Κλειδωμα εικονιδιων στην επιφανεια εργασιας

ubuderix | Τετ, 12/31/2008 - 12:22 | 1' | 2

Καλημερα σε ολους ,χρονια πολλα και καλη χρονια με υγεια.Κατεβασα τα iso damn small,linux mint,puppy απο το περιοδικο σας με αντιγραφη επικολληση απο το dvd του περιοδικου για να τα δοκιμασω σε παλιο η/υ τα εικονιδια εμφανιζονται με λουκετο στην επιφανεια εργασιας με αποτελεσμα να μην εχω την δυνατοτητα διαγραφης τους.Τι να κανω για να τα διαγραψω?Υποψιαζομε για εντολες στο τερματικο.Εχω στον φορητο μου ubuntu 8.04.1 πληρως ενημερωμενο.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δεξί κλικ του ποντικιού στο εικονίδιο, πήγαινε στα permissions, κ θα δεις ότι είναι "read only", ακόμα κ για τον ιδιοκτήτη (owner). Ο λόγος είναι ότι το DVD είναι από τη φύση του μόνο για ανάγνωση, οπότε οι ιδιότητα αυτή μεταφέρεται μαζί με το/τα αρχεία,

Οπότε δεν έχεις παρά να επιλέξεις "Read-Write" για τον ιδιοκτήτη κ θα φύγει το λουκέτο.

Αν το θες κ από τερματικό, άνοιξε ένα κ πήγαινε στο φάκελο του desktop σου:

1) cd ~/Desktop

2) chmod u+rw όνομα_αρχείου_iso

Σημείωση 1: Το "~" ισοδυναμεί με το home directory σου, μέσα στο οποίο υπάρχει ο υποφάκελος desktop, ο οποίος με τη σειρά του αντιστοιχεί στην επιφάνεια εργασίας.

Σημείωση 2: Το u+rw σημαίνει να δώσει (+) στον ιδιοκτήτη (u) δικαιώματα ανάγνωσης (r) κ εγγραφής (w).

Σημείωση 3: Για να μη γράφεις το πλήρες όνομα του αρχείου μετά το chmod, μπορείς να γράψεις τους πρώτους χαρακτήρες κ να πατήσεις TAB για να συμπληρωθεί από το τερματικό το ίδιο (εφόσον δεν υπάρχει κ άλλο αρχείο που αρχίζει με τους ίδιους χαρακτήρες). Το αναφέρω σε περίπτωση που δεν το ξέρεις.

Καλή χρονιά κ σε σένα!