OLPC: Να το χαιρόμαστε!!

marlene | Παρ, 05/16/2008 - 15:41 | 5' | 30

OLPC ή αλλιώς One Laptop per Child. Όλοι φυσικά γνωρίζουμε το πρόγραμμα του Νικόλα Νεγρεπόντε που στόχο του έχει να παρέχει ένα οικονομικό και αυτόνομο υπολογιστή για κάθε παιδί στην υφήλιο. Η αρχική ιδέα είχε σκοπό να παρέχει πρόσβαση στην γνώση για όλα τα παιδιά του κόσμου και ειδικότερα την ευκαιρία στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών να είναι μπουν στην κοινωνία της πληροφορίας.

Το OLPC ξεκίνησε με τις καλύτερες των προθέσεων. Ο Νικόλας Νεγρεπόντε διακύρηξε από την αρχή ότι το ΟLPC είναι ένας οργανισμός "κοινωνικής οφέλειας",ανεξάρτητος από οικονομικά συμφέροντα και από την σφαίρα επιρροής διαφόρων φορέων, ώστε να παρέχει αυτό που αρχικά είχε υποστηρίξει στο κόστος στο οποίο είχε ισχυριστεί. Για τον λόγο αυτό, και για να διατηρήσει το πρόγραμμα την ανεξαρτησία του, προτιμήθηκε στον τομέα του λογισμικού η χρήση ΕΛ/ΛΑΚ καθώς θεωρήθηκε ότι θα ήταν το πλέον κατάλληλο από άποψη κόστους και από δυνατότητες τοπικής ( ανά χώρα) παραμετροποίησης.

Προτάσεις που έγιναν κατά καιρούς από μεγάλες εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού, όπως π.χ από την Αpple, απορίφθηκαν καθώς δεν θα παρείχαν την ελευθερία από τις άδειες χρήσεις και κατά συνέπεια την δυνατότητα να διατηρηθεί το κόστος στα επίπεδο των 100 δολαρίων ανά PC.

Πιστέψατε ότι όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να εφαρμοστούν;; Κακώς!

Χθες ανακοινώθηκε πλέον και επίσημα ότι το OLPC θα διατίθεται πλέον με λειτουργικά της Microsoft ή οποία ήρθε σε συμφωνία με τον Νικόλα Νεγρεπόντε. Δικαιολογία για αυτή την ξαφνική μετάβαση από τον ανοιχτό κώδικα στον απόλυτα κλειστό, είναι ότι υπήρξε τέτοια απαίτηση από τις κυβερνήσεις διαφόρων χωρών, οι οποίες "ισχυρίστηκαν" ότι τα λογισμικά της συγκεκριμένης εταιρίας είναι εκείνα στα οποία είναι συνιθησμένη η πλειοψηφία του κόσμου να χρησιμοποιεί και ως εκ τούτου απαιτεί.

Θα ήταν περιττό φυσικά να αναφέρω ότι η τιμή του OLPC έχει ανέβει πλέον στα 198 δολάρια ανά υπολογιστή, και ότι φυσικά αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά του, τουλάχιστον από τις λιγότερο ισχυρές οικονομικά χώρες, ώστε να διατεθεί στους μαθητές τους.

Άραγε πόσα χρήματα πήρε ο κύριος Νεγρεπόντε για να αλλάξει τόσο δραστικά άποψη για το τι μπορεί να είναι προς όφελος των παιδιών αυτού του κόσμου; Άραγε πόσα λεφτά πήραν αυτές οι κυβερνήσεις, που μη έχοντας χρήματα να εκπαιδεύσουν έτσι και αλλιώς τον πλυθησμό τους στον χώρο της πληροφορικής, ξαφνικά διαπίστωσαν ότι αυτά που δεν έχουν να πληρώσουν είναι και τα καλύτερα;
Δεν έχει κανένα νόημα να ζητάμε απαντήσεις.

Είναι προφανές, όπως έλεγε και μία ελληνική ταινία, ότι " Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!"

Άντε να το χαιρόμαστε!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μα είπα και γω πως δεν τις ξέφυγε και αυτό από την Microsoft...Δηλαδή ξεχνιέται τελείως OLPC και linux ;;; Αλλά αυτές οι δικαιολογίες που πάνε και τις βρίσκουν,έχουν τρελό γέλιο.Από την άλλη ούτε μαζόχας να είσαι,να σου δίνουν κάτι φθηνότερο και καλύτερο και εσύ αγοράζεις το ακριβότερο και το χειρότερο.

Αλλά αυτές είναι δικαιολογίες του kΩlοU,απλά να ξεφύγουν από την ξεφτίλα και τη ντροπή.Κάθε τι το καινούργιο δεν το μαθαίνεις αμέσως,αν δεν ασχοληθείς.Και ένα μικρό παιδάκι αν του δώσεις το ποδήλατο δεν θα το μάθει από την πρώτη μέρα,θα χτυπηθεί,θα σκεφτεί και τελικά θα τα καταφέρει.

Τέλος από ότι φαίνεται όποιος έχει τα λεφτά κάνει κουμάντο(δεν ισχύει μόνο Ελλάδα :P) Κατεβάστε το Happy Linux

Το ρεύμα ανανέωσης που φέρνει το Linux δεν σταματάει από τέτοιες αποστασίες. Αποστάτες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αυτός ξέρει αν κοιμάται τις νύχτες. Αν ενημερωθούν τα παιδιά και οι γονείς , πως με ένα παλιό μεταχειρισμένο PC και με τσάμπα software , κάνει την δουλειά του μια χαρά , το Linux θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Χωρίς κανέναν πουλημένο που αυτοαναγορεύεται σε μεσσία!

Απ'ότι αναφέρεται στο in.gr θα διατίθεται με επιλογή Linux η Windowz. Δεν πιστεύω βέβαια ότι
αυτό σημαίνει τίποτε, μάλλον μας χρυσώνουν το χάπι.

Συγγνώμη, δεν το είδα στο in.gr αλλά μάλλον μικρή σημασία έχει.

Πιστευω οτι ειναι υπερβολη να μιλαμε για αποστασιες, προδοσιες κλπ. Δεν εχει καμια υποχρεωση ο κος Negreponte προς το linux. Υποχρέωσή του ειναι να πετυχει το δικο του project, η διαδοση ενος υπολογιστη στους μαθητες του τριτου κοσμου.

Η κριτικη που ασκειται στον Negreponte απο τα μελη του project μιλα για
τον επιπλεον κοπο και χρονο που απαιτουνται για να υποστηριχθει ενα
ακομη λειτουργικο.

Η microsoft δεν πιστευω οτι θα κερδισει αμεσα χρηματα απο το OLPC, αλλα σε βαθος χρονου δημιουργωντας χρηστες, μελλοντικους υποψηφιους αγοραστες των προϊοντων της.

Τελος, δεν ειμαι υπερ της διαδοσης του ΕΛΛΑΚ μεσω αποκλειστικων συνεργασιων (για την ακριβεια δεν με ενδιαφερει καθολου η διαδοση του ΕΛΛΑΚ' την πλακα μου κανω). Τετοιες πρακτικες ταιριαζουν σε εμπορικες εταιριες, οχι στην κοινοτητα (αν και το παθος της κοινοτητας μπορει ενιοτε να ειναι δυνατοτερο απο την πεινα για χρημα των εταιριων)

---

always look on the Tux side of life

Δεν διαφωνώ ότι η διάδοση του ΕΛ/ΛΑΚ δεν έχει ανάγκη από αποκλειστικές συνεργασίες. Αλλά δεν είναι καθόλου υπερβολή να μιλάνε κάποιοι για αποστασία την στιγμή που:
1/ Το πρόγραμμα OLPC από την αρχή δήλωσε ότι είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Για αυτό τον λόγο ζήτησε και πήρε δωρεές από διάφορους φορείς, αλλά και εθελοντική βοήθεια από διάφορους developers.
2/ Ανάλογη προσφορά που είχε γίνει από την apple είχε απορριφθεί γιατί ο Νεγρεπόντε δεν ήθελε να εξαρτάται από άδειες χρήσης γιατί αυτές θα ανέβαζαν το τελικό κόστος.
3/ Αυτό είναι όμως κάτι που συνέβη τελικά, (διαβάστε προσεκτικά το άρθρο θα δείτε ότι η ΜS χρεώνει έξτρα τις διάφορες υπηρεσίες που θα παρέχουν τα λειτουργικά της. Άρα χρεώνει για το λογισμικό που παρέχει).
4/Ο Νεγρεπόντε όσο είχε παραγγελίες από διάφορα κράτη είχε απορρίψει τις σχετικές προτάσεις της MS. Τι έγινε τώρα .. ξαφνικά ξέχασε όσα έλεγε;;
5/ Και φυσικά δείτε εδώ τι έγραφε στην σελίδα του..

http://laptop.org/laptop/software/index.shtml

software

XO is built from free and open-source software. Our commitment to software freedom gives children the opportunity to use their laptops on their own terms. While we do not expect every child to become a programmer, we do not want any ceiling imposed on those children who choose to modify their machines. We are using open-document formats for much the same reason: transparency is empowering. The children—and their teachers—will have the freedom to reshape, reinvent, and reapply their software, hardware, and content.

Παιδιά το έδωσε το πρόγραμμα κανονικά. Και σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για αποστασία..

Πολύ απλά, ο τύπος είναι άλλος ένας ασήμαντος που ξεκίνησε ως μέγας "επαναστάτης" και όταν του ανέμισαν μπροστά στη μούρη μερικές χιλιάδες δολάρια, ξέχασε και τ' όνομά του! Πόσο μάλλον να έχει τη θέληση να συνεισφέρει στην ΕΛΛΑΚ κοινότητα και μπλα-μπλα-μπλα...
Σημεία των καιρών.

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

lynx]Πιστευω οτι ειναι υπερβολη να μιλαμε για αποστασιες, προδοσιες κλπ. Δεν εχει καμια υποχρεωση ο κος Negreponte προς το linux. Υποχρέωσή του ειναι να πετυχει το δικο του project, η διαδοση ενος υπολογιστη στους μαθητες του τριτου κοσμου.

Σωστό.

Υπάρχει όμως το θέμα: ο OLPC διαφημίστηκε ως ένα open source educational project: έμφαση στο ελεύθερο λογισμικό, στο Sugar, κονστρουκτιβισμό, σύνδεση με εκπαίδευση, αλλαγή παραδείγματος από το τρέχον μοντέλο, και ένα σωρό ακόμα φιοριτούρες. Έτσι, τράβηξε developers από αυτούς τους χώρους. Οι οποίοι τώρα φεύγουν.

BTW, το XO δεν είναι για μαθητές του τρίτου κόσμου, αλλά του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η διαφορά είναι ότι πρέπει να έχεις να φας για να θες υπολογιστή...

lynx]
Η κριτικη που ασκειται στον Negreponte απο τα μελη του project μιλα για τον επιπλεον κοπο και χρονο που απαιτουνται για να υποστηριχθει ενα ακομη λειτουργικο.

Πάντως, ο Negroponte ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστηρίζει και τα Windows. Η κριτική των υπολοίπων developers είναι ότι δεν μιλά αρκετά με αυτους, δεν έχει δώσει αρκετά resources στο Sugar και τώρα, κατά πάσα πιθανότητα, το αδειάζει προκειμένου να πετύχει το συνολικότερο project. Κάποιοι μιλούν για μελλοντικό fork (του Sugar), κάποιοι άλλοι ειναι εντελώς ουδέτεροι.

Σημείωση:

Η συζήτηση και η κριτική δεν γίνεται για το Linux εναντίον των Windows ή κάτι τέτοιο. Η κριτική αφορά κυρίως το Sugar και την ασυνέπεια του Νegroponte.

Και βαριές κουβέντες, όπως ακούστηκαν εδώ, κανείς δεν είπε για τον Negroponte, σίγουρα. Γενικά, θα παρακαλέσω να συζητάμε για τέτοια θέματα με κάποιο σεβασμό μεταξύ μας και προς τα πρόσωπα - όσο κι αν διαφωνούμε. Για παράδειγμα, δεν είναι ασήμαντος ο Negroponte - διευθυντής εργαστηρίου στο MIT ήταν...

lynx]Η microsoft δεν πιστευω οτι θα κερδισει αμεσα χρηματα απο το OLPC, αλλα σε βαθος χρονου δημιουργωντας χρηστες, μελλοντικους υποψηφιους αγοραστες των προϊοντων της.

Δεν νομίζω. Κάθε εταιρεία σκέπτεται το άμεσο κέρδος. Η Microsoft ενδιαφέρεται για τα συμβόλαια προμήθειας OLPC της Αιγύπτου και μερικών ακόμα χωρών που θέλουν μεν OLPC αλλά με Windows (για να λένε στα ακροατήριά τους ότι παρέχουν "εκπαίδευση συνδεδεμένη με την αγορά").

lynx]
(για την ακριβεια δεν με ενδιαφερει καθολου η διαδοση του ΕΛΛΑΚ' την πλακα μου κανω).

Δικαίωμά σου.
Προσωπικά και με ενδιαφέρει η διάδοσή του ελεύθερου λογισμικού και κάνω την πλάκα μου. Δύο σε ένα ;)

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Η άποψη μου είναι πως άλλο πράγμα η επαγγελματική καταξίωση και αναγνώριση , που ο κύριος Negroponte σίγουρα την έχει κερδίσει με κόπο μέσα από τα εργαστήρια της MIΤ, και άλλο πράγμα να κάνει στροφή 180ο χωρίς να παραθέτει αξιόλογα επιχειρήματα.Το πρώτο είναι θέμα σκληρής δουλειάς και μεγάλης φαντασίας , και το δεύτερο είναι θέμα προσωπικότητας και χαρακτήρα. Δυστυχώς δεν συμβαδίζουν πάντα αυτά τα δύο.

ippokratis] και όταν του ανέμισαν μπροστά στη μούρη μερικές χιλιάδες δολάρια, ξέχασε και τ' όνομά του! ....

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

δεν θα διαφωνήσω καθόλου.....

μόνο σε ένα σημείο....

στο ότι τα λεφτά , (αν και δεν ξέρω το ακριβές ποσό)....

μάλλον ήταν πολύ πολύ πολύ περισσότερα.....

Εγώ νομίζω ότι ο άνθρωπος δέχθηκε τρομερή πίεση και δεν έχει ίδιον όφελος. Εξάλλου δεν πιστεύω ότι τον ενδιαφέρουν τα χρήματα.

Η θεωρία από την πράξη στη θεωρία δεν διαφέρει-στην πράξη διαφέρει

Είναι μία αλλαγή που δεν είναι επιθυμητή από τον καθέναν μας. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να αλλάξει το δωρεάν λειτουργικό με το επί χρήμασι λειτουργικό; Και όσοι από εμάς χρησιμοποιούν και Apple υπολογιστές, γνωρίζουν πως ανάμεσα σε Windows και Apple, πάμε για Apple ftw! Άρα, σίγουρα δε μιλάμε για μία κίνηση που έγινε με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον, αλλά το ίδιον συμφέρον.
Πάντως, λυπήθηκα πολύ που ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με τόσες καλές προοπτικές, πήρε αυτήν την πορεία (κατηφορική θα τη χαρακτήριζα) για χάρη των χρημάτων.
Τέλος, να πω πως δεν θεωρώ πως ένα παιδί δεν μπορεί να μάθει linux. Και το λέω έχοντας υπόψιν μου πως ο πρώτος μου υπολογιστής λειτουργούσε με DOS (εποχές μακρινές - αρχές του '90) και έμαθα να τον χρησιμοποιώ μηχανικά στην αρχή και μετά με πλήρη γνώση του τι κάνω ακριβώς με την κάθε εντολή. Τώρα που πλέον υπάρχουν τόσα ωραία γραφικά περιβάλλοντα, ά-ν-ε-τ-α η πιτσιρικαρία θα τρελαινόταν με τα Linux.
Κρίμα. Απλά, κρίμα.

Carpe Diem!

ωραια, θελω τα 10 μου ευρω πισω καθως και 40ευρω την ωρα για οσο χρονο εχω σπαταλησει για να προμοραρω το project της ΕΤΑΙΡΙΑΣ OLPC S.A. κι ειναι ολα οκ.

Ο "κυριος" Νεγροποντε εχει να δωσει λογο στους ανθρωπους που ΛΗΣΤΕΨΕ τις γνωσεις τους και τα χρηματα τους κι επειτα ας κανει με το ρημαδι του οτι θελει. Ας μεινει στην ιστορια ως "πατερας του φθηνου λαπτοπ" κι ας ξεχαστει οταν η μια μετα την αλλη οι ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ αρχιζουν να βγαζουν κι αυτες φθηνα λαπτοπ, γιατι οπως και να το κανουμε, θα προτιμησει καποιος ενα ονομα οπως ASUS η DELL απο μια νεοσυστατη ΕΤΑΙΡΙΑ που ονομαζεται OLPC

Να πείτε σε αυτόν τον κύριο να μετονομάσει το πρόγραμμα σε OLPC (On Laptop Per Customer)! ή άμα θέλει να προσθέσει και τα αρχικά της εταιρίας για την οποία εργάζεται OLPMFC (On Laptop Per Microsoft Future Customer). Αυτός ο κύριος για να σκεφτεί μια τόσο καλή ιδέα σίγουρα γνωρίζει και για το έγκλημα που έχει διαπράξει. Από ότι έχω καταλάβει πολύς κόσμος διέθεσε την γνώση του και τον χρόνο του για να αναπτύξει το λειτουργικό σύστημα του OLPC και τώρα αυτός ο Μα@|#&!Χ τα πετάει όλα στα σκουπίδια! Δεν αξίζει να τον υποστηρίζετε κάποιοι.
Αναρωτιέμαι γιατί από μικροί πρέπει να χρωστάμε σε κάποιον. Είναι το πλέον φασιστικό αυτό που συμβαίνει, να εκπαιδεύονται τα παιδιά μας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με εμπορικά προϊόντα, που δεν έχουν και έχουμε επιλέξει!
Γιατί να πάρω στο παιδί μου αυτή την λαλακία με 200 Ευρώ και να μην δώσω άλλα 100 να πάρω ένα επώνυμο?

Σαν περίεργα μου τα λέτε τώρα τελευταία τα πράγματα.
Εντάξει, ο άνθρωπος είδε ότι αν συνέχιζε έτσι το όνειρο του για ένα Laptop
σε κάθε παιδί θα φούνταρε κανονικά (θυμάστε την Intel με το Classmate;).
Στράφηκε – πιέσθηκε λοιπόν να πάρει μια απόφαση και την πήρε.
Από εκεί και πέρα συγνώμη αλλά αν και λάτρης (πρόσφατα) του Linux αν ήμουν και
εγώ στην θέση του το ίδιο μάλλον θα έκανα. Δεν θα άφηνα να βουλιάξει το
όνειρο μου που σημαίνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς.

Κάντε πέτρα την καρδιά, ο στόχος παραμένει ο ίδιος.
One Laptop Per Child.

Και που ξέρετε, ο καιρός έχει γυρίσματα.

P.S:

Παρακαλώ σταματήστε να γκρινιάζετε σαν απατημένες νοικοκυρές.
Το ξέρω ότι οι προσδοκίες μας για το ΧΟ ίσως να μην υλοποιηθούν ποτέ.
Αλλά αλήθεια πως μπορείτε να βρίζεται κάποιον που πριν λίγο καιρό
θαυμάζατε και υποστηρίζατε;

Αυτά γίνονται μόνο στο ποδόσφαιρο και όταν γίνονται γελάμε με το
κατάντημα των οπαδών. Να είστε φίλαθλοι λοιπόν και όχι οπαδοί.

----------------------------------------------------------

Use the Debian OS, Luke Skywalker

+1
Όπως έγραψα παραπάνω, η κριτική είναι καλή, αρκεί να γίνεται με σεβασμό και λίγη λογική.

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

nikolaosx1]

Σαν περίεργα μου τα λέτε τώρα τελευταία τα πράγματα.
Εντάξει, ο άνθρωπος είδε ότι αν συνέχιζε έτσι το όνειρο του για ένα Laptop
σε κάθε παιδί θα φούνταρε κανονικά (θυμάστε την Intel με το Classmate;).
Στράφηκε – πιέσθηκε λοιπόν να πάρει μια απόφαση και την πήρε.
Από εκεί και πέρα συγνώμη αλλά αν και λάτρης (πρόσφατα) του Linux αν ήμουν και
εγώ στην θέση του το ίδιο μάλλον θα έκανα. Δεν θα άφηνα να βουλιάξει το
όνειρο μου που σημαίνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς.
Κάντε πέτρα την καρδιά, ο στόχος παραμένει ο ίδιος.
One Laptop Per Child....

E λοιπόν, διαφωνώ! Γραφεις για το όνειρο του ανθρώπου, αλλα δεν υπολογίζεις το όνειρο ΌΛΩΝ ΑΥΤΏΝ που ο τύπος κορόιδεψε και που δεν είναι άλλοι από τους developers του ελευθερου λογισμικού, που έτρεξαν στο πλευρό του για να τον βοηθήσουν να κάνει το όνειρo του πραγματικότητα! Και ο στόχος ΣΑΦΏΣ και ΔΕΝ επετεύχθη! Οι μονοι που κέρδισαν από αυτή την ιστορία δεν είναι άλλοι από τον Νεγκρεπόντε, τον Καραφλo-Ballmer και την Microsoft, η οποια απέκτησε νέα θύματα που το μονο που θα μάθουν θα είναι να χρησιμοποιούν Windows! Νέοι πελάτες δηλαδή!
’Aρα, κάτι δεν πάει καλά με τον "ονειροπόλο" φίλο μας, δε νομίζεις;

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

μα αν δεν παρουν ολα τα παιδια απο ενα laptop πως μετα θα μπορουν να του βαλουν linux?
εννοω παρα να σταματησει το project ας συνεχιστει καπως ετσι. μετα οποιος θελει ας τα σβησει και ας βαλει οτι θελει
(εχει μεγαλυτερη χαρα απο το format των wins αλλωστε :-))

Καλησπέρα παιδάκια, ( χαιρετισμός αλλά θεία Λένα :) την θυμάστε την θεία Λένα;;; )
Το πρόβλημα μας οφείλει να είναι πέρα από τον Νεγραπόντε, τον καραφλο- Μπάλμερ, την evil Μ$ ( με σήμα το δολάριο), την λιγότερο evil Apple ( με σήμα το δαγκωμένο μήλο αχχ τι μου θυμίζει αυτό) και όλα τα συναφή.
Το πρόβλημα μας πρέπει να είναι ότι ζούμε πλέον σε μία κοινωνία όπου αυτά που λέμε, αυτά που ανακοινώνουμε, αυτά που φτιάχνουμε, είναι και σημαίνουν πάντα κάτι διαφορετικό.

Το πρόβλημα μας είναι ότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται και όπου το χρήμα μπορεί να αλλάξει τα πάντα, να κάνει το άσπρο μαύρο, το μεγάλο, μικρό, το σπουδαίο ασήμαντο κτλ κτλ κτλ ( συμπληρώστε ότι το θέλετε, είμαι σίγουρη ότι θα έχετε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για κάθε περίπτωση).

Το Olpc, όπως ανέφερα στην αρχή, υποτίθεται ότι ήταν ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η ανάδειξη μίας πρωτότυπης ιδέας φιλανθρωπίας, ( με την πραγματική έννοια του όρου, φίλης προς τον άνθρωπο όπως συντάσσεται ετυμολογικά και η λέξη), που όμως όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρξε πραγματικά ποτέ.

Ή μάλλον παραφράστηκε και έγινε ένα πρόγραμμα, ( ή μία ιδέα), φιλική προς την ευημερία και την μακροημέρευση ΕΝΟΣ ανθρώπου. Του ιδίου του Νεγρεπόντε ( και ενίοτε του αφεντικού της εταιρίας με σήμα το δολάριο, ναι ναι ξέρετε, εκείνου που τον ψηφίζουν τον πιο πλούσιο στον κόσμο, και είναι λέει και διάσημος φιλάνθρωπος).

Πέρα όμως από τα πρόσωπα και τα πράγματα αυτής της συγκεκριμένης περίπτωσης, ας πάμε στους πραγματικούς δικαιούχους του προγράμματος. Δηλαδή στα παιδάκια του αναπτυσσόμενου κόσμου, που είναι καιρός να αποκτήσουν και ΑΥΤΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ.

Τι βλέπουμε λοιπόν εδώ; Ότι οι αδύναμοι αυτού του κόσμου έγιναν πάλι όχημα, ή και αφορμή, για τους καυγάδες τον δυνατών αυτού του κόσμου, όμως στο τέλος οι ίδιοι αυτοί οι αδύναμοι, παρότι δικαιούχοι τελικά δεν παίρνουν τίποτα άμεσα, τίποτα πραγματικά καλό, ( αφού μην μου πείτε το ότι να σε βλέπει κάποιος μόνο σαν δυνητικό πελάτη είναι και ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί στην ζωή σου, τουλάχιστον από πνευματική άποψη), και ίσως να μην μάθουν και ποτέ πόσο καλή βάση για το νταλαβέρι χρημάτων είναι οι ζωές αλλά και το ίδιο τους το δικαίωμα στην εξέλιξη και στην γνώση.
Και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο από ολα θα έλεγα..... Το κάνει όμως; Μήπως απλά έχουμε μείνει στην επιφάνεια;

Τόσα παλιά PC πετάμε (σε αποθήκες και σκουπίδια) , γιατί δεν βάζουμε Puppy Linux ή DamnSmallLinux και να τα δωρίσουμε στα παιδιά του τρίτου κόσμου; Υπό την αιγίδα κάποιου οργανισμού βέβαια.

marlene]
....
Το πρόβλημα μας οφείλει να είναι πέρα από τον Νεγραπόντε, τον καραφλο- Μπάλμερ, την evil Μ$ ( με σήμα το δολάριο), την λιγότερο evil Apple ( με σήμα το δαγκωμένο μήλο αχχ τι μου θυμίζει αυτό) και όλα τα συναφή.
....

Το Olpc, όπως ανέφερα στην αρχή, υποτίθεται ότι ήταν ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η ανάδειξη μίας πρωτότυπης ιδέας φιλανθρωπίας, ( με την πραγματική έννοια του όρου, φίλης προς τον άνθρωπο όπως συντάσσεται ετυμολογικά και η λέξη), που όμως όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρξε πραγματικά ποτέ.

Ή μάλλον παραφράστηκε και έγινε ένα πρόγραμμα, ( ή μία ιδέα), φιλική προς την ευημερία και την μακροημέρευση ΕΝΟΣ ανθρώπου. Του ιδίου του Νεγρεπόντε ( και ενίοτε του αφεντικού της εταιρίας με σήμα το δολάριο, ναι ναι ξέρετε, εκείνου που τον ψηφίζουν τον πιο πλούσιο στον κόσμο, και είναι λέει και διάσημος φιλάνθρωπος).

Παραβλέπω ότι γράφεις στην αρχή και στο τέλος, μια και δεν είναι εκεί η ουσία κατ' εμέ: προφανώς έχει καταλάβει λάθος για το που προορίζεται ο μαθητικός φορητός XO. Δεν προορίζεται για τον "τρίτο κόσμο". Αλλά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εκεί που τα παιδάκια έχουν ψωμάκι αλλά όχι υπολογιστή στο σπίτι. Στην Αιγυπτο, την Λιβύη, το Περού, την Βραζιλία δεν πεινάνε. Απλά δεν έχουν τις δικές μας υποδομές και βιοτικό επίπεδο.

Επίσης, επέτρεψέ μου διαφωνήσω ακόμα και με τον τρόπο που διατυπώνεις την (προφανώς θεμιτή) άποψή σου: σου υπενθυμίζω ότι δεν είναι σωστό να παραφράζουμε συνεχώς ονόματα εταιρειών. Επιτέλους, ας κάνουμε έναν διάλογο για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει χωρίς να αναφερόμαστε συνέχεια σε συγκεκριμένη εταιρεία. Τόσο δύσκολο είναι να ζούμε χώρις εχθρούς; (Ρητορικό ερώτημα, απαντήθηκε από τον Καβάφη εδώ και χρόνια.)

Και φτάνω στην ουσία: γράφεις ότι το OLPC έγινε "ένα πρόγραμμα, ( ή μία ιδέα), φιλική προς την ευημερία και την μακροημέρευση ΕΝΟΣ ανθρώπου. Του ιδίου του Νεγρεπόντε..." και κάτι άλλα. Μπορείς να μας πεις που το στοιχειοθετείς αυτό; Ο OLPC εξακολουθεί να είναι non-for-profit. Οι developers είναι εκεί, η ανάπτυξη του Sugar συνεχίζεται,. Τσέκαρε την λίστα τους. Ουδέποτε τον κατηγόρησε κανείς ότι "τα πήρε" ή ότι κοιτάζει την "ευημερία" του. Ο άνθρωπος ήταν Δντής σε εργαστήριο του MIT. Λέτε να έχει ανάγκη από λεφτά ή φήμη;

Όπως είπα και παραπάνω, και αλλού, καλό είναι να μην θάβουμε τον κόσμο έτσι γιατί μας (δεν) αρέσει η εξέλιξη ενός project. Και για άλλη μια φορά, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική κουβέντα και όχι επιπέδου καφενείου.

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Καλησπέρα σας παιδιά τραλαλά τραλαλά (για την marlene) :)

Συμφωνώ με τον Δημήτρη. Στο κάτω-κάτω η γνώση που αναπτύχθηκε από τους developers νομίζεται ότι θα χαθεί;
Το παρελθόν είναι σαν την σκιά μας. Όσο τρέχουμε να της ξεφύγουμε τόσο μας κυνηγά.

Αν ο Νεγρεπόντε έφταιξε σε κάτι, τότε πιστέψτε με κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά του.
Δεν χρειάζεται να κατεβαίνουμε επίπεδο με αφορισμούς και τσιτάτα.

Άλλωστε, Linux σημαίνει να έχεις επιλογή και ο Νεγρεπόντε έκανε την επιλογή του.

----------------------------------------------------------

Use the Debian OS, Luke Skywalker

Γράφω στην αρχή και στο τέλος γιατί στο ενδιάμεσο έχω διάβασμα και δεν παρακολουθώ τις συζητήσεις. Όποιος ενοχλείται από αυτό να γράψει από κάτω να μην είναι το δικό μου ποστ το τελευταίο.

@ dimitris
Όταν λέμε non profit θα πρέπει να το εννοούμε. Δυστυχώς η Μicrosoft έχει αποδείξει ότι όπου έχει ανακατευτεί, κάθε άλλο παρά μη κερδοσκοπικές προθέσεις έχει. Επίσης έχει αποδείξει στην ιστορία της ότι αυτό που δεν μπορεί να το πάρει με διάφορες προσφορές το παίρνει στο τέλος με διάφορους εκβιασμούς ( και όποιος θέλει ας με διαψεύσει).
Η προτίμηση λοιπόν από τον Νεγρεπόντε να προχωρήσει σε συνεργασία με μία τέτοια εταιρία κάθε άλλο παρά μη ύποπτη είναι.
Επίσης μη μου λέτε ότι θα έπρεπε να είμαστε στο στυλ "νυν υπερ πάντων ο αγών" και άρα το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι αν τα παιδάκια στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα πάρουν υπολογιστές,

(****** δεν έχω αναφερθεί σε κανένα από τα ποστ μου στον υποανάπτυκτο κόσμο, για ξανά διάβασε πιο προσεκτικά αυτά που γράφω).

Αν ήταν έτσι με πολύ χαρά θα υποστηρίζαμε σαν κοινότητα και άλλα τέτοια προγράμματα της Μicrosoft. ( και έχει κανένα δύο-τρία τέτοια project που τρέχουν αυτή την περίοδο.) αλλά δεν το κάναμε και ασχοληθήκαμε με το OLPC ( σαν κοινότητα), γιατί πολύ απλά ΕΙΧΕ μεσά ΕΛ/ΛΑΚ.
Μάλιστα πολλοί δοκίμασαν και βοήθησαν εθελοντικά στην ανάπτυξη του sugar, που μπορεί να μην έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, αλλά δεν θα εκπληρώσει τον σκοπό του στο OLPC.
Είμαστε εδώ και συζητάμε το θέμα, γιατί ο Νεγρεπόντε ΕΙΧΕ δηλώσει ότι το πρόγραμμα του έπρεπε να είναι μη εξαρτώμενο από πολυεθνικές εταιρίες. ( όπως παρέθεσα και πιο πάνω ).

Our commitment to software freedom gives children the opportunity to use their laptops on their own terms.

Για αυτά και για αυτά λοιπόν θεωρώ ότι ο Νεγρεπόντε, ακόμα και αν είναι διευθυντής του ΜΙΤ ( και ο τσάρος πασών των Ρωσιών εδώ που τα λέμε να ήταν), είναι αναξιόπιστος και ότι έδωσε το πρόγραμμα κανονικά για να έρθει σε συμφωνία με εκείνους που αρχικά απέρριπτε. Η άποψη μου είναι ότι δεν το έκανε για φιλανθρωπικούς λόγους αλλά το έκανε για να εξυπηρετήσει καθαρά δικούς τους οικονομικούς λόγους και δυστυχώς τα γεγονότα δεν τον βοηθάνε καθόλου να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. :)

"nikolaosx1"]
Καλησπέρα σας παιδιά τραλαλά τραλαλά (για την marlene) Smiling
Συμφωνώ με τον Δημήτρη. Στο κάτω-κάτω η γνώση που αναπτύχθηκε από τους developers
νομίζεται ότι θα χαθεί;
Το παρελθόν είναι σαν την σκιά μας. Όσο τρέχουμε να της ξεφύγουμε τόσο μας κυνηγά.
Αν ο Νεγρεπόντε έφταιξε σε κάτι, τότε πιστέψτε με κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά του.
Δεν χρειάζεται να κατεβαίνουμε στο επίπεδο πεζοδρομίου με αφορισμούς και τσιτάτα.
Άλλωστε, Linux σημαίνει να έχεις επιλογή και ο Νεγρεπόντε έκανε την επιλογή του.

Δεν κατάλαβα γιατί σας ενοχλεί και το τραλλαλά.. Είναι και αυτός ένας ωραιότατος και παιδικός τρόπος χαιρετισμού (μάλλον δεν την πρόλαβες την θεία Λένα για αυτό δεν κατάλαβες το πνεύμα του χαιρετισμού! Οι γεννηθέντες κάτω του 71 γνωρίζουν για ποιο πράγμα μιλάω και δεν παρεξηγούν. :) )
Ακριβώς επειδή το παρελθόν είναι σαν την σκιά μας, ακριβώς για αυτό τον λόγο και οι πράξεις της Microsoft την κυνηγάνε και έτσι όπου ανακατευθεί είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην γίνει σύνδεση αυτών που έχει κάνει σαν πολυεθνική στο παρελθόν. Και μην μου πεις ότι πιστεύεις ότι άλλαξε τώρα και με ευκαιρία το OLPC. Διότι αν είναι έτσι, ευχαρίστως να πάω να βοηθήσω και εγώ στο development του δικού της λειτουργικού έτσι ώστε να δουλέψει πιο καλά πάνω στο OLPC και να διατεθεί μία ώρα αρχύτερα στους δικαιούχους το προιόν. ( λέμε τώρα... )
Δεν νομίζω ότι απαντώ σε επίπεδο πεζοδρομίου.. Αυτό που λες, να μου κάνεις την χάρη αλλά με προσβάλει.
Και κλείνοντας, αφού ο Νεγρεπόντε έκανε την επιλογή του, ας δεχτεί και την κριτική για τις επιλογές τους αυτές.

marlene]

Δεν κατάλαβα γιατί σας ενοχλεί και το τραλλαλά.. Είναι και αυτός ένας ωραιότατος και παιδικός τρόπος χαιρετισμού (μάλλον δεν την πρόλαβες την θεία Λένα για αυτό δεν κατάλαβες το πνεύμα του χαιρετισμού! Οι γεννηθέντες κάτω του 71 γνωρίζουν για ποιο πράγμα μιλάω και δεν παρεξηγούν. :) )

Συγνώμη αν σε πρόσβαλα αλλά το τραλαλά δεν το έγραψα κοροϊδευτικά. Αν θυμάσαι το τραγουδάκι της εκπομπής εκείνης έτσι άρχιζε :)

Όσο για το άλλο με το πεζοδρόμιο, δεν απευθυνόμουν φυσικά σε σένα αλλά σε κάποιους άλλους φίλους forumίστες που λόγο της πίκρας και της απογοήτευσης που ένωσαν ξαφνικά ξέσπασαν με σχόλια για τον Νεγρεπόντε.

Σε κάθε περίπτωση αν ηθελημένα ή όχι πρόσβαλα κάποιον συγνώμη αλλά το έκανα (νομίζω) για καλό σκοπό.

----------------------------------------------------------

Use the Debian OS, Luke Skywalker

Μπορεί να αναφέρεσε σε μένα. Το πεζοδρόμιο φίλε nikolaosx1 ,είναι το μεγαλύτερο σχολείο και έμαθα πολύ περισσότερα πράγματα εκεί , απ' όσο έμαθα στα ΤΕΙ.Λέγοντας πεζοδρόμιο εννοώ και την σκληρή αγορά εργασίας.
Εκεί έμαθα πως δεν μετράει μόνο η αξία της δουλειάς σου , αλλά και αν μετράει και ο λόγός σου. Και ο λόγος , για ορισμένους είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Γιατί οι εθελοντές που βοήθησαν στο project άκουσαν τον λόγο του
Νεγρεπόντε και έχασαν τον πολύτιμο χρόνο τους.

ΟΚ, μάλλον παρεξηγήθηκε η συγκεκριμένη λέξη

Την αποσύρω λοιπόν και συγνώμη.

----------------------------------------------------------

Use the Debian OS, Luke Skywalker

Όταν παθιάζομαι , υπερβάλλω καμιά φορά. Συγχωρέστε με για τους υψηλούς τόννους.

@nikolaosx1 + smooth

Eντάξει ρε παιδιά .. να μην χαλάσουμε τώρα τις καρδιές μας για μια λέξη. Και εμένα μου φάνηκε κάπως αλλά ξέρω ότι ο nikolaosx1 δεν το είπε κακοπροαίρετα.. Όλους μας έχει ζοχαδιάσει τα μάλα η υπόθεση με τον Νεγρεπόντε. Εμένα με έχει ζοχαδιάσει γιατί έχω βαρεθεί να κρύβουν όλοι πίσω από και καλά φιλανθρωπικές προθέσεις τους, τον αριβισμό τους και την ΟΒΚ (όπου βρούμε καλύτερα) θεώρηση της ζωής τους, πάντα στις πλάτες των άλλων, είτε συνεργάτες είναι αυτοί, είτε είναι αποδέκτες των πράξεων τους.

Έχεις δίκιο smooth ότι ο λόγος πρέπει να μετράει. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να μου πει ότι κανένα συμβόλαιο και καμία συμφωνία δεν δέσμευε τον Νεγρεπόντε αλλά τον δέσμευε ο λόγος τους και αυτά που είχε δηλώσει από την αρχή.

Για μένα το θέμα δεν είναι η υπόθεση του ΟLPC ειδικά, είναι θέμα θέσης ζωής, και ένα θέμα που αποδεικνύει ότι για ορισμένους ανθρώπους όλα έχουν το αντίτιμο τους σε $ . Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει περισσότερο, γιατί δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξουν αγαθές και φιλάνθρωπες προθέσεις με κοινωνικό περιεχόμενο όταν καταρχάς δεν υπάρχουν οι ηθικές βάσεις για να γίνει αυτό. Και δυστυχώς στον κόσμο που ζούμε η πλειοψηφία των ανθρώπων σκέφτεται και λειτουργεί έτσι.

Τι διαφορετικό έχει η κοινότητα από αυτό; Η διαφορά της είναι ότι λειτουργεί με τον εθελοντισμό και την εργασία που δεν πληρώνεται. Ο κάθε ένας που συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα εθελοντικά το κάνει γιατί το γουστάρει, γιατί κάνει το κέφι του, διαθέτει χρόνο και γνώσεις για να κάνει κάτι για το οποίο ούτε υποχρεωμένος είναι ούτε και πληρώνεται για αυτό.
Δεν μπορεί ο κάθε Νεγρεπόντε να το εκμεταλλεύεται αυτό για να το πουλήσει λίγο παρακάτω έναντι αγνώστου αμοιβής.

marlene]

Έχεις δίκιο smooth ότι ο λόγος πρέπει να μετράει. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να μου πει ότι κανένα συμβόλαιο και καμία συμφωνία δεν δέσμευε τον Νεγρεπόντε αλλά τον δέσμευε ο λόγος τους και αυτά που είχε δηλώσει από την αρχή.

Μπορεί να τα βλέπεις έτσι, αλλά όταν παίζεις με προμήθειες εξαρτημάτων σε βιομηχανική κλίμακα, και με τα νούμερα του OLPC, αυτά τα περί "λόγου" δεν στέκουν. Κανένας δεν δεσμεύεται από αυτό που εσύ ή ο Δημητρης θεωρούν "λόγο": "το διάβασα κάπου σε μια σελίδα, συμφωνώ, έτσι πρέπει να είναι, άρα έχει δώσει το λόγο του, σταυρώστε τον αν 2 χρόνια μετά δει την πραγματικότητα". Μην τρελαθούμε κιόλας. Δεν θα μας δώσει και λόγο ο Negroponte. Εδώ δεν του ζήτησαν τον λόγο οι developers, θα το κάνουμε εμείς; Η emailing λίστα είναι εκεί και οι developers το ίδιο. Βλέπετε εσείς να του κάνουν κριτική του στύλ: "εδωσες το λόγο σου...";
Η κριτική είναι σε τεχνικά (=8α τρέχει το Sugar σε Windows) και διαχειριστικά (=γιατί δεν πληρώνουμε περισσότερους developers;). Και μιλώντας για πληρωμή, έρχομαι στο δεύτερο σημείο των γραφομένων σου...

marlene]
Τι διαφορετικό έχει η κοινότητα από αυτό; Η διαφορά της είναι ότι λειτουργεί με τον εθελοντισμό και την εργασία που δεν πληρώνεται. Ο κάθε ένας που συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα εθελοντικά το κάνει γιατί το γουστάρει, γιατί κάνει το κέφι του, διαθέτει χρόνο και γνώσεις για να κάνει κάτι για το οποίο ούτε υποχρεωμένος είναι ούτε και πληρώνεται για αυτό.
Δεν μπορεί ο κάθε Νεγρεπόντε να το εκμεταλλεύεται αυτό για να το πουλήσει λίγο παρακάτω έναντι αγνώστου αμοