Linux Vs Linux

ksvarnas | Τρί, 09/23/2008 - 03:15 | 9' | 19

Αγαπητοί Linuxάδες και μη… γεια σας
Είμαι ένας πολύ νέος χρήστης του Linux (μόλις 15 ημερών) αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα παραμείνω στην ομάδα και ίσως κάποτε να μπορώ κι εγώ να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο.
Λίγα λόγια για μένα. Ασχολούμαι με τους υπολογιστές ενεργά 13 χρόνια. Σ αυτά προσθέστε άλλα 3 στα οποία μάζευα χρήματα για να αγοράσω τον πρώτο μου υπολογιστή. Περίπου 14 ετών ήρθε επιτέλους το πακέτο. Ήταν ένας 486 με MS-DOS και Windows 3.11(Δεν θα τα βρίσω όπως αρκετοί. Αυτοί που τα βρίζουν ας σκεφτούν ότι η Microsoft έκανε πολλές εμπορικές κινήσεις ώστε να μάθουμε αρκετοί από εμάς τι μπορείς να κάνεις με έναν υπολογιστή) Με το DOS μπορώ να πω ότι ήμασταν πολύ καλά. Καθαρό λειτουργικό χωρίς περιττές σάλτσες. Όταν τα νέα Windows άρχισαν να κάνουν επιδρομή στους υπολογιστές μας (95-98 έως και τα Xp) κάτι άρχισε να αλλάζει. Πολλά διπλά κλικ , πίνακες ελέγχου , πολύχρωμες οθόνες και ένα πολλά υποσχόμενο λειτουργικό. Είναι όμως καλό λειτουργικό; Για το μέσο χρήστη είναι το καλύτερο λειτουργικό. Όπως και για τους τεχνικούς υπολογιστών!!!(Αλλεπάλληλα Format,εκατοντάδες ιοί κτλ) Δεν θέλω να θίξω το Linux αλλά νομίζω ότι για να ασχοληθεί κάποιος θα πρέπει να έχει στοιχειώδες γνώσεις DOS!!! Ναι. Όσοι πιστοί ασχοληθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα λειτουργικά συστήματα έχουν αρχή λειτουργίας και στην περίπτωση του Linux πρέπει να γνωρίζουν μέρος η ακόμη και ολόκληρη τη φιλοσοφία τους. Το να αντιγράψεις μια εντολή στην κονσόλα από ένα Forum είναι το πιο εύκολο. Όμως το δύσκολο είναι να κατανοήσεις τι ακριβώς κάνεις όταν για παράδειγμα γράφεις make install…
Σαν νέος χρήστης θα ήθελα να τονίσω μερικά μαύρα σημεία του Linux
1ον Δεν υπάρχει ένας κεντρικός πίνακας ελέγχου απ΄ όπου μπορούμε να δούμε αν κάτι δουλεύει
2ον Προβλήματα ασυμβατότητας στο Openoffice (αναμένω κι εγώ Openoffice 3.0 ,για να δούμε….)
3ον Προβλήματα ασυμβατότητας υλικού(Η κάμερα είναι ασύμβατη ,δεν βαριέσαι ποιος είπε ότι η εικόνα είναι 1000 λέξεις; στο Linux έτσι κι αλλιώς τις ξεπερνάω. Λίγο ακόμα και θα γίνω δακτυλογράφος στην κονσόλα!!!…)
4ον Καλό το Synaptic άλλα έχει πολύ δρόμο ακόμη.(ένας σωστός package manager που να αναφέρει πόσο μεγάλο αρχείο κατεβάζεις πριν το κατεβάσεις κι όχι αφού ανακαλύψεις ότι τελικά είναι 600MB!!!)
5ον To GUI των προγραμμάτων είναι φτωχό και αρκετές φορές ανύπαρκτο(Ακόμη ψάχνω να βρω τι κάνουν αυτά που κατέβασα)
6ον Μια σωστή απεγκατάσταση προγραμμάτων…
7ον Αν και μου άρεσε πάρα πολύ το Compiz νομίζω ότι είναι απλή επίδειξη δύναμης ενάντια στο aero .Βέβαια κάθε μέρα που ανοίγω την κονσόλα φωτιές ανάβουνε φωτιές σβήνουνε και μετά χτυπάω και 400 εντολές, αλλά τουλάχιστον έχω το εφέ!!!.(Και σίγουρα το Compiz νίκησε άλλα μέχρι να βάλω drivers για την κάρτα γραφικών ξεπατώθηκα. Ακόμη και στο DOS ήταν πιο απλά, σε ρώταγε τι έχεις π.χ VGA EGA HERCULES έδινες απάντηση και όλα κομπλέ)
Βέβαια οι έμπειροι χρήστες μπορεί να διαβάζουν τώρα και να γελάνε. Εγώ θα ήθελα να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να κοιτάξουν τον μέσο χρήστη. Ο μέσος χρήστης δεν μπορεί ,ακόμη και αν θέλει, να χρησιμοποιήσει Linux.
Κάποτε όλοι μας ήμασταν μέσοι χρήστες. Έτσι πρέπει να σκέφτεται ένας προγραμματιστής που φτιάχνει ένα πρόγραμμα. Δυστυχώς όμως οι προγραμματιστές του Linux φτιάχνουν κάτι το οποίο εξυπηρετεί τους ίδιους και ίσως και κάποιους από την κοινότητα. Ο μέσος χρήστης δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτά τα προγράμματα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Εδώ είναι και η διαφορά των 2 λειτουργικών. Στα μεν Windows υπάρχει τσοπάνης και τσοπανόσκυλο και όλα γίνονται όπως πρέπει να γίνουν για το καλό της εταιρείας. Στο Linux εκτός μερικών (για να μην είμαι κακός αρκετών)εξαιρέσεων όλοι λειτουργούν αυτόνομα και ίσως αυτός είναι ο λόγος που πάντα είναι στο παρασκήνιο.
Η κριτική όμως δεν γίνετε κακοπροαίρετα άλλα για να διορθωθούν κάποια προβλήματα με την ίδια την χρήση του Linux.Προσωπικά καταλαβαίνω τη χρησιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα του Linux στον κόσμο των υπολογιστών. Όμως ίσως θα πρέπει να μπει τσοπάνης. Και όταν λέω τσοπάνης δεν εννοώ κάποιον αλλά κάποια πρότυπα με τα οποία θα πρέπει να δημιουργούνται τα προγράμματα από δω και πέρα. Δηλαδή κάθε πρόγραμμα που χτίζεται να έχει απαραίτητα GUI και να αλλάξει λίγο η φιλοσοφία. Όχι για μένα ούτε για σας. Για το καλό όλων των χρηστών. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι χρήστες όταν αγοράζουν έναν υπολογιστή κατά 90-95% έρχεται με προεγκατεστημένα τα Windows.Όταν θα αποφασίσουν να αλλάξουν στρατόπεδο θα πρέπει να ταιριάζει αυτή η αλλαγή και όχι να υπάρχει νέο ξεκίνημα. Αυτή ήταν και η διαφορά του Ubuntu.Έχει πολλές ομοιότητες και μπορεί κάποιος νέος χρήστης να κάνει αρκετά εύκολα τη όποια δουλειά του και ίσως να μην χρειαστεί να περάσει ούτε από την κονσόλα. Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ όλους για την προσφορά σας είτε είστε νέοι χρήστες είτε είστε παλιοί. Ζήτω το Linux …. Αλλά βοηθάτε γιατί χανόμαστε!!!

