Asus M3N78 Pro : Ποιά είναι η γνώμη σας?

spatman | Παρ, 06/26/2009 - 15:30 | 2' | 15

Καλημέρα σε όλους!

Σκεφτόμουν να αγοράσω έναν καινούργιο υπολογιστή για το καλοκαίρι και ψάχνοντας για την κατάλληλη μητρική έπεσα σε αυτήν εδώ : http://www.asus.com/Product.aspx?P_ID=DVvm9CU0G1bCC4gp

Φαίνεται αρκετά συμβατή με το linux, υποστηρίζει τους νέους Phenom στα 64 bit και έχει και splashtop. (ή τουλαχιστον έτσι φαίνεται).

Με προβληματίζουν τα εξής:

  1. Το chipset (nvidia GeForce 8300) είναι συμβατό με τα linux? Ποιός driver της nvidia απαιτείται? (173, 177 κτλ)
  2. Μπορεί να παίξει παιχνίδια με άνεση όπως World of Warcraft μέσω wine ή και πιο εξελιγμένα όπως Bioshock?
  3. Διάφορα features όπως το "Hybrid SLI Support" υποστηρίζονται από το linux και πώς?
  4. Τί μνήμη να πάρω?

Λίγη βοήθεια παρακαλω επειδή είναι η πρώτη φορά που θέλω να αγοράσω υπολογιστή χωρίς προεγκατεστημένο λειτουργικό. Να υποθέσω ότι δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσω το ίδιο το BIOS?

Ο υπολογιστής είναι για γενική χρήση, δηλαδη για προγραμματισμό, πειραματισμούς, σερφάρισμα και παιχνίδια, αλλά τον θέλω "δυνατούτσικο" ώστε να ανταποκρίνεται σε νέες τεχνολογίες κτλ για 5-6 χρόνια.

Αξίζει η Asus M3N78 Pro? Θα εκτιμήσω τη γνώμη σας...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλημέρα.Σε καμία motherboard δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις bios.ειναι εργοστασιακά ρυθμισμένο.

H mobo που αναφέρεις έχει γύρω στα 70 ευρώ. Εγώ έχω αυτην

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.522658 , με AMD Phenom 9950 B.E και δεν έχω κανένα πρόβλημα πουθενά ! όλα αναγνωρίζονται πλήρως.κοστίζει 79ευρώ.

Τώρα για την μνήμη ειναι αναλόγως το τι θες (και το πορτοφόλι σου). Αν πάρεις 4GB και πάνω καλό ειναι ν αβάλεις 64βιτ λειτουργικό.

Αν είσαι καινουργιος όπως λές , πάρε 2 GB μνήμη , στα 1066Μhz , βάλε ubuntu 9.04 32bit , και θα δεις τι εστί λειτουργικό..

=========================================================

Είμαι καινούργιος σε θέματα hardware και δεν θα ήθελα "εκπλήξεις" με το νέο μηχάνημα. Από αυτά που λες, να υποθέσω πως αν θέλω επεξεργαστή στα 64 bit θα χρειαστώ μνήμη τουλάχιστον 4 GB?

Η hybrid nvidia με προβληματίζει περισσότερο. Δεν με "πειράζει" να εγκαταστήσω proprietary drivers, εξάλλου η nvidia GeForce 6200 που έχω λειτουργεί ωραία. Απλά αναρωτιέμαι για τη συμβατότητα και τις δυνατότητες του chipset. Στο Google ατύχησα. Απλά είδα ότι υποστηρίζει DX10 και openGL2.

Έπειτα, να προτιμήσω motherboard με chipset της nvidia ή της ati, όπως έχει η M3A78 Pro, με "CrossFireX Support"?

Ας τα δουμε ένα ένα.

Για 64βιτ λειτουργικό το μόνο που χρειάζεσαι ειναι ο επεξεργαστης σου να υποστηρίζει 64βιτ (όλοι οι καινουργιοι επεξεργαστές πλέον, ΟΛΟΙ ειναι 64βιτ ).

Για να "δεί" ο υπολογιστής 4GB και πάνω μνήμη RAM , πρέπει να είναι 64βιτ (υπάρχουν και κάποιοι άλλοι τρόποι να δει 4GB ένα 32βιτ μηχάνημα-αλλά δεν είναι του παρόντος).

