*FREESPIRE(LINSPIRE):Ρωτηστε εδω!

ziorange | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 2' | 36

προσπαθω να βαλω την καρτα γραφικων αλλα τζιφος..ειναι μια παλια GFORCE 2 MX 400 της MANLI. εχω κατεβασει ενα πακετο της NVIDIA για LINUX και με τα πολλα και με τα λιγα καταφερα να το τρεξω μεσα απο το KONSOLE μου κανει uncompressing και μετα με βγαζει σε ενα παραθυρο με ERROR και μου λεει ( NVIDIA INSTALLER MUST BE RUN AS ROOT) και εκει τερματιζει και η εφαρμογη. ξερει μηπως κανενας τι να κανω? Επισης σε καποιο αλλο post μου καποιος μου αναφερε οτι το CNR τα κανει και τα βρισκει ολα μονο του εγω εκανα SIGN UP αλλο απο εκει και περα δεν βρισκω ακρη...PLZ HELP ME!!!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ποιο πακέτο έχεις κατεβάσει; Υπάρχουν δύο εκδόσεις. Εσύ χρειάζεσαι το πακέτο που έχει νούμερο 71XX και όχι τα 9ΧΧΧ που είναι για νεότερες nVidia.

Αυτό όμως είναι άσχετο με το μήνυμα που σου βγάζει. Το μήνυμα σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις την εντολή  
su

να δώσεις τον κωδικό του root (δεν θα τον βλέπεις) και μετά να γράψεις
sh ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-7184-pkg1.run

Για να μην μπλέξεις, με την κονσόλα, γιατί δεν δοκιμάζεις να ψάξεις για nvidia στο CNR?

Μετα απο αναζητηση που εκανα τις βρικα αυτες τι εντολες...αλλα οταν παταω στην κονσολα το "su" μου ζηταει ενα password και εγω βαζω αυτο που κανω log in στο λειτουργικο αλλα δεν μου το δεχεται..μηπως ειναι καποιο αλλο? επισης απο το cnr πως το βρισκω?

Μισό λεπτό.

Έχεις ορίσει στην εγκατάσταση κωδικό για τον root;
Αν ναι δίνεις εκείνον.

Αν όχι τότε γράψε λάθος και αντί για su δώσε sudo -i και γράψε τον κωδικό του χρήστη. Νομίζω.

Εχουμε και λεμε.....

ziorange@zio3:/$ sudo -i

zio3:-# (εδω δεν θελει κατι να γραψω ) και παταω ls να δω τι εχει....

εγω εχω τον φακελο με το install στο My Documents  οποτε γραφω

zio3:-# cd My Documents  αλλα δεν μου το ανοιγει ενω ας πουμε αν γραψω...

zio3:-# cd Network μου το ανοιγει κανονικα.....

zio3:/Network# μηπως παιζει καποιο ρολο το κενο αναμεσα στο My και το Documents?  πραγματικα δεν ξερω τι να κανω...και οσων αφορα που λες την περιπτωση να εβαλα κωδικο στο root δεν νομιζω αλλα και να εβαλα θα τον ιξερα γιατι εχω παντα σε ολα τον ιδιο κωδικο...αρα? τι κανουμε?

Δώσε
ls

για να δεις τι έχει ο φάκελος.

Δώσε
pwd

για να δεις σε ποιο φάκελο είσαι.

Αν υπάρχει φάκελος My Documents, μπες μέσα με την εντολή:

cd "My Documents"

γραψε cd "My  και πάτα Tab δυο φορές και θα το συμπληρώσει μόνο του (αν υπάρχει).

ενταξει καταφερα να μπω οπου θελω και νομιζω και σαν root γιατι οταν παταω pwd kati τετοιο μου βγαζει αλλα το αρχειο με την εγκατασταση δεν το βλεπει ενω βλεπει ολα τα αλλα...ας πουμε οτι το εχω στο My Documents βλεπει ολα τα αλλα πχ my videos κτλ αλλα αυτο οχι...γιατι? αν δεν μπω σαν root το βλεπει παντα!!!!

Μην μπεις ως root, λοιπόν. Κάνε ότι έκανες στο πρωτο σου post.

Μπες δηλαδή όπως μπήκες (και το έτρεξες στο 1ο post). Απλά βάλε ένα sudo στην αρχή της εντολής.