Υ.Γ. Κάπου διάβασα τις διαφορές μεταξύ Windows και Linux. Διάβασα ότι το Linux είναι ελεύθερο λογισμικό και νιώθεις ελεύθερος και άλλα τέτοια. Ο χρήστης που μπαίνει σε ένα Yahoo ένα MSN και τέλος πάντων κάνει καθημερινές δουλειές δεν νομίζω ότι τον νοιάζει να νιώθει ελεύθερος. Τον νοιάζει να κάνει εύκολα και αποδοτικά τη δουλειά του.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Φίλε ksvarnas καλωσόρισες.

Είπες και μόνος σου οτι είσαι ένας πολύ νέος χρήστης του Linux. Πάρε λοιπόν τα λόγια μου
ως καλοπροαίρετη παρακίνηση και μην με παρεξηγήσεις. Είμαι στο Linux πάνω κάτω έναν χρόνο.
Σε τερματικό έχει χρειαστεί να γράψω κάποιες εντολές όχι γιατί ξέρω dos αλλά γιατί έμαθα
ότι έτσι θα κάνω πιό εύκολα τη δουλειά μου. Καμία σχέση με προγραμματισμό. Όταν ξεκίνησα
δεν ήξερα τίποτα και δεν είχα κανενάν να μου πει το παραμικρό. Ήταν όμως τόσο μεγάλο το πείσμα
μου να μάθω που υπερνίκησε τις όποιες δυσκολίες εμφανίστηκαν. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό
εδώ. Αλήθεια τώρα πιστεύεις οτι όλοι που χρησιμοποιούν Linux ξέρουν να γράφουν εντολές στο
τερματικό? Δεν υπάρχει αυτό φίλε μου. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι δεν ξέραμε πως να κάνουμε
μια σωστή εγκατάσταση, και όταν κάποια στιγμή το πετυχαίναμε δεν ξέραμε που θα βάλουμε τα
αρχεία, πως θα εγκαταστήσουμε προγράμματα και που στην ευχή είναι το ρημάδι το start.

Αυτό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο χρήστη Linux και στον οποιονδήποτε άλλο χρήστη είναι
η δίψα για να μάθει το καινούριο και να ξεφύγει από τα τετριμμένα.Το θέμα εδώ δεν είναι απλά και
μόνο να κανείς τη δουλειά σου. Αυτή θα γίνει πιστεψέ με. Το θέμα εδώ είναι να κάνεις τη δουλειά
σου καλύτερα, ασφαλέστερα και παράλληλα να διευρύνεις το πνεύμα σου. Α, είναι και Νόμιμα
τσάμπα. Οπωσδήποτε το ταξίδι είναι μακρύ αλλά σου εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα πλήξεις.

Και κάτι τελευταίο:Η ελευθερία εκτός από βασικό συστατικό της ανθρώπινης υπόστασης είναι
κάτι άλλο όπως την εννοούμε εμείς εδώ.Θα σε αφήσω όμως να το καταλάβεις μόνος σου.Έτσι θα έχει
περισσότερο ενδιαφέρον το ταξίδι. ;)

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Φίλε καλώς ήλθες και από μένα. Τα πράγματα δεν είναι όπως τα βλέπεις! Δεκάδες νέοι χρήστες έρχονται στο Linux καθημερινά και αυτό για μένα σημαίνει ότι για κάποιον σοβαρό λόγο έρχονται. Δεν αφήνει κανείς την άνεση και την ευκολία (σύμφωνα με τα δικά σου λόγια) των Windows, για να μπει σ' έναν κυκεώνα προβλημάτων και δυσκολιών.
Όλοι μάθαμε ουσιαστικά έναν απλό χειρισμό κομπιούτερ με τα Windows (το καθαρόαιμο DOS λίγοι πρόλαβαν να το χρησιμοποιήσουν), αλλά δεν μας δόθηκε και άλλη επιλογή, οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχω την ίδια συναισθηματική φόρτιση με σένα σε ό,τι τα αφορά.
Δεν βλέπω δε τον λόγο, από τη στιγμή που είσαι τόσο ικανοποιημένος από τα Windows, να μπλεχτείς μ' ένα Unixάδικο σύστημα που απαιτεί να γράφεις στην κονσόλα και ν' ασχολείσαι κάποιες φορές περισσότερο με αυτό, παρά με τις εργασίες που θέλεις να σου κάνει ο υπολογιστής σου. Αυτό φυσικά κατά τη δική σου λογική.
Εγώ έχω στα PC μου περασμένες 5 διαφορετικές διανομές και χρησιμοποιώ linux 2 χρόνια. Σου φαίνονται πολλά για να μάθω να χειρίζομαι τις διανομές, τα live CDs, τον χειρισμό, τα προγράμματα; Αν ναι, τότε μείνε στα Windows (όπως είπες μια χαρά λειτουργικό σύστημα είναι)! Αν όχι, τότε προσπάθησε (με την βοήθεια της κοινότητας) να λύσεις ένα-ένα τα προβλήματα που μας αναφέρεις και αν δεν βρεις βοήθεια ή (το κυριότερο) ΛΥΣΕΙΣ, τότε θα μπορείς να λες ότι το Linux είναι δύσκολο και απλησίαστο για τον νέο χρήστη.

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

1.Οταν λες "Πινακας Ελεγχου", οπου βλεπεις αν ολα δουλευουν, τι εννοεις????? :(
2. Οταν λες ασυμβατοτητα Open Ofice, τι εννοεις. Συνεργαζομαστε με μεγαλες δημοσιες υπηρεσιες, που εχουν και MS of. & OPEN of., που εχουμε & εμεις & κανενα προβλημα, δεν εχει υπαρξει 2-3 χρονια, εκατεροθεν
3.Δεν εχω δει ως τωρα συγχρονη καμερα, που να μη δουλευει με το Linux. Τωρα δε θα κατσω να σου πω το τροπαρι, που ισχυει 100%, οτι ας φτιαξει & η ταδε καμεροεταιρεια η οτι αλλο κανει & drivers για το Linux, στα προιοντα της.
4. Μονο τι χρωμα ρουχα φορουσε ο προγραμματιστης οταν το εκανε, δε σου λεει το Synaptik. ΟΛΑ τ' αλλα στα λεει. Ακομα & χρονο που χρειαζεσαι
5. Δηλαδη??? Ποια εννοεις???

