Motorola MotoMing A1200e - Review

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 07/28/2008 - 09:52 | 9'


Ένα μικρό, κομψό και «έξυπνο» κινητό με Linux από τη Motorola θα σας ενδιέφερε; Εμείς πάντως δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι...(Αναδημοσίευση από το Ελληνικό Linux Format #19)

Linux στο κινητό σας; Ναι, γιατί όχι; Εδώ και καιρό, υποστηρίζουμε ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι προνομιακή για το Linux. Απλώς δεν είχε τύχει μέχρι τώρα να δοκιμάσουμε κάποιο μοντέλο. Να όμως που έπεσε στα χέρια μας το Motorola A1200e που μόλις έφτασε στην Ελληνική αγορά - καθυστερημένα, μια και κυκλοφορεί στην Κίνα ως MotoMing (tinyurl.com/3d9uv3) ήδη από τον Μάρτιο του 2006.

Το περιτύλιγμα

Το A1200e είναι ένα smartphone που τρέχει μια ειδική έκδοση Linux της εταιρείας Montavista, το Mobilinux 3.1 με πυρήνα τον 2.4.20. Πριν περάσουμε όμως στο ζουμί, να ξεμπερδεύουμε με τα ...κλασικά. Καταρχήν, το Α1200 είναι ένα κομψοτέχνημα: τραβάει αμέσως την προσοχή με τα μαύρα-μεταλλικά χρώματά του, ενώ το διάφανο καπάκι του clamshell με το ενσωματωμένο ακουστικό και το κύκλωμα του δίνουν μια φουτουριστική αίσθηση. Τα υλικά είναι καλής ποιότητας και αποπνέουν στιβαρότητα και ποιότητα, παρά τα μόλις 119 γραμμάρια της συσκευής.

Αντί για πληκτρολόγιο, το Α1200e έχει οθόνη αφής QVGA 2.4'' με καλή ευαισθησία και ανάλυση 240x320 και 262.000 χρώματα. Το περιβάλλον, που απ' όσο καταλάβαμε είναι Qtopia, είναι πλήρως εξελληνισμένο και έχει εικονίδια αρκετά μεγάλα ώστε να μπορείτε να τα χειριστείτε με το δάχτυλο. Για τις ακραίες περιπτώσεις πάντως, υπάρχει και ενσωματωμένη τηλεσκοπική γραφίδα (κρυμμένη στην πίσω δεξιά πλευρά της συσκευής) αλλά και ένα joystick κάτω από την οθόνη. Στις δοκιμές μας, το λειτουργικό ήταν ταχύτατο, αν και αδικείται από τα μόλις 8MB της εσωτερικής μνήμης του. Με 3-4 εφαρμογές ανοικτές παραπονιέται για έλλειψη μνήμης, πράγμα που λύνεται αν προσθέσετε μια microSD καρτούλα του 1GB. Τέλος, η κάμερα είναι 2 MegaPixels (φτάνει τα 1200x1600 σε ανάλυση και 8x ψηφιακό ζουμ), ενώ υπάρχει υποδοχή MicroUSB για σύνδεση με PC και φόρτιση και φυσικά Bluetooth 2.0.

Οι εφαρμογές

Στον τομέα των εφαρμογών, θα βρείτε το Picsel (έναν προβολέα εγγράφων ...MS Office και PDF), καλαντάρι, Opera browser και POP3 email, ενώ μπορείτε να εγκαταστήσετε κάθε εφαρμογή Java, που είναι συμβατή με το J2ME – θα βρείτε πάρα πολλές στο www.gejar.com και το www.mobile9.com. Όταν γράφετε σημειώσεις ή SMS, εμφανίζεται on-screen πληκτρολόγιο (με Ελληνικό T9), ενώ υποστηρίζει και αναγνώριση γραφής (μόνο για Αγγλικά). Υπάρχει ακόμα εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας (για κροπάρισμα, κλπ), αλλά και σάρωσης επαγγελματικών καρτών! Αν εστιάσετε την κάμερα σε μια τέτοια κάρτα, το A1200e θα την σαρώσει και θα εισάγει στις επαφές σας, το όνομα, τα τηλέφωνα, και το email του κατόχου της κάρτας. Δυστυχώς, αυτή η χρήσιμη λειτουργία δεν υποστηρίζει Ελληνικά ονόματα...