Τελικα τα καταφερα σε αρκετα ικανοποιητικο σημειο αλλα μενει ακομα ενα προβλημα το οποιο μου φαινεται πολυ δυσκολο να το αντιμετοπισω μονος μου...αφου καταφερα και ειμαι σαν root με την εντολη (sudo sh NVIDIA-Linux-mplampalampala.run ) και κανει uncompress μου βγαζει παλι error se μπλε οθονη λεγοντας μου οτι (YOU APPEAR TO BE RUNNING UNDER AN X SERVER) PLZ EXIT X..διαβασα στο readme.txt οτι πριν κανω install πρεπει να βγω απο το Χ και αφου τελειωσει το install να ξαναμπω, αλλα οι οδηγιες που μου δειχνει μου φαινονται πολυ ακατανοητες και δισκολες...μπορεις καποιος να με βοηθησει???????

Δε καταλαβα τι ακριβως λες (ειναι & η ωρα...) μα αν εννοεις πωσ γινεται restar του Χ, το κανεις με Alt+Ctrl+Back. κανει επανεκινηση , απλα, το γραφικο περιβαλλον (θα σου ζητησει κωδικο) & βλεπεις τοτε τι παιζει με τη καρτα σου.

ziorange, αν θες τη γνώμη μου έχεις ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ για κάτι που έχει πολύ μικρή αξία (drivers). Αν ο υπολογιστής που έχεις έχει αρκετή μνήμη είναι πολύ καλύτερα να δοκιμάσεις το Ubuntu Feisty όπου η εγκατασταση των drivers γινεται με μερικά κλικ (συνήθως).

εκανα ολα αυτα που μου ειπες βγhκα απο το γραφικο μεριβαλλον εδωσα την εντολη sudo init 3 και πηγα να τρεξω παλι το install αλλα παλι μου βγαζει το ιδιο πραγμα δλδ οτι ακομα ειμαι στον X server...τι αλλο μπορω να κανω??? θελω παρα πολθ να βαλω την καρτα γραφικων...

μηπως αν εκινησεις χωρις τον x θα λυθει το προβλημα? Δε γνωριζω τη διανομη, αλλα λογικο μου φαινεται. (βασικα αν εχεις πατησει Αlt+ctrl+f1 λογικα τον εχεις τερματισει τον x)

Δημητρη, ο ziorange εχει προσπαθησει να βαλει feisty και δεν τα καταφερε... δεν εβγαλα συμπερασμα απο αυτα που ειπε, αλλα απο οτι δειχνει το μηχανακι του μπορεσε να τρεξει μονο το freespire

ποπο εχουν αρχισει και με πιανουν τα νευρα μου πραγματικα δεν ξερω τι αλλο να κανω....το X παραμενει σαν προβλημα οτι και αν κανω μεχρι και αυτο βρηκα:

The 1.3 series of the X.org server has a bug where the version reported changed from 7.2.* to 1.*. This confuses nvidia-installer into thinking that your X server is very old and it installs the X modules in the wrong place. To work around this problem, use the following options:

# sh NVIDIA-Linux-version.run --x-module-path=`X -showDefaultModulePath 2>&1 | cut -d, -f1` --x-library-path=`X -showDefaultLibPath 2>&1`

αλλα δεν μου κανει δουλεια...κατι αλλο??? δεν λεω ωραια τα linux αλλα αν θελουν τοσο κοπο για τα drivers μιας καρτας φανταζομαι τι θα γινεται με κατι πιο σοβαρο!!!!

δοκιμασα την εντολη sudo init 1 νομιζω οτι τοτε βγαινει απο το Χ αλλα παλι ζηταει root pass οπου οπως εχω ξαναπει τετοιο πραγμα εγω δεν εχω οποτε αναγκαστικα αφου δεν εχω root pass παταω ctrl-d και με γυρναει στο γραφικο μεριβαλλον...αλλα απο την αλλη αφου αρχικα βαζω την εντολη sudo.... δεν θα επρεπε να ζηταει pass αφου ειμαι σαν root...

τι σημαινει οταν μου λεει...GIVE ROOT PASSWORD FOR MAINTENANCE ???? νομιζω πως αν το βρω αυτο θα βρω και την λυση...

