Simply Mepis 8.0

giannis12a | Τρί, 03/17/2009 - 20:15 | 5' | 10

Κατ' αρχάς να πω εδώ, πως βασίζεται πάνω στην σταθερή έκδοση του debian την lenny. Κάτι που σημαίνει πως έχει αρκετά συγχρονα καλούδια και όλα τα νέα πακέτα του λίνουξ. Μιλάμε δηλαδή για μια διανομή, σταθερή πάνω απ' όλα, πανάλαφρη από όσο δοκίμασα σε φορητό με 1,7 ghz και 512 ram, απίστευτη απόκριση και όλα τα πακέτα του debian. Χρησιμοποιεί μια δική της παραλλαγή στις ενημερώσεις κι έτσι έχεις ένα debian stable σύστημα με νέες αναβαθμίσεις όμως συνεχώς. Προφανώς ότι περνάει από testing δεν χρειάζεται να περιμένεις δύο χρόνια για να τα βάλεις στην επόμενη έκδοση , αλλά τα έχεις έτοιμα στο πιάτο σου.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

MEPIS Linux-32
Intel Pentium III or Athlon (K7) processor
128 MB RAM
3.0 GB free hard drive space
CDROM drive
MEPIS Linux-64
AMD Athlon64, Athlon64-FX, Athlon64-X2, Opteron, Sempron64, Turion64, or Intel Core 2 Duo desktop, Core 2 Duo mobile, Pentium4 Prescott with EM64T, PentiumD with EM64T
192 MB RAM
3.0 GB free hard drive space
CDROM drive

Δεν ζητάει και πολλά έτσι?

Ένα δεύτερο θετικό που εδώ έρχεται και κάνει την διαφορά με τις άλλες διανομές. Στο περιβάλλον του live cd έχει ένα απίστευτο manual, που θα λύσει όλες τις απορίες ενός αρχάριου και γιατί όχι κι ενός πιο έμπειρου χρήστη. Κάτι που το είχα δει μόνο στο sidux μέχρι τώρα. Βέβαια στο Mepis έχει μεχρι και οδηγό για τις πρώτες εντολές σε κονσόλα. Πολύ καλή δουλειά.
Έχει τις εξής ενότητες:

1. Introduction
2. Getting Mepis
3. Pre-Installation
4. Installation
5. Configuration
6. The Command Line
7. Software Managment
8. Basic Use
9. Advanced Use
10. Under the Hood
11. More Recoyrces
12. Glossary

Άρα μιλάμε για ένα απίστευτο εργαλείο για έναν νέο χρήστη Ο οδηγός του λύνει σχεδόν όλες τις απορίες που πιθανόν έχει. Έχει κάθε κατηγορία τις υποκατηγορίες της κι έχει μέχρι κι έναν μίνι οδηγό για όσους έρχονται από τα windows. Μάλιστα κύριοι, τέτοια οργάνωση οι τύποι.

Επίσης ένα ακόμη θετικό είναι πως έρχεται με προεγκατεστημένο το περιβάλλον εργασίας KDE 3.5.10 , με αρκετά καλό artwork, προσεγμένο και πολύ καλή γενική αίσθηση.

Σουίτα γραφείου, έχει το Open office 3, kernel 2.6.27.18, Firefox 3.0.6 και φυσικά πληθώρα άλλων εργαλείων, χωρίς όμως να υπάρχει μέσα στο σύστημα κι ένα σωρό άχρηστα προγράμματα όπως συμβαίνει με ορισμένες διανομές. Τα πακέτα είναι διαλεγμένα με αρκετή προσοχή, με γνώμωνα την επάρκεια και την σταθερότητα (όσον αυτό επιτυγχάνεται και με τα πολύ νέα προγράμματα τύπου ΟΟο 3).

Νομίζω πως αξίζει τον κόπο της προσοχής μας και μια δοκιμή. Προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος από την όλη δουλειά που έχει γίνει και ομολογώ πως είναι κρίμα που δεν την είχα δοκιμάσει τόσον καιρό. Επίσης πλέον, όταν κάποιος νέος χρήστης θα με ρωτάει τι διανομή να βάλει για να μάθει το λίνουξ, ξέρω πολύ καλά τώρα τι θα του προτείνω.

http://www.mepis.org/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

ΑΧ!! Simple Mepis!! Με γυρισες χρονια πισω. Απο τοτε μια ευχρηστη διανομη, που δικαολογει πληρως το Simple που εχει μπροστα.
Να ξερες ποσες διανομες πασιγνωστες εχουν ξεπηδησει απο εκει...
Ναι με τα χιλια, στη διανομη. Επειδη ειναι πραγματικοτητα, οτι εκει εξω υπαρχουν & αλλες διανομες & αλλοι προγραμματιστες & ανθρωποι με μερακι & αγαπη, που μπορουν να κανουν εξ' ισου θαυμασια πραγματα με προγραμματιστες αλλων εταιρειων, που εχουν θησαυροφυλακια πισω τους.
Επειδη προσφατα αδειασε ενα παρτιτιον στο pc μου (bye-bye Ubuntu), τη κατεβαζω να τη δω, μετα απο πανω απο 5 χρονια που την ειχα δει τελευταια φορα!