Για να παίζετε αρχεία ήχου (MP3, WAV, WMA, AAC) και βίντεο (MPEG4, H.263), το κινητό προσφέρει το RealPlayer. Υπάρχει φυσικά και ραδιόφωνο FM, ενώ στα ατού της συσκευής είναι η υποστήριξη του AADP (Advanced Audio Distribution Profile) για στερεοφωνική ακρόαση με Bluetooth συσκευές.

Άλλα κόλπα...

Μέχρι εδώ όλα καλά. Πως εγκαθιστάτε όμως native εφαρμογές Linux; Δυστυχώς, η διαδικασία εγκατάστασης τέτοιων εφαρμογών (.PKG κατάληξης) δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα περίμενε κανείς. Για να κάνετε όμορφα κολπάκια (κονσόλα, dosbox, telnet κλπ!), θα πρέπει να βρείτε πρώτα το firmware της συσκευής σας, δίνοντας στο dialpad το νούμερο WWW008W (το W είναι Αναμονή και εισάγεται από το μενού κάτω αριστερά). To δικό μας μοντέλο είχε το R541_G_11.52.12R, που χρειάζεται φλασάρισμα σε 34p. Στo tinyurl.com/2hpnek και ιδιαίτερα στο tinyurl.com/3x66ac (post #165)θα βρείτε πλήρεις οδηγίες γα να φλασάρετε το fw, ώστε να τρέχει PKG αρχεία, αλλά να ξέρετε ότι αυτό μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση σας! Γι' αυτό, πριν ξεκινήσετε να κάνετε οτιδήποτε, προτείνουμε να διαβάσετε το FAQ που θα βρείτε στο tinyurl.com/37t3ed. H διαδικασία ...μονταρίσματος περιγράφεται στο tinyurl.com/2mohyn.

Μετά το φλασάρισμα, θα πρέπει να πάτε στο Πρόσθετα > Ρυθμίσεις και να κάνετε κλικ στο Λειτουργία USB. Εκεί επιλέξτε “Μαζική Αποθήκευση” ώστε το Linux να κάνει αμέσως mount το κινητό (δηλαδή την microSD κάρτα του) όταν το συνδέετε με το PC. Μετά κάντε Προβολή > Εμφάνιση Κρυφών αρχείων και θα δείτε έναν φάκελο .system. Αυτό είναι το κλειδί. Για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε εφαρμογές PKG, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα “διαχειριστή πακέτων”, όπως τα MPKG, Superman, και SmartAssistant – τα 2 τελευταία εκτελούν και scripts (.lin). Κάθε ένα από τα παραπάνω πακέτα περιέχει ένα φάκελο .system, τον οποίο αντιγράφετε στην microSD κάρτα στη θέση του παλιού και κάνετε restart στο κινητό. Μετά, για να εγκαταστήσετε εφαρμογές .PKG, μεταφέρετε τις στην SD κάρτα και κάντε παρατεταμένο tap πάνω τους μέχρι να εμφανιστεί το μενού – εκεί επιλέξτε “Άνοιγμα με ...” > Superman ή ότι άλλο έχει εγκαταστήσει.

ME MIA MATIA
Smartphone με οθόνης αφής (PDA), αναγνώριση χαρακτήρων, αναπαραγωγή πολυμέσων κλπ. Δείτε ακόμα τα Motorola ROKR E6, RAZR2 v8.

ΤΟ Α1200e ME ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ
Xscale PXA270 312MHz & FreeScale ARM
MNHMH
8MB. Με microSD, έως 2GB *
ΟΘΟΝΗ (Ιντσες, Χρώματα, Ανάλυση)
2.4'' Αφής, 262.000, 240x320
ΚΑΜΕΡΑ
2ΜPixels (1200x1600), 8Χ Zoom, χωρίς φλας
ΔΙΚΤΥΩΣΗ-ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Quad-band, WAP, EDGE, GRPS, SyncML, MS ΑctiveSync, mini-USB, BlueTooth 2.0, Ακουστικών-Hands-Free
ΑΛΛΑ
Ραδιόφωνο, MP3/4/AAC Player, Γραφίδα, Φορτιστής, Manual, Καλώδιο USB, Hands Free, Ελληνικό T9, AADP
ΜΠΑΤΑΡΙΑ**
LiIon 850 mAh, 4-6h ομιλίας, 48h χρήση
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΥxΜxΠ)
95.7 X 51.7 Χ 21.5 χλ.
ΒΑΡΟΣ
119 γρ.

* Δεν περιλαμβάνεται
**Υπάρχει και μπαταρία 1000mAh

Προμηθευτής Motorola Ελλάς
Web www.motorola.gr
Τιμή 317€ (Πλαίσιο)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)