πως εξετάζω εαν το σύστημά μου είναι όπως πρέπει να είναι.

g.b | Σάβ, 01/31/2009 - 13:24 | 2' | 3

Το σκέφτομαι από καιρό , αλλά δεν είχε τύχει να το θέσω ως ερώτηση στο φόρουμ.

χτες , συγκεκριμένα μετά από ένα εξαντλητικό δίωρο με εγκαταστάσεις απεγκαταστάσεις , autoremove , apt-get και πολύ υπομονή , μαστόρευα , ε καλά τώρα , ο alfisti μου έλεγε και εγώ copy paste έκανα , για να τα λέμε όλα , αναρωτήθηκα αν πάνω στον χαμό τον δικό μου έσβησα από το synaptic κάποιο άρχείο που δεν έπρεπε  (π.χ libsllkai) , όνομα εννοείται τυχαίο...
αν έχω σβήσει κάτι σημαντικό , υπάρχει τρόπος να το μάθω?
υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να τεστάρω αν το λίνουξ μου είναι οκ?
αν έχει όλα τα αρχεία που χρειάζεται?
δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός , αλλά το πάλεψα....
ευχαριστώ...
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Χμμ, δύσκολη ερώτηση. Αν κατάλαβα καλά τι θες, έχω να προτείνω το εξής:

Κάθε πακέτο συνοδεύεται κ από ένα δείκτη σημαντικότητας (priority). Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://www.debian.org/doc/FAQ/ch-pkg_basics.en.html#s-priority

Τώρα αυτό που ζητάς -κατά τη γνώμη μου- αντιστοιχεί με το να έχεις εγκατεστημένα όλα τα πακέτα με priority "important" κ "required".

Πώς μπορείς να δεις αν σου λείπει κάτι από αυτές τις κατηγορίες, κ πώς να το εγκαταστήσεις λοιπόν...

Σε ένα άλλο από τα πολλά debian threads των ημερών, έγραψα κάτι αντίστοιχο για το πώς να δεις τα πακέτα που είναι μαρκαρισμένα σαν auto-installed χρησιμοποιώντας το aptitude. Διάβασε το οπωσδήποτε, κ ειδικότερα κοίτα το help του aptitude, για να μάθεις τα βασικά. Θα τα χρειαστείς πολύ σύντομα.

Κάνε λοιπόν μια εγκατάσταση το πακέτο aptitude αν δεν το έχεις ήδη, κ τρέξε το με sudo

Θα σου βγάλει το κεντρικό παράθυρο του aptitude, το οποίο σου δείχνει τα πακέτα (εγκατεστημένα κ μη), χωρίς όμως να σου δείχνει το priority τους. Αν πας κ κοιτάξεις ένα πακέτο αναλυτικά (πηγαίνοντας πάνω από τη γραμμή του πακέτου με τα βελάκια κ πατώντας enter), θα δεις μεταξύ άλλων το priority, αλλά αυτό είναι σκότωμα. Κλείνεις το view του πακέτου κ επιστρέφεις στη κεντρική λίστα πατώντας "q".

Καταρχήν να φτιάξουμε το aptitude να δείχνει κ priorities. Δεν χρειάζεται ... αλλά είναι ωραίο!

Πατάς F10 για να σε πάει στο μενού, κ μετα βελάκια πας Options->UI Options. (γίνεται κ με το mouse στις περισσότερες κονσόλες). Εκεί βρίσκεις το πεδίο που λέει "The display format for package views", κ στο πλαίσιο δίπλα αλλάζεις τα περιεχόμενα, από "%c%a%M%S %p %Z %v %V", σε "%c%a%M%S %p %P %Z %v %V", χωρίς τα εισαγωγικά φυσικά. Το "%P" που έβαλες αντιστοιχεί στο να σου δείχνει το priority, μετά από το όνομα του πακέτου (που είναι το "%p"). Πατάς ok κ επιστρέφεις στη λίστα με τα πακέτα. Αν θες να δεις περισσότερα για όλα αυτά περί του display format του aptitude, δες κ εδώ:
http://algebraicthunk.net/~dburrows/projects/aptitude/doc/en/ch02s04s01.html

Τώρα πρέπει να έχεις κ priorities πλέον στη λίστα.

Όπως στο άλλο thread ψάχναμε για τα auto-installed, έτσι κ εδώ καταρχήν πατάς ένα "l" (αγγλικό "λ") κ στο πλαίσιο που θαεμφανιστεί του λες τι ψάχνεις. Γράψε:

~prequired | ~pimportant

K πάτα enter. Το νέο view που θα σου ανοίξει (πάλι μπορείς να το κλείσεις με q κ να επιστρέψεις στη πλήρη λίστα) έχει μόνο τα πακέτα που είναι είτε "required", ή "important", χωρισμένα σε δύο κατηγορίες: installed, κ not installed.

(Για περισσότερα περί ψαξίματος με φίλτρα μέσω aptitude, δες εδώ: http://algebraicthunk.net/~dburrows/projects/aptitude/doc/en/ch02s03s05.html)

Οπότε απλά ρίξε μια ματιά στα πακέτα που είναι στην κατηγορία not installed. Για να εγκαταστήσεις κάποιο, πηγαίνεις με τα βελάκια πάνω του κ πατάς "+" (shift και = στα περισσότερα πληκτρολόγια). Αν θες να βάλεις με μια κίνηση όλα τα πακέτα που δεν είναι εγκατεστημένα, πήγαινε απλά πάνω στην κατηγορία "not installed" κ πάτα "+".

Τέλος, αφού έχεις επιλέξει όσα θες να εγκαταστήσεις, πατάς "g" (από το get) κ θα σου βγάλει μια λίστα με τις ενέργειες που πρόκειται να κάνει. Αν συμφωνείς πατάς άλλο ένα "g" κ αράζεις χαλαρός μέχρι να τελειώσει.

Ουφ, αυτά... :)

ΥΓ: κορυφή το aptitude!

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis...
σε ευχαριστώ για το χρόνο σου ,
προσπάθησα να κάνω βήμα βήμα αυτά που έγραψες , αλλά κόλλησα κάπου στην αρχή

έδωσα aptitude σαν root με έβγαλε στο παράθυρο που λέει

--Νέα πακέτα
--Εγκατεστημένα
κλπ..κλπ

πάτησα F10 για να κάνω αυτό που γράφεις , αλλά εκεί κολλάω....δεν μου δίνει την επιλογή που λές
options->UI options
για να βρω το πεδίο display format...
...

Γράψε λάθος, ήμουν σε debian stable όταν τα έγραφα. Τώρα που κάθησα σε lenny είδα ότι έχει αλλάξει λίγο το περιβάλλον. Πατάς F10, μετά δεξί βελάκι μέχρι το menu "options", κ εκεί επιλέγεις preferences. Στη λίστα που σου ανοίγει κατέβα λίγο κάτω κ θα το βρεις το πεδίο "The display format for package views". Πήγαινε ακριβώς από κάτω του που δείχνει τα περιεχόμενα του ("%c%a%M%S %p %Z %v %V") κ πρόσθεσε το %P όπως είπαμε. Μετά "q" για να επιστρέψεις στη λίστα με τα πακέτα. Τα υπόλοιπα παραμένουν.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!