Κατι τελευταιο ακομα.
Στο pc της δουλειας, εχω περασμενο το PCLOS. Ακομα & οταν καμια φορα απο ταχυτητα παταω να alt+F2 να ανοιξω κονσολα, στο συγκεκριμενο pc, αμεσως τη κλεινω & υπενθυμιζω στον εαυτο μου, οτι τα ΠΑΝΤΑ γινονται με το πανεμορφο γραφικο περιβαλλον.
Στο pc του σπιτιου, δουλευω αλλιως φυσικα. Εχω 2 επιλογες. Ωραια, δεν ειναι???
Για την ιστορια τωρα: το Dos, πηρε εντολες, κλπ του προυπαρχοντος unix.
Nαι δε θα διαφωνησω πολυ σχετικα με την MS. Θα μπορουσε να ειχε προσφερει παρα πολλα στο χωρο,αν δεν:
1. Κατασπαραζε οσες εταιρειες σηκωναν κεφαλι
2 Δεν εγραφε στα παλαια της υποδηματα νομους
3. Δε πιεζε & εξεβιαζε, ωστε καθε pc στο κοσμο, που πωλειται, να εχει το os της

Ολα τα αλλα τα ειπε ολοσωστα ο Ippokratis.
Αν καποιος ειναι ευχαριστημενος απο το λειτουργικο του, οποιο & αν ειναι αυτο, ΔΕΝ υπαρχει λογος να το αλλαξει.
Ναι μια χαρα ειναι τα xp για οποιον κανει τη δουλεια του με αυτα. Αρα & γιατι να τα αλλαξει???
Χωρις παρεξηγηση, απλα οσο πιο συντομα, σου εξηγησα, οσα λες....

Υ.Γ: Σου μεταφερω ενα κειμενακι, που εχω φυλαγμενο απο καποιον Linuxα. (Αρη, λυπαμαι, μα εχω κολλησει, αυτη τη στιγμη & δε θυμαμαι το ονομα του φορουμ σου, να βαλω λινκ. Θα το αποκαταστησω συντομα, ομως):


Βλέπουμε
τον τελευταίο καιρό μεγάλο ρεύμα απογοητευμένων ή απελπισμένων
πρώην χρηστών Windows να έρχονται προς το Linux. Και ενώ κάποτε στη μόδα ήταν
το dual boot, τώρα τα πετάνε τελείως και γίνονται κανονικοί λινουξάδες.


Όμως οι καινούργιοι που μας έρχονται στο Linux με τη (λάθος) νοοτροπία που κουβαλάνε
δεν είναι παραγωγικοί. Κάποια στιγμή θ' αγανακτήσουν κι αυτοί κι εμείς και θα
πάψουμε να ασχολούμαστε μαζί τους γιατί μας τραβούν πίσω. Προς τούτο, φάε αυτή
τη φόλα στα ματάκια σου, για να εμπεδώσεις κι εσύ αυτά που εμείς θεωρούμε
αυτονόητα και να μην κλαψουρίζεις και φωνάζεις "άερο, άερο" κι
αφήνεις πανικόβλητος πορδές στη μέση της νυχτιάς (sic).


Εμφάνιση


Την πρώτη φορά που μπουτάρεις στο καινούργιο σου λειτουργικό, κατά πάσα
πιθανότητα θα πάθεις σοκ με την εμφάνιση. Με εξαίρεση 
κάποιες  διανομες που είναι προσεγμένα, οι περισσότερες διανομές έχουν δυστυχώς άσχημα
προεπιλεγμένα θέματα, εικονίδια και φόντα. Ειδικά η Fedora το έχει παραξεφτιλίσει
στην παλιατζούρα - αν και τώρα στη Fedora 7 φαίνεται να συμμορφώνονται.


Μη μασήσεις. Το theme που θέλεις θα το βρεις από το Internet. Έχεις Gnome;
Γράψε gnome themes στο Γούγλη και θαύμασε. Έχεις KDE;
Παρομοίως.


Σήμερα που σου γράφω, από εμφάνιση και εφέ το Linux έρχεται πρώτο με
διαφορά. Beryl - και πολλά είπα.


Το terminal


Η εταιρεία της οποίας το λειτουργικό χρησιμοποιούσες ως τώρα, σου έχει
ποτίσει το μυαλό με την ιδέα ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με το ποντίκι και
πως ό,τι δε γίνεται με το ποντίκι είναι πολύπλοκο και δύσκολο.
Μέγα σφάλμα.
Μπορεί να τους βολεύει να σκέφτεσαι έτσι μιας και δεν ήταν άξιοι να φτιάξουν
ένα terminal της προκοπής, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως άλλη.
Όταν κάνεις τη δουλειά σου με εντολές από το terminal κερδίζεις πολύ χρόνο.
Είτε δουλεύεις σε runlevel 3, σε μια μαύρη οθόνη με έναν κέρσορα που
αναβοσβήνει, είτε δουλεύεις σε παραθυρικό περιβάλλον, το terminal θα σου λύσει
τα χέρια.


Να μάθεις να κάνεις τις δουλειές σου με το terminal. Όσες περισσότερες
γίνεται. Σκέψου την ταλαιπωρία και το ζόρι σου να πατήσεις το μενού, να πατήσεις
το υπομενού, να βρεις το πρόγραμμα που ενώνει δύο .mpg ταινίες: Ανοίγεις το
πρόγραμμα με το ποντίκι. Πατάς στο File, Open, ψάχνεις στους φακέλους να βρεις
τις δύο ταινίες και διαλέγεις settings. Γράφεις το καινούργιο filename στο
popup παράθυρο που βγαίνει και πατάς OK και αρχίζει η μετατροπή.
Μόνο για βιτσιόζους: Εκεί που τελειώνεις και κλείνεις το πρόγραμμα,
να σε ρωτάει: "Θέλεις σίγουρα να κλείσω;" Πάρε τώρα αυτή τη
γάγγραινα και τη σήψη και σύγκρινέ την με την αεράτη μαγκιά να γράψεις μια
εντολή στο terminal:



cat movie1.mpg movie2.mpg >joinedmovie.mpg


Στο λόγο μου, τα γράφω αυτά και χαμογελάω.


Η βοήθεια


Η εταιρεία σου παρείχε βοήθεια μέχρι τώρα. Κι αν όχι αυτή, λόγω δημοφιλίας
του λειτουργικού, το support σου το παρείχε ο ξάδερφος και γενικά ο κάθε
φρεσκοξυρισμένος ξερομπορόλας που όταν άρχιζε να σου λύνει τα προβλήματα
ηδονιζόταν το είναι του και αποκτούσε νόημα η ανιαρή του ύπαρξη. Μα εδώ τώρα
αλλάξανε τα πράματα. Το support σου το παρέχει η κοινότητα της οποίας τώρα είσαι μέλος. Να γραφτείς στο forum της διανομής σου. Να
γραφτείς σε mailing λίστες. Να μάθεις να χρησιμοποιείς την εντολή man, το
manual του Unix. Να μάθεις να ψάχνεις στο ίντερνετ.