Απο το miror της Tσεχιας κατεβαστετο, καλυτερα ( http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/mepis/ ) (Studentská unie ČVUT - Czech republic)

Αφού την  έχεις ξαναδεί στο απώτερο βέβαια παρελθόν, είμαι σίγουρος πως θα την λατρέψεις.  Δουλέυουν τα πάντα out of the box.  Ουσιαστικά πλέον (τραβάει και με pinning κάτι λίγα από ubuntu)  είναι ένα έτοιμο προς χρήσιν debian lenny .   Με τα συν του πανίσχυρου apt και την απίστευτη απλότητα στα πάντα. Όλα αναγνωρίζονται αυτόματα.  Ενα μεγάλο συν ,. επίσης ότι είναι γρήγορη κι ελαφριά διανομή.   Την χάκεψα λιγάκι με κάτι backports και της πέρασα το kde 4.2 και βάρυνε λιγάκι, αλλά σε σχέση με άλλες που δοκίμασα με 4.2 τα πάει πολύ καλύτερα.  ΜΙλάμε για φορητό 5 ετίας με 512 ραμ , οπόρε μην περιμένουμε και θαύματα.

Hδη κατεβηκε & αυριο θα το δοκιμασω.

Ναι απαραδεκτο, μα το ειχα ξεχασει, ολο αυτο για τους οδηγους κλπ, που λες.

Μιλαμε μια καλοστημενη ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ δουλεια, πολλων χρονων. 

Ηδη υπαρχει support σε καμποσες γλωσσες, μα οχι στην Ελληνικη. Θεμα εθελοντων & διαθεσης ειναι, αρχιζοντας προταση-προταση, λεξη-λεξη.

Δειτε ολ' αυτα που αναφερονται παραπανω:

http://www.mepislovers.org/forums/user_manual8/index.html#s01_welcome

& το wiki:   

http://www.mepis.org/docs/en/index.php/Main_Page

 

 

 

ειναι οντως μια πολυ ομορφη διανομη και ελαφρια αλλα οσο αφορα το out of the box .....και στην 7 που ειχα βαλει παλιοτερα αλλα και στην 8 δεν εχω ηχο.Παντως ειναι μια διανομη που εξιζει να μπει.

 

I'm never gonna work another day in my life
The gods told me to relax

Με τις ρυθμίσεις στο alsa έπαιξες?   Τι κουλά κάρτα ήχου έχεις που δεν την βρήκε αυτόματα?  Εντύπωση μου κάνει, γιατί την έχω περάσει σε 3 υπολογιστές και σε όλους έπαιξε κανονικά και το νετ και ο ήχος και τα γραφικά κομπλέ.

πραγματικα φαινεται πολυ εντυπωσιακη διανομη,οπως και το antiX,κατι που μου εκανε εντυπωση ομως, στην αρχη της εγκαταστασης του mepis  λεει νομιζω,να μη χρησημοποιηθει για εμπορικους σκοπους απο επιχειρησεις........αυτο τι ακριβως σημαινει,εφοσον δε χρεωνεται και βασιζεται στο lenny που εχει ειδικη αδεια μπορουν  να μπαινουν περιορισμοι?

wave]

πραγματικα φαινεται πολυ εντυπωσιακη διανομη,οπως και το antiX,κατι που μου εκανε εντυπωση ομως, στην αρχη της εγκαταστασης του mepis  λεει νομιζω,να μη χρησημοποιηθει για εμπορικους σκοπους απο επιχειρησεις........αυτο τι ακριβως σημαινει,εφοσον δε χρεωνεται και βασιζεται στο lenny που εχει ειδικη αδεια μπορουν  να μπαινουν περιορισμοι?

 

Χωρίς να είμαι βέβαιος , έχει να κάνει πως το mepis έρχεται  με κάποιους κλειστούς κώδικες προεγκατεστημένους, οπότε ο χρήστης δεν έχει κάνει αποδοχή της άδειας του δημιουργού και φαίνεται σαν εμπορική εκμετάλευση του προϊόντος χωρίς την συγκατάθεσή του.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

οντος η διανομη ειναι φοβερη δεν έχω λογια, φοβερη δουλεια ολα δουλευουν αψογα δοκιμαστε την.

επισης ειναι και πολυ ελαφρια για τα χαρακτηριστικα που εχει, αψογο περιβαλλον εργασιας, μπραβο τους.