Πως ηταν η πρωτη επαφη με το Linux?

brave | Κυρ, 07/20/2008 - 11:03 | 3' | 26

Εδω ας πουμε κανα δυο αληθειες... και ξεκιναω πρωτος

Βασικα ειχα 3 "πρωτες επαφες" και θα το εξηγησω τι εννοω:

1. οταν επεσε στα χερια μου ενας server με linux επι εποχης 486 το οποιο και εστειλα αδιαβαστο μετα απο καμια ωρα δοκιμων και φορτωσα windows

2. Οταν μου "χαλασαν" τα windows επι πρωιμης εποχης xp ειχα δει οτι καποιο περιοδικο εδινε καποια διανομη με το cdακι (Knoppix). -εδω εχει γελιο-

χαλασαν λοιπον τα πατζουρια, και ηταν Σαββατο απογευμα, αρα επρεπε να περιμενω δευτερα για να βρω "καινουργια" οποτε θυμηθικα το cd-ακι

στο περιπτερο το οποιο πηγα και αγορασα με τη λογικη "λειτουργικο και το ενα λειτουργικο και το αλλο "

και φυσικα εσπασα τα μουτρα μου μη μποροντας να κανω τιποτα με αυτο, αλλα το μικροβιο μπηκε, (λογο KDE) και απο τοτε αρχισα να ψαχνομαι για το

πως θα κατακτησω το παγοβουνο.

Επομενη διανομη red hat ...τα νευρα μου... αρχισα να αναρρωτιεμαι μηπως ακομα και οτι ειναι λειτουργικο αυτο το πραμα ειναι9 απλα ενας μυθος

Επομενη SUSE 8 κομα κατι , Ναι, αυτο εκανε αρκετα πραγματα και μπηκε και internet. επαιξα αρκετα μαζι του

επειτα μια δοκιμη με καποιες διανομες απο περιοδικα μεταξυ αυτων και το ΜEMPIS, Αυτο ναι, μου εκατσε αρκετα καλα.

επειτα SUSE 9 το οποιο σχεδον αντικατεστησε τα πατζουρια. και το 9.3 πρωτη φορα εμεινε μονο του στο δισκο για λιγο καιρο, αλλα η πραγματικη αντικατασταση λειτουργικου εγινε με το ubuntu 5.1

Δώσε αστέρια!

MO: 1 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Εμενα η πρωτη επαφη μου με το λινουξ ειχε πολυ πλακα!

Ημουν 14 χρονων και φυσικα στον υπολογιστη μου το λειτουργικο συστημα ηταν windows xp.

Πηγαινα δευτερα γυμνασιου και οι υπολογιστες του σχολειου ειχαν τα windows 95. Μια μερα εντελως ξαφνικα ο καθηγητης την πληροφορικης μου στο γυμνασιο μου ανοιξε μια κουβεντα για αν ξερω το λειτουργικο συστημα λινουξ. Φυσικα εγω του απαντησα οχι. Αφου για καμια εβδομαδα μιλουσαμε για αυτο το θεμα και μου ειπε οτι εχει ενα dvd με λινουξ (το mandrake 10.1) απο ενα περιοδικο που μιλαει μονο για λινουξ, του ειπα αν μπορει να μου το γραψει και να μουν το δωσει να το βαλω και εγω για δοκιμη. Οταν το εβαλα στον υπολογιστη μου και του εκανα την εγκατασταση ηταν πολυ ευκολο! (καλα οχι σαν τα windows). Το μονο προβλημα που ειχα ηταν τα partitions. Δεν ηξερα το ext3, to home και το swap τι ειναι. Αλλα μετα απο μερικους πειραματισμους (πανω απο 10 εγκαταστασεις) καταλαβα τι ειναι. Μετα αφου εκανα εγκατασταση ολα τα πακετα της διανομης(λες και ηξερα τι ηταν ολα αυτα τα πακετα για να κανω και επιλογη) εκανα το πρωτο μου login. Η επιφανεια εργασιας και τα εικονιδια ηταν τελεια (φυσικα δεν ηξερα οτι ημουν στο kde). Μετα ειδα οτι ειχε καποια προγραμματα μεσα αλλα δεν ηξερα κανενα απο τα ονοματα τους (μου ηταν ολα ασχετα). Μετα το πρωτο που εκανα ειναι να παρω τα προγραμματα που ειχα στα cds μου για τα windows και να τα περασω στα λινουξ. Ελεος!!! Αφου βαζω το cd στο cdrom και παω να κανω εγκατασταη το nero βλεπω οτι δεν κανει μονο του boot, παω μετα μεσα στο cd και παταω διπλο κλικ στο εικονιδιο setup.exe και κατι μου ελεγε οτι αυτο το αρχειο δεν μπορει να ανοιξει. Αυτο εγινε και με τα υπολοιπα προγραμματα για windows. Δεν ηξερα τι να κανω! Μετα για κανα μηνα το ειχα στην ακρη το λινουξ. Μεχρι που με επιασε αυτη η φαγουρα γιατι να μην τρεχουν τα προγραμματα τον windows στο Λινουξ. Αρχησα να ψαχνω παντου. Μεχρι που μπηκα στο site linux.gr και τα πραγματα ηταν λιγο ποιο ξεκαθαρα για μενα. Αφου μετα αγορασα και το Linuxformat εγιναν ακομα ποιο ξεκαθαρα και καταλαβα τι επαιζε με τα λινουξ και με το ελευθερο κωδικα. Τωρα μετα απο αρκετες δοκιμες που εκανα με διαφορες διανομες ειχα καταληξει στη fedora αλλα τωρα στην ηλικια των 18 ετων μου κερδισε την καρδια το opensuse 11.

gooooooood!!
ωραίο post :)

(διάλειμα από τις διακοπές -λίγες ώρες- γιά κάποια δουλίτσα στην Αθήνα, καί σε λίγο... πάλι βούρ. με έβαλε σε πειρασμό όμως ο brave.)

Λοιπόν.
Η πρώτη επαφή πού θυμάμαι, ήταν το knoppel.
Αντιγραφή το cd στον σκληρό, καί τρέξιμο από εκεί, γιατί τότε "φοβόμουν" να μπλέξω με boot manager.
Εβαζα λοιπόν το cd καί έκανα boot από τον σκληρό.
Δούλεψα αρκετό καιρό έτσι.
Μέχρι πού είπα να περάσω σε "κανονική" διανομή.
Fedora core 2.
Χωρίς γιατί. Πως να έχει "γιατί", κάποιος πού ξεκινάει.
Μία λέξη ταιριάζει μόνο: παλούκια.