Σου λεει να δωσεις τον κωδικο root.Κατα την εγκατασταση εδωσες δυο κωδικους. Ο ενας που δε σου ζητησε & ονομα ειναι για τον root (administrator).Αυτον εννοει. Τωρα να σου πω την αληθεια, μαλλον δε κανεις εσυ κατι καλα & παιδευεσαι αδικα. Θα σου πω για αλλη μια φορα οτι το συγκεκριμενο μηχανημα που εχεις δεν ειναι για πολλα-πολλα. Βαλε λοιπον το puppy η το dream & αφου δε σου αρεσει η μαγεια του live cd,εγκατεσησε το στον δισκο σου. Απλα! & τα δυο ειναι πανευκολα( το dream ειναι πιο ευκολο για εσενα στην εγκατασταση )Εχουν πολυ ομορφο & κατανοητο περιβαλλον & εκ των υστερων μπορεις να κατεβασεις οτι θελεις! Ασε που θα εχεις & ενα ταχυτατο λειτουργικο. Αν θες κατι πιο μεγαλο, βαλε dual boot, μαζι με τα windows οποι συγχρονη & μεγαλη διανομη θελεις. Δε θα εχεις κανενα προβλημα με το αλλο σου λειτουργικο & θα εχεις την ευκαιρια να απολαυσεις ανετα το linux & να κανεις συγκρισεις, με το... αλλο σου λειτουργικο! τωρα απο την αλλη αν το freespire φορτωσε & τρεχει κανονικα< δε καταλαβαινω τι αλλο θελεις & παιδευεσαι!
linuxformat2007-6-21 13:16:12

Εγω μολις ξαναεγκατεστισα τα freespire και δεν μου ζηταει πουθενα root password παραμονο το admin password που δεν λειτουργει σαν root pass...αλλα βρηκα αυτο το link http://wiki.freespire.org/index.php/Creating_a_Root_Login_Ac count

και νομιζω πως αυτην τη φορα θα πανε ολα καλα..για να δουμε...

ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΙΧΑ ΔΙΚΑΙΟ........ΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΕΧΩ RESOLUTION 1024X768 ΥΕΑΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ αρχιζουν και μου αρεσουν τα linux εσας???? και παλι ευχαριστω...κατι μου λεει ομως οτι και παλι θα σας χρειαστω!!!! σας λεει κατι το crypto f200??? αναμενατε νεο post

ziorange, δεν κάνουμε δουλειά. Γυρνάμε γύρω-γύρω.

Κώστα & ziorange, το Freespire είναι σαν το Ubuntu: δεν έχει root κωδικό. [EDIT:] Αυτό που πάει να κάνει ο ziorange μου φαίνεται παντελώς περιττό και άσχετο με τους drivers. [/EDIT]

Ziorange, υπάρχουν 3 "διέξοδοι":

α) Ακολούθησε τις οδηγίες που θα βρεις εδώ. Προσοχή, αναφέρεται στο Freespire 1.13.Εσύ ποιο έχεις;

http://wiki.freespire.org/index.php/Installing_Or_Updating_t o_the_latest_Nvidia_Forceware_Drivers%21

β) Το Freespire είναι Debian based. Aρα *πιθανώς* να μπορείς να εγκαταστήσεις τους drivers από τα repositories του Ubuntu/Debian (το freespire 2.0 έχεις;). Δοκίμασε το εξής:

nvidia-glx-legacy nvidia-xconfig nvidia-settings">sudo apt-get install nvidia-glx-legacy nvidia-xconfig nvidia-settings

sudo nvidia-xconfig

γ) Προσωπικά, όμως, σου λέω να δοκιμάσεις άλλες διανομές.
Αν το Ubuntu δεν είναι ελαφρύ για το μηχάνημά σου, τι σε κάνει να νομίζεις ότι το Freespire θα είναι; Τίποτε. Δοκίμασε Puppy (δεν θα έχεις 3D επιτάχυνση), ή DreamLinux.

dimitris2007-5-12 17:53:56

To έφτιαξες ρε θηρίο;

Αν δώσεις
glxinfo | grep rendering

από τη γραμμή εντολών σου λέει
Direct Rendering: Yes

και αν δώσεις
glxgears

εμφανίζονται τα 3D γρανάζια που γυρνάνε;

Αν ναι, είσαι οκ.
dimitris2007-5-12 17:52:26

dimitris]  Δοκίμασε Puppy (δεν θα έχεις 3D επιτάχυνση), ή DreamLinux.

