Κουβα & Linux Nova O.S

Constantinos | Πέμ, 03/05/2009 - 20:37 | 2' | 2

Θυμαστε πιστευω εκεινο το περιβοητο (ενα απ' ολα, τεσπα), που ειχε πει καποτε ο Bill Gates, οτι το Linux ειναι Κουμουνιστικο?? :P

Ο λογος μαλλον, ειναι οτι ο κος Bill, ειχε τις πηγες του & ειχε μαθε, πως η Κουβα λανσαρε ενα δικο της Linux O.S με το ονομα: N o v a

HAVANA (Reuters) ]

- Cuba launched its own variant of the Linux computer operating system this week in the latest front of the communist island's battle against what it views as U.S. hegemony.

 

The Cuban variant, called Nova, was introduced at a Havana computer conference on "technological sovereignty" and is central to the Cuban government's desire to replace the Microsoft software running most of the island's computers.

http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE51A77S20090211

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ωραίοι και είμαι σίγουρη ότι το linux ταιριάζει τέλεια στον τρόπο που διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους.
Στο νησί όμως έχουν τεράαααστιο πρόβλημα με την σύνδεση τους στο δίκτυο. Για την ακρίβεια η συνδέσεις είναι πανάρχαιες και ολίγον παράνομες για τον μέσο κάτοικο. Λίγοι έχουν broadband σύνδεση και συνήθως είναι ξένοι που μπαίνουν με δορυφορική σύνδεση αν και εφόσον καταφέρουν να την έχουν αυτή, αφού στο πλείστο των περιπτώσεων όλα "κόβονται" από τους απέναντι.
Τάδε έφη από τον καλό μου που έχει πάει τρεις φορές στην Κούβα και έχει μείνει κάμποσο διάστημα στο νησί. Τους παραδέχομαι τους Κουβάνους για αυτά που κάνουν αλλά έχω μία αμφιβολία για το πως αναπτύσσουν και ενημερώνουν τα συστήματα τους. Εκτός αν τα έχουν για ιδία και μόνον κατανάλωση σε εντελώς τοπικό επίπεδο.

Βέβαια δεν ξέρω αν η επαφή με το δίκτυο θα τους έκανε και καλό τελικά...
Αυτό που έχουν κάνει στην Κούβα, αποφεύγοντας τις επιρροές από τους απέναντι, είναι να έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ένα δικό τους μοναδικό στυλ ζωής, σε απόλυτη ταύτιση με τον πληθυσμό και με τις καταβολές και παραδόσεις αυτού του πληθυσμού. Από την μία το μποϊκοτάζ που έχουν σε όλα από τους Αμερικάνους τους έχει απομονώσει και τους έχει κάνει να μοιάζουν λες και έχει παγώσει ο χρόνος στο νησί, από την άλλη όμως δεν έχουν αναλωθεί από την γενική και παγκόσμια μαλακία που δέρνει όλες τις υπόλοιπες χώρες και έτσι είναι τόσο αυθεντικοί όσο είναι και τα .. πούρα τους. Αυθεντικοί και με ωραία γεύση και άρωμα!

Πιστεύω ότι αν κάποιοι θα άξιζε να μην αναλωθούν και να μην αλλάξουν ποτέ τον τρόπο ζωής τους αυτοί θα έπρεπε να είναι οι Κουβάνοι. Είναι άλλη εντελώς χώρα, σχεδόν άλλος πλανήτης, τροπικός και πέρα από την διάσταση του χρόνου.
Ίσως με αυτή την έννοια να μην αξίζει καθόλου να ασχοληθούν με το λίνουξ πόσο μάλλον με την τεχνολογία γενικότερα..

Κι' ομως στη Κουβα, υπαρχει το μεγαλυτερο ποσοστο αλφαβητισμου στη Νοτια Αμερικη.
Η εκπαιδευση στη Κουβα ειναι δωρεαν & υποχρεωτικη & φυσικα δημοσια.
Επειδη ειμαι απο τους τυχερους που επισης εχω παει Κουβα & οχι μονο, μα μεναμε σε ντοπιους στην Αβανα, ειχαμε την ευκαρια να δουμε, ζησουμε, μαθουμε πολυ περισσοτερα απο τον απλο τουριστα.
Internet υπαρχει σε ολα τα νησια. Απο την Αβανα, μεχρι τις μικρες κωμοπολεις της Σιερα Μαεστρια.
Απο το Ισλα ντε λα Χουβεντουδ ως το Γουανταναμο.
Φυσικα δε μιλαμε για δεδομενα δυτικα.
Οι Κουβανοι αλλωστε εχουν αλλους ρυθμους & εχουν μεγαλη κλιση στις... πατεντες!!! (παραδειγμα τα Αμερικανικα αυτοκινητα των δεκαετιων 40-50-60-70 που κυκλοφορουν κατα κορον & χωρις φυσικα εκει να υπαρχουν τα αναλογα ανταλλακτικα.
Το αυτο συμβαινει & στους υπολογιστες. Ακομα οι Κουβανοι, γνωριζουν καλα τι συμβαινει απεναντι.
Τωρα η γενικοτερη κατασταση ειναι μαλλον πολιτικοκοινωνικη.
Παντως η Κουβα εξαγωγει εκτος απο ζαχαρη, καπνο, ψαρια νίκελ & ιατρικα προιοντα. Δεν ειναι τυχαιο αυτο & ουτε γινεται με πρωτογονα μεσα....