Suse "κάτι". Ολα ok, έμεινε αρκετό καιρό αλλά θυμάμαι ακόμα το πρόβλημα πού με βασάνιζε: μού έλεγε ότι δεν μπορούσα να κάνω mount το cd. Καί εγώ γιά να γράψω ένα cdάκι άνοιγα τα παράθυρα :)

Μετά από μήνες, καί ακούγοντας γιά την ευκολία της mandrake, το αποφάσισα.
Mandrake 10.
Άψογο γιά αρχάριο, με ... άλλο -γιά αρχάριο- κουφό : είχα το dvd της, από το οποίο έβαζα προγραμματάκια (γιά internet δεν το συζήταγα σε καμία διανομή). Όμως γιά κάποιον λόγο δεν μπορούσα να προσθέσω το dvd στις πηγές λογισμικού. Καί τι δεν είχα κάνει. Τίποτα.

Όλα αυτά με είχαν ψιλοκουράσει καί γιά κάποιο διάστημα μόνο win.

Μέχρι πού ξαναέκανα το βήμα, καί ευτυχώς με σωστή επιλογή:

UBUNTU 6.04.
Τα κεφαλαία, δεν είναι τυχαία. Εξαιτίας του αποχαιρέτησα μιά καί αλή τα παράθυρα μιά καί αυτό μού άνοιξε μία μεγάλη πόρτα.
Τα win μείναν στον σκληρο, άνοιγαν όλο καί λιγότερο, μέχρι πού αποφάσισα ότι απλά πιάνουν χώρο καί τα αποχαιρέτησα οριστικά.

Το ταξίδι είχε αρχίσει. Το δικό μου σε λίγη ώρα. Hiiiiiiiii !! :) :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

εμένα η 1 επαφή ήταν ένα opensuse 10(αν θυμάμε). το ωραίο ήταν πως μου μπήκε και μένα το μικρόβιο στην πρώτη γυμνασίου εκεί που είδα τα λειτουργικά συστήματα και ένα πιγκουινο κάπου με το logo τον windows και το διαβολάκι απο το bsd. και ετσι επριξα λιγάκι την καθηγιτρια και μου έδωσε ένα dvd με opensuse. μετά παο κάτι ωραίες δοκιμές κατάφερα να κάνω καινούρια τα partition μου και να χάσω το ex-os μου τα window$. επειτά μετά απο κανα χρόνο αφου το είχα ξεχάσει το όλο θέμα πάω στον περιπτερα και άρχησα να σκαλίζω τα περιοδικα και τσουπ να το linuxformat :) αναρωτιέμαι τι στο καλό να είναι αυτο...
το αγοράζω και πάλι είχε το opensuse to 10 ( δεν ήταν το πιο πρόσφατο) πάω σπιτάκι ετοιμάζομαι με χαρα να bootaro αλλα κάποιο πρόβλημα είχε το dvd. περιμένω καμια βδομάδα και πάω και περνω νομιζω το πιο τελευτέο όπου και πάλι είχε opensuse αλλα το 10.1 .έπεξε όλα καλα αλλα μέτα οπως είπαμε έιχα το μικροβιο. τελικά ακόμα να καταλήξω σε κάποια διανομή... κάτι μου λέει μέσα μου πως το πάω για arch. αλλα θα δω στο τεστινγκ!!

και γω knoppel αλλα ελαχιστα πραγματα,εως μηδαμινα.
μετα ubuntu ,χμ κατι απροσδοκητα τα ειχα που με ψιλοφρικαραν,αλλα δε με αποθαρρυναν :)

σταθερα ubuntu λοιπον και συντομα και αλλες διανομες σε multiple boot.

Μμμ μου αρέσει το θέμα.. Πρώτη διανομή λοιπόν ubuntu dapper drake ( η πρώτη μου αγάπη και παντοτινή!! :D )
Θα σας βάλω ;όμως να διαβάσετε όλη την ιστορία γιατί πρόκειται για την πιο σουρεαλιστική ιστορία που έχει υπάρξει..
Πάμε παραμυθάκι λοιπόν ..
Εγώ έμαθα υπολογιστές για να παρακολουθήσω το ΕΑΠ. Μέχρι την πρωτοχρονιά του 2005 αυτό το πράγμα που ονομάζεται υπολογιστής ( αυτό το πράγμα του Σατανά), δεν το είχα σπίτι μου. Για την ακρίβεια ήταν ένα αντικείμενο που δεν με αφορούσε.
Πήρα λοιπόν, με το που μπήκα στο πανεπιστήμιο, έναν υπολογιστή γιατί μόνο έτσι το παρακολουθείς αυτό.
Ρώταγα λοιπόν η χαζή πως ανοίγει και άλλα χαριτωμένα και τέλος πάντων κουτσά στραβά μέχρι να ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά κάτι είχα κουτσομάθει να κάνω στον υπολογιστή.
Εκείνο τον χειμώνα έφυγα για Αγγλία.
Είχα αρχίσει όμως να τα παίρνω ήδη με τα windows, γιατί στην Αγγλία είχα 50 mb σύνδεση και φυσικά ζούσα μέσα στον τρελό ιό και στην τρελή σάρωση θυρών ( που ούτε και προλάβαινα να καταλάβω από που μου ερχόταν.) Ειλικρινά δεν ήξερα από που μου σπάγανε τον υπολογιστή κάθε φορά, ότι antivirus και αν είχα, ότι και να έκανα. Ήδη λοιπόν είχα αρχίσει να την ψάχνω με το linux, κάτι μου είχανε σφυρίξει οι της πληροφορικής του πανεπιστημίου αλλά τότε δεν ήμουν και πολύ έμπειρη στο θέμα και δεν καταλάβαινα πολλά πράγματα.
Μετά όμως μου δόθηκαν και άλλες αφορμές για να πάρω με τα windows οπότε μετά το linux ήταν μονοδρομος. ..
Σε κάποια δόση μας χάλασε ένα από τα δύο laptops και έπρεπε να το φορμάρουμε αλλά όχι από το drive του αλλά από δισκέτα με windows xp γιατί το drive είχε χαλάσει.
Πήγα λοιπόν στο φόρουμ του πανεπιστημίου και αρχίσανε σαρανταπέντε μάστοροι και εξήντα μαθητάδες να ψάχνουν όλοι μαζί πως να φορμάρουμε xp από δισκέτα..
Δείτε το σχετικό thread εδώ...

http://www.eap-forums.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3448

Μετά και εγώ δεν ξέρω από πόσο καιρό τελικά καταφέραμε να φορμάρουμε το λάπτοπ από δισκέτα. Συμμετείχαν σε αυτό συνάδελφοι φοιτητές από το πανεπιστήμιο, οι φίλοι τους, οι φίλοι των φίλων τους από το irc τέλος πάντων και η κουτσή Μαρία. ( και ο Agiofws ( που είπαμε είναι Θεός αλλά δεν το ξέρει), και ο TheBAFH (που το nickame του λέει τι είναι αλλά δεν σας λέω).