Οπότε 64βιτ-32βιτ διαφοροποιούνται στην μνήμη , στα πακέτα που χρησιμοποιούν και υπάρχουν και διαφορές "μικρές" ως προς την απόδοση του μηχανήματος.

Κάποια πακέτα στα 64μπιτα μηχανήματα θέλουν compile, και άλλα που θα σου φανουν δύσκολα σαν καινουργιος.Δεν σε αποτρέπω , απλά σου προτεινω για αρχή να βάλεις σύστημα λινουξ 32βιτ. Έτσι και αλλιώς αργότερα μπορείς να το κάνεις 64βιτ-αφου ο επεξεργαστής σου ειναι 64.

Μπορείς να έχεις 64βιτ και με 1GB μνήμη , αλλά ειναι ανούσιο.Οι περισσότεροι βάζουν 64βιτ γιατί αγοράζουν 4GB και πάνω και θέλουν να την βλέπει το σύστημα τους, για αυτό βάζουν 64λειτουργικό.

Η Geforce που αναφέρεις δουλευει μια χαρά ! με τους restricted drivers που θα σε "ωθήσει" το ubuntu (αυτο το λειτουργικό σου προτείνω), να κάνεις install αυτόματα θα έχεις 3d γραφικά , και θα είσαι κομπλέ. Για μένα προτίμησε nvidia - προσωπική άποψη.

Τώρα για την mobo που αναφέρεις , ελπίζω να σε βοηθήσει κάποιος άλλος που την ξέρει, εγώ απλά σου ανέφερα και πιο πάνω οτι με τα ίδια λεφτά και λιγότερα πας σε κάτι εγγυημένο - χωρίς προβλήματα hardware.

Ελπίζω να σε βοήθησα φίλε μου.

=========================================================

Πράγματι βοήθησες και σε ευχαριστώ!

Αλλά για να καταλάβω, το 32bit λειτουργικό τρέχει κανονικά σε 64bit cpu?

Το 64bit λειτουργικό τρέχει 32bit εφαρμογές? Και τα compile θα χρειαστεί γιατί δεν υπάρχουν έτοιμα πακέτα ή υπάρχουν και "άλλα", και αν ναι, ποια?

Σε διανομές όπως τα archlinux με πακέτα .pkg (ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι τώρα) υπάρχει το ίδιο πρόβλημα? Γιατί παρατήρησα ότι δεν υπήρχαν -dev πακέτα, άρα το compile γινόταν επί τόπου?

Πάντως το θέμα της μνήμης καλύφθηκε: πάμε στα 4gb. Για το chipset ξέρει κανείς τίποτα?

(ξέρω οτι έχουν ξαναειπωθεί πολλά για 32-64 bit απλά θέλω μια επιβεβαίωση των όσων κατάλαβα έως τώρα)

32bit λειτουργικό τρέχει κανονικότατα σε 64βιτ cpu.

Το 64βιτ λειτουργικό τρέχει 32βιτ εφαρμογές , αλλά θα χρειαστεί κάποιες βιβλιοθήκες για αυτό ( π.χ ia32 κ.τ.λ ).

compile μπορεί να χρειαστεί κάποιο third party software. Κάθε διανομή έχει και 64βιτ πακέτα της κομπλέ που καλύπτουν μεγάλο φάσμα εφαρμογών (πραγματικά μεγάλο), αλλά όπως ειπαμε μπορεις να τρέξεις και 32βιτ εφαρμογές προσθέτοντας κάποιες βιβλιοθήκες. Το θέμα ειναι φίλε μου οτι αν πας για Arch linux ενώ ειναι μια εξέρετη διανομή, και πολυ γρήγορη και μπορείς να κάνεις update to συστημα σου με μια εντολή ( pacman -Syu) , θα δυσκολευτείς.Διοτι τα πακέτα θα πρέπει να τα περνάς χειροκίνητα.Και δεν υπάρχει γραφικό περιβάλλον πριν εσυ το εγκαταστήσεις. Για τα πρώτα βήματα όλοι πιστευω θα σου πρότειναν ubuntu , opensuse , Pclinuxos , Mandriva κ.α.

Ρίξε και μια ματιά εδώ ..

http://distrowatch.com/  , θα σε βοηθησει στο να δεις τι διανομές παίζουν.

