δημιουργώ partitions κ.λ.π. κ.λ.π.

Μετά από 1 χρόνο βάζω κάποιο άλλο (π.χ. openSuSe). Πως θα "πω" στην εγκατάσταση να μη μου πειράξει το home αλλά και να μην μου δημιουργήσει άλλα 3 partitions;

Kαλά έκανες και ρώτησες γιατί από αυτό που ρωτάς φαίνεται ότι δεν κατάλαβες. Όλες τις διαμορφώσεις αυτές, τις κάνεις με το χέρι.
Πας στο manual partitioning κατά την διάρκεια της εγκατάστασης και κάνεις τα partition μόνος σου. Σου δίνει επιλογές, είναι εύκολο μην φοβάσαι όπου σε ρωτάει μέγεθος, είδος, που θα το κάνει mount ( στο home, στο root κτλ) και αφού σου δείξει πρώτα τι θα πάει να φορμάρει τότε σου ζητάει επιβεβαίωση για να προχωρήσει. ( έχει και back αν δεν σου αρέσει αυτό που έφτιαξες, για να το διορθώσεις πριν φορμάρεις).
Έτσι λοιπόν και αν παρακάτω θελήσεις να αλλάξεις λειτουργικό θα ξανα μπεις με το live cd ( οποιασδήποτε διανομής φυσικά θες), θα δεις τι έχει πάνω ο δίσκος και μετά θα αφήσεις αφορμάριστα όσα παρτίσιονς δεν θες να αλλάξεις και θα δώσεις για φορμάρισμα μόνο το παρτίσιον του συστήματος, για να στο φορμάρει σαν root.
Εννοείται ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι και απαραίτητο να αλλάξεις τον τύπο του παρτίσιον. Δηλαδή αν το έχεις ext3 το αφήνεις ext 3 και του λες απλά στο μέγεθος που είναι να το φορμάρει σαν / ( root - το root το βλέπεις έτσι όπως στο έδειξα).

 

 

 

Καλά, τώρα δεν είναι η ολυμπιάδα του Λονδίνου; Να ετοιμάζομαι;

Kόψε κάτι ρε φίλε.. 2009 έχουμε και θα την κάνουν το 2012. Μέχρι τότε θα έχεις φορμάρει καμία 800 διανομές ( έτσι όπως το πας κιόλας ..! θα με περάσεις στο τέλος!! χα χα χα ).

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Και κάτι ακόμα ενημερωτικό. Αν πας σε διανομή με άλλο γραφικό περιβάλλον και θελήσεις να την περάσεις μόνο στο παρτίσιον του συστήματος, πριν προχωρήσεις σε εγκατάσταση σβήνεις τα hidden files, κυρίως του προηγούμενου γραφικού περιβάλλοντος. ( αλλά και όλα γιατί αλλάζοντας γραφικό περιβάλλον προφανώς θα αλλάξεις και τις εφαρμογές οπότε δεν έχει νόημα να κρατήσεις τις παλιές ρυθμίσεις.)
Αν παραμείνεις στο ίδιο γραφικό περιβάλλον τα αφήνεις ως έχουν.
Αν κρατήσεις τον ίδιο mail client ( thunderbird ) τότε κρατάς τα hidden files του δηλαδή τον φάκελο .mozilla thunderbird και έτσι δεν ξανα περνάς mails κτλ . Αυτό με το που εγκαθιστάς εκ νέου την εφαρμογή, ανεξάρτητα της έκδοσης τα προσαρμόζει ανάλογα.

Και ένα κολπάκι που κάνω.
Επειδή βαριέμαι να σετάρω browsers και mail clients έχω σε ένα φλασάκι κρατημένα τα hidden files αυτών των δύο, φτιαγμένων ήδη, ( χωρίς φυσικά τα προσωπικά μου στοιχεία, απλά τα addons και τέτοια πράγματα ) και τα κάνω copy paste στο home κάθε υπολογιστή που φορμάρω. Έτσι μόλις ανοίξω την εφαρμογή τότε αυτή πάει και ενημερώνεται με ότι νέο από το δίκτυο και εγώ δεν κάθομαι να περνάω όλα τα addons και τους players από την αρχή. ( το ξέρω το ξέρω.. το έχω κάνει γραμμή παραγωγής.. αλλά δεν βγαίνει διαφορετικά.. :D)

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Αυτά που είπες για το partitioning τα ήξερα αφού πάντα έκανα manual το resize και το partioning, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ οτι μπορείς να κάνεις τη διαδικασία "τμηματικά".

Τώρα που το έμαθα ΘΑ ΤΟ ΣΚΙΣΩ ΛΕΜΕ