Ποιος ειπε πως δεν μπορεις να εχεις με το puppy 3D επιταχυνση? (καλα με το μηχανημα του φιλου μαλλον δε θα εχει, αλλα απ οτι ειδα μπορεις να του βαλεις ολα τα καλουδια)

Μπράβο ziorange.

Ναι, brave, έχεις δίκιο. Το Puppy κάνει τα πάντα.

sorry που κανω καινουριο post για μια τοση απλη ερωτηση αλλα δεν ηξερα που να την κανω.....πως μπορω να δω το ποσο ελευθερο χωρο εχω στον σκληρο μου δισκο μεσα απο την κονσολα γιατι αν κανω δεξι κλικ σε εναν φακελο μπορω να το δω. επισης αφου δω την χωριτικοτητα πως μπορω να διαγραψω διαφορα πραγματα που θελω....και ακομα θα ηθελα πολυ να μου δωσει καποιος ενα link που να εχει οδηγιες για το πως θα μπορουσα να γραφω ελληνικα στα freespire (ειναι η εκδοση που εχω) σημειοταιων μπορω να διαβαζω αλλα δεν μπορω να γραφω αν παιζει καποιο ρολο αυτο....thank you!!!

Για να δεις τον ελεύθερο χώρο (disk free) σε όλες τις κατατμήσεις, δίνεις

df -h

Τώρα να διαγράψεις...Μάλλον από το home σου να ξεκινήσεις. Τα υπόλοιπα (/usr, κλπ) είναι του συστήματος. Μπορείς όμως με

apt-get remove package

να διαγράφεις πακέτα που δεν θέλεις.

Για να γράφεις ελληνικά, αρκεί να προσθέσεις στο /etc/X11/xorg.conf, στο Section "InputDevice" τις εξής γραμμές:

Option      "XkbLayout" "us,gr"
Option      "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
Option      "XkbVariant" ",extended"

Πρόσεξε μόνο την Xkblayout που μπορεί να υπάρχει ήδη (και πρέπει να την αντικαταστήσεις.

Μετά σώζεις το αρχείο, πατάς Ctrl+Alt+Backspace και συνδέεσαι ξανά. Λογικά θα γράφεις και ελληνικά.

το εκανα αυτο που ειπες και δεν εγινε τπτ παλι δεν μπορω να γραψω ελληνικα!!!!!

κάνε copy/paste το σχετικό κομμάτι του /etc/X11/xorg..conf σου  εδώ .

Καλά, που είναι οι αλλαγές που σου είπα να κάνεις;
Στο Section "InputDevice", σβήσε τη γραμμή Option "XkbRules" και γράψε:


Option          "XkbRules"      "xorg"
Option      "XkbLayout" "us,gr"
Option      "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
Option      "XkbVariant" ",extended"

Το αρχείο πρέπει να το ανοίξεις ως root, και αφού το σώσεις να κάνεις επανεκκίνηση.

Sorry, δε σε ξέχασα. Λοιπόν, έχω την αμυδρά εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στο Freespire ή στο xorg.conf, αλλά στις ρυθμίσεις του KDE (KDE δεν έχεις;). Βλέπεις το KDE δεν υπακούει στο xkb για εναλλαγή πληκτρολογίου (το οποίο με τη σειρά του βλέπει τις ρυθμίσεις του /etc/X11/xorg.conf), αλλά ένα δικό του προγραμματάκι, το kxkb.

Τέσπα, ιφ αι αμ νοτ μιστέικεν, τη λύση την έχουμε ήδη δημοσιεύσει εδώ:
Ελληνικά στο Linux

Σε ενδιαφέρει το κομμάτι που γράφει τα εξής (ειδικά τα πλάγια πρέπει να τα κάνεις οπωσδήποτε):

«Για να ενεργοποιήσετε γενικά την εναλλαγή πληκτρολογίου, πηγαίνετε στο
Κέντρο Ελέγχου (Control Center) του  KDE και εκεί κάντε κλικ (αριστερά)
στο Regional & Accessibility. Από τις υποκατηγορίες επιλέξτε το
Keyboard Layout. Τότε, στην καρτέλα Layout (που θα εμφανιστεί στα
δεξιά), ενεργοποιήστε το "Enable keyboard layout". Μετά, κάντε κλικ
στην καρτέλα Switching options και ενεργοποιήστε τα "Show indicator..."
και "Show country flag".  Τότε θα εμφανιστεί μια σημαία με τη λέξη US
στη γραμμή εργασιών/taskbar κάτω δεξιά.

Τώρα, για να ρυθμίσετε
το συνδυασμό Alt + Shift πρέπει να πειράξετε ένα αρχείο ρυθμίσεων.
Πατήστε ALT+F2 και στο διάλογο που θα εμφανιστεί κάντε copy/paste την
εξής εντολή:

kwrite ~/.kde/share/config/kdeglobals

Θα
εμφανιστεί ο κειμενογράφος kwrite με το αρχείο που πρέπει να πειράξετε.
Βρείτε εκεί την ενότητα  [Global Shortcuts]. Από τις γραμμές που
βρίσκονται από κάτω, σας ενδιαφέρει η γραμμή που λέει:

Switch to Next Keyboard Layout=default(Ctrl+Alt+K)

Αυτήν θα πρέπει να την αλλάξετε ώστε να γράφει:
Switch to Next Keyboard Layout=Alt+Shift_L

Προσέξτε: πρέπει να γράψετε Alt+Shift_L
Μετά
πατήστε ALT+S για να το αποθηκεύσετε και κλείστε το παράθυρο. Πατήστε
CTRL+ALT+BACKSPACE και όταν επανασυνδεθείτε τα ελληνικά πρέπει να
παίζουν

dimitris2007-5-22 23:29:46

μολις εγκατεστησα τα freespire στο laptop μου και ολα ειναι οκ εκτος απο την αναλυση οθονης η οποια οσες φορες και αν την αλλαξω με το που κανω restart παει παλι στην ιδια αναλυση δλδ την πιο υψηλη(1800Χ1600 περιπου δεν θυμαμαι ακριβως)..και σαν root και σαν απλος user...τι μπορω να κανω για να ειναι παντα σταθερη εκει που θελω..σημειοταιων πως τα freespire τα εχω εγκατεστημενα και σε ενα desktop pc και δεν μου βγαζουν τετοιου ειδους προβλημα!!!!

Σε έχω χάσει. Στο ένα post λες για Ubuntu, στο άλλο για

Freespire. Ημαρτον. Πλάκα κάνω.

¶νοιξε το /etc/X11/xorg.conf με το kwrite ως root

su

kwrite /etc/X11/xorg.conf

Εκεί λοιπόν βρίσκεις το

Section "Monitor"

και από κάτω θα παρατηρήσεις ότι έχει κάτι γραμμές σαν

κι αυτές:

SubSection "Display"

        Depth     16

        Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

Εκεί προσθέτεις στο Modes (πριν από το "1024x768") τις

αναλύσεις που θες εντός εισαγωγικών, π.χ. "1280x1024"

Προσοχή, θα δεις πολλές τέτοιες γραμμές (μία για κάθε

βάθος χρώματος). Πρόσθεσε την ανάλυση που θέλεις σε

όλες για να είσαι καλυμμένος.

Αν δεν δείς τέτοια Subsection, δοκίμασε να τα

προσθέσεις.

Σώσε το αρχείο. Πάτα Ctrl+Alt+Backspace, ξανασυνδέσου

με το X Window System (έτσι λέγεται ο server που

παράγει τα γραφικά στο Linux - και στο OSX).

dimitris2007-6-14 17:58:58

dimitris σε ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια που μου εδωσες..το προβλημα διορθωθηκε αλλα οχι ακριβως εκει που λες..πιο σιγκεκριμενα ανοιξα το kwrite /etc/X11/xorg.conf
και πειραξα:

# mode 1600x1200

Section "Screen"

Identifier "Screen1"

Device "Device1"

Monitor "Monitor1"

DefaultDepth 24

SubSection "Display"

Depth 24

Modes "1600x1200"

EndSubSection

EndSection

και πλεον εχω την αναλυση που θελω!!!! :)

Sooorry, για το λάθος Section, αλλά βλέπεις αυτά

διαφοροποιούνται από Χ σε Χ. You got the point,

though...