Βέβαια ήδη από την δεύτερη σελίδα του thread έχουμε αρχίσει να συζητάμε για λίνουξ. Τέλος πάντων.. Δεν ήταν πρώτη επιλογή εκείνη την στιγμή. Φτιάχνουμε τέλος πάντων τον υπολογιστή, ( επίτευγμα! ) ...
Και δεν προλαβαίνουμε να το φορμάρουμε, τι πάθαμε;;
Έρχεται μία επείγουσα ενημέρωση και φάγαμε το windows genuine advantage και τέλος ο υπολογιστής.
Ήταν μάλιστα στις πρώτες μέρες που είχε βγει αυτός ο διάβολος και δεν ήξερε κανείς να το αφαιρέσει ..

Όπως καταλαβαίνετε έγινα τούρμπο.

Αλλά και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό. Περνάει ο καιρός φτάνει το Πάσχα και κάνω το ωραιότερο Πάσχα της ζωής μου στην Οξφόρδη.
Και έχω κρατήσει απίστευτα videos από την όλη φάση και τα έχω περάσει στον υπολογιστή ( με τα πατζούρια... γκρρρρρρρρ)
Και σε μία απλή μετακίνηση φακέλου ... ξέρετε τι έκανε;;; ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ, ΧΑΘΗΚΑΝ, ΣΒΗΣΤΗΚΑΝ κανείς δεν τα ξαναείδε, πάνε τα ωραία μου videos μου τα έσβησε το ....*&^*^$^%$&^%$ και αχχχ να μην το λέω.... ακόμα κλαίω για αυτό..
Τέλος .. πεθάνανε.. Αν τον έπιανα στα χέρια μου τον Μπιλάρα εκείνη την δόση θα είχε τελειώσει την σιχαμένη του ζωή.. ( αυτός μου φταίει.. :D )
Και άρχισα να ρωτάω να μάθω πως να τα ξεφορτωθώ.

Περίμενα να περάσει η σεζόν γιατί είχα και εργασίες και τον υπολογιστή φορτωμένο με πολλά αρχεία και τον Ιούνιο άρχισα να ψάχνομαι. Πρώτη ερώτηση γιατί δε μπουτάρει το live cd .. Γελάστε εδώ..

http://www.eap-forums.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5011&postdays=0&postorder=asc&start=0

Δεύτερη ερώτηση:
Δεν μπορώ άλλο να αντέξω δεν ξέρω τι να διαλέξω!
http://www.eap-forums.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5018

Ρίξτε εδώ γέλιο με το το δούλεμα που μου ρίχνει το TheBAFH ( δεν σας λέω τι σημαίνει το nickname που να σκάσετε).Τέλος πάντων με τούτα και με κείνα και αφού βρήκα και τον μέντορα μου τον cfilip που με πέρασε από ταχύρυθμο ιδιωτικό σεμινάριο οκ.. ξεστραβώνομαι, το αποφασίζω και του λέω ένα βράδυ..
'Αύριο πάω να φορμάρω dapper."
Μου λέει: "θα το φορμάρεις μόνο του;;"
Του λέω:" ναι .. Δεν έχει ημίμετρα" ( παρμένη η δικιά σας!)
Μου λέει : " είσαι τρελή .. αλλά καλή τύχη"

Και όντως την επόμενη μέρα πήγα στην βιβλιοθήκη που είχε και 200 mb γραμμή και φόρμαρα το dapper drake.
Τέλος... αυτό ήταν.. από τότε δεν ξεκόλλησα, ούτε ξανα έβαλα πατζούρια σε κανέναν υπολογιστή μου και παρόλο που έφυγα τελικά από το ΕΑΠ, (την έχω κάνει για άλλο πανεπιστήμιο), το λίνουξ μου έμεινε, και μάλλον είμαι και η μόνη από τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό του συγκεκριμένου πανεπιστημίου που εξακολουθώ να βολοδέρνω στα φόρα του linux. ( ούτε οι πληροφορικάριοι τους ρε γαμώ το δεν βάζουν στους υπολογιστές τους linux.. :( ..χάλια .. )

Αυτά...
Τι μπορεί να πάθει ο άνθρωπος ε;;;

1η επαφή το 1999 στο πολυτεχνείο για τις ανάγκες ενός μαθήματος, κάποιο RedHat σε dual boot με windows 98. Τρισάθλιο, κυρίως λόγω του συστήματος πακέτων κ του ατελείωτου κυνηγιού των dependencies. Είχε gnome 1.4 k kde 3.1 αν θυμάμαι καλά. Τελικά προτίμησα το κορυφαίο κ πανάλαφρο windowmaker για γραφικά...

Πέρασα το μάθημα... Μετά το παράτησα για κάνα χρόνο, αλλά άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα previews του Gnome 2 στο διαδίκτυο κ γλυκάθηκα. Τα windows τα δούλευα πολλά χρόνια, τα είχα σκυλοβαρεθεί κ σιχαθεί, οπότε αφορμή έψαχνα. Ρώτησα λοιπόν τότε το γκουρού μου (όλοι σχεδόν έχουμε έναν τελικά):

Ρε Νίκο, θέλω να πετάξω τα ακατανόμαστα κ να δουλεύω μόνο linux. τί να βάλω;

Κ ο σοφός γκουρού αποκρίθηκε:

Debian...

Δεύτερη επαφή:

θα σας γελάσω για ημερομηνία αλλά παίζει '96 ή '97. Με έναν φίλο, είμαστε στην Πάτρα και την ψάχνουμε. Εγώ κολλημένος τότε με Win95, βγάζω και τον επιούσιον από δαύτα - τότε δεν υπήρχαν μαύροι να πουλάνε CD με FIFA 95 και η αντιγραφή γινόταν σε 1x ήτοι 60 χιλιομετρημένα λεπτά, κι αν δούλευε! Τι θυμήθηκα... Τέσπα, σκάμε σε ένα βιβιοπωλείο και στο τμήμα με τα games παιχνιδιών βλέπουμε ένα ογκώδες πράμα που έγραφε απ' έξω "Walnut Creek CDROM" και είχε μια στάμπα "4 CDs". Φαντάζεστε; 4 CDs σε μια θήκη. Από κάτω έγραφε ...Linux και με bullets πιο κάτω "Slackware κάτι", "Red Hat κάτι", κλπ. Τότε θυμήθηκα την πρώτη μου επαφή με αυτό το Linux...

