Αποζημιώσεις για παράνομη χρήση λογισμικού

Salih Emin | Τρί, 07/01/2008 - 14:34 | 2' | 9

Νιώθω ασφαλής όσο ποτέ που χρησιμοποιώ μόνο Linux. ;) Κάποια στιγμή θα έρθουν και στο σπίτι μας.... θα χαρώ πολύ να τους δείξω τις GPL άδειες του λειτουργικού και των προγραμμάτων που κάνω χρήση.... 8)

πηγή : www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/24/1529784.htm#five

"Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Business Software Alliance (BSA) σε
επιχειρήσεις που έχει καταγγελθεί ότι χρησιμοποιούν προγράμματα
λογισμικού χωρίς τις νόμιμες άδειες χρήσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί
τον κλάδο του λογισμικού, ατά το πρώτο εξάμηνο του 2008
πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικοί έλεγχοι σε εταιρείες που
δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς (κατασκευές, τηλεπικοινωνίες
εκδόσεις, κα) όπου και διαπιστώθηκαν παρανομίες στην χρήση των
προγραμμάτων λογισμικού.

Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις αυτές στις
εταιρείες μέλη της BSA ανέρχονται συνολικά σε €116.000, με την
υψηλότερη αποζημίωση να φθάνει στα €45.436."

--------------------------------------------------

UNIX, Live free or Die !

hacker emblem

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

ενδιαφερον θα ηταν να ελεγε αναλυτικα τι ειδους επιχειρησεις κανουν χρηση παρανομου λογισμικου και τι ειδους λογισμικο ειναι αυτο.

wave]ενδιαφερον θα ηταν να ελεγε αναλυτικα τι ειδους επιχειρησεις κανουν χρηση παρανομου λογισμικου και τι ειδους λογισμικο ειναι αυτο.

Κυρίως Μικρές και Μικρομεσαίες εταιρίες, μια και ελάχιστες είναι οι Μεγάλες, που εν'τέλει αυτές έχουν το budget να δίνουν για άδειες λογισμικού. Τι είδους παράνομου λογισμικού ? μα είναι απλό... Πειρατικά Windows και MS Office .... Λίγα είναι ???  :)Μετά όλα τα άλλα ... λογιστικά προγράμματα , CRM / ERP κλπ ....

hacker emblem

Μία απίστευτη ιστορία...
Σε κάποια δόση μπήκαν οι υπεύθυνοι της Cakewalk, (εταιρίας που παράγει το Sonar= Πρόγραμμα sequencer και πολυκάναλης εγγραφή και επεξεργασίας ήχου), στην κτίριο της ΕΡΤ και διαπίστωσαν ότι η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση είχε εξοπλίσει όοοολους τους υπολογιστές της με παράνομες κόπιες από το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκεί μέσα.
Τους έκοψαν λοιπόν ένα πρόστιμο γύρω στα 150.000.000 δραχμές τα πλήρωσαν οι της ΕΡΤ και ίσιωσαν...
Η ΕΡΤ τώρα... είναι αυτή η φοβερή και τρομερή τηλεόραση που χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογούμενους, με το γνωστό "νταβατζιλίκι- χαράτσι" που έρχεται κάθε τόσο μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ( κολεγιά οι ΔΕΚΟ! )
Αντί λοιπόν να καταφύγει στον ανοιχτό κώδικα, προτιμά να πληρώνει πρόστιμα για τα απλήρωτα δικαιώματα χρήσης σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες.
Και μετά βγαίνουν έξω... και συνεχίζονται οι έλεγχοι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις... για να πιάσουν τους " κακούς" ιδιώτες που χρησιμοποιούν παράνομα και χωρίς άδειες χρήσης λογισμικό.
Ψιτ.. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι!!! ;)

Σαφώς... Και αυτές οι περιπτώσεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Φυσικά αυτά δεν γίνονται ευρύτερα γνωστά γιατί όπως καταλαβαίνετε θα ξεσηκωνόντουσαν και οι πέτρες αν συνειδητοποιούσαν όλοι αυτοί που πληρώνουν κάθε δίμηνο το χαράτσι της ΕΡΤ για το που πάνε τα ωραία τους λεφτά.
Πάντως σίγουρα όχι στην διαμόρφωση του προγράμματος της κρατικής ραδιοφωνίας.

Υ.Γ Το εξωφρενικότερο βέβαια είναι ότι ΔΕΝ έχω τηλεόραση, ΟΥΤΕ βλέπω τηλεόραση αλλά ΠΛΗΡΩΝΩ ο μαλάκας τηλεόραση.. Και στάβλο να έχεις ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ τηλεόραση..

Φυσικά! αφού έχεις ένα σοβαρό φταίξιμο! ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!

Νικόλαος

Πάντως θα αργήσει πολύ ο καιρός (πιθανόν να μην γίνει και ποτέ), που θα κάνουν έλεγχο αδειών σε ιδιώτες!

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ. Μόνο αν σε καταγγείλει κάποιος ονομαστικά και ζητήσουν εισαγγελική άδεια για έλεγχο στην κατοικία σου - πράγμα απίθανο, δεν βρίσκεις;
Αν αυτό πάντως ενθαρύνει κάποιους να χρησιμοποιούν windows ή άλλα προγράμματα κλειστού κώδικα παράνομα, είναι προσβολή για τον εαυτό τους, όταν έχουμε τόσο καλά προγράμματα ελεύθερου κώδικα για κάθε χρήση....

Νικόλαος

...εκτός από τύπου Cakewalk Sonar και τα συναφή, οφείλω να τονίσω.

Σε τέτοιου είδους προγράμματα ήχου αλλά και βίντεο γίνονται διάφορες και αξιόλογες προσπάθειες, αλλά θα πάρει αρκετό καιρό ακόμα για να φτάσουν το επίπεδο των μεγάλων εμπορικών εφαρμογών όπως το Cubase, το Logic, Protools κλπ. Ακόμα πολλά τα προβλήματα, και περισσότερες οι απαιτήσεις.

Δυστυχώς εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλές εφαρμογές γραφείου...

Το Cubase 4 (η τελευταία έκδοση της ίσως πιο δημοφιλούς εφαρμογής Digital Audio Workstation) κοστίζει... 1500 ευρώ. Και δεν υπάρχει open source εναλλακτική για τον επαγγελματία που θέλει να κάνει τη δουλειά του χωρίς να χρειάζετε να ψάχνει 8 μέρες στο google.

Αν θέλουμε λύσεις για να μην βάζουμε το χέρι στην τσέπη τόοοσο βαθιά, θα πρέπει να το βάλει κάποιος άλλος, για να ωθήσει τον φίλο προγραμματιστή να φτιάξει κάτι καλό αφιερώνοντας του χρόνο εις βάρος της κανονικής του επαγγελματικής δραστηριότητας άρα και της οικονομικής του κατάστασης. Τουλάχιστον, έτσι φοβάμαι πως είναι τα πράγματα.

Τρανό παράδειγμα είναι το Ardour (www.ardour.org). Έχει φτάσει σε πολύ καλό σημείο, αν και του λείπουν ουσιώδεις δυνατότητες όπως midi για όσους γνωρίζουν. Νομίζω πως το μέλλον του εξαρτάται αρκετά από την μπάρα στα δεξιά της οθόνης, πάνω από εκεί που λέει "Paypal"...