Με άλλα λόγια: Να μάθεις πέντε πράματα για το αμάξι σου μπας και
χαλάσει και όχι να κάθεσαι σαν μ@@@σμένη χαζογκόμενα που κάνει ωτοστόπ στην
εθνική περιμένοντας τον ιππότη στο κάμπριο να της αλλάξει ρεζέρβα
.
Κλεμμένη από σενάριο τσόντας η παρομοίωση.


Η συνήθεια


Να πάρεις χαμπάρι ότι από δω και μπρος ο προσωπικός σου φάκελος θα λέγεται
/home/yourname και όχι το παιδιάστικο "Τα έγγραφά μου". Να μάθεις
τα μυστικά της Gnome και του KDE. Να φτιάξεις τους φακέλους σου και να
οργανώσεις τα αρχεία σου. Να νιώθεις άνετα.


Καλωσόρισες στο λειτουργικό σύστημα που σου δίνει τη δύναμη να μάθεις γι'
αυτό, να το ρυθμίσεις όπως θες και να το χρησιμοποιήσεις δωρεάν για το καλό ή
το κακό σου.

Βασικά θα συμφωνήσω με τα παιδιά από πάνω.

Θα πρόσθετα βέβαια και το ερώτημα: Ποια διανομή χρησιμοποίησες; Γιατί όλες οι διανομές είναι linux αλλά δεν είναι κι όλες το ίδιο φιλικές. Πχ σε ubuntu ή opensuse η εγκατάσταση οδηγών γίνεται με ένα κλικ. Ή αν θες να το "δυσκολέψεις" μέσω synaptic.

Η Consόλα δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο ακούγεται , ειδικά για τους νέους χρήστες. Όχι ότι είναι κακό να χρησιμοποιείται μια και πράγματι εκεί αρχίζεις να μαθαίνεις πιο σωστά το λειτουργικό σου και την φύση των προβλημάτων.

Και γενικά αν είναι να ασχοληθείς με το linux μην περιμένεις απαραίτητα αντιστοιχίες σε σχέση με τα xp μια και τα εργαλεία διαχείρησης της κάθε διανομής διαφέρουν. Οπότε ένα βασικό είναι να βρεις και την διανομή που σου ταιριάζει. Αφού είσαι νέος χρήστης θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το mint. Όμως όποια και να χρησιμοποιήσεις σίγουρα θα πρέπει να διαβάσεις λίγο.

Σκέψου ότι ακόμη κι όταν ξεκίνησες με τα xp χρειάστηκε να διαβάσεις κάποια πράγματα. Έτσι δεν είναι;

constantinos]

Υ.Γ: Σου μεταφερω ενα κειμενακι, που εχω φυλαγμενο απο καποιον Linuxα. (Αρη, λυπαμαι, μα εχω κολλησει, αυτη τη στιγμη & δε θυμαμαι το ονομα του φορουμ σου, να βαλω λινκ. Θα το αποκαταστησω συντομα, ομως):


Βλέπουμε
τον τελευταίο καιρό μεγάλο ρεύμα απογοητευμένων ή απελπισμένων
πρώην χρηστών Windows να έρχονται προς το Linux. Και ενώ κάποτε στη μόδα ήταν
το dual boot, τώρα τα πετάνε τελείως και γίνονται κανονικοί λινουξάδες....................

.............Καλωσόρισες στο λειτουργικό σύστημα που σου δίνει τη δύναμη να μάθεις γι'
αυτό, να το ρυθμίσεις όπως θες και να το χρησιμοποιήσεις δωρεάν για το καλό ή
το κακό σου.

:P Πολύ καλό.... περιμένω το link, μόλις το βρείς ποσταρέ το !!!