Πρώτη επαφή:

Ακόμα πιο πίσω λοιπόν, θα σας γελάσω '93 ή ίσως και '94, έχω μια BBS ονόματι Cyberlink Data Mail System (ή Power 01 BBS παλιότερα!) και η ζωή είναι ωραία. FidoNet, BinkleyTerm, Frontdoor και RemoteAccess, με χρονοδιακόπτη ανοικτά από 23.00 έως 07.00 (για να μην "κρατάμε" το τηλέφωνο), μπαίνει αγνωστος κόσμος με call-back verification (τι θυμήθηκα τώρα...), τα γραφικά είναι ANSI φτιαγμένα στο χέρι στο επικό TheDraw, τα mail (όχι email...) πάνε με διαμοιραζόμενο κόστος στη θεσσ/νίκη και στο GruNET, chatάρουμε (πάνω γω κάτω συ) ...ωραίες DOS εποχές με συναντήσεις σε κάτι καφέ με απίστευτους τύπους και διήμερες εξορμήσεις στον Πόρο. Web δεν υπάρχει. Φυσικά, όταν η βάση (το BBS) είναι online, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο στο PC. Μόνο οι πολύ τυχεροί (με πολύ μνήμη) δύνανται να παίξουν και κανένα ...Wolfenstein σε άθλια ταχύτητα. Μόνο που εγώ έχω 286/16Mhz με ...4ΜB. Μέχρι που ένας τύπος, μου λέει εγώ έστησα Linux. Και μπορώ να είμαι μέσα στο σύστημα την ώρα που εσύ είσαι συνδεδεμένος. Περίεργος ων, τον καλώ με το 2400άρι μου (that's 2400 bits per second my dear ήτοι 300 chars το δευτερόλεπτο θεωρητικά και χωρίς το παράσιτο και το V42 ερρορ κορεκτιον...) και, αντί για ANSI γραφικά, τι να δω;

login>

Μετά από κανά λεπτό (λέω μπας και...) κλείνω.
"Τι login είναι αυτό ρε Νίκο;".
"Ε, έτσι είναι εδώ, Μάκη. Φτιάχνεις λογαριασμούς για κάθε χρήστη....δίνουν κωδικό κλπ".
"Pardon;"
"...multiuser, multitasking, 100% virus free...δύσκολο...απαιτητικό...διαφορετικό..."
"Ασε ρε Νίκο και ετοιμάζομαι για εξετάσεις...".

Τότε για να συνδεθείς, αρκούσε να γράψεις ένα new στο ψευδώνυμο και μετά ένα τηλέφωνο (το call back που λέγαμε...).

RIP (με ανατριχίλα για μια εποχή που η λέξη ερασιτεχνισμός δεν είχε ακόμα διασυρθεί από διάφορους μαλάκες...):

Επιστροφή στην δεύτερη επαφή:

Λοιπόν, όντα φοιτητής με πλεντι οφ ταιμ, και αποφασισμένος η δεύτερη Linuxo-επαφή να είναι η "καλή", να δω και γω ένα γραφικό περιβάλλον, αυτό το multitasking εν πάσει περιπτώση, το εγκαθιστώ (νομίζω το Slack, ίσως δοκίμασα και στο Red Hat) στο σύστημα. Κόποι και βάσανα σε απίστευτο βαθμό. Αντε να μάθεις τα LILO, MILO, kernel, κουκουρούκου. Και κάποια στιγμή, στην 10η και βάλε φορά, τα καταφέρνω:

login>

Γαμώ το στανιό σου, ποιο login ρε; Και δώστου μελέτη μέχρι να καταλάβω ότι στο Linux η εμφάνιση του γραφικού περιβάλλοντος δεν είναι αυτόματη αλλά γίνεται μόνο κατόπιν εντολής του χρήστη. Βουνό...Και άντε και το είδαμε το "περιβάλλον". Ποιο περιβάλλον; KDE 2.x. Και δεν αντιγράφει και κλειδωμένα CDROM. Γειά σας.

Τρίτη επαφή

Ένα δύο χρόνια μετά, σε κάποιο εργαστήριο τυχαίνει να μου δώσουν ή να "απαλλοτριώσω" (θα σας γελάσω) ένα CD (;) με Red Hat 7.3. Το έβαλα στο PC μου, το κράτησα dual boot για αρκετό καιρό. Έμαθα KDE. Το κόλλημα όμως το έπαθα μετά, 2001-2002, στο μεταπτυχιακό. Τότε ο Μάο, ο τύπος που έφτιαξε αυτό το site, είχε κόλλημα με Red Hat (καλά τώρα μόνο από Debian καταλαβαίνει...:P) μου πιπίλιζε το μυαλό με το Linux. Εγώ, ακόμα σε dual boot, μια και τα προγράμματα που χρησιμοποιούσα (SPSS, Pajek, κλπ) δεν υπήρχαν στο Linux. Σιγά σιγά όμως, η πλύση εγκεφάλου και η αμέριστη βοήθεια ("Μάο, μου έβγαλε αυτό, τι κάνω;...") με οδήγησαν στο οριστικό format, το τελευταίο, των Windows. Σε προσωπικό μου υπολογιστή δεν έχω Windows εδώ και 5-6 χρόνια. Με λένε Δημήτρη (οι φίλοι Μάκη) και είμαι επιτέλους καλά...;)

--
Where is the ripcord, the trap door, the key?
Where is the cartoon escape-hatch for me?

Εγώ τώρα τι να πω μετά από τόσο "φοβερές" ιστορίες; Μάλλον ότι είμαι το τεμπελόσκυλο της παρέας.
Άμα πω ότι η επαφή μου με το Linux ήταν μέχρι προ ολίγων μηνών καθαρά θεωρητική θα με δείρετε;
Βασικά πάντα ήξερα ότι υπάρχει και κάποια τελείως βασικά. Ποτέ όμως δεν το είχα ψάξει γιατί βολευόμουν με τα παράθυρα και τα συμπαρομαρτούντα τους. Μέχρι που γνώρισα το OpenOffice.org και διαπίστωσα ότι είναι δυνατόν δωρεάν λογισμικό να είναι σταθερό, αποτελεσματικό και εύκολο στη χρήση και με πολλή τεκμηρίωση. Τώρα θες η φιλοσοφία, θες που μου βγήκε το μάτι με τις τιμές της φιλικής μας εταιρείας, αφού γνώρισα το ΕΛΛΑΚ είπα να δω και από κοντά το Linux. Και φυσικά διάβαζα δυο μήνες και δοκίμαζα διάφορα LiveCD (να δω ποιο παίζει χωρίς πρόβλημα με το υλικό μου) και κατέληξα στο Ubuntu (είπαμε η ευκολία μου πάνω απ' όλα). Βέβαια δεν αποκλείω να αλλάξω διανομή στο μέλλον και κλασσικά είμαι (προς το παρόν) σε dual boot αλλά ο χρόνος χρήσης των παραθύρων όλο και μειώνεται.

-------

alea jacta est!

Χρονολογια δε θυμαμαι. Θυμαμαι, ομως πως ηταν κοντα στην εποχη, που ανοιγαν τα ιδιωτικα καναλια της τηλεορασης.
Ενας φιλος, λοιπον μου λεει:
Θες το παληο μου υπολογιστη? Πηρα εναν αλλον,να ασχοληθεις & εσυ , να μαθεις καποια πραγματα περισσοτερα.
Μιλαμε για μια εποχη, που τα παντα, θελαν drivers για να δουλεψουν.
Ο φιλος αυτος, ηλεκτρονικος στο επαγγελμα, στο pc του, ειχε UNIX!!! & στο νεο του θα εγκαθιστουσε, μια πρεωιμη εκδοση του Debian....
Εκει αρχισαν, ολα.... Παραλληλα, στο pc της τοτε φιλης μου, εβλεπα τα windοws της εποχης.... Λιγο dos, λιγο γραφικο & πολυυυυυυ πασιετζα!!
& ο καιρος περασε... Τα pc, αρχισαν να εμφανιζονται με μεγαλη συχνοτητα στον επαγγελματικο μου χωρο. Φυσικα windows.
Καποια φαση, πηρα & ενα νεο pc (το παληο ηταν στο Παραδεισο των pc, πια!!). Windows, φυσικα!!! Ολα καλα, μεχρι τη πρωτη ολικη καταστροφη.... Μετα απο λιγο ηρθε & η δευτερη ολικοτατη καταστροφη (φυσικα, ΚΑΜΙΑ σχεση το τοτε internet, με το σημερινο)
Σα... φλασια... θυμηθηκα το πρωτο-πρωτο μου pc & το παληο μου φιλαρακι...
& ηρθε στη ζωη μου το Debian...
Κολαση, μπαστουνια, χεσε μεσα Πολυχρονη!!
Απογοητευση & αποχη απο τα pc, με απειροελαχιστη επαφη & αυτη μονο απο τον επαγγελματικο χωρο....
Ομως... με το καιρο, το pc, ου ηταν απολυτως αναγκαιο....
& σα μοιρα, κυκλοφορησε εκεινο το ιστορικο Suse 9 & παραλληλα, ειχε κανει τα πρωτα της βηματα & η Madriva...
Με το Suse 10, το Dual boot καταργηθηκε & υπηρχε μονο το Linux...
Ακολουθησαν πολλα απο τοτε.
Το Linux Format, o Hellug.....
Οι διανομες που μου κλεψαν τη καρδια ειναι:
-PCLOS
-GENTOO
-MINT
Sτα διαφορα pc μου ειναι εγκατεστημενες οι παραπανω συν το ubuntu (περιεργεια) & σε ενα αρχαιο multimedia pc (κατι μαυρα κουτια, σα dvd ογκωδη, που τα πουλαγε καποτε ο ΟΤΕ), τρεχει αψογα το DREAM & το HAPPY, που κανανα τα παιδια...
Δε ξερω, ισως να σταθηκα τυχερος, μα με εξαιραση ενα προβληματακι, με το Suse9 & το modem, του τοτε laptop μου, μονο, το οποιο & μου ελυσε ο Δημητρης, προσθετοντας καποια modules, που λειπανε, ουδεποτε ειχα το παραμικρο προβλημα, με hardware. ΠΑΝΤΑ & με οτι δοκιμαζα, τα ΠΑΝΤΑ δουλευαν.
Τα windows, ουδεποτε μου λειψαν, επειδη, οχι απλα κανω οτι εκανα με αυτα, μα ακομα περισσοτερα.
Να προσθεσω σε ολα αυτα, το δρομο της γνωσης που μου ανοιξε το Linux & σε αλλα πραγματα, παραπερα απο τα τετριμενα

"constantinos"]ουδεποτε ειχα το παραμικρο προβλημα, με hardware. ΠΑΝΤΑ & με οτι δοκιμαζα, τα ΠΑΝΤΑ δουλευαν.

Μία από τα ίδια .. ποτέ δεν μου έχει κολλήσει κάτι και όλα δούλευαν με την πρώτη. Δεν ξέρεις τι βρίσιμο έχω φάει κατά καιρούς από διάφορα παιδιά που δεν τους κάθεται με τίποτα. όταν λέμε με τίποτα η εγκατάσταση. :D
Τελικά πρέπει να σε θέλει και λίγο ... :D

marlene]

"constantinos"]ουδεποτε ειχα το παραμικρο προβλημα, με hardware. ΠΑΝΤΑ & με οτι δοκιμαζα, τα ΠΑΝΤΑ δουλευαν.

Μία από τα ίδια .. ποτέ δεν μου έχει κολλήσει κάτι και όλα δούλευαν με την πρώτη.

Δεσποινίς μου με βάση και το πνεύμα των σημερινών post σας να σας προτείνω να παίξετε κανένα τυχερό παίγνιον κατά προτίμηση με jackpot, να λύσετε το οικονομικό σας και να σώσετε και εμάς χρηματοδοτώντας διανομή που δεν θα κολλάει και δεν θα έχει τα ελλατώμματα της διανομής του έτερου εκατομυριούχου μας;

-------

alea jacta est!

Κυρία παρακαλώ... Μπα στα τυχερά παιγνία δεν διαθέτω την ρέντα που θα έπρεπε.. Αλλά στο linux χωρίς πλάκα την διαθέτω και δεν μου έχει κολλήσει ούτε μισή διανομή ποτέ. Μήπως να μας λέγατε κύριε όμως και ποια διανομή θα θέλατε να σας χρηματοδοτήσουμε.. ( το μεν πνεύμα πρόθυμον όπως βλέπετε, η δε τσέπη ασθενής αλλά μπορούμε να το βολέψουμε κάπως αυτό... )

Στα τέλη της 10ετιας του 90.

Έψαχνα εγκυκλοπαίδεια για τα παιδιά μου (τότε ήμουν παντρεμένος πρρρρ!!!) Ρωτώντας να μάθω ποια είναι καλή εγκυκλοπαίδεια, ρωτώ και έναν φίλο. Αυτός μου λέει.
-καλά #αλάκας είσαι? Γιατί να πάρεις εγκυκλοπαίδεια και δεν παίρνεις έναν Υπολογιστή?
-μα εγώ εγκυκλοπαίδεια ψάχνω.
-αν πάρεις εγκυκλοπαίδεια θέλεις και ένα ράφι από μέχρι πέρα για να την βάλεις. Ενώ αν έχεις υπολογιστή βάζεις το CD της εγκυκλοπαίδειας και του γράφεις π.χ. “Ακρόπολης” και σου βράζει την Ακρόπολη σε κείμενο, σε εικόνες, σε βίντεο.
-τι λες βρε! Γίνονται τέτοια πράγματα?
-και τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το υπολογιστή γιατί, ή το θέλουμε ή δεν το θέλουμε, μπαίνει στην ζωή μας. Δεν έχεις ακούσει που λένε όποιος δεν ξέρει υπολογιστή μετά το 2000 θα θεωρείται αναλφάβητος.

Αυτή ήταν η σπίθα και ήρθε στο σπίτι ο πρώτος Υπολογιστής με win 95. Αφού έμαθα πως ανοίγει και πως κλείνει άρχισα το ψάξιμο. Τι κάνει αυτό, τι κάνει εκείνο. Μη μας κοροϊδευόμουν και τα παιδιά!

Έτος 2006
H πρώτη σπίθα για Linux
Μολύνθηκε το p/c και σκεπτόμουν πως να γλιτώσω την δουλειά που είχα μέσα (δεν ήταν για να χαθεί). Τότε θυμήθηκα το live cd της Knopel 0.6 που είχε πέσει στα χέρια μου και, κάπου το είχα καταχωνιάσει. Το βρήκα και !!!! δεν το πίστευα στα μάτια μου όταν γλίτωσα την δουλειά μου γράφοντας την σε CDς μέσα από ένα live cd.

Έτος 2008.
Όλο και περισσότερο με έτρωγε για το linux.
Έψαξα άτομο που να ξέρει από Linux εδώ που μένω, για να του μιλήσω, μπας και μου λύσει κάποιες απορίες, ρώτησα δεξιά και αριστερά σε ανθρώπους που ασχολούνταν με υπολογιστές. Δεν ήξερε κανείς λινουξα.
Ψάχνοντας να βρω πληροφορίες (στα Ελληνικά γιατί δεν χαμπαριάζω Αγγλικά) για Linux στο ιντερνετ, έπεσα στην σελίδα σας. Από εδώ μέσα άρχισε η σπίθα να γίνετε φλόγα. Κατέβασα 3 διανομές. Έκανα αντίγραφα και μοίρασαν στο χώρο δουλειάς μου όταν είδα τι μπορεί να κάνει κανείς με το live cd. Μπας !!! και ξυπνήσουνε και άλλοι. Εγώ φόρτωνα μόνο live cd για 2 μήνες
Αποφάσισα να εγκαταστήσω το Ubuntu 8.04 γιατί η πληροφορίες που θέλει κάποιος που δεν ξέρεις Linux και Αγγλικά (και ούτε θέλει να μάθει Αγγλικά) της βρίσκει στο φόρουμ σας, που το θεωρώ καλό και ζωντανό (η άποψη μου και σε όποιον αρέσει). Στο p/c μου έχω και τα xp, αν και φορτώνουν ελάχιστα. Είμαι στραβάδι ακόμη με το Linux. Μόλις εξοικειωθώ, θα γιορτάσω την μέρα που θα αποχαιρετήσω τα xp οριστικά.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το “φως” που μας δίνετε.
Τώρα έχω διπλή χαρά (γιατί να το κρύψουμε!). Έχω και linux και διαζύγιο. ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κάπου στο 2002 όταν ένας συγγενείς μου είχε βάλει linux,για λόγους σχολής...Θα πρέπει να ήταν κάποιο από τα Suse (δεν θυμάμαι έκδοση) αλλά θυμάμαι το γκουστεράκι,το ωραίο και "καθαρό" γραφικό περιβάλλον.Εκεί έγινε το κλικ και είπα "ωπ τι είναι αυτό ωραίο φαίνεται".

Δε το έψαξα τότε επειδή δεν είχα δικό μου πισι αλλά όποτε έβρισκα χρόνο το έριχνα μια ματιά :) .Μετά το είχα ξεχάσει τελείως το όλο θέμα,δεν υπήρχε και υποστήριξη μέχρι που βρήκα έναν φίλο που είχε linux (πάλι suse με τα beryl του κ.λπ).Ε από τότε ξανακόλλησα το μικρόβιο του πιγκουίνου έβαλα το PClinuxOS για αρχή και μετά ubuntu,έμαθα και για το περιοδικό και όλα οκ.

Μόλις κατάφερα να βάλω και ίντερνετ (μερικοί θα θυμούνται τι πρήξιμο είχαν φάει ^_^) λίγο και η βαρεμάρα στα ίδια πράγματα έσβησα με χαρά το partition των windows και πήγαν στο }:) .

Aυτά επιτέλους χαίρομαι ένα λειτουργικό της προκοπής !!!!!

--------------------
happy_linux_downloads

Η πρώτη επαφή μου με το Linux ήταν πριν από δύο χρόνια. Είχα αναλάβει την βιντεοσκόπιση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και η αίθουσα τύπου ήταν στημένη σε Linux. Ενθουσιάστηκα τόσο από το ιδεολογικό περίβλημα που πήγα και έχτισα ενα pc. Έπαθα πλάκα όμως όταν η μια διανομή μετά την άλλη δεν έμπαιναν. Οι μόνες που μπορούσα να εγκαταστήσω ήτα οι Ubuntu και SuSE. Αφού έφαγα την πρώτη πίκρα ήρθε και η επόμενη!!! Το νέο λειτουργικό ήθελε τουλάχιστον μια εξοικείωση με την κονσόλα!!! αλλά εγώ ο κακομοίρης που είχα ξεκινήσει με MacOS στις αρχές περίπου του '90 δεν είχα καμιά επαφή με τα Dos και δεν ήξερα πραγματικά τι να κάνω. Αφού τελικά κατάφερα να σετάρω υποτυπωδώς τον ΗΥ άρχισα το ψάξιμο.

Δεύτερη φρίκη τα προγράμματα που εγώ δουλεύω δεν μπορούν να τρέξουν στο νέο λειτουργικό αλλά και αυτά που τρέχουν έχουν πολά προβλήματα και δεν είναι τόσο σταθερά. Από τότε βέβαια έχει μπεί πολύ νερό στ'αυλάκι ωστόσο ακόμη δεν μπορώ να εμπιστευτώ για επαγγελματικές εφαρμογές το Linux. Με το Laptop είμαι μονιμα στο internet ρωτάω διαβάζω (πολύ διάβασμα έχω ρίξει. Αφού νομίζω ότι έχω καλυτερέψει και τα Αγγλικά μου σε μεγάλο βαθμό) προσπαθώ να μάθω και σε γενικές γραμμές το παλεύω. Φυσικά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές έχω φορμάρει το Laptop μου... Κάθε φορά που σπάγαν τα νεύρα μου έκανα φορμάτ και έβαζα XP. Ωστόσο με ένα μαγικό τρόπο πάντα καταλήγω να ξαναφορμάω τoν ΗΥ και να βάζω Linux

Το Linux για μένα πάνω από όλα είναι ιδεολογία (marlene μην ανοίξεις καινούργιο θέμα σε παρακαλώ περί ιδεολογίας). Έτσι παρόλου που ακόμη και τώρα δυσκολεύομαι νομίζω ότι αξίζει τον κόμπο η προσπάθεια και η ταλαιπωρία.

mousi me kapelo]Τώρα έχω διπλή χαρά (γιατί να το κρύψουμε!). Έχω και linux και διαζύγιο. ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αχχχχχ.....Ουφφφ....καλά κρασιά ( τα νεύρα μου... δεν θα βγει ποτέ το δικό μου... ).

@XristosN ...τι ιδεολογία βρε που πας και  μου φορμάρεις xp κάθε φορά ;;; Έ ρε thread που σου χρειάζεται ! :P

Αχ, κάποτε οι γυναίκες κολακεύονταν άμα τις προσφωνούσες "δεσποινίς", τώρα...

Για προτιμήσεις σε διανομές δεν έχω ιδιαίτερες είναι η αλήθεια. Κάτσε πρώτα να στρώσω το Ubuntu να παίζουν όλα και βλέπουμε...

Πάντως θεωρώ ότι ένα marlenux θα είχε ιδιαίτερη επιτυχία στους θαμώνες του φόρουμ.

-------

alea jacta est!

michael_k]Πάντως θεωρώ ότι ένα marlenux θα είχε ιδιαίτερη επιτυχία στους θαμώνες του φόρουμ.

-------

alea jacta est!

Συμφωνώ............

marlene] τι ιδεολογία βρε που πας και  μου φορμάρεις xp κάθε φορά ;;; Έ ρε thread που σου χρειάζεται ! :P

Ήμαρτον δεν θα το αντέξω πάλι.... Δεν θα ξαναναφέρω ποτέ την λέξη ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

πρωτη επαφη?αν θυμαμαι καλα ηταν απο ενα φιλο(πλεον κουμπαρος!)οπου ειχε βαλει στο pc του στην δουλεια red hat...ειχαμε κατεβασει κατι φωτογραφιες απο μια ψηφιακη και δεν βρισκαμε που ειναι αποθυκευμενες...πολυ γελιο!
η ΑΡΧΗ ομως εγινε καποια στιγμη...προσφατα!με ubuntu 7.04...χαζευα στο ιντερνετ οπου δεν ξερω πως αλλα βρεθηκα να τα κατεβαζω και μετα να τα κανω κανονικη εγκατασταση!απο τοτε κολλησα...και προσπαθω να κολλησω και αλλους!(το οποιο δεν ειναι και δυσκολο μετα τα vista!)
...καποιους και με το ζορι!φιλος ειχε το pc του στη δουλεια και με ρωτησε αν μπορω να του βαλω το winamp...χε,χε εφυγε με ubuntu!!

I'm never gonna work another day in my life
The gods told me to relax

Πρώτη επαφή, ε; Πριν δυόμισι χρόνια. Τραυματική, αν και γοητεύθηκα από κάτι αρκετά απλοϊκό όπως το Knoppix! Ήταν το πρώτο Live CD που έπαιξε στο ΡC μου και το έχω ακόμα. Και λέω "τραυματική", γιατί ο φίλος που μου έφερε το CD δεν έκανε καν τον κόπο να με ξεναγήσει στο νέο λειτουργικό που ο ίδιος μου σύστησε! Από τότε, έκανα διάφορες προσπάθειες για να περάσω κάτι στο σκληρό μου δίσκο. Πέρασα Linux Suse 9 και 10, Linux mint σε διάφορες εκδόσεις, Ubuntu, Ubuntu Studio, Geubuntu, όλα όμως χωρίς internet (μόντεμ Sagem βλέπετε!),οπότε έβγαιναν, σε αντίθεση με τα καταραμένα ΧΡ που παρέμεναν αναγκαστικά. Κατάφερα με το Ubuntu Ultimate 1.5 να ρυθμίσω το μόντεμ κι έτσι απέκτησα πρώτη φορά internet στο Linux! Οι άλλες διανομές όμως που δοκίμαζα, δεν έβλεπαν διαδίκτυο! Έτσι, αγόρασα ethernet ρούτερ και σώθηκα! Μετά πέρασα Klikit, Fluxbuntu, Sabayon. Τώρα έχω στα desktop, Ubuntu Ultimate - Sabayon - Fluxbuntu (θα φάει σουτ) - Gentoo και στα laptops Ubuntu Ultimate - Sidux - Gentoo.

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Πριν τρία χρόνια επεσε στα χέρια μου ένα livecd με Mandriva.Η πρώτη δοκιμή με κατενθουσίασε αλλα δυστυχώς δεν το εγκατέστησα επειδή τα περισσότερα προγράματα που με ενδιέφεραν δεν ήταν συμβατά με linux.Πριν ένα χρόνο αγόρασα ένα τεύυχος του περιοδικού για να ετοιμαστώ για το "migration".Αρχικά το προόριζα για Vista αλλά επειδη είχα επαφή και με unix λειτουργικό και επειδή έχω βαθιά εκτίμηση στις αρχές που διέπουν το OpenSource προτίμησα (τι άλλο) τα Ubuntu.

η πρώτη μου επαφή ήταν πριν 6-7 χρόνια με μια διανομή suse που αγόρασα απο ένα περίπτερο, μετά απο καμιά 10 προσπάθειες κατάφερα να κάνω παρτίσιον και εγκατάσταση. η ανάλυση της οθόνης ήταν χάλια και δεν είχε αναγνωριστεί το μόντεμ. η σύνδεση τότε στο internet ήταν 0.12 KB/s στο χωριό μου και δεν είχα την πολυτέλεια να ψάχνω για πληροφορίες και drivers... επίσης δεν είχα καμιά ιδέα για τι πάει να πει linux , έψαχνα το my computer έψαχνα τα exe κτλ . οπότε μετά από κανένα πεντάμηνο στο επόμενο format δηλαδή τα απ εγκατέστησα...

αν δεν ήταν το τεύχος 19 του περιοδικού όπου τυχαία βρήκα σε ένα περίπτερο μάλλον θα παιδευόμουν ακόμα με τα παράθυρα, τα αντιβιοτικά , τα τοίχοι προστασίας, και όλα τα υπόλοιπα καλούδια των windoz. υπάρχει όμως και Θεός ...και τώρα κάνω boot από ubuntu linux.

ps.thank you linux format

Πρώτη φορά έμαθα για το Linux το 2003. Dial-up στο σπίτι και έψαχνα να βρω τρόπους να μάθω περισσότερα, ψάξιμο στο linux.org εκεί πήρα μια "γενική" ιδέα για το τι είναι διανομή, αλλά πού τρόπος να κατέβει το Mandrake που κάτι μου έλεγε το όνομα (αυτό ήταν το κριτήριό μου "τῷ καιρῷ ἐκείνῳ" - έχουν πολυτονικές γραμματοσειρές από τη μαμά τους τα windows;). Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να διαβάζω για Linux και να βλαστημώ την τύχη μου που δεν έχω μια καλή σύνδεση ή έναν καλό φίλο να μου δώσει κι εμένα ένα σιντάκι με μια διανομή, έτσι για δοκιμή...

Όλα αυτά μέχρι τον Φλεβάρη του '05. Τότε πήρε το μάτι μου σε κάποιο περίπτερο το πρώτο τεύχος του Linux Format! Το πήρα και το διάβασα ολόκληρο, το πρώτο περιοδικό για υπολογιστές που διάβασα ολόκληρο! Μετά από 2-3 μέρες δοκίμασα μεταξύ δύο format των windows 98 που χρησιμοποιούσα το Mandrake 10.1 που έδινε το περιοδικό. Θυμάμαι το μικρό μου αδερφό να μου ζητάει να του βάλω το "παιχνιδάκι με τις μπίλιες" που είχε το Mandrake (frozen bubble). Το Mandrake έμεινε για λίγο στον υπολογιστή αφού δεν ήταν αποκλειστικά δικός μου και οι υπόλοιποι που τον χρησιμοποιούσαν ήθελαν οπωσδήποτε ms office... Στον δικό μου υπολογιστή, μόλις τον αγόρασα μπήκε το SuSE 9.2 (με KDE), πάλι από κάποιο τεύχος του Linux Format. Το SuSE έμεινε στον υπολογιστή για αρκετό καιρό και μέχρι την έκδοση 10.1. Εκεί αποφάσισα να δοκιμάσω το Ubuntu 6.04 (Dapper Drake, μου άρεσε το όνομα ως συνήθως :) ) και να γυρίσω στο Gnome. Το Ubuntu το είχα εγκαταστήσει και στη δουλειά για να μπαίνω στο internet, που εμπιστοσύνη στα παλιο-windows...

Από εκεί μεταπήδησα στο fedora 7, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει γίνει 9 και είμαι πλέον ένας ευτυχισμένος χρήστης Linux :). Τα όποια ψιλο-προβληματάκια πάντα λυνόντουσαν εύκολα με λίγη βοήθεια από την κοινότητα, και είχα πάντα αρκετή είτε στα forum του Ubuntu είτε και τώρα στα fedora forum. Εύκολα και γρήγορα. Έτσι κι αλλιώς για τις δουλειές που θέλω το πιτσί το linux-άκι μου με καλύπτει απόλυτα!

ΥΓ.  Περιττό να πω πως από το 1ο τεύχος του Linux Format δεν έχω χάσει κανένα, μου λείπουν μόνο κάποια DVD από τα πρώτα μου βγήκαν σε αυτή τη μορφή, σε φάκελο.  Τα παλιά τα έχω στη βιβλιοθήκη με τις όμορφες θήκες τους για συλλεκτικούς λόγους!

H πρωτη επαφή με unix ήταν το 94 πρωτη χρονια πληροφορική ασσοε.Δικτυο με pcs δεν υπηρχε τα πρωτα μου pascal προγραμματα τα εγραψα με vi σε dumb terminal. Ετσι σύνεχιστηκε η ακαδημαϊκη ζωη με αρκετο unix (πολλα credits στο τμημα πληροφορικής της ΑΣΟΕΕ για αυτό).
Πρωτη δουλεια σε τραπεζα το 2003 ειδα redhat 9 για server (mail,proxy και κάτι άλλα) και .. κόλλησα . Ειχαν βαλει και τα παιδια ένα screensaver matrix και ήταν χάζι να τον βλέπεις σε ενα κυριλότατο computer room με σβηστα τα φώτα να τρέχει.
Ε πηγα και αγορασα και γω το suse 9.0 professional (ωραιο) απο Παπασωτηριου , meta serial external modem κ.λ.π.
Ε ρε τρενα που χασαμε και χανουμε με τα δικτυα στη χωρα μας. Θυμαστε το ISDN και τον Κοκκαλη?

marlene]

mousi me kapelo]Τώρα έχω διπλή χαρά (γιατί να το κρύψουμε!). Έχω και linux και διαζύγιο. ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αχχχχχ.....Ουφφφ....καλά κρασιά ( τα νεύρα μου... δεν θα βγει ποτέ το δικό μου... ).:P

Κουράγιο marlene. Το έζησα το μαρτύριο. Το ξέρω τι τραβάς (τα διάβασα). Αφού βρήκε (το δικό μου διαζύγιο) έκανα 1,5 χρόνο να το πιάσω στο χέρι μου. Κουράγιο. Αρκετά όμως με τα “δικά μας” (χωρίς παρεξήγηση) γιατί θα το κάνουμε φόρουμ των αναστεναγμών. :)