Τo Linux κινδυνευει???

SpaCeMaN | Τρί, 07/01/2008 - 22:21 | 1' | 77

Γεια σας. Διαβασα σε ενα περιοδικο οτι με το καταλληλο εργαλειο μπορεις απο Windows

να κανεις επιθεση σε Linux και αντιστροφα. Διαβασα στο forum οτι τα Linux ειναι σχεδιασμενα

για την μεγιστη ασφαλεια ετσι ωστε να μην χρειαζονται antivirus/antispyware.

Αν γινεται επιθεση απο Windows σε Linux, τοτε πως μπορουμε να προστατευτουμε?

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

εγω ειχα δει σε καποιο βιβλιο να λεει πως να κανεις τετοιες επιθεσεις κυριως σε red hut ,που χρησημοποιουνται πιο πολυ απο επιχειρησεις,χρησημοποιωντας windows και καποια προγραμματα ,που δε τα θυμαμαι ,γιατι πρωτον το διαβασα γρηγορα,δευτερον δε με ενδιαφερει να μαθω κατι τετοιο.
ειναι ενδιαφερον θεμα ,πως να ρυθμισεις το συστημα με τροπο που να οδηγει σε μεγιστη ασφαλεια ,το θεμα ειναι ομως οτι θα πρεπει να γινει περιγραφη για χακεριες,για να μαθουμε πως τις αντιμετωπιζουμε,οποτε αυτο ισως να μην ειναι και πολυ νομιμο.

SpaCeMaN]

Γεια σας. Διαβασα σε ενα περιοδικο οτι με το καταλληλο εργαλειο μπορεις απο Windows

να κανεις επιθεση σε Linux και αντιστροφα..........τοτε πως μπορουμε να προστατευτουμε?

Μήν ανησυχείς καθόλου... το περιοδικό απλά υπερβάλει λιγάκι...  για λόγους μαρκετινγ.. Για να κάνεις μια επίθεση απο Windows σε Linux με σκοπό να πάρεις τον έλεγχο του υπολογηστή του Linux χρήστη... πρέπει σκόπιμα αυτός ο αδαής Linux'ας να έχει κατεβάσει το firewall του πυρήνα , να χρησιμοποιεί το Linux του ώς root και όχι ως απλός user και να μπαίνει internet με απλό modem και όχι DSL/Router (που έχει default ενεργό το Hardware Firewall) .... Πράγμα λίγο απίθανο !!!!... Γιατί... απλά σε ένα Linux'ακι αυτα είναι ενεργά default... Ενώ σε Windows... αστα να πάνε... κατι σαν : "Περάστε κόσμε... Περάστε !!"

Ο Desktop user με Linux λειτουργικό δέν έχει να κάνει πολλά για θέματα ασφαλείας. Όλα είναι ΟΚ ... :)

Τα πράγματα αλλάζουν όταν έχει στήσει server... εκεί είναι που στοχεύουν οι επιθέσεις αφού είναι 24 ώρες και 365 μέρες ανοιχτό για.... το κοινό ;) Σε αυτή την περίπτωση αν και το Windows είναι ευάλωτo ένας πρόχειρα στημένος και κακορυθμισμένος Linux Server είναι και αυτός "σουρωτήρι" :P Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος που έχει server... λογικά ξέρει 5 πραγματα απο ασφάλεια... 8)

Απο κεί και πέρα θεωρώ οτι δεν είναι παράνομο να λές για Hacking... αλλά όχι και για Cracking ;)

hacker emblem

Με παίρνει λοιπόν μία φίλη τηλέφωνο και μου λέει με ύφος σοβαρό και ανήσυχο.. " Το λίνουξ κινδυνεύει.. το είδα σε περιοδικό στο περίπτερο..."
Μμμμ ... για να πουλήσουν τα καημένα τα περιοδικά είναι ικανά να γράψουν την μεγαλύτερη @@ριά και να την κρεμάσουν σε περίοπτη θέση.
Ο άσχετος χρήστης κινδυνεύει έτσι και αλλιώς.
Ο άσχετος χρήστης όμως δεν είναι το ίδιο το Linux.
O άσχετος χρήστης δεν μπορεί να χαρακτηρίζει όλο τον κόσμο, όπως δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ο οποιοσδήποτε ατομικά το σύνολο..

Αnyway.. Να πούμε και κανένα ωραίο εδώ;;;

Τις προάλλες που καθόμουν και έπινα το ουζάκι μου στα Εξάρχεια ακούω την κοπελιά στο δίπλα τραπέζι να ανακοινώνει στον φίλο της..
" Έβαλα Linux !!!! Αλλά δεν το ξέρω ακόμα καλά, αλλά είναι φανταστικό, και έχει και 3d παράθυρα, αλλά δεν ξέρω πως να κάψω cd αλλά δεν τρώει ιούς, και δεν κρεμάει ποτέ.. και καμία σχέση με τα windows.. και τι ωραία που δουλεύει και μπλά μπλά μπλά ...." ( κόκκαλο ο φίλος της!!!). :D :D

Φωνάζω την σερβιτόρα και την κέρασα ότι έπινε.. Έτσι ...για τον ενθουσιασμό της και για το κέφι με το οποίο έλεγε στον φίλο της τις περιπέτειες της στον κόσμο του λίνουξ αλλά και για το γεγονός ότι το κορίτσι ήταν ψιλό- χοντρό άσχετο αλλά ψάχτηκε μόνο του να δει τι υπάρχει και λίγο παραπέρα..

Το linux δεν κινδυνεύει λοιπόν, όσο υπάρχουν ακόμα κάποιοι που την ψάχνουνε, και μάλιστα ενθουσιάζονται ακόμα και αν δεν ξέρουν και πολλά πράγματα. Αυτό άλλωστε νομίζω ότι είναι το αντίδοτο και στην ασχετοσύνη. Ο ενθουσιασμός...
;)

Να βάλω εδώ, κάτι "λίγο" άσχετο, μιά καί έγινε μόλις χτές?

Πρίν από κανα μήνα, ένας κολητός πήρε το πρώτο του pc.
Με windows.
Αλλά είχε ήδη γίνει η συζήτηση-"ψήσιμο", καί έτσι μετά από λίγες μέρες, απέκτησε καί το linuxάκι του, πού με την μία, βρήκε τα πάντα καί δούλεψε μιά χαρά. (υπάρχει βέβεια ένα κρέμασμα σε κάποια video αλλά θα λυθεί, πού θα πάει).

Χτές λοιπόν, πήγε ο ειδικός επί των παραθύρων, άλλος φίλος, γιά να τού εγκαταστήσει drivers, antivirus καί firewall καί...

Διαπίστωσε όμως ότι τα win, αργούσαν να κάνουν εκκίνηση καί γενικότερα το σύστημα ήταν "κάπως αργό".

Καί μετα από "ψάξιμο", διαπίστωσε ότι "φταίνε τα linux, τα οποία πρέπει να βγούν αμέσως γιατί θα χαλάσουν τα win εντελώς".