hacker emblem

Μάλλον δεν καταλάβετε τον ειρμό της σκέψης μου.
Είμαι τεχνικός και κάτοχος 7 Η/Υ. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με το Linux. Η συναναστροφή όμως με τους απλούς χρήστες μου έχει διδάξει κάτι. Δεν πρέπει να βλέπω τα πράγματα από την πλευρά μου αλλά να τοποθετώ τον εαυτό μου στην πλευρά του χρήστη. Σαν τεχνικός έχω ακούσει αρκετά «μαργαριτάρια» από χρήστες. Έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν είναι απαραίτητο κανείς να γνωρίζει ούτε τα μισά από αυτά που ξέρω αλλά επίσης δεν πρέπει να υποχρεώνετε να παίρνει και τον δύσκολο δρόμο. Αν και όπως είπα πριν είμαι νέος χρήστης ήδη έχω εγκαταστήσει πάνω από 6 διανομές. Όμως θα σταθώ στη διανομή του Ubuntu. Είναι αρκετά εύκολη και με ενθουσιάζει το γεγονός της LTS. Αυτό σημαίνει πρακτικά για τους εταιρικούς πελάτες ότι μπορούν να απευθυνθούν κάπου αν και εφόσον παρουσιαστεί πρόβλημα. Αυτο βέβαια με το ανάλογο τίμημα. (Όμως διάβασα κάπου εδώ μέσα ότι στο Linux Format το έχουν παρακάνει με το Ubuntu που υπάρχει οικονομικό όφελος. Και βέβαια πρέπει να υπάρχει διανομή η οποία να υποστηρίζει όποιους πελάτες το έχουν ανάγκη. Βλέπετε δεν μπορεί μια εταιρεία να στηριχτεί στο Forum, και στον αντίποδα αρκετές θέσεις εργασίας καλύπτονται από την Canonical.Μπορεί να μην είναι στη γειτονιά σας αλλά δεν πρέπει να σκέφτεστε έτσι.) Όπως λοιπόν καταλάβατε εγώ δεν γυρίζω πίσω. Μου αρέσει το Linux. Και οι διαφορές που βλέπει το δικό μου μάτι είναι τεραστιες. Ομως εγώ και γνωρίζω εντολές και έχω όρεξη να μάθω. Ομως όταν δω τις διαφορές που βλέπει ένας απλός χρήστης τότε μάλλον θα διαφωνήσω με όλους σας. Εσείς έχετε την όρεξη να μάθετε καινούρια πράγματα. Στην Ελλάδα όμως που για ένα ECDL οι χρήστες κάνουν αμάν να το αποκτήσουν ,γιατί τελικά υπάρχει μεγάλη αμάθεια από τους πάντες ,τότε θα πρέπει να σκεφτόσαστε κι εσείς πιο λογικά. Υπάρχουν πολλές διανομές , τόσες που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη. Ομως είναι μετρημένες οι διανομές που βοηθούν το χρήστη να έχει μια άνεση όταν έρχεται από τα Windows. Πρόσφατο παράδειγμα έχω με έναν φίλο μουσικό. Ειναι πολύ αναγνωρισμένος αλλά η δουλειά του είναι να παίζει μπασο. Απο υπολογιστές δεν ξέρει και πολλα. Εχει τώρα Windows xp και τα σχετικά. Παρ΄ όλα αυτά δοκίμασε το Studio64. Αν και του αρέσει πάρα πολύ, είναι δύσκολο στην ηλικία του να μάθει να το χρησιμοποιεί. Αποτέλεσμα; Windows. Όλοι αυτοί θέλουν να δουλέψουν σε Linux. Δεν γίνετε όμως. Είναι μάλλον απίθανο....
Απαντήσεις
Προς φίλο alexbillans και ippokratis πιστεύω να σας κάλυψα.
Προς φίλο constantinos
1.Όταν λέω πίνακας ελέγχου εννοώ ότι όλα θα πρέπει να είναι μαζεμένα κάπου. Από το Synaptic και το Compiz έως διαχείριση δίσκων και καρτών γραφικών.
Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει και μια διαχείριση συσκευων. Εστω για να αναφέρει ότι κάτι δεν δουλευει. Για παράδειγμα ενώ δεν δουλεύει η κάμερα μου πουθενά δεν αναφέρει ότι κάτι δεν πάει καλά.
2.Οταν λέω ασυμβατότητα εννοώ ότι τα παλιά μου xls doc ενώ τα διαβάζω και τα βλέπω πεντακάθαρα στην οθόνη όταν κάνω εκτύπωση μου βγάζει κάποιες περίεργες γραμμες. Δεν το κάνει στα δικά του έγγραφα και σε εκτύπωση από Office.
3.Ηδη δοκίμασα με το Linux UVC αλλά δεν ανοίγει τα ματάκια της.
4.Οταν πατήσεις να κατέβουν ναι…αλλά όχι πριν.
5.Αρκετα . Πιο πρόσφατο το unrar. Εντάξει δουλεύει με το KDE αλλά δεν μιλάω για μένα όπως αναφέρω άλλωστε και εδώ αλλά για το μέσο χρήστη.
Για τα υπόλοιπα που παραθέτεις απλά θα σου θυμίσω ότι η κοινωνία μας είναι κακοσχεδιασμένη. Δυστυχώς ή ευτυχώς η γνώση πληρώνεται. Ακόμη κι αν στηρίζεται στην πονηριά. Όλα όσα χρησιμοποιείς καθημερινά και σε εξευτελιστικές τιμές υπάρχουν λόγω του υπέρμετρου καταναλωτισμού και της παγκοσμιοποίησης.
Όταν ξεκίνησα όμως με το DOS δεν υπήρχε αυτό. Όλοι το αποφεύγανε όπως ο διάολος το λιβάνι. Ο λόγος είναι ότι δεν είχαν όλοι τη δυνατότητα να γράψουν και να θυμούνται τι ακριβώς κάνουν οι εντολές του.To autoexec.bat ήταν κάθε μέρα στο Edit για να παίξουμε απλώς ένα παιχνίδι. Όμως δεν μπορούν όλοι να αναλάβουν μια τέτοια «ευθύνη» ούτε μπορούσαν να ξερόυν ότι το Set blaster αναφερόταν στην κάρτα ήχου και πώς θα καταφέρουν να αποδεσμεύσουν ελάχιστη conversional για να ξεκινήσει το turrican και αλλά τέτοια...Πιστεύω ότι όσοι χρησιμοποιούν Linux είναι πρακτικά μυαλά. Τους αρέσει η ενασχόληση με το λειτουργικό όπως και η επεμβάσεις σ αυτό. Σίγουρα σημειώθηκε αύξηση στους χρήστες που χρησιμοποιούν Linux αλλά μην ξεχνάτε ότι τώρα που έγινε αρκετά φιλικό προς τον χρήστη το περιλαμβάνουν και αρκετοί κατασκευαστές στα PC τους(βλέπε ACER ,DELL ,κτλ). Η Microsoft δεν βλέπει φως στον ορίζοντα. Ήδη έχει στην τσέπη της ένα αποτυχημένο λειτουργικό και πολλούς απογοητευμένους κατασκευαστές κι έτσι προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Με τα μάτια του τεχνικού μπορώ να πω με σιγουριά ότι το μέλλον είναι στα χέρια του Linux.Όμως θα πρέπει να υπάρχουν γρήγορες αντιδράσεις από την κοινότητα. Δηλαδη ενώ τα Vista έχουν αποτύχει σαν λειτουργικό το Linux δεν κυνήγησε τη θέση που του αρμόζει. Αυτό νομίζω ότι δημιουργείτε από την ιδία την κοινότητα η οποία λέει «δεν είναι τίποτα μετά από 10-15 φορές θα σου αρέσει η κονσόλα» Αυτό δεν μπορείς να το πεις σε έναν γιατρό, σε έναν δικηγόρο η τέλος πάντων σε κάποιον που δεν θέλει να μάθει τίποτα παραπάνω παρά να ανοίγει τον υπολογιστή του και με 10 κλικ να τελειώνει την εργασία του. Αν αυτοί οι χρήστες που αποτελούν και τη μεγαλύτερη μερίδα των χρηστών δεν αποδεχτούν το Linux τότε η Microsoft ότι λειτουργικό και να βγάλει (ακόμη και κάρβουνο να καίει)θα κάνει τρελές πωλήσεις. Το Linux είναι ένα ελεύθερο λογισμικό. Πρέπει να είναι για όλους , όχι για λίγους!!!

Σημ. Είμαι 15 μέρες χρήστης του Linux. Τα παραπάνω είναι όμως εμπειρίες από την καθημερινή τριβή που έχω με τους χρήστες. Άπειρους – έμπειρους και εταιρείες.
Οι περισσότεροι θα ήθελαν σίγουρα να πουν ακριβώς τα ίδια. Όμως κρύβονται πίσω απ’ τα Windows γιατί δεν θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Αύριο θα δοκιμάσω και Slackware αν όλα κυλήσουν ομαλά θα γράψω τις εντυπώσεις μου.

<Εισαι ο δευτερος τεχνικος, με καθημερινη τριβη,που ακουω να λεει κατι τετοιο για το μελλον του Limux & με εκπλησει ευχαριστα, καθ' οτι ο πρωτος, που το ακουσα, προκειται, για ενα πολυ καλο επαγγελματια, με πολυ ανοιχτο μυαλο.
Βεβαια, υπαρχει & το Mono, το οποιο πλεον εχει ανοιξει για τα καλα τον δρομο, στους προγραμματιστες, να δοκιμασουν & πειραματιστουν, με κατι περα απο τα windows.
Σχετικα με το LTS & τα σχετικα, που γραφεις, να σου πω την αληθεια, υπαρχει & η Suse & η Red Hat & θα σου προτεινα, αφου εισαι & επαγγελματιας, να κοιταξεις τα αντιστοιχα της RH, η οποια εχει παρουσια (αρα υποστηριξη) & στην Ελλαδα.
Οπως & να εχει το λειτουργικο (Linux), που εχεις στα χερια σου, ειναι σα.... πλαστελινη!!

Υ.Γ: Οσο για το Synaptik, αν κοιταξεις, το κατω κουτακι, στα λεει ολα.

