Ευκολη εγκατασταση εφαρμογων

Constantinos | Κυρ, 01/13/2008 - 23:05 | 1' | 6

Ενα προβλημα που αντιμετωπιζουν οσοι εισερχονται στο linux, ειναι η εγκατασταση εφαρμογων. Ας κανουμε, λοιπον τη ζωη μας πιο ευκολη με το klik! Για να το πουμε απλα με ενα 'κλικ' εχετε την εφαρμογη στο desktop σας ετοιμη να την τρεξετε!!! Περισσοτερα στο site & στο τευχος 8 του linux format! 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Έχεις δοκιμάσει να τρέξεις κάτι με klik; Καλό είναι, δε λέω, αλλά έχει ένα κακό: πρέπει κάθε φορά που θες να τρέξεις την εφαρμογή να περιμένεις να κατέβει. Αυτό μου έκανε εντύπωση - δεν χρησιμοποιεί το ήδη κατεβασθέν .cmg. Βέβαια, μπορείς (σε Debian/Ubuntu) να τρέξεις το .cmg αρχείο απευθείας από την κονσόλα, αλλά αυτό ακυρώνει την ουσία του klik (αφού δεν κάνεις πια κλικ!). 
Η γνώμη μου είναι ότι η ιστορία με την εγκατάσταση & διαχείριση πακέτων λογισμικού στο Linux έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα-που είναι ταυτόχρονα και πλεονέκτημα:
Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές πακέτα και μεθοδολογίες διαχείρισης λογισμικού (DEB, RPM, YUM, APT-GET, AUTOPACKAGE, KLIK, SMART, BINARY TARBALLS, κοκ) και αυτό ξενίζει το νέο χρήστη (που είναι συνηθισμένος στο ένα και μοναδικό .EXE των Windows/DOS). Από την άλλη, το ότι υπάρχουν τόσα διαφορετικά πράγματα (χωρίς να πιάσουμε τον κώδικα, ε;) είναι και feature (που λένε  και οι αγγλομαθείς): είναι δύσκολο να φτιάξεις malware που να τρέχει σε κάθε διανομή Linux.

My 2 cents
dimitris2007-4-3 13:40:58

To klik, για να το πουμε καπως χοντρικα αντι για το http:// χρησιμοποιει το klik:// .Δοκιμασα καποια πακετα & οντως εχει αυτο το ζορι, με το... ξανακατεβασμα, σιγουρα δε συγκρινεται (-κατα τη γνωμη μου- ) με το synaptic ,π.χ, μα για καποιον που μολις ξεκιναει το linux & θα φαει μια φρικη στην αρχη με ολα αυτα τα διαφορετικα ονοματα αρχειων, κλπ, αν διαθετει μια αξιοπρεπη dsl συνδεση, ειναι μια χαρα, σε συνδυασμο με τα rpm & το autopackage,  μεχρι να αρχισει να συνηθιζει & να μαθαινει το linux! -& φυσικα να καταλαβει  αυτο που επισημαινεις για malware. & το ειρωνικο, μαλιστα ειναι πως στους linux servers, το antivirus, που εχουν ειναι οχι τοσο για να προφυλασσεται ο server, μα ... αλλα, πιο αδυναμα & ευπαθη λειτουργικα ($$$$) που συνεργαζεται!!!  

Βρε παιδες,  σιγα μη φαει κανεις φρικη με το synaptic (και δε θα φαει με το klik δηλαδη)...
Αλλου ειναι το προβλημα των περισσοτερων χρηστων κι οχι στο πως θα κατεβασουν καποιες εφαρμογες για το συστημα τους, αλλα παρα μα παρα πολυ απλα πως δε γνωριζουν ΤΙΠΟΤΑ για το linux!
Οταν δεν το γνωριζει ο αλλος δυσκολα εμπιστευεται κατι τη στιγμη που ολοι του οι γνωστοι χρησιμοποιουν κατι διαφορετικο, και που οι ειδικοι (ειδικος ειναι και ενας πωλητης στο πλαισιο για το μεσο χρηστη) δεν του το προτεινουν.
Το klik δε λυνει κανενα προβλημα, αλλα δημιουργει ενα προβλημα εκει που δεν υπαρχει.

Αποψη μου τουλαχιστο, και δε μου αρεσει να κανω κακες κριτικες γιατι καποιοι αφιερωσαν πολυτιμο χρονο για να το δημιουργησουν, αλλα απο την αλλη ετσι το βλεπω..

brave] Βρε παιδες,  σιγα μη φαει κανεις φρικη με

το synaptic (και δε θα φαει με το klik δηλαδη)...Αλλου

ειναι το προβλημα των περισσοτερων χρηστων κι οχι στο

πως θα κατεβασουν καποιες εφαρμογες για το συστημα τους,

αλλα παρα μα παρα πολυ απλα πως δε γνωριζουν ΤΙΠΟΤΑ για

το linux!Οταν δεν το γνωριζει ο αλλος δυσκολα

εμπιστευεται κατι τη στιγμη που ολοι του οι γνωστοι

χρησιμοποιουν κατι διαφορετικο, και που οι ειδικοι

(ειδικος ειναι και ενας πωλητης στο πλαισιο για το μεσο

χρηστη) δεν του το προτεινουν.Το klik δε λυνει κανενα

προβλημα, αλλα δημιουργει ενα προβλημα εκει που δεν

υπαρχει.Αποψη μου τουλαχιστο, και δε μου αρεσει να κανω

κακες κριτικες γιατι καποιοι αφιερωσαν πολυτιμο χρονο

για να το δημιουργησουν, αλλα απο την αλλη ετσι το

βλεπω..

δε διαφωνω, σε γενικες γραμμες, ομως

νομιζω οτι το klik & το καθε αντιστοιχο θα βοηθησουν

καποιον που δεν εχει ιδεα μα ειναι αποφασισμενος

να προχωρησει στο linux (ημουν & ειμαι ενας απο αυτους &

ξερω & καποιους αλλους) ωστε να μπορει να κανει καποια

πραγματα αρχικα, μεχρι να μπορεσει να μαθει & να

χειριζεται με ευκολια το linux του. Προσωπικα νομιζω οτι

ειναι δυσκολο να μπορεσει να διδαχτει καποιος το linux.

Eκτος της EEXI, σχεδον

τιποτε αλλο! & αυτο κατα τη ταπεινη μου γνωμη ΘΑ επρεπε

να ειναι δουλεια της hellug (... & αυτο!!)Παντως ΑΝ

εισαι αποφασισμενος να φυγεις απο ... παραθυρα &

πορτες μαθαινεις linux & συγχρονως ανακαλυπτεις & τη

προσωπικη σου , ως τωρα, αγνοια στους υπολογιστες πο

σου "προσφεραν" τα windows!! linuxformat2007-6-21 13:20:6

Το να πεις σε ενα νεο χρηστη πως δε θα εχει τις εφαρμογες του με τον "παραδοσιακό τρόπο" και πως θα τις κατεβαζει και θα τις χανει συνεχως, το πιο πιθανο ειναι να τον αποτρεψει να ασχοληθει.
Αν απο την αλλη "προχωρησει" σαν ενα εργαλειο webtop τοτε ειναι θαυμασιο εργαλειο  γιατι ο καθε ενας εχει οπουδηποτε τις γνωστες του εφαρμογες που τον βολευουν (αλλα για να θεωρηθει ετσι θελει διαφορετικη φιλοσοφια και αρκετη ακομη δουλεια).
Κι εγω δεν ειμαι γκουρου του linux, απλα ημουν αποφασισμενος να ξεφυγω απο τα παραθυρια και την ακατανομαστη, αλλα η διανομη που μου εδωσε το θαρρος να τα πεταξω εντελως και να μην τα εχω καν στην καβατζα καποιου partition ηταν το ubuntu, το οποιο ηταν εξαιρετικα φιλικο προς το χρηστη, και που οτι προβλημα και να ειχες σχεδον σιγουρα θα υπηρχε καποια "ευκολη" λυση.
Τωρα πια, οι νεες εκδοσεις του μπορω να πω πως εχουν κανει το linux το πιο ευχρηστο (ενταξει θα ηταν υπερβολη να πω ευκολο) λειτουργικο για χρηστη καθε επιπεδου.
 το synaptic ή μαλλον  το yast οταν ξεκινησα, οχι μονο δεν το ειδα σαν προβλημα, αλλα και σαν μια πραγματικα τέλεια λυση για απλη και ευκολη εγκατασταση (δεν μπορω να πω το ιδιο για τα tar.gz φυσικα).
Οταν πιο πριν ειπα πως ο κοσμος ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ το linux, δεν ενωουσα οτι του ειναι δυσκολο ή ευκολο, αλλα κυριολεκτικα πως ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ!
Αν κανεις μια ερευνα σε 100 τυχαιους χρηστες υπολογιστων, οι 20 δε γνωριζουν καν πως υπαρχουν αλλα λειτουργικα εκτος απο windoze, οι 15 θα σε ρωτησουν που μπορουν να το βρουν σπασμενο, οι 4 θα σε ρωτησουν αν το βγαζει η MS (αρα εγγυηση),  οι  24 θα σου πουν πως προτιμανε τα Windows  γιατι εχουν παραθυριακο περιβαλλον ενω το linux δεν εχει (!!!)  2 θα πουν πως δε θελουν τον υπολογιστη τους μονο για παιχνιδια αλλα και για να κανουν τη δουλεια τους (!!!) -ο ενας απο αυτους ηταν "ειδικος" σε μεγαλο καταστημα υπολογιστων μαλιστα-  6 θα σου πουν πως το γνωριζουν αλλα ειναι για τη nasa κι οχι για τα σπιτια τους, οι 23 το δοκιμασαν για λιγο και σπασαν τα μουτρα τους (και σε αυτο δε φταινε μονο οι ιδιοι)* οι 4 εχουν dual boot και οι 2 το χρησιμοποιουν αποκλειστικα...

* Φταιει περισσοτερο πως το linux προσπαθησε να μπει σε home pc πολυ παλιοτερα οταν δεν ηταν καθολου ετοιμο για κατι τετοιο.
Αντε τωρα να τους ξανακερδισεις δηλαδη...
linuxformat2007-6-21 13:32:39

γειά σας ,και χρόνια πολλά ,αν σας ενδιαφέρει και η γνώμη ενός νέου χρήστη του linux να σας πώ εγώ τι είδα με καλό μάτι και τι με ξένισε,πρώτα από όλα επειδή είχα δουλέψει με dos και γραμμή εντολών δεν με ξένισε η κονσόλα , ξεκίνησα με μιά ψυχρολουσία απο το Ζεύς που εγκαταστάθηκε  με ελλείψεις  και αναγκάστηκα να φορμάρω ξανα τον δίσκο μου (ευτυχώς είχα κρατήσει αντίγραφο του δίσκου), κάτι που με fedora 6 ήταν παιχνίδι (η εγκατάσταση) , δυσκολεύτικα  με  το mount των win (ntfs) σε ερωτήσεις μου στα φόρουμ πήρα πολλές διαφορετικές απαντήσεις που με μπέρδεψαν σχετικά με τι ήταν το σωστό (ίσως και όλα !) όσον αφορά την  αναβάθμιση  αυτά  που υπάρχουν στα αποθετήρια  του  fedora  είναι  παιχνίδι  με τα  άλλα  deb  κλπ έγινε ένας μικρός πανικός όπου άλλα από αυτά που εγκατέστησα τρέχουν και άλλα όχι , όσον αφορά τους χρήστες του linux δεν νομίζω ότι μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε ενιαία αλλά κατά κατηγορίες , π.χ. εμένα αυτό που με τράβηξε  είναι  ο  εθελοντισμός  , " η  κοινότητα  "  και  νομίζω  ότι  για  την  κατηγορία  την  δική  μου  αυτό είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του linux γιατί είνα πράγματα που μου αρέσουν ,αυτούς τους κερδίζετε με το που μπαίνουν στο linux . από κεί και πέρα υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που τα θέλουν όλα στο πιάτο και σκέφτονται διαφορετικά.
όσον αφορά όμως την δουλειά μου και εγώ δεν θα ήθελα να διαθέσω τον χρόνο μου σε κονσόλες κλπ γιατί θέλω να παράγω αντί να παιδεύομαι , βέβαια το linux στον τομέα της δουλειάς μου δεν μπορεί να κάνει ακόμα κάτι γιατί δεν υπάρχουν ακόμα εκδόσεις  προγράμματων για linux και τα οποία έχω αγοράσει πολλές χιλιάδες ευρώ(προγράμματα αρχιτεκτονικής σχεδίασης 3d και στατικών υπολογισμών κτιρίων) , σε μιά νύξη μου στην εταιρεία που τα έκανε να βγάλει έκδοση για linux με πέρασαν για αριανό, αλλά πές πές κάτι θα βγεί . Τέλος θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάζουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους και να τους πώ ότι είναι θαυμάσιο αυτό που κάνουν στη σημέρινη εποχή της "αρπαχτής και του βολέματος" και ότι μας δίνουν ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που μας ετοιμάζουν όλες αυτές οι εταιρείες τύπου M$ . (Αυτό δεν σημαίνει ότι σε επαγγελματική υποστήριξη δεν πρέπει να βγάζουν χρήματα σε λογικά βέβαια πλαίσια).