Κάτι λοιπόν μού λέει, ότι τελικά το linux κινδυνεύει.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Όταν η βλακεία κυριαρχεί στην εξουσία , όλοι κινδυνεύουμε , όχι μόνο το linux.

alfisti]Να βάλω εδώ, κάτι "λίγο" άσχετο, μιά καί έγινε μόλις χτές?
Πρίν από κανα μήνα, ένας κολητός πήρε το πρώτο του pc.
Με windows.
Αλλά είχε ήδη γίνει η συζήτηση-"ψήσιμο", καί έτσι μετά από λίγες μέρες, απέκτησε καί το linuxάκι του, πού με την μία, βρήκε τα πάντα καί δούλεψε μιά χαρά. (υπάρχει βέβεια ένα κρέμασμα σε κάποια video αλλά θα λυθεί, πού θα πάει).
Χτές λοιπόν, πήγε ο ειδικός επί των παραθύρων, άλλος φίλος, γιά να τού εγκαταστήσει drivers, antivirus καί firewall καί...
Διαπίστωσε όμως ότι τα win, αργούσαν να κάνουν εκκίνηση καί γενικότερα το σύστημα ήταν "κάπως αργό".
Καί μετα από "ψάξιμο", διαπίστωσε ότι "φταίνε τα linux, τα οποία πρέπει να βγούν αμέσως γιατί θα χαλάσουν τα win εντελώς".
Κάτι λοιπόν μού λέει, ότι τελικά το linux κινδυνεύει.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Ε καλά και ο άλλος ο φίλος σου, (ο πρώτος με το λινουξάκι), τι περίμενε να ακούσει από τον άλλο; Φυσικά και "τα πατζούρια αργούν", (στα αλήθεια όμως δεν μας είπε ως προς τι, δηλαδή ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης του), γιατί πως αλλιώς θα βγάλουν λεφτά αυτοί που ασχολούνται μαζί τους αν δεν τα βρουν και λίγο ελαττωματικά ....και λίγο για φτιάξιμο;;; Ε;;;

Μόνο που ο κόσμος δεν έχει πλέον λεφτά για πέταμα... και σε λίγο καιρό που θα σφίξουν περισσότερο τα πράγματα, τότε θα σας πω πως θα αντιδρά ο κόσμος μόλις θα ακούει τον κάθε "ειδήμονα" που θα ζητάει λεφτά για να φτιάξει αυτά που δεν φτιάχνονται με τίποτα..

Όπου φύγει φύγει... !!!

Και μόνο από αυτό το linux δεν κινδυνεύει!

Φαντάζομαι alfisti να μην τον αφήσεις να φορμάρει το καλό το λινουξάκι,να του κόψεις τα πόδια....άκου εκεί ο "ειδικός" είπε ότι φταίει το linux που αργούν τα windows,τι άλλο θα ακούσω(ένα άλλο ήταν ότι το linux δεν λειτουργεί χωρίς τα windows,ότι να ναι).

Ειδικά άμα έχει και vista άντε γειά,κουκουρουκου πως το λένε....Μμμμμ και γω που νόμιζα ότι φταίνε τα antivirus καί το firewall αλλά όχι παραλογίζομαι το linux φταίει.

Σαν τον ΟΤΕ έχει καταντήσει το θέμα,έχουν τις ατέλειες τους η εναλλακτικοί παροχείς ο ΟΤΕ φταίει,αμ δε που δεν είναι έτσι...με κάτι τέτοια τα windows κινδυνεύουν,το linux κινδυνεύει από τη βλακεία και την ασχετοσύνη μερικών...από την άλλη πλευρά.

Σόρυ για το έντονο ύφος της απάντησης μου αλλά με κάτι τέτοια κουλά τσαντίζομαι :) .

Υ.Γ επειδή με έχει φάει η περιέργεια μπορεί κάποιος να στείλει ενα πμ σε ποιο περιοδικό γράφουν τέτοια πράγματα ???

}:)

Σε όλα που αναφέρονται και είναι βασισμένα στα windows. Αν γίνει ανάφορά στο linux σίγουρα δεν θα ναι για καλό.
Ο κόσμος όμως τώρα ξέρει ότι αυτά δεν στέκουν και δεν τα πολιο πέρνουν σοβαρά.

Το αν τα περνουν η οχι στα σοβαρα δυστυχως ειναι ενα διαφορετικο ζητημα, και -πιστεψε με- αρκετοι εχουν τα περιοδικα αυτα σαν ευαγγελια.
Για να περασω την ωρα μου προχθες σε μια πτηση πηρα απο το αεροδρομιο ενα πολυ γνωστο περιοδικο, οπου ΟΛΟΙ οι οποιοι ασχολουνται με την υλη του πασχιζουν με τους πιο κουλους τροπους να περασουν τα Σvista στον κοσμο ως κορυφαιο λειτουργικο (και με την αντιφαση πως και κορυφαιο να μην ειναι, και χειροτερο απο τα XP να ειναι, και σκ... να ειναι, πρεπει να το βαλεις γιατι ειναι καινουργιο)
Ποντιακα ανεκδοτα να διαβαζα θα ειχα ριξει λιγοτερο γελιο...
Παραδειγματα: ενας απο τους αρκετα σοβαρους συντακτες γραφει ολοκληρο αρθρο που προσπαθει να πεισει πως ο κοσμος στηνεται ουρα εξω απο τα κομπιουτερομαγαζα απο το πρωι με ....κατοχικα κουπονια για να αγορασει vista!!!
Επειτα σε γραμμα αναγνωστη που παραπονιεται πως αγορασε νεο μηχανακι και σερνεται ενω το παλιο που αντικατεστησε εδειχνε καλυτερο (χιχι) προσπαθουν να τον πεισουν πως δε φταινε τα Svista αλλα ...ο ιδιος που δεν εχει καταλαβει τη φιλοσοφια τους!!!!!! (να κατεβασουμε το πνευμα του Σωκρατη μηπως και τα καταφερει καλυτερα χιχιχι)
και προσπαθουν επιπλεον να τον πεισουν οτι ειναι βαρυ το λειτουργικο και αργο επειδη διαχειριζεται τους πορους και τη μνημη καλυτερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (το ελεος το ιδιο δηλαδη) και σα να μη φτανει μονο αυτο, εχουν μια beta απο τα windows 7 (beta η alpha? ...τεσπα) και λενε πως διαχειριζεται τη μνημη καλυτερα απο τα Svista (η πρωιμη εκδοση !!!!!!!!!!!)
με κατι τετοιους... ειμαι σιγουρος πως το linux κινδυνευει

Καλημερα και απο μενα,

Το συγκεκριμένο αρθρο το διαβασα και επεσαν τα μαλλια μου... εκανα ενα κουρεμα αλα γκουσγκουνη!!!
Το αρθρο περιγραφει πως μπορει να παρει κανεις προσβαση σε Linux με το netcat (nc) απο windows.
Αν δωσει καποιος siva@crete$nc -l -p 2005 ανοιγει μια πορτα επικοινωνιας στην 2205
για να παρεις access θα πρεπει ο "attacker" να δωσει attacker@attack$nc victim_ip 2205.

και παιρνει access σαν siva. Ouaou!!! εγω του το επετρεψα... δλδ μονο απο εμας τους ιδιους κινδυνευει το linux.

Για αυτο προσοχη τι σας ζητανε να εκτελεσετε και κυριως ποιος.

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

http://s2.battleknight.gr/index.php?loc=hire&ref=Mzc2MTE=

Έλεος ρε παιδιά.. Δείξτε λίγο έλεος εσείς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν νοήμοντες άνθρωποι που εργάζονται με υπολογιστές και ΔΕΝ γνωρίζουν ότι τα vista είναι μία πατάτα, ή ότι το linux είναι στα πολύ πάνω του αυτή την εποχή ( δεν θα καθίσω εδώ να αναλύσω τους λόγους, τους ξέρουμε όλοι). Τα περιοδικά δουλεύουν με συμφωνίες, καθότι είναι εμπορικά και περνάνε συγκεκριμένες γραμμές ανάλογα την με την θεματολογία τους και τους πελάτες που διαφημίζονται σε αυτά.

Ως εκ τούτο δεν βρίσκω καθόλου παράλογο, από μία πλευρά, να γράφει γνωστό περιοδικό ότι τα vista είναι τέλεια, αλλά από την άλλη δεν βρίσκω και καθόλου παράλογο, κάτω από τις υπάρχουσες περιστάσεις, να μην το διαβάζει και τόοοσος πολύς κόσμος το περιοδικό.