Για τα αλλα, ας τα πουμε, σε ελαχιστες μερες, που θα εχεις δοκιμασει & δει & πειραματιστει με τα σχετικα.

Παίρνω τον λόγο επί... προσωπικού (επιπέδου). :)

Είμαι χρήστης linux τα τελευταία -μόνο- δύο χρόνια (σε σχέση με όσα ήμουν σε win, είναι ΜΟΝΟ).

Πληρέστατο Κέντρο ελέγχου υπάρχει καί στο suse καί στην mandriva καί στο pclos.

oταν το ubuntu -κάποτε- δεν έβρισκε τον εκτυπωτή μου (canon), δεν τα έβαλα με το ubuntu, αλλά με την canon πού δεν είχε οδηγούς γιά να δουλέψει η συσκευ'η της σε linux. Από τότε δεν ξαναπήρα canon καί το γύρισα σε άλλη εταιρία πού δίνει υποστήριξη.

είμαι ... κατά της κονσόλας, το έχω γράψει πολλές φορές (ο brave νομίζω κάποτε είχε γράψει το καλό: ότι δεν θέλει το 2008 να περνάει τον χρόνο του μπροστά σε μαύρα παράθυρα).
από κεί καί πέρα όμως, (καί επειδή κάποια βασικά τα έμαθα καί γω γιά την κονσόλα), είναι πιό εύκολο να δίνεις βοήθεια σε κάποιον μέσω κονσόλας -γιατί είναι ίδια ανεξαρτήτως διανομής.

Ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο ... , ναί θα τα βρούν σκούρα καί καλύτερα να μείνουν με win γιά να μην παιδεύουν καί μένα !!!
Ξέρεις ποιοί με ενδιαφέρουν? Οί νέοι χρήστες. Πού δεν έχουν ξαναπιάσει pc στα χέρια τους.
Δεν είμαι τεχνικός, δεν ζω από αυτό, καί έχω την πολυτέλεια, να διαλέγω σε ποιούς βάζω linux.

όταν έχω βάλει σε ανθρώπους με win, οί μισοί ή παραπάνω από αυτούς, με βομβάρδισαν με απορίες κλπ. Καί κάποιοι ξαναγύρισαν σε win βέβαια.
Από νέο χρήστη δεν είχα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα (η ερώτηση πως γράφεται ένα cd στο k3b δεν πιάνεται, γιατί είναι ίδια με αυτην πού ακούς καί εσύ γιά το nero).
Καί κανένας νέος χρήστης pc δεν έχει πρόβλημα με το linuxάκι του. (καί γιά να προλάβω, μην μού πείς ότι αυτοί δεν ξέρουν από win, γιατί οί περισσότεροι γνωστοί τους win έχουν καί μπορούν να δούν καί να κρίνουν ποιός κάνει πιό εύκολα την δουλίτσα του)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Φίλε constantinos
Βλέπω μια μικρή επίθεση προς το πρόσωπο μου
Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να υποθέσεις ότι είμαι τεχνικός σε συστήματα με Windows κι από κει βγάζω το ψωμί μου. Γι αυτό μπορεί να ακούσεις αρκετά πράγματα που μπορεί να σου φανεί ότι τα υποστηρίζω. Δεν είναι έτσι. Δεν θέλω να βλέπω τους χρήστες – και ειδικά τους εταιρικούς- να παιδεύονται με τα Windows. Είναι άδικο να είμαστε στο 2008 και να χρησιμοποιούν vista όλοι ,σχεδόν χωρίς εναλλακτική. Βέβαια φταίμε κι εμείς. Δεν προτείνουμε Linux ειδικά σε εταιρείες. Όμως θα πρέπει να σκεφτείτε και τη δύσκολη θέση μας. Ας πούμε ότι αναλαμβάνουμε μια δουλεία για το στήσιμο μίας εταιρείας. Ας πούμε ότι θα προμηθευτεί 20-30 Η/Υ. Ξέρεις τι πρόκειται να γίνει αν εγκαταστήσουμε κάποια διανομή;
1ον Απόλυτο κομφούζιο στους υπαλλήλους
2ον Ασυμβατότητα με ήδη υπάρχουσες εφαρμογές που μπορεί να υπάρχουν
3ον Ασυμβατότητα με κάποιο παλιό υλικό(πχ cannon)
4ον Δεν έχω ακούσει για την ύπαρξη προγράμματος ERP και χωρίς αυτό οι πολλές εταιρείες δεν μπορούν να δουλέψουν.
Έτσι μεγάλο ποσοστό των Ελληνικών εταιρειών δυστυχώς μένει απ΄ έξω.
Η μοναδική δουλειά που σκέφτηκα ότι χρειαζόταν Linux ήταν μια επιχείρηση με 4 υποκαταστήματα 2 Θεσ και 2 Αθήνα και ο ιδιοκτήτης ήθελε να μιλάνε όλα μεταξύ τους. Βέβαια δεν την πήρα τη δουλειά και δεν ξέρω τι έκανε όποιος τελικά την πήρε.
Στους οικιακούς χρήστες ήδη αν κι είμαι νέος προσπαθώ να προωθώ όσο μπορώ το Linux. Αλλά και στον κύκλο μου των τεχνικών έχω ήδη μοιράσει 10-12 κόπιες και έχω δώσει και κάποιες στοιχειώδεις συμβουλές , όμως για να πω την αλήθεια δεν είδα μεγάλο ενδιαφέρων.
Απλά όταν κάτι έχει εδραιωθεί στο χώρο του είναι πολύ δύσκολο να φύγει. Η ευκαιρία ήρθε με τα vista άλλα από αυτό που είδα από τα windows 7 μάλλον έρχεται και δεύτερη σε λίγο καιρό.

Υ.Γ Προς προγραμματιστές Linux : Σκεφτήκατε την ανάπτυξη μιας εμπορικής εφαρμογής με δυνατότητα αποθήκης και φυσικά υποστήριξη;
Αν υπάρχει η διάθεση από σας τότε θα υπάρχει και η διάθεση από μας να το διανείμουμε…

Constantinos]Εισαι ο δευτερος τεχνικος, με καθημερινη τριβη,που ακουω να λεει
κατι τετοιο για το μελλον του Limux & με εκπλησει ευχαριστα, καθ'
οτι ο πρωτος, που το ακουσα, προκειται, για ενα πολυ καλο επαγγελματια,
με πολυ ανοιχτο μυαλο.
Βεβαια, υπαρχει & το Mono, το οποιο πλεον εχει ανοιξει για τα καλα
τον δρομο, στους προγραμματιστες, να δοκιμασουν & πειραματιστουν,
με κατι περα απο τα windows.
Σχετικα με το LTS & τα σχετικα, που γραφεις, να σου πω την αληθεια,
υπαρχει & η Suse & η Red Hat & θα σου προτεινα, αφου εισαι
& επαγγελματιας, να κοιταξεις τα αντιστοιχα της RH, η οποια εχει
παρουσια (αρα υποστηριξη) & στην Ελλαδα.
Οπως & να εχει το λειτουργικο (Linux), που εχεις στα χερια σου,
ειναι σα.... πλαστελινη!!