=========================================================

Merci που ξεκαθάρισες το τοπίο. Άρα η διανομή συμφέρει να είναι 64bit απ'ότι κατάλαβα, ειδικά αν οι βιβλιοθήκες που αναφέρεις θεωρούνται εξαρτήσεις των 32bitων προγραμμάτων, οπότε το κανονίζει ο εγκαταστάτης. Αλλά και αν δεν ισχύει αυτό (?) θα υπάρχει μια σειρά βιβλιοθηκών που δεν θα βλάπτει να προεγκαταστήσω, σωστά?

Τα arch τα είδα στα 32bit και άφησαν καλή εντύπωση. Πάντως βγήκαμε offtopic (όχι οτι πειράζει!)

Κάτι ακόμη για τη motherboard:

στο link που δίνω και πιο πάνω, τέρμα κάτω, δείχνει τις διαθέσιμες θύρες. διακρίνω μια θύρα ethernet αλλά δεν αναφέρει πιο πάνω οτι έχει ενσωματωμένη κάρτα. Δίνει απλά θύρα και την κάρτα την αγοράζω χωριστά? (λίγο περιέργη ερώτηση, ε?)

Καλημέρα. Στα Specifications την αναφέρει, Realtek 8211CL Gigabit PHY featuring AI NET2. Είναι ενσωματωμένη, δεν χρειάζεται να αγοράσεις άλλη.

Cerca, trova

Ψάχνω εδώ και κάμποση ώρα στο google αλλά δεν βγάζω άκρη. Τελικώς με ενδιαφέρουν επιπλέον και οι:

Asus M3N78 VM (με chipset nvidia NV 8200)

Asus M3A78 PRO (με chipset ati Radeon HD 3200)

Το θέμα είναι οτι δεν μπορώ να καταλάβω αν κάποιο από τα chipsets δουλέυει στα linux με proprietary driver και 3d χωρίς πρόβλημα. Βλέπω πληθώρα απόψεων και εμπειριών που μάλλον αποθαρυντικες είναι. πχ σε ένα forum του archlinux φαίνεται ότι το HD3200 δεν δουλέυει με το νεο kernel, ενώ στο http://support.amd.com/ δίνεται ένας είσημος driver για το συγκεκριμένο chipset! Ποιόν να πιστέψω?!

Μήπως έχει αγοράσει κανείς κάποια από τις παραπάνω μητρικές και μπορεί να πει τη γνώμη του? Να περιμένω να ξεδιαλύνουν τα πράματα (τα posts είναι αρκετά πρόσφατα: 2008-2009). Ή να παρατήσω τις motherboard με splashtop, chipsets και ΑΜ2+ και να βρω κάτι πιο συμβατικό?

Πρώτα από όλα πρέπει να πεις τι επεξεργαστή θα βάλεις. Θα βάλεις Athlon, Phenom; Από εκεί ξεκινάμε. Θα κάνεις ανάβαθμιση αργότερα του επεξεργαστή; Δεν χρειάζεται να δώσεις τζάμπα λεφτά αν είναι σε 2-3 μήνες να αλλάξεις επεξεργαστή! Γιατί π.χ. αν στις Asus θέλεις να βάλεις τον καινούριο Phenom τον Dual Core ή τον Opteron από 1212 και πάνω θα πρέπει να αναβαθμίσεις το Bios!

Ipm Technologies Css Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amd.net.gr

Όπως είπα και πιο πάνω, σκεφτόμουν να πάρω τον καινούργιο Phenom. Η αναβάθμιση του BIOS λογικά δεν θα είναι και τόσο δύσκολη, αν και δεν έχω επιχειρήσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Αν όμως χρειάζεται αναβάθμιση για να αναγνωρίσει τον επεξεργαστή, πώς θα μπώ στο BIOS για να το αναβαθμίσω? Δεν χρειάζεται επεξεργαστή κάτι τέτοιο? Και ακόμη, αν αγοράσω όλο το σύστημα μαζί κατά παραγγελία, ο προμηθευτής ή η κατασκευάστρια εταιρία δεν οφείλει να παρεχει το πιο πρόσφατο BIOS? Πόσο μάλλον όταν στο site της ASUS (πχ http://www.asus.com/Product.aspx?P_ID=DVvm9CU0G1bCC4gp) αναφέρει ότι ο Phenom υποστηρίζεται?

