drm

naf | Τρί, 10/21/2008 - 16:21 | 1' | 6

Γεια σε ολους -ες , επειδη ολοι ειμαστε λιγο πολυ μουσικοφιλοι και επειδη ολοι μας εχουμε μεσα στις συλλογες

μας καποια κλειδωμενα κομματια με drm θα ηθελα να ανοιξω μια συζητηση ωστε να μπορεσουμε να βρουμε

τροπο να ξεκλειδωσουμε τα κομματια μας και να απαλλαγουμε απο αυτη την μαστιγα, η αληθεια ειναι

πως εψαξα αρκετα εδω και εκει και δεν καταφερα κατι...

Για αυτο λοιπον θα ηθελα να ακουσω και την αποψη πιο εμπειρων χρηστων.

ευχαριστωcomic

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Λοιπόν επειδή μου έκανε και μένα νερά η εικόνα που είχες βάλει και όντως δεν την έβγαζε κανονικά εδώ στείλε μου σε παρακαλώ με πμ το url της εικόνας να δω πως θα γίνει να την περάσω μέσα. Το αρχικό σου url δεν πρέπει να ήταν και πολύ σωστό.

Την δεύτερη δημοσίευση, επειδή έλεγα τα ίδια την έσβησα.

Ωραίο θεματάκι αυτό με τα drm .. Το έχω ψάξει αρκετά αν και δεν βγάζεις εύκολα άκρη με αυτά!

πιστευω πως ειναι πολυ κεντρικο ζητημα αυτο με την κλειδωμενη μουσικη...αφου το drm ειναι το ακριβως αντιθετο με αυτο που ολοι εδω μεσα κανουμε,ο καθενας στο βαθμο που μπορει, να διαδωσουμε-καλυτερευσουμε το gnu/linux
πειτε λοιπον ιδεες και τροπους να το σπαμε..
ΥΓ: ευχαριστω για την διορθωση του αρχικου κειμενου, marlene

Mπα.. την φωτογραφία την έφτιαξε τελικά ο thanos. Εγώ όπως σου είπα δεν έβγαλα άκρη.. ( Thanks thanos).

Λοιπόν στο θέμα μας τώρα. Βασικά μία εποχή έψαχνα να βγάλω άκρη με τα drm γιατί είχα φορμάρει τον υπολογιστή μίας κοπέλας η οποία ότι είχε εκεί μέσα το είχε γράψει από cds που ήταν κλειδωμένα με drm. Όπως καταλαβαίνεις πήραμε το backup και μετά ξέρεις τι πήραμε! Δεν έπαιζε κανένα αρχείο.

Τελικά μετά από πάρα πολύ ψάξιμο ο μόνος τρόπος για να ξεκλειδώσεις drm είναι να τα γράψεις σαν audio σε κάποιο cd μέσα όμως από πατζούρια για να τα αποκοδικοποιήσει ο player που τα παίζει ( ο ακατανόμαστος) πριν όμως κάνεις μία απόπειρα να τα μεταφέρεις αλλού, ( γιατί τότε κλειδώνονται), και μετά να τα ξανα περάσεις εκ νέου στο καινούργιο σου σύστημα.
Εναλλακτικά υπάρχουν διάφορα προγράμματα exe, τα οποία είτε τα κατεβάζεις σε trial version και μέχρι να τελειώσει ο χρόνος δοκιμής ξεσκίζεσαι να μετατρέψεις όλα τα αρχεία πάλι μέσα στα πατζούρια, είτε τα πληρώνεις για να τα έχεις να τρέχουν πάλι σε πατζούρια.

Όπως και να έχει η καλύτερη λύση για να βάλουν μυαλό οι εταιρίες που κλειδώνουν την μουσική με drm είναι να μην αγοράζουμε cds με drm. Καταρχάς τα drms καταστρατηγούν και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Αφενός μεν οι καλλιτέχνες που έχουν συμβόλαια με τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής δικαιούνται για του νόμου 7% που όμως είναι πλασματικό γιατί στην πραγματικότητα είναι 3%. Και αυτό γιατί από τους όρους των συμβολαίων ένα μεγάλο ποσοστό στην πορεία πάει αλλού.

Επίσης 7% δια νόμου δικαιούνται και ο στιχουργός και ο συνθέτης.
Αυτά είναι πνευματικά δικαιώματα, όμως αυτά τα λεφτά που παίρνουν, ( προσέξτε φάση τώρα), βγαίνουν από το 50% της τιμής χοντρικής. Άρα αυτά τα 7% είναι από το 50% και όχι από το 100% της παραγωγής.