Υ.Γ: Οσο για το Synaptik, αν κοιταξεις, το κατω κουτακι, στα λεει ολα.

Για τα αλλα, ας τα πουμε, σε ελαχιστες μερες, που θα εχεις δοκιμασει & δει & πειραματιστει με τα σχετικα.

Επιθεση? Απο εμενα? Ισα-ισα, ακριβως το αντιθετο λεω & μαλιστα απ'οτι διαβαζω λεω ποσο ευχαριστα με εκπλησει, που συμπιπουν οι αποψεις σου, με ενος ανθρωπου, συναδελφου σου, τον οποιο & εκτιμω βαθυτατα. & μου λεει συχνα πυκνα τι αντιμετωπιζει, τα οποια δεν ειναι κατι διαφορετικο, απ' οτι λες & εσυ.

& αν μη τι αλλο, ο ερμος το Mono, σου προτεινα, αν εννοεις αυτο "επιθεση", το οποιο ειναι ενα εργαλειο, οπως ειναι στη παρουσα μορφη του, για προγραμματιστες με πιο ανοιχτα μυαλα.

& επειδη ειπες οτι θες να ασχοληθεις & καθ' οτι επαγγελματιας, σε βοηθησα, λεγοντας σου οτι η RH, υπαρχει & στην Ελλαδα. (τεχνικη υποστηριξη)

& προσθεσα, οτι πραγματα που σε προβληματιζουν τωρα, μολις τα δεις δε θα σε προβληματιζουν & να το συζητησουμε τοτε, που θα τα εχεις δει & δουλεψει...

Αν κατι απο αυτα ηταν που θεωρησες επιθεση, πες μου να το ανακαλεσω, αμεσως.

Εκτος παλι, αν δεν εννοεις εμενα & απο ταχυτητα εβαλες το ονομα μου...

Με τα μάτια του τεχνικού μπορώ να πω με σιγουριά ότι το μέλλον είναι στα χέρια του Linux.Όμως θα πρέπει να υπάρχουν γρήγορες αντιδράσεις από την κοινότητα. Δηλαδη ενώ τα Vista έχουν αποτύχει σαν λειτουργικό το Linux δεν κυνήγησε τη θέση που του αρμόζει.

Η επιτυχία του GNU/Linux έχει τελείως διαφορετικά μέτρα και σταθμά από αυτά των Windows. Το πρώτο ξεκίνησε ως χόμπι από τη μία (Linux) και ως ιδεολογία από την άλλη (GNU) και ο συνδυασμός τους μας έδωσε το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούμε. Τα windows από την άλλη είναι ένα εμπορικό προϊόν που εξ'αρχής ο σκοπός του ήταν η κερδοφορία της MS. Για το πρώτο επιτυχία είναι 1.απλά ότι υπάρχει και μόνο 2.ότι αν και δεν το χρησιμοποιούν 9 στους 10 τουλάχιστον το έχουν ακούσει τόσοι. 3. ότι μετά από τόσα χρόνια εξέλιξης και στην πορεία της ανάμιξης μεγάλων εταιρειών στην ανάπτυξή του εξακολουθεί να μένει ελεύθερο λογισμικό. Από την άλλη στα windows το μόνο μέτρο επιτυχίας είναι το μερίδιο αγοράς και πόσο κέρδος μπορεί η MS να απομυζήσει από την θέση που έχει στην αγορά.
Το GNU/Linux ποτέ δεν θα έχει 90% μερίδιο αγοράς, ούτε 50% ούτε καν 20%. Ένα 5% είναι αρκετό, για να λειτουργεί ως αποτρεπτικό στις μονοπωλιακές τακτικές της MS. Αυτός είναι ο λόγος που η MS κάνει τα "στραβά μάτια" στην πειρατεία των Windows και Office. Το ότι ένας απλός χρήστης μπορεί να έχει δωρεάν αντίγραφα αυτών των προγραμμάτων και δεν ξηλώνεται 200ευρώ για να κάνει τα βασικά στον υπολογιστή του είναι αποτέλεσμα του GNU/Linux και του ελεύθερου λογισμικού γενικότερα. Το πιο σωστό βέβαια θα ήταν να χρησιμοποιείς ελεύθερα προγράμματα. Το θέμα δεν είναι ότι "κλέβεις" κάτι από κάποιον. Το θέμα είναι ότι όπως έχει το θράσος ο Billάκος να σου λέει αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα σαβουροπρογραμματά μου δώσε μου όσα ευρά θέλω, θα έπρεπε και εσύ να του λες όχι ευχαριστώ θα χρησιμποιήσω το αντίστοιχο ελεύθερο λογισμικό και αν τύχει να με βαραίνουν κάποια παρπανήσια ευρά στην τσέπη μου θα τα δώσω σε αυτούς που μου προσέφεραν το πρόγραμμα δωρεάν και ελεύθερο από το να μου τα πάρεις εσύ με το ζόρι.
Όσον αφορά την φιλικότητα προς το χρήστη. Αυτό πιστέυω είναι doublespeak της microsoft για το "σας θεωρούμε ηλίθιους και κατά αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε τα προγράμματά μας". Μπορεί η εκμάθηση του τρόπου λειτουργίας του GNU/Linux να είναι "δύσκολη" αλλά αυτό είναι και το όφελος για το χρήστη. Όπως λέει και ο Καβάφης στο ποιημά του ο δρόμος για την Ιθάκη είναι αυτός που αξίζει και όχι ο ίδιος ο προορισμός.

Φιλε constantinos εκ παραδρομής και από κεκτιμένη ταχύτητα έκανα λάθος.
Μια λέξη σου μου διέφυγε και άλλαξε το νόημα.
Και αν και είμαι εκτός θέματος θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς mini διανομές για PDA και για Palm. Για PDA δεν βρήκα κάτι που να μου κάνει. Για Palm εντόπισα το uCLinux αλλά δεν ξέρω αν τελικά είναι το σωστό. Μήπως στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων διανομών θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και ίσως περισσότερες φωτογραφίες για μας τους πιο άπειρους;

Διάβασα πριν από λίγο (in.gr) ότι η google παρουσίασε σε συνεργασία με την HTC κινητό τηλ.
με το Android. Για την πληροφόρησή σου αναφέρω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανοιχτού
κώδικα και το αναπτύσει η google. Δεν ξέρω αν σε καλύπτει, δεν χάνεις και τίποτα όμως να
του ρίξεις μιά ματιά.

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Να προσθέσω απλά ότι δεν μας ενδιαφέρουν άτομα τα οποία δεν έχουν διάθεση να μάθουν τουλάχιστον τη βασική χρήση του υπολογιστή τους. Ανεξαρτήτου ηλικίας (μια και το ανέφερες φίλε ksvarnas), υπάρχει πολύς κόσμος που στρέφεται στο Linux και μένει σ' αυτό. Είναι θέμα διάθεσης καθαρά.
Καλώς ήλθες και πάλι! ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

ksvarnas]
Και αν και είμαι εκτός θέματος θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς mini διανομές για PDA και για Palm. Για PDA δεν βρήκα κάτι που να μου κάνει. Για Palm εντόπισα το uCLinux αλλά δεν ξέρω αν τελικά είναι το σωστό. Μήπως στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων διανομών θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και ίσως περισσότερες φωτογραφίες για μας τους πιο άπειρους;

Linux για Pocket PC


αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι θελει υπομονη το θεμα.
μη βιαζεσαι να κρινεις αμεσως,γιατι και εγω ειχα μια λανθασμενη εικονα στην αρχη,δε βοηθανε και οι πολλες διανομες σε αυτο,και ειχα εκνευριστει κιολας καποιες φασεις.
ειναι διαφορετικο περιβαλλον απο τα windows και χωρις τα φορουμ,για καποιο χρονικο διαστημα ειναι δυσκολο ισως .
τωρα για προτασεις να αλλαξουν καποια πραγματα,μονο προς τις εταιριες αυτο θα πιασει τοπο.
απο εκει και περα και εγω εχω πολλες αποριες και συνεχως μαθαινω πραγματα για το λινουξ και το εκτιμω ολο και περισσοτερο.
τελικα ειναι να σου αρεσει αυτη η ιστορια,οχι αν ειναι καλύτερα η χειροτερα απο τα windows η mac.
κατι πολυ σωστο που ειπες με το studio64:
ειδικα για το debian αν υπηρχαν κατατοπιστικοι οδηγοι οπως του ubuntu ας πουμε και οχι σκορπια πραγματα εδω και εκει ,τουλαχιστον ετσι μου φαινεται(εκτος και αν μιλαμε για τη stable εκδοση)θα υπηρχε μεγαλη ανθιση του.
δεν ειναι τυχαιο που διανομες οπως το studio64 και αλλες βασιζονται στο debian και αν εβρισκα προσωπικα τετοια βηθεια οπως πχ ubuntu η sidux θα ειχα μετακινηθει σιγουρα προς τα εκει.
με προβληματιζει αυτο που ειπε ο alfisti οτι μπορει να τον παιδεψουν οι νεοι χρηστες.
πολλες φορες το σκεφτομαι να ρωτησω κατι γιατι δε θελω να δεσμευω το χρονο των αλλων,ομως λιγο ως πολυ θα ερθει η ωρα να ρωτησεις(αφου εχεις ψαξει οσο μπορεις βεβαια)
νομιζω οτι σε ενα αλφα επιπεδο ολοι τα βρισκουν σκουρα και δε θα επρεπε να αποθαρρυνονται,γιατι εγω πιστευω οτι κερδιζει κανεις απο το λινουξ και δεν ειναι απλα ετσι για να περναμε την ωραμας,δηλαδη εγω θα ηθελα ολοι να ειναι κοινωνοι  του λινουξ.

Η "πραγματικοτητα" (οπως φαινεται απο την πρισματικη σκοπια της πλειοψηφιας) ειναι καπου στη μεση.
Οταν προτοαντικρυσα το linux μονο που δεν εβαλα τα κλαμματα και μονιμως αναρωτιομουν "τι μπορει να κανει κανεις με αυτο το πραμα" -φυσικα οι διανομες τοτε δεν ηταν καθολου φιλικες- ομως οι προσπαθειες μου με αυτο δικαιωθηκαν και με το παραπανω, και χωρις να ειμαι κανενας σουπερ-γκουρου.

Η κονσολα που υπωθηκε ειναι απλα μια εναλλακτικη προσεγγιση, και -ναι εδω θα ξανα-ματα-ριξω το γνωστο καρφακι μου στους linuxαδες- φυσικα και δεν ειναι απαραιτητο να ξερει καποιος να τη χρησιμοποιει, και φυσικα μπορεις να κανεις τα παντα απο GUI (το οτι ΝΟΜΙΖΕΙΣ οτι πρεπει ντε και καλα να χρησιμοποιησεις την κονσολα εγκειται στο οτι οι περισσοτεροι δινουν τετοιου ειδους συμβουλες -κατι που εχω παραδεχτει ως ευκολια τελικα σε καποιες περιπτωσεις, αλλα αυτο ειναι αλλο ζητημα-)

Κεντρικος πινακας ελεγχου φυσικα και υπαρχει, και ειναι αριστος

Ασυμβατοτητα υλικου σε καμερες κτλ δεν πολυυπαρχει πια (η τεσπα ειναι πολυ σπανιο καποια συσκευη να μη δουλευει) ομως σε πιο εξεζητημενο υλικο που χρησιμοποιειται για πιο επαγγελματικες εφαρμογες (συστηματα αυτοματου ελεγχου, ηλεκτρονικα οργανα κτλ κτλ κτλ) δυστυχως η συμβατοτητα ειναι ανυπαρκτη επειδη οι εταιριες προφανως δεν εχουν πειστει ακομη πως το linux ειναι ενας απο τους βασικους παικτες στο χωρο των λειτουργικων (παρολο που αυτη την εποχη υπερεχει των MAC κατα 1% περιπου) ετσι δεν ενδιαφερονται να βγαλουν drivers (οι σχετικες εφαρμογες συνηθως δεν ειναι προβλημα μια και δε χρησιμοποιουν direct x κτλ και οτι σχετικμο εχω δοκιμασει τρεχουν μια χαρουλα με wine)

το θεμα των εφαρμογων ειναι οντως μελανο σημειο, μια και οι περισσοτρες εταιριες δεν βγαζουν τις εφαρμογες τους και για linux.

Αλοτε φταιει η εταιρια γι αυτο, αλλοτε ισως οχι και τοσο, (η adobe πχ γνωριζει πολυ καλα τι ειναι το linux καθως και παρακολουθει την αγορα, ομως δε βγαζει ολα της τα προιοντα και γι αυτο το λειτουργικο, και αντιθετα περιμενει απο τους developers του wine να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα... αντιθετα οι developers του albumplayer  δε γνωριζουν τι ειναι linux και χαιρονμται που καποιοι χρηστες προσπαθουν να τρεξουν με διαφορους τροπους το προγραμμα τους στο linux με καμποσες αποτυχιες φυσικα...)

απο κει και περα, εφαρμογες υπαρχουν, ομορφες και λειτουργικοτατες εφαρμογες επισεις υπαρχουν, ομως δυστυχως δεν υπαρχουν ΟΛΕΣ οι γνωστες εφαρμογες. Ισως μετα τα Σvista και τα 7 να ειναι απλα θεμα χρονου, το θεμα ειναι πως οποιος περασε στην πλευρα του linux εμεινε εκει γιατι βρηκε ενα πραγματικα δυνατο λειτουργικο με απειρες δυνατοτητες.