Συνεχίζει να με απασχολεί περισσότερο το chipset. Ακόμη, αν θέλω να προσθέσω επιπλέον κάρτα γραφικών, τι πρεπει να προσέξω για να είναι συμβατή με την motherboard?  Πώς το linux θα ξέρει ποια κάρτα να χρησιμοποιήσει? Ανάλογα με το driver που θα εγκαταστήσω? Ή υπάρχει επιλογή στο BIOS?

Να είμαι σίγουρος πως θα δω compiz και video θέλω

Πρόσεχε λοιπόν τι θα σου πω. Οι εταιρείες που φτιάχνουν μητρικές όπως η Asus πες ότι κυκλοφόρησε πριν 10 μέρες το Μ3Ν78 οκ; Η Amd όμως ύστερα από 5 μέρες μετά κυκλοφορεί έναν καινούριο επεξεργαστή που δεν υποστηρίζεται. Οπότε τι κάνει η Asus μετά; Κυκλοφορεί νέο Bios για να τον υποστηρίζει! Είναι τόσο απλό. Κατάλαβες; Το Bios τώρα στις Asus υπάρχουν 2 τρόποι να το αναβαθμίσεις. Αλλά σου μένει μόνο ένας αφού θα βάλεις Linux ! Το κατεβάζεις το γράφεις σε ένα CD και κάνεις την αναβάθμιση μέσα από το Bios μέσω της επιλογής EZ Flash! Είναι εύκολο! Πάντως η συγκεκριμένη μητρική δεν έχει κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να την κάνει να ξεχωρίζει. Και ας πούμε τον καινούριο τον Phenom τον Dual Core (Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Σ) τον παίρνει μεν αλλά δεν αποδίδει δε γιατί έχει μέσα πολλά codecs καινούρια. Τώρα τα chipset είτε Nvidia είτε Ati δουλεύουν μία χαρά Out of the box όπως λέμε. Απλά γνώμη μου να προτιμήσεις μητρική με Ati chipset! Γιατί πρέπει να ξέρεις ότι αφού προτίμησες AMD θα πρέπει να ξέρεις ότι έχουν άλλο ένα προσόν το overclocking! Οπότε για να μην σου προκύψει κάποια ασυμβατότητα πάρε μητρική με Ati chipset! Και φυσικά λειτουργικό θα βάλεις Ubuntu 9.04 64 bit!

Ipm Technologies Css Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amd.net.gr

Δηλάδη, η αναβάμιση του  BIOS γίνεται και χωρίς επεξεργαστή?!

Ή ο επεξεργαστής υπολειτουργεί μέχρι να γίνει η αναβάθμιση?

amdnetgr]

Πάντως η συγκεκριμένη μητρική δεν έχει κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να την κάνει να ξεχωρίζει. Και ας πούμε τον καινούριο τον Phenom τον Dual Core (Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Σ) τον παίρνει μεν αλλά δεν αποδίδει δε γιατί έχει μέσα πολλά codecs καινούρια.

Απ' ότι βλέπω, η Asus M3A78 PRO για παράδειγμα είναι απο τις λίγες μητρικές με AM2+ socket που φαίνεται να έχουν έρθει στην Ελλάδα (ή που τουλάχιστον έχει φέρει το plaisio ). Ακόμη, έχει splashtop, το οποίο θα έλεγα να δοκιμάσω. Τώρα, αυτό με τα codecs δεν το κατάλαβα .

Πάντα η αναβάθμιση γίνεται με τον επεξεργαστή επάνω αλλιώς πως θα δουλέψει; Και να υπολειτουργεί αν δεν υποστηρίζεται. Και όλες οι μητρικές είναι ΑΜ2+ και αν δεν είναι αναβαθμίζεις απλά το Bios! Και έτσι περνάς σε AM2+! Τώρα εγώ θα σου πρότεινα αυτή σούπερ μητρική και με chipset Amd 770!

Ipm Technologies Css Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amd.net.gr

Επειδή είσαι άσχετος και το εκτιμώ που το λες λοιπον. Έχει ότι και αυτή αλλά έχει καλύτερο chipset (770 της Amd) και επίσης έχει εύκολο overclocking! Και είναι και AM3 ready! Σε κάλυψα νομίζω! Με το ΑΜ3 θα βάλεις και τους νέους επεξεργαστές που περιμένουμε από Σεπτέμβριο! Πιο πολλές πληροφορίες αν θες και έχεις msn [email protected]

Ipm Technologies Css Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amd.net.gr