Το μηχανικό δικαίωμα τώρα, ( γιατί υπάρχει και τέτοιο, που είναι το ποσοστό επί της παραγωγής που βγαίνει σε cd, dvd, ταινία κτλ δηλαδή τα δικαιώματα από τα κομμάτια δίσκων που κόπηκαν στο εργοστάσιο), είναι και αυτό ενσωματωμένο στο 7% και για αυτό στο τέλος το πραγματικό πνευματικό δικαίωμα που παίρνουν οι καλλιτέχνες είναι λιγότερο από αυτό που δικαιούνται, αφού τους ενσωματώνουν τα πνευματικά με τα μηχανικά δικαιώματα στο ίδιο ποσοστό.

Τα υπόλοιπα λεφτά πάνε στην εταιρία παραγωγής του δίσκου, dvd κτλ. Που τα κλειδώνει και από πάνω για να μην τα κλέψει κανείς. Όχι όμως για να προστατέψει τα οικονομικά συμφέροντα του ιδίου του καλλιτέχνη, αλλά για να προστατέψει τα δικά της, αφού έτσι και αλλιώς ο καλλιτέχνης είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης!

Έτσι λοιπόν οι καλλιτέχνες, που δεν φτάνει ότι παίρνουν ξέρετε τι από αυτά που υποτίθεται θα έπρεπε να πάρουν, με το drm δεν γίνεται γνωστή ούτε η μουσική τους και εναπόκειται στην καλή και αγαθή ψυχή των εταιριών να σπρώξουν δεόντως το προϊόν στην αγορά και να το αγοράσουν οι πελάτες. Και αν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί τους παίξουν έχει καλώς. Αν όχι, τότε η μουσική τους δεν ακούγεται γιατί με τα drm δεν μπορεί και κάποιος που αγόρασε τον δίσκο να δώσει κομμάτια στους φίλους του. ( δεν θα αναφερθώ στην αναπαραγωγή μουσικής .. Υπάρχουν άλλα κόλπα και εκεί για να εισπράττουν οι εταιρίες!)

Τα drm έχουν και μία ακόμα απίστευτη ιδιότητα. Μένετε πέντε στο ίδιο σπίτι, και βάζετε και οι πέντε λεφτά να αγοράσετε τον δίσκο; Ε ο ένας θα τον ακούει. Γιατί οι υπόλοιποι δεν θα μπορούν να τον βάλουν στον υπολογιστή τους. Δηλαδή σε μία οικογένεια όσα είναι τα άτομα τόσοι πρέπει να είναι και οι δίσκοι.

Δεν ξέρω.. το βρίσκετε λογικό αυτό;

Όπως και να έχει, και μετά από αυτή την μικρή εισαγωγή στο θέμα εταιρίες παραγωγής και drm τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί πήρε τα πάνω της η πώληση ή το ελεύθερο download από το internet και γιατί πολλοί γνωστοί αλλά και άγνωστοι καλλιτέχνες παρακάμψανε στεγνά τις εταιρίες παραγωγής, αυτοχρηματοδοτούν τα projects τους και πετάνε την μουσική τους κατευθείαν στο δίκτυο για download. Τι να τα κάνουν τα πνευματικά δικαιώματα άμα δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους και δεν έχουν κοινό;;

Η apple -λέει- άρχισε να βάζει νερό στο κρασί της σχετικά με το DRM:

http://arstechnica.com/news.ars/post/20090106-apple-mwsf-announcements-new-macbook-pro.html

εγώ πάντως είμαι ακόμα στη φ(ρ)άση: όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι.

Μπα μην νομίζεις.. την έχουν πατήσει γιατί ο κόσμος τα πήρε και δεν αγοράζει πλέον κομμάτια κλειδωμένα με drm. Γενικότερα φαίνεται ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να αγοράζει πλέον οπότε τέτοιου είδους κόλπα σαν τα drm δρουν και σαν ανασταλτικός παράγοντας ...
Δεν έχει μόνο τα κακά της η οικονομική κρίση!

Καλά σίγουρα, κάπου διάβαζα ένα άλλο αρθρο χθες που έλεγε ότι το ανοιχτό λογισμικό επωφελείται από την οικονομική κρίση, κ αναλυτές προβλέπουν για το 2009 ότι όσο βυθίζεται η οικονομία, τόσο ο κόσμος (ιδιώτες, εταιρείες κ κυβερνήσεις) θα στρέφονται στο ανοιχτό λογισμικό.