Ένα προιόν για να καθιερωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο ως καλό, δεν αρκεί μοναχά να διαφημιστεί. Έχουν υπάρξει παταγώδεις αποτυχίες προιόντων, και ας διαφημίστηκαν, και ας ξοδεύτηκαν πάρα πολλά λεφτά μόνο και μόνο γιατί το κοινό στράβωσε κάποια στιγμή για κάποιον λόγο.

Το έχω αναφέρει ξανά εδώ. Διαβάστε τον λόγο για τον οποίο έκλεισε το εργοστάσιο της μπύρας ΦΙΞ.

-Σημερα το πρωι, στο γραφειο, με περιμενε ολο χαρα, καποια.... ειδημων, η οποια για διαφορους λογους, δε μπορει ακομα να χωνεψει, πως ηδη σχεδον ολα τα pc, της δουλειας τρεχουν-πια- Linux, με ενημερωσε για το συγκεκριμενο...
Ηταν διασκεδαστικο, ειλικρινα πρωι-πρωι & δε μπορω να πω, με δροσισε αρκετα μεχρι να ανοιξει το aircodition. :)
Δε θελησα να τα ψαξω, αλλωστε ηταν κραυγαλεο (λεω χωρις να ξερω, μα....) οτι κατι τετοιο, θα μπορουσε να εχει μοναχα την υπογραφη, του γνωστοτατου, τραγγελαφικου κυριου Ν.Δ ;), που οταν τον διαβαζα καποτε κουναγα πανω-κατω το κεφαλι, ενω θα επρεπε να κουναω το χερι!!!
Κινδυνευει το Linux, με τετοια αρθρα??? Οχι φυσικα!!! Οι ιδιοι οι χρηστες κινδυνευουν. Απο τον... "ειδικο", απο τον... "ειδημονα" ξαδελφο/φιλο/γκομενο:, απο αυτους κινδυνευει. & ολοι αυτοι κυκλοφορουν εκει εξω & ...σκορπιζουν τα φωτα τους σε... αθωους χρηστες.
Δυστυχως, ισχυει & αυτο που λεει ο brave, πιο πανω: "Καποιοι εχουν αυτα τα περιοδικα, σαν ευαγγελια!!!!"
Ποιος θα τη πληρωσει, τελικα??? Μα αυτοι οι ιδιοι, που θα τους @@@#$%#$ το λειτουργικο, θα τα παιξει το hard τους, που θα χασουν ολα τα αρχεια τους, απλα επειδη αρπαξαν, 1-2-5-20 ιους, στο πρωτο 15λεπτο, που χρησιμοποιησαν το pc τους.
Μα & τοτε θα βρεθει η λυση: Ο @@@λογος ξαδελφος/φιλος/γκομενος, που λεμε πιο πανω.
& φυσικα παντα, μα παντα θα υπαρχουν οι Ν.Δ, που θα αρθογραφουν χρησιμοποιοντας μεθοδους αθλητικης δημοσιογραφιας (κιτρινισμο, δυσφημιση, λασπολογια, ψεματα)
Καποτε, που η δουλεια μου ηταν μονιμα Αθηνα, ειχα την ανεση & πηγαινα συχνα στον Hellug. Εκει μου ειχε δωσει το παρακατω, καποιος φιλος:

ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ LINUX:

Οι πιο συνηθισμένες φήμες που κυκλοφορούν είναι οι εξής:

1. Τα Windows είναι φιλικά για τους αρχάριους

Όποιος το λέει αυτό αυτομάτως πρέπει να συλλαμβάνεται από νοσοκόμους και να τον κλείνουν σε τρελοκομείο. Ένας αρχάριος χρήστης Linux, έχει ένα λογαριασμό, μπορεί να τρέχει μια χαρά τα προγράμματα, μπορεί να του αλλάξει τα φώτα, ν' αρχίσει να σβήνει αρχεία, να κατεβάζει (και να τρέχει!) ιούς. Το λειτουργικό δεν πρόκειται να πάθει απολύτως τίποτα. Ό,τι ζημιά κάνει θα την κάνει ΜΟΝΟ στο λογαριασμό του και πουθενά αλλού. Ας δούμε όμως τώρα και πόσο φιλικά και εύκολα είναι τα Windows:

Ένας αρχάριος χρήστης Windows, τα πρώτα 10 λεπτά που θα συνδεθεί στο Internet θ' αρπάξει ιό που θα αχρηστέψει όλο το σύστημα και μετά θα τρέχει στον ξάδερφο για να του δείξει πώς να κάνει "φορμάτ".

2. Δεν αναγνωρίζονται όλες οι συσκευές στο Linux

Μέγας μύθος. Οι περισσότερες συσκευές που αναγνωρίζονται στα Windows αναγνωρίζονται και στο Linux. Την ίδια δουλειά που θα κάνει ένας Windows administrator όταν τα προ-εγκαθιστά και φροντίζει να είναι εντάξει οι drivers, θα την κάνει και ο Linux administrator που θα κοιτάξει να είναι όλα σωστά περασμένα στον kernel.

3. Υπάρχουν περισσότερα προγράμματα στα Windows

Παραμύθι του μάρκετινγκ. Η Microsoft και οι κατασκευαστές προγραμμάτων για τα λειτουργικά της θέλουν να πιστεύεις έτσι για να κονομάνε. Η πραγματικότητα είναι ότι το Linux έρχεται με απίστευτα πολλά πακέτα software για όλες τις δουλειές και όλα είναι δωρεάν, σε αντίθεση με τα Windows που έρχονται μόνο με έναν γεμάτο τρύπες browser, ένα μικρό πρόγραμμα email, έναν messenger και κάτι άλλες παιδικές εφαρμογές (όπως την πασιέντζα). Τα υπόλοιπα πρέπει να τα αγοράσεις.

4. Δεν έχω χρόνο να κάτσω να παιδευτώ με το Linux όταν κάνω τη δουλειά μου αμέσως στα Windows.

Παρόμοιας ευφυούς λογικής: Κόβουμε το φαΐ και διασωληνωνόμαστε με ορό για να μη χάνουμε χρόνο τρώγοντας. Κόβουμε το χέσιμο και διασωληνωνόμαστε με τη λεκάνη για να μη χάνουμε χρόνο χέζοντας. Κόβουμε και το σεξ για να μη χάνουμε χρόνο ψάχνοντας για γκόμενα, όταν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας αμέσως με τη χούφτα μας.

5. Ο εργοδότης μου έχει Windows. Αν ακούσει για Linux δε με προσλαμβάνει.

Εάν είσαι καλός γραφίστας και ξέρεις να δουλεύεις στο Gimp που έχεις σπίτι, θα ξέρεις να δουλεύεις και στο Photoshop που έχει ο εργοδότης σου. Αν ξέρεις να γράφεις γρήγορα και σωστά στο Open Office, θα γράφεις γρήγορα και σωστά και στο Microsoft Word που έχει ο εργοδότης σου. Μη χρησιμοποιείς λοιπόν την πλέον φτηνή δικαιολογία που λένε όλοι για να κρύψουν την ανικανότητά τους.

6. Το Linux είναι δύσχρηστο

Εάν έχεις μάθει να δουλεύεις μόνο Windows, είναι λογικό να ζορίζεσαι στην αρχή. Όχι όμως επειδή είναι δύσχρηστο, αλλά επειδή είναι διαφορετικό! Αν το δεις με άλλο μάτι και δουλέψεις σοβαρά και με πείσμα, θα εξασκηθείς και σ' αυτό.
Το Linux αυτή τη στιγμή είναι γενιές ολόκληρες μπροστά από τα Microsoft Windows. Αρκεί και μόνο να πω ότι μόνο τώρα με τα Vista και μετά από δέκα και βάλε χρόνια καταστροφικών απωλειών δεδομένων, η Microsoft αποφάσισε να ακολουθήσει τη συνταγή του Unix για να μην είναι όλοι οι χρήστες administrators και να ανοίγουν τρύπες ασφάλειας χωρίς λόγο. Μόνο τώρα μετά από τόσα χρόνια ύπαρξης του tabbed browsing, η Microsoft αποφάσισε να το υιοθετήσει στον Windows (Internet) Explorer. Να δεις που σε λίγο καιρό θα υιοθετήσει και τις πολλαπλές virtual desktops.

Επομένως:

Όποιος χρησιμοποιεί Linux αυτομάτως είναι έτη μπροστά από τους άλλους που πληρώνουν και αγοράζουν τα Windows.
Όσοι χρησιμοποιείτε Windows είστε θύματα του marketing. Ψαρώνετε με τα κόλπα του εξαδάκτυλου: Το όνομα Vista την ίδια στιγμή που μια εταιρεία με το vista σαν συνθετικό στράφηκε στο Linux (ύπουλο χτύπημα). Τις διαφημίσεις για τους Windows Servers σε άρθρα στο Internet σχετικά με το Linux. Τα σλόγκαν περί καθαρότητας και συμβατότητας. Τις φήμες που σας λένε οι φίλοι σας ή που διαβάζετε και χάβετε από το Ν.Δ. Αυτοί που διαφημίζουν την καθαρότητα, ας αφήσουν τις φανφάρες και ας πουν αντρίκεια πόσο στοιχίζει στους πελάτες τους το Norton Antivirus, που σίγουρα θα χρειαστούν για να καθαρίσουν τους ιούς που θα τους κουβαλήσει το ελαττωματικό προϊόν τους.

-Τωρα βεβαια, μετα το συγκεκριμενο αρθρο στο... συγκεκριμενο περιοδικο :), μια ερωτηση εχω να κανω:
"Το αλλο, με τον Τοτο, το ξερετε????"

-Σωσον Bill, τους δουλους σου & ευλογησον τους Ν.Δ σου, ανα το κοσμο....
Καληνυχτα....

υπερβολικο το κειμενο.(με τα μαυρα γραμματα,το αλλο του περιοδικου που θαβει το Linux απλα οτι να ναι)
οσον αφορα το 5 και γραφιστες ,απλα ειναι λαθος.
ειδικα για επαγγελματιες τετοιου ειδους ,που υπαρχει μια αλφα κατασταση,οποια και αν ειναι αυτη τι πιο καλο απο ελευθερο λογισμικο,gimp ομως δε θα χρησημοποιησουν.
εγω αυτο που εχω καταλαβει ως τωρα ειναι οτι καθετι εχει θετικα,εχει και αρνητικα,απο τη στιγμη που επιλεγεις να ασχοληθεις με κατι δε χρειαζεται να το δικαιολογει κανεις σα δικηγορος σε δικαστηριο,ετσι μου γουσταρει και ασχολουμαι και τελος,λογαριασμο θα δωσουμε δηλαδη?
το linux δε χρειαζεται εξωραισμο,ειναι δυναμη απο μονο του,ουτε και να συγκρινεται με windows(ε δεν ειναι και τοσο σημαντικα πια) με τετοιο τροπο,
εχει τετοια θετικα που αναποφευκτα ολο και περισσοτερος κοσμος θα ασχολειται μαζι του.
καποια δυσκολια ομως εχει,αν το παρουσιαζουμε οτι τα κανει ολα και ψηνει και καφε τελικα μαλλον το αντιθετο αποτελεσμα θα φερει στη διαδοση του.

εν μερι δεν εχει αδικο ο Κωνσταντινος, αλλα το να μιλησει κανεις για gimp ειναι σα να πεις σε ενα gamer να γυρισει σε linux και να παιζει τα παιχνιδια του μεσω cedega! η στην τελικη σα να μιλας για σχοινι στο σπιτι του κρεμασμενου.
Χομπυστικα ασχολουμαι με διαφορες δημιουργιες γραφικων, και αυτος ειναι ο λογος που ...αναγκαστηκα να γινω εξπερ στο virtualbox (που τελικα κατεληξα) και σε ολα τα υπολοιπα προγραμματα virtualization που κυκλοφορουν.
Δε λεω πως το gimp ειναι αντιπαθητικο (καθε αλλο εχω δουλεψει μαζι του και τελικα οταν δεν μου λειπει το photoshop το βλεπω συμπαθεστατο) ομως ειναι πολυ λιγο αν καποιος εχει συνηθισει να δουλευει photoshop, ποσο μαλλον ενας επαγγελματιας γραφιστας που απο αυτο βγαζει το ψωμι του.

Ας παρουμε τη λιστα απο την αρχη μια και δεν ειναι κακη, ομως ας δουμε λιγο και την αλλη οψη των πραγματων...

1 συμφωνω, ομως ολοι ξερουμε πως δεν ηταν παντα ετσι, και πολυ χειροτερα οι παλιοι linux-άδες φταινε που ακομη διαιωνιζεται αυτος ο μυθος.
Πριν μερικα χρονια αρκετοι απο αυτους επεμεναν οτι το συγκεκριμενο λειτουργικο ειναι πανευκολο και αν ζητουσες βοηθεια σου λεγαν να διαβασεις τα manual ! Αντε και διαβαζες τα manual, και καταφερνες να εγκαταστησεις και να στρωσεις ενα suse... ερχοντουσαν με το περισπουδαστο υφος και σου λεγαν πως ...το Suse δεν ειναι linux!!!! ζουν ακομη και υπαρχουν αναμεσα μας ...ειναι αυτοι που λενε πως το ubuntu δεν ειναι linux!
Προσωπικα λατρευω αυτη τη διανομη γιατι βαζει το αγαπημενο μας λειτουργικο σε τοσα σπιτια καθημερινα, και επιτελους αρχισαν καπως να μας παιρνουν και λιγο στα σοβαρα για home χρηση...

2 Ο τυπος που το γραψε αυτο ας ερθει να μου εγκαταστησει το iris pen και το belkin ethernet/usb hub και τα λεμε.
Αν τα καταφερει, μετα θα του βαλω κατι λιγο πιο δυσκολο, να μου εγκαταστησει τους drivers του παλμογραφου μου, του graphical multimeter μου, και μερικων PLC της αγορας μια και ολα αυτα μου χρειαζονται για να εγκαταλειψω δια παντος τα win και στον εργασιακο χωρο
Δε φταιει το linux φυσικα αλλα οι εταιριες που βγαζουν τετοιου ειδους hardware, ομως οντως υπαρχουν ακομη καποιες "εξωτικες" συσκευες που δεν εχουν drivers. Απο κει και περα, ενωειται πως αυτο δεν ειναι προβλημα μια και ειναι ελαχιστες πλεον αυτες οι συσκευες που δεν υποστηριζονται, ομως δεν παυει να υπαρχουν.

3.χμμμμ εκεινο το photoshop και τα games που λεγαμε?
Επισεις δε φταιει το linux-άκι βεβαια, και ελπιζω πως θα καλυτερευσει κι αλλο η κατασταση και πως θα δουμε επιτελους linux edition photoshop, φτανει να μην ειναι κατι αντιστοιχο με την linux εκδοση του nero (η διαφορα της απο τη win εκδοση απλα μας προσβαλει... οχι πως το ειχαμε ποτε καμια αναγγη, αλλα τεσπα)
Επισεις τα games, θεωρω απαραδεκτο το να δινονται οι τιτλοι κανονικα σε .exe για τους winholes users ενω στο linux να πρεπει να τα εγκαταστησεις απο κωδικα... Oσο απαραδεκτο βλεπω πολλα εργαλεια και προγραμματα να υπαρχουν μονο σε rpm κι οχι σε deb.

4. συμφωνω, ειναι μυθος παλαιοτερων εποχων που δυστυχως παρεμεινε και στοιχειωσε

5 Το αντιθετο, το να γνωριζεις linux σε κανει αρκετες φορες να δειχνεις καλυτερος απο ομοιους σου... τεσπα...

6. Επισεις συμφωνω. Τα windows ειναι ξεπερασμενο λειτουργικο και τα Σvista μοιαζουν κυκνειο ασμα της εν λογο εταιριας. Λενε για τα win7 αλλα αμφιβαλω αν θα βγουν, και αν γινει κατι τετοιο θα ειναι η απολυτη πανωλεθρια τους μια και αμφιβαλλω κατα ποσο θα τα δεχτει ο κοσμος (και δεν υπαρχει βασικα και κανενας απολυτως σοβαρος λογος να τα δεχτει)
Το linux μοιαζει να ειναι το μελλον, και αυτο θα πρεπει να το καταλαβουν καλα οι χοντροκεφαλοι των εταιριων παραγωγης λογισμικου

Παρασυρθήκαμε λιγακι ε??? :PΠαρακαλώ οι εν'Linux πιστοί να παραμείνουν στο θέμα που έθεσε ο SPACEMAN... Το Linux κυνδηνεύει ??? (Xa xa xa xa xa :P μόνο που το λέω γελάωωωω χα χα χα χα !!! ) Για το GIMP, Photoshop και τα άλλα "εξωτικά" θέματα έχουν ανοιχτει αλλού threads... }:)

---------------------------------------------------

UNIX, Live free or Die !

hacker emblem

οντως εχεις δικιο βγηκαμε out λιγακι...
παντως απο τον M$ N.Δ. και τα .....πυρινα αρθρα του δε νομιζω να κινδυνευει...

(θυμαμαι στο blog του μια απιστευτη γελοιοτητα, ειναι μια τυπισσα και τον ρωταει "το linux ειναι εδω, να το βαλω?" --και καλα, λες και δεν ηξερε τι θα απαντουσε ο αλλος, και ο γραφικος κατα τ αλλα τυπακος απαντα "οχι περιμενε να φυγει η καλυτερα να το διωξεις, και μπλα μπλα μπλα μπλα ")
Κατα τ αλλα... απο προβοκατορες αλλο τιποτα... θα θελα να ξερα τι τους πειραξε το linux-ακι, δε θελουν κι οι ιδιοι ενα καλυτερο λειτουργικο? ΕΛΕΟΣ

brave]

2 Ο τυπος που το γραψε αυτο ας ερθει να μου εγκαταστησει το iris pen και το belkin ethernet/usb hub και τα λεμε.
Αν τα καταφερει, μετα θα του βαλω κατι λιγο πιο δυσκολο, να μου
εγκαταστησει τους drivers του παλμογραφου μου, του graphical multimeter
μου, και μερικων PLC της αγορας μια και ολα αυτα μου χρειαζονται για να
εγκαταλειψω δια παντος τα win και στον εργασιακο χωρο

και εγώ συμφωνώ. εκτός απο το comedi project δεν γνωρίζω κάτι αντίστοιχο. Εκτός και αν αυτός που το έγραψε ήταν ο Greg Kroah-Hartman. Έχει αναφερθεί και αλλού μόνο αν καταλάβουμε πως δεν είναι ακόμα έτοιμο για όλα θα προχωρήσει.

Όσο για την Microsoft δεν είναι το προγράμματά τους ή το λειτουργικό τους που είναι προβληματικό (άλλωστε ποιό δεν είναι) αλλά το Software Development Process που ακολουθούν που δεν τους βοηθάει.

Προβλήματα έτσι και αλλίως υπάρχουν. Με το να υποστηρίζεις το αντίθετο απλά δεν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα. Το να βγάζεις προβλήματα στην φόρα it's the linux way. Το να τα κουκουλώνεις it's the windows way.

www.linux-sec.net

Οπότε ας τους αφήσουμε να λένε για να γίνουμε καλύτεροι.

Αυτον που το έγραψε εχω την τυχη/ατυχια αν τον γνωριζω οχι προσωπικα αλλα τουλαχιστον ξερω κατα ποσο γνωριζει απο linux.
Δουλευει Ubuntu σε VMwarre. OK θα μου πειτε και σημαινει δεν ξέρει??? Λοιπον ο συγκεκριμένος δεν γνωριζει σχεδον τπτ περα απο τα βασικα και οσο μιλαμε για αυτο τοσο αξία του δινουμε. Ας αφίσουμε αυτούς που ξέρουν better for Linux να μας που αν κινδυνεύουμε ή οχι.

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

ilnak]

Προβλήματα έτσι και αλλίως υπάρχουν. Με το να υποστηρίζεις το αντίθετο απλά δεν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα. Το να βγάζεις προβλήματα στην φόρα it's the linux way. Το να τα κουκουλώνεις it's the windows way.

δε μπορω να συμφωνισω περισσοτερο

οπως και να το κανουμε το linux μετραει και θα γινεται ολο και καλυτερο
και οντως ο ασχετος χρηστης κινδυνευει,το καλο με το linux ομως ειναι οτι σε κανει πιο συνειδητοποιημενο χρηστη και δε πειραζει και τοσο ο χρονος που δαπανας γιατι σου επιστρεφεται πισω ως κερδος.

Είδα κι εγώ το "θέμα" εξώφυλλο σε περιοδικά και το αγόρασα απο... περιέργεια (το μάρκετινγ πέτυχε το σκοπό του)
Αν και δεν είμαι βαθύς γνώστης Linux (κάνω χρήση -linux ενοώ- από το 2003), συμφωνώ με τον CORTEXlinux64.
Ήταν ψαρωτικό το εξώφυλλο, αλλά μια γρήγορη ανάγνωση σου έφερνε ένα μόνιμο χαμόγελο... "μα για ηλίθιο με περνάν;"
Το ρούτερ μου έχει firewall, το linux μου έχει firewall επίσης. Με σκανάρω ταχτικά από διάφορα site και δεν βρίσκω τίποτα "ανοιχτό". Για να εκτελεστεί οτιδήποτε πρέπει να έχει την εξουσιοδότησή μου. Τί λένε οι άνθρωποι και σε ποιούς απευθύνονται;

Νικόλαος

nicholasp]Είδα κι εγώ το "θέμα" εξώφυλλο σε περιοδικά και το αγόρασα απο... περιέργεια (το μάρκετινγ πέτυχε το σκοπό του)
Αν και δεν είμαι βαθύς γνώστης Linux (κάνω χρήση -linux ενοώ- από το 2003), συμφωνώ με τον CORTEXlinux64.
Ήταν ψαρωτικό το εξώφυλλο, αλλά μια γρήγορη ανάγνωση σου έφερνε ένα μόνιμο χαμόγελο... "μα για ηλίθιο με περνάν;"
Το ρούτερ μου έχει firewall, το linux μου έχει firewall επίσης. Με σκανάρω ταχτικά από διάφορα site και δεν βρίσκω τίποτα "ανοιχτό". Για να εκτελεστεί οτιδήποτε πρέπει να έχει την εξουσιοδότησή μου. Τί λένε οι άνθρωποι και σε ποιούς απευθύνονται;

Νικόλαος

Ο Νικόλαος με πρόλαβε ... ;) Εγώ θα συμπληρώσω απλώς για τους αρχάριους φίλους μας τα εξης βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να επιβεβαιώσουν απλά οτι το Linux τους είναι ασφαλές... :

0. Όσοι έχετε Windows παρακαλώ μη συνεχίσετε... τα παρακάτω δεν ισχύουν για εσας... γιατι απλά δεν υπάρχει σωτηρία εκ φύσεως (βλ. αρχητεκτονική "NT" και κλάψε ) :P

  1. Σε περίπτωση που λόγο της παραπάνω συνθήκης κάνατε low-level format και βάλατε Linux παρακαλώ συνεχίστε παρακάτω....
  2. Έχετε γραμμή DSL και μπαίνετε ιντερνετ με router'άκι ??? Τέλεια.. 99% των περιπτώσεων είναι ενεργό το Hardware Firewall και όλες οι πύλες εισόδου προς το μηχάνημά σας είναι κλειστές. Πώς μπορείτε να είστε σύγουροι ? Πηγαίνετε στο https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2 πατήστε το Proceed και διαλέξτε το All Service Ports. Αν όλα είναι πράσινα κουτάκια... όλα καλάααα !!!
  3. Σας εκλιπαρώ.... αλλάξτε το default password του router σας που συνήθως είναι username: admin , password: admin ή 1234 ή 1234567890123 κλ.π .... και απενεργοποιήστε τα Remote Control ή Assistant και τα συναφή χαζά....
  4. Όταν δεν είστε στο internet κλείνετε το router για οικολογικούς λόγους αλλά και για να σας δίνεται καθε φορά μια νέα "IP"... Κανει καλό....
  5. Ποτέ μα ποτέ να μη χρησιμοποιείτε και μπαίνεται στο συστημά σας ως root !!!! Αν το προσφέρει η διανομή σας ενεργοποιήστε την δυνατότητα "sudo" αντι για root
  6. Ποτέ μα ποτέ μην τρέχετε script'άκια ή εντολές χωρίς να είστε απόλυτα σίγουροι οτι ξέρετε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα... πόσο μάλλον με δικαιώματα root ή sudo. Η μεγάλη δύναμη φέρει και μεγάλες ευθύνες....
  7. Να έχετε τα αρχεία και τα δεδομένα που χρειάζεστε και θα αιμοραγήσετε αν τα χάσετε και εκτός του Linux σε 2 τουλάχιστον κόπιες...
  8. Εφαρμόστε τα παραπάνω και δεν θα βγείτε χαμένοι... και αφήστε τους άλλους να λένε .... οτι το Linux κυνδηνεύει... ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ
    ΧΑ
    :D
  9. OΚ ... τωρα ... εχετε πάρει μια ιδέα μονο... Αυτά αρκούν για τους αρχάρειους φίλους μας... επειτα αμφησβητήστε τα παραπάνω και ψαξτε το θέμα μονοι σας.... Google'up !

hacker emblem

Όλα αυτά τα εφαρμόζω...
Το backup στο linux ακόμα δε μου είναι εύχρηστο... αλλά έβαλα το θέμα στο foroum... (δες BackUp με νοημοσύνη....)
Γιατί προς το παρόν μου είναι βάσανο. Κάθε φορά αντιγράφω όλα τα επιθυμητά αρχεία και η διαδικασία αργεί... Ενώ μπορεί να γίνεται μόνο συγχρονισμός....

Νικόλαος

  1. Έχετε γραμμή DSL και μπαίνετε ιντερνετ με router'άκι ??? Τέλεια.. 99% των περιπτώσεων είναι ενεργό το Hardware Firewall και όλες οι πύλες εισόδου προς το μηχάνημά σας είναι κλειστές. Πώς μπορείτε να είστε σύγουροι ? Πηγαίνετε στο https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2 πατήστε το Proceed και διαλέξτε το All Service Ports. Αν όλα είναι πράσινα κουτάκια... όλα καλάααα !!!

hacker emblem

Εγω εχω USB modem. Πρεπει να βγαζω το καλωδιο του τηλεφωνου απο το μοντεμ

για να εχω καινουργια ΙΡ καθε φορα που συνδεομαι???

____SpaCeMaN left for space____

Αν αποσυνδεθείς απο τον πάροχο και ξανασυνδεθείς αλλάζει η IP. Με όποιον τρόπο αποσυνδεθείς....

Νικόλαος

Πω, πω! Πρασίνησε ο τόπος μόλις έκανα το τεστ! Πράγματι, το Linux κινδυνεύει! :) :) :D :D :D :D :D :D :jawdrop:

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

ρε παιδια δε καταλαβαινω ενα πραγμα,γιατι χρειαζεται το firewall του router,δε φτανει η προστασια του Linux και το πχ firestarter?

wave]ρε παιδια δε καταλαβαινω ενα πραγμα,γιατι χρειαζεται το firewall του router,δε φτανει η προστασια του Linux και το πχ firestarter?

Χωρίς να μπω σε τεχνικά ζητήματα......  Διότη πολύ απλά είναι "Hardware" Firewall, είναι ένα βήμα μπροστά απο το σύστημα σου και μάλιστα μπροστά απο όλο το πιθανό μικρο δικτυο που έχεις κανει. Ταυτοχρονα προστατέυει όλα τα συστήματα που θα συνδεθουν μεσω του router στο Internet. Το Firestarter πολλές φορές ίσως απο bug ή κακορύθμηση κρέμαγε ή έκλεινε... Πανικός ! και βέβαια προστατέυει μόνο το σύστημα στο οποίο ειναι ενεργό. Καλύτερα να έχεις ένα "τοίχος" μπροστά σου παρα να φοράς μονο "πανοπλία".... :P

hacker emblem

Yeap ολα πρασσινα κι εγω, τι να κανω για να σπασει η μονοτονια? (και να κυνδυνευει λιγακι?) σκεφτομαι να φορτωσω το wine κι αν δε γινει τιποτα και μ αυτο να βαλω Σvista

Παιδιά κινδυνεύω? Έκανα το test και έχω όλες τις πόρτες μπλε εκτός από τρις πράσινες?
Τι πρέπει να κάνω?
Βοήθεια!!!
Είναι μπλε
Είναι μπλε
Είναι μπλεεεεεε

Κατ' αρχήν χαλάρωσε :D .Το ότι είναι μπλε σημαίνει ότι αυτές οι πόρτες είναι κλειστές,οπότε no prob !!!

Τρομολαγνεία!!! Παντού.
Ειδικά σε ότι είναι ακόμα ελεύθερο.
Άσχετο αλλά εγώ τρόμαξα περισσότερο με την γυναίκα μου, γιατί έβγαλε μία κραυγή καθώς έγραφε mail σε μία φίλη της. Ο λόγος ήταν γιατί μετακίνησε το ποντίκι σε μία γωνία του desktop, ενεργοποιώντας την εμφάνιση όλων των ανοιχτών παραθύρων (scale). Η κακομοίρα νόμιζε ότι μου το χάλασε. XA!XA! Τα Linux είναι επικίνδυνα!!!

γεια και από εμένα...
ωραία όλα αυτα , είδικα το τεστ με τις θύρες , το έκανα και ούρλιαξα
ναι , ναι είναι πράσινο ...
ποιο είναι πράσινο , μου φωνάζει η γυνή ,
το τεστ , της λέω....
καλά το τι γέλια ρίξαμε μετά δεν λέγεται...
(κανονικά οι γυναίκες κάνουν το τεστ και μετά φωνάζουν (πράσινο , μωβ , κόκκινο ή ότι άλλο ...)...
εγώ κάτι άλλο θέλω να ρωτήσω...
υπάρχει περίπτωση να έχεις μόνιμη διεύθυνση (static ,ή όπως αλλιώςτο λένε , ip adress) , χωρίς να το έχεις ζητήσει
και χωρίς να το πληρώνεις ...?

το ρωτάω αυτό , διότι πιο πάνω διάβασα να κλείνεις το ρούτερ

σου για να παίρνεις διαφορετική ip , τι γίνεται όταν το κλείνεις και το ανοίγεις και

πάλι την ίδια έχεις...? (πω, πω τι είπα πάλι...!!!)

αχαχαχαχα φοβερό,είναι πράσινοοοοοοοο :D :P .

Αυτό που λες για την στατική ip λίγο δύσκολο,συνήθως θα πρέπει να το ζητήσεις για να στο δώσουν,εκτός και αν έκανε $#$%%^ ο ΟΤΕ.

Τώρα για τα ρούτερ,επειδή λειτουργούν συνεχώς (με ελάχιστες αποσυνδέσεις) κρατούν την ίδια ip για μέρες,οπότε για να αλλάξει η ip θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το καλώδιο ή να κάνεις disconnect/connect ή reset (μόνο που θα χαθούν οι ρυθμίσεις).Έτσι με αυτόν τον τρόπο γίνεται η ανανέωση της ip.

Λογικά άμα το κλείσεις και το ανοίξεις έχοντας δυναμική ip κανονικά έπρεπε να αλλάξει,μήπως έχει αλλάξει και είναι παρόμοιες,εκτός αν είναι στατική χωρίς να το ξέρεις }:) .

Σχετικά με αυτό το τεστ για τις ανοιχτές πόρτες το έκανα και με windows XP μέσο του Virtual Box. Παρατήρησα ότι μου έβγαλε τα ίδια αποτελέσματα. Επειδή είμαι άσχετος, αυτό σημαίνει ότι την διαχείριση των πορτών την κάνει το host λειτουργικό? Και αν είναι έτσι, τότε τα Windows είναι πιο ασφαλή όταν τρέχουν μέσο linux?

Τα windows είναι επισφαλή έτσι κι αλλιώς... Μπορούν κάλλιστα να μολυνθούν ενώ το host σύστημα θα είναι υγιέστατο....

Νικόλαος

Παιδιά το DynDNS το ξέρετε; Παίρνεις domain name (www.to-site-mou.com) χωρίς να έχεις static IP. Όλη η υποδομή του DynDNS τρέχει σε OpenBSD (Only two remote holes in the default install, in more than 10 years!).

Σκέφτομαι να το δοκιμάσω σύντομα.

Αρκετά άκουσα, το εχετε κανει μεγαλυτερο και απο το κυπριακο, επειδή έγραψαν μια βλακεια...
Όλα τα *nix μπορούν να γίνουν απο 99% secure εως 1000% insecure.
Αν θελετε το συστημα σας ασφαλες θα πρεπει να ξερετε να βρισκετε τις ανοιχτες πορτες, να patch-αρετε τον kernel, να κανετε recompilation ton kernel, να μην χρησιμοποιείτε τις su,sudo εκτος και ειναι αναγκή, τον root μονο σε single mode, να εχετε χωρισμένα τα /usr, /etc, /var. /tmp, /var/log, /sbin, /home σε χωριστα partition μονο με read-execute access σε /usr, /etc, /var, /sbin, read/write στο /tmp χωρις suid,sexec access, να βρειτε ολα τα suid προγραμματα και να βγαλετε το suid και τοτε θα εχετε πετυχει την μεγιστη ασφάλεια.
Χρειαζονται ολα αυτα να τα κανω εγω ο απλος user??? Οχι δεν χρειαζεται, εκτος και αν θες να εχεις την αισθηση 99.9% secure.
To συστημα σου ειναι αρκετα ασφαλες αρκει να ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΕΣΥ προσβαση στον οποιοδηποτε. Αυτο λεει το αρθρο του #%$%#$%$# συντακτη.
Ο router εχει web interface αρα θα έχει και την πορτα 80 ανοιχτη!!! Αν θες μπορεις να κλεισεις την 80 και να ανοιξει την 22 (ssh) ή 23 (telnet)

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

Πρίν από κανα μήνα, ένας κολητός πήρε το πρώτο του pc. Με windows.

Αλλά είχε ήδη γίνει η συζήτηση-"ψήσιμο", καί έτσι μετά από λίγες μέρες, απέκτησε καί το linuxάκι του, πού με την μία, βρήκε τα πάντα καί δούλεψε μιά χαρά. (υπάρχει βέβεια ένα κρέμασμα σε κάποια video αλλά θα λυθεί, πού θα πάει).

Χτές λοιπόν, πήγε ο ειδικός επί των παραθύρων, άλλος φίλος, γιά να τού εγκαταστήσει drivers, antivirus καί firewall καί...

Διαπίστωσε όμως ότι τα win, αργούσαν να κάνουν εκκίνηση καί γενικότερα το σύστημα ήταν "κάπως αργό".

Καί μετα από "ψάξιμο", διαπίστωσε ότι "φταίνε τα linux, τα οποία πρέπει να βγούν αμέσως γιατί θα χαλάσουν τα win εντελώς".

Κάτι τέτοιοι "τεχνικοί" μπορεί όντως να κάνουν πολλή ζημιά. Όποιος δεν έχει ιδέα από υπολογιστές, αλλά δουλεύει για φραγκοδίφραγκα στο "γκομπιουτεράδικο" της γειτονιάς, δε θα 'πρεπε να είναι έμπιστο άτομο. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι που απλά θέλουν να κάνουν 1-2 δουλειές με τον υπολογιστή τους είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν σε ΤΟΣΟ άσχετους "τεχνικούς".

Καλύτερα κάποιος να κάτσει να εξηγήσει στο φίλο σου (π.χ. εσύ) ότι δύο συστήματα όπως το Linux και τα Windows που απλά "μοιράζονται τον ίδιο δίσκο" (ή ακόμα καλύτερα που είναι στημένα σε διαφορετικούς δίσκους) δεν τρέχουν ταυτόχρονα, οπότε δε μπορεί το Linux να επηρεάσει ούτε αρνητικά, ούτε θετικά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα Windows.

alfisti]Πρίν από κανα μήνα, ένας κολητός πήρε το πρώτο του pc.
Με windows.
Αλλά είχε ήδη γίνει η συζήτηση-"ψήσιμο", καί έτσι μετά από λίγες μέρες, απέκτησε καί το linuxάκι του, πού με την μία, βρήκε τα πάντα καί δούλεψε μιά χαρά. (υπάρχει βέβεια ένα κρέμασμα σε κάποια video αλλά θα λυθεί, πού θα πάει).
Χτές λοιπόν, πήγε ο ειδικός επί των παραθύρων, άλλος φίλος, γιά να τού εγκαταστήσει drivers, antivirus καί firewall καί...
Διαπίστωσε όμως ότι τα win, αργούσαν να κάνουν εκκίνηση καί γενικότερα το σύστημα ήταν "κάπως αργό".
Καί μετα από "ψάξιμο", διαπίστωσε ότι "φταίνε τα linux, τα οποία πρέπει να βγούν αμέσως γιατί θα χαλάσουν τα win εντελώς".

Κάτι λοιπόν μού λέει, ότι τελικά το linux κινδυνεύει.

τέτοιοι μ@...@....ς τεχνικοί είναι μπόλικοι. Πριν κάνα χρόνο ο θείος μου νευρίασε με μένα και τον ξάδερφό μου επειδή έβαλα λίνουξ στον υπολογιστή του ξάδερφού μου και αργότερα μπλέξαμε με τον grub (είχε δύο δίσκους και το ρύθμισα λάθος). Ο θείος μου το στειλε στον "τεχνικό" και αυτός είπε ότι τα λίνουξ έχουν "ασυμβατότητα" με τα γουίντοου$ τα οποία θα χαλάσουν κτλπ κτλπ. Μάλιστα διέγραξε την κατάτμηση όπου ήταν το ubuntu χωρίς να ρωτήσει αν υπάρχουν σημαντικά αρχεία. Κι ο ξαδερφός μου είχε φωτογραφείες κτλπ.

CORTEXlinux64, επειδή έχω δει να το γράφεις πολλές φορές.

Τι εννοείς όταν λες "hardware firewall"; Δε νομίζω ότι είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται στα posts.

ilnak]Παιδιά το DynDNS το ξέρετε; Παίρνεις domain name (www.to-site-mou.com) χωρίς να έχεις static IP. Όλη η υποδομή του DynDNS τρέχει σε OpenBSD (Only two remote holes in the default install, in more than 10 years!).
Σκέφτομαι να το δοκιμάσω σύντομα.

1ον. Είσαι λίγο εκτός θέματος αλλά δεν πειράζει

2ον. το dyndns.com προσφέρει άπειρες υπηρεσίες και είναι πολύ καλό και αξιόπιστο (στο λέω εκ πείρας;-)

keramida]

CORTEXlinux64, επειδή έχω δει να το γράφεις πολλές φορές.

Τι εννοείς όταν λες "hardware firewall"; Δε νομίζω ότι είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται στα posts.

Hardware firewall εννοώ το firewall που είναι ενσωματωμένο μεσα στο router. Software Firewall εννοω το firewall που είναι του συστήματος δηλαδη του λειτουργικού. Παλαιότερα τα Hardware firewall ήταν ξεχωριστές εξωτερικές συσκευές ενώ τα τελευταία χρόνια ενσωματόνονται και στα router'άκια. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για το θέμα Hardware firewall και Software firewall http://www.webopedia.com/DidYouKnow/Hardware_Software/2004/firewall_types.asp

hacker emblem

CORTEXlinux64]

keramida]
CORTEXlinux64, επειδή έχω δει να το γράφεις πολλές φορές.

Τι εννοείς όταν λες "hardware firewall"; Δε νομίζω ότι είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται στα posts.

Hardware firewall εννοώ το firewall που είναι ενσωματωμένο μεσα στο router...

hacker emblem

Ε και ο router 'software' τρέχει... το Siemens router που δίνει π.χ. η Forthnet για DSL modem/router τρέχει Linux. Το modem/router στέλνει τα εξής στο syslog του laptop μου όταν ξεκινάει:

Jul 1 12:07:06 fire kernel: klogd started: BusyBox v1.00 (2007.02.09-13:27+0000)
Jul 1 12:07:06 fire kernel: Linux version 2.6.8.1 ( Compiled by michaelc) (gcc version 3.4.2) #1 Fri Feb 9 21:23:27 CST 2007
Jul 1 12:07:06 fire kernel: Flash Config: CS0(1fc00009,17),Base(bfc00000),Size(4MB)
Jul 1 12:07:06 fire kernel: Parallel flash device: name AM29LV320MB, id 0x2200, size 4096KB
Jul 1 12:07:06 fire kernel: Total Flash size: 4096K with 71 sectors
Jul 1 12:07:06 fire kernel: FLASH_BASE bfc00000,blk 0
Jul 1 12:07:06 fire kernel: bootf1=f8 bootf2=ff
Jul 1 12:07:06 fire kernel: CPU revision is: 00029010
Jul 1 12:07:06 fire kernel: Determined physical RAM map:
Jul 1 12:07:06 fire kernel: memory: 00fa0000 @ 00000000 (usable)

Στην πραγματικότητα "software" firewall είναι κι αυτό, γιατί το network address translation και τα warnings για blocked πακέτα τα οποία στέλνει στο remote syslog είναι από το NetFilter του Linux!

Το συγκεκριμένο modem έχει ακόμα και *μειονέκτημα* σε σχέση με ένα Soekris board που τρέχει FreeBSD 6.3-STABLE μάλιστα... Είναι παλιά, unpatched έκδοση του Linux, με αρχαίο NetFilter, και closed source που δε μπορείς εύκολα να το κάνεις update/patch. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και πολλά άλλα DSL modem/routers :-/

Προφανώς έχεις 100% δίκιο όταν λες ότι χρειάζεται κάποιου είδους firewall, βέβαια... Ακόμα και τα Windows μπορεί να είναι σχετικά "ασφαλή" πίσω από ένα modem/router ή ένα μικρό embedded firewall που κλείνει τα πάντα :-)

hacker emblem

Ε και ο router 'software' τρέχει... το Siemens router που δίνει π.χ. η Forthnet για DSL modem/router τρέχει Linux. Το modem/router στέλνει τα εξής στο syslog του laptop μου όταν ξεκινάει:
Στην πραγματικότητα "software" firewall είναι κι αυτό, γιατί το network address translation και τα warnings για blocked πακέτα τα οποία στέλνει στο remote syslog είναι από το NetFilter του Linux!/

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Για να μήν μπερδεύεται ο αρχάριος χρήστης έκανα αυτή την διάκρηση μεταξύ Hardware και Software firewall. Δεν μπήκα σε τεχνικά ζητήματα γιατί είναι εκτός θέματος. Εξάλου καμία εταιρία δεν μπαινει στη διαδικασία να φτιάξει firewall σε assembly για να πούμε οτι είναι καθαρόαιμο Hardware firewall. Απλά βουτάνε το Linux'ακι, το πετσοκόβουν και κρατάνε τα απολύτως απαραίτητα :P

Το συγκεκριμένο modem έχει ακόμα και *μειονέκτημα* σε σχέση με ένα Soekris board που τρέχει FreeBSD 6.3-STABLE μάλιστα... Είναι παλιά, unpatched έκδοση του Linux, με αρχαίο NetFilter, και closed source που δε μπορείς εύκολα να το κάνεις update/patch. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και πολλά άλλα DSL modem/routers :-/

Πολλά τα μειονεκτήματα... άστα ... ακόμα να βγάλουν κανα firmware update εκει στη forthnet... και εγώ εχω ενα Siemens CL-110 με Firmware: 3.61r και kernel: Linux version 2.6.8.1 ( Compiled by michaelc) (gcc version 3.4.2) #1 Fri Feb 9 21:23:27 CST 2007... Αν έχεις το ίδιο και βρείς κανα firmaware update, στείλε PM.. ;)

Προφανώς έχεις 100% δίκιο όταν λες ότι χρειάζεται κάποιου είδους firewall, βέβαια... Ακόμα και τα Windows μπορεί να είναι σχετικά "ασφαλή" πίσω από ένα modem/router ή ένα μικρό embedded firewall που κλείνει τα πάντα :-)

XE XE γιαυτό είπα οτι αν είσαι πίσω απο ένα router (που οι χρήστες Windows δεν ξερουν οτι τρεχει ενα micro httpd server Linux ) είναι όλοι ασφαλείς !! :P

δε το κατεχω το θεμα οποτε μια ακομη ερωτηση,τα iptables δεν ειναι το ενσωματωμενο firewall του linux?η σωστη ρυθμιση αυτου δεν αρκει?

wave]δε το κατεχω το θεμα οποτε μια ακομη ερωτηση,τα iptables δεν ειναι το ενσωματωμενο firewall του linux?η σωστη ρυθμιση αυτου δεν αρκει?

Ναι αρκεί... δεν χρειάζεται να κάνεις τιποτα αλλο... Απλά επεκτάθηκε το θέμα σε μεγάλο βαθμό και ξεφύγαμε λίγο... αυτά που ανέφερα πιο πάνω αρκούν για έναν Desktop χρήστη...

CORTEXLinux64]
φτιάξει firewall σε assembly

άσχετο αλλά μήπως εννοείς VLSI ή VHDL...Έτσι κουβέντα να γίνεται.

ilnak]

άσχετο αλλά μήπως εννοείς VLSI ή VHDL...Έτσι κουβέντα να γίνεται.

Ναι αυτό εννοω.. Όχι αλλα ασχετα παιδιά.. για κάθε θέμα υπαρχει η ευχέρεια να μπορουμε αλλου να ανοίγουμε κουβέντες :P

hacker emblem