Ποια ειναι η γνώμη σας για την πειρατια ?

brave | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 2' | 3

Ποια ειναι η γνώμη σας για την πειρατια λογισμικου, και κατα ποσο θεωρειτε πως ο ρολος του ελευθερου λογισμικου (η και του μη ελευθερου, αλλα δωρεαν) δρα σαν εξυγειαντικός καταλύτης σε αυτο το κοινωνικο φαινόμενο?
Πιστευετε πως οι τιμες του software των μεγαλων εταιριων εχουν αρνητική επίδραση στο ολο θεμα? (δεν εννοω την ακατανομαστη, δε θεωρω εξυπνη κινηση ακομη κι αν καποιος παιρνει 10000 ευρα μισθο, να δωσει εστω και ενα σεντ στον παγκοσμιο υπερκολοσσο που οι ετησιες εισπραξεις του ειναι μεγαλυτερες απο εναν ετησιο προυπολογισμο μικρου κρατους πουλωντας ενα ελαττωματικο -beta- προιον,  ουτε για χαζο-antivirus και τετοιου ειδους αμφιβολου ποιοτητας υπηρεσιες, αλλα αλλα θα ηθελα να συζητησουμε  περισσοτερο για εταιριες που βγαζουν εξειδικευμενο λογισμικο, το οποιο μοσχοπωλουν σε τιμες ελαφρως τρελες, αλλα το λογισμικο αυτο ειναι πραγματικα χρησιμο).
Ισως ασχετο (αλλα ισως και οχι) πως βλεπετε τον τροπο που 'νοικιαζεται' το cedega?

brave2007-5-10 18:11:54

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

χμμμ... Φιλε linuxa, το θεμα που άνοιξα αφορά αποκλειστικά την υπόθεση της πειρατίας λογισμικού, και θα ήθελα να μη γενικευτεί τόσο.
Αναφορικά, μπορώ να σου πω οτι οι περισσότεροι καλλιτέχνες δεν τους καίγεται καρφακι, μια και απο τα live ειναι που βγαζουν συνηθως χρηματα κι οχι απο τα cd τα οποια απλα τους κανουν γνωστους, και απ οτι μου χει πει προσωπικα καποιος απο αυτους το χαίρεται κι ολας γιατι οι εταιριες τους πατανε κυριολεκτικα.
Ομως οσο κι αν μοιαζει να ειναι κοινο το φαινομαινο, σε καμια περιπτωση δεν ειναι, οποτε παραμενουμε σε αυτα που ανεφερες για το θεμα.
Το να αντιμετωπισεις την πειρατια μουσικης σαν ιδιο θεμα με την πειρατια λογισμικου, και την πειρατια λογισμικου με την πειρατια των προιοντων της ακατανομαστης (που ειναι αλλη κατηγορια), ειναι ενα τσουβαλιασμα που ευνοει καποιους και καποιες καταστασεις δημιουργοντας ενα πολυπλοκο κοινωνικο προβλημα.
Η περιπτωση πειρατιας μουσικης ειναι promotion για τον καλλιτεχνη, και προβλημα για την δισκογραφικη εταιρια, η πειρατια λογισμικου ειναι απλως προβλημα για την εταιρια που το βγαζει, ενω η πειρατια προιοντων της ακατανομαστης ειναι marketing για την ιδια, και προβλημα για την κοινωνια ολοκληρη.
Εγω θα ηθελα ακριβως να διαχωρισουμε αυτα τα 3 και να  επικεντρωθουμε στο δευτερο θεμα, το οποιο δυστυχως φανταζομαι πως συμβαινει "χωρις πολυ πολυ σκεψη" ακριβως λογο του τσουβαλιασματος αυτων των 3 σε ενα.
Αυτη η συγχιση ειναι νομιζω κατα κυριο λογο που προκαλει το φαινομαινο της πειρατιας λογισμικου, και ισως οι τιμες ειναι ο δευτερος παραγοντας

brave2007-5-12 12:8:33

dimitris]
Θετική είναι. Ότι διευκολύνει τη χρήση του Linux από το νέο χρήστη είναι καλό. Στο κάτω κάτω, τα λεφτά είναι λίγα αν έχεις κάψα να τρέξεις τα παιχνίδια που υποστηρίζει.

Τα λεφτα ειναι μηδαμινα, αλλα απο την αλλη ισως θα ηταν καλυτερα να ηταν μια κανονικη πληρωμη μια κι εξω, αφου σε καποιες περιπτωσεις θα μπορουσε να σταθει εμποδιο.
Η φαση των mmo games ειναι διαφορετικη, γιατι καποιος που εχει πορωθει με το wow ενωειται πως θα πληρωνει τη συνδρομη του, ομως το να πρεπει να εχει το cedega για να μπορει να παιξει τα παιχνιδια που θα ετρεχε στα -σπασμενα- winπαραθυρια του, το οτι απαιτει συνδρομη θα ειναι μια ακομη δικαιολογια για να μην το κανει.
Αν πας στα fora του freespire και δεις τι γραφονται για το cedega θα καταλαβεις τι εννοω

Η πειρατεία μουσικής είναι άλλο θέμα, για τους λόγους που ανέφερες. Όμως γιατί να μην ανοίξουμε το θέμα των MP3 και των DRM (δες iTunes) που προφανώς συνδέεται με το ζήτημα; Ή μήπως να το κάνουμε ξεχωριστό topic;

Εννωειται, ξεχωριστο τοπικιο, μια και μιλαμε για εντελως διαφορετικο θεμα.
Αν ο καθε ενας συνειδητοποιουσε πως αυτα ειναι διαφορετικα θεματα και δεν τα εξισωνε, φανταζομαι δε θα υπηρχε πειρατια λογισμικου σε τοσο υψηλο ποσοστο
Το drm εξ αλλου συνδεεται με το λογισμικο της ακατανομαστης περισσοτερο

brave2007-5-13 4:17:35

Πιστεύω πως δεν αξίξει γενικότερα τον κόπο να μπλεχτεί κάποιος με πειρατίκο λογισμικό. Το linux παρεχει αρκετές εφαρμογές για να κάνουμε την δουλεία μας και χωρίς το εμπορικό λογιμικό, με ελαχιστες εξαιρέσεις που όμως αξίζει τον κόπο να πληρώσεις π.χ. magenta λεξικο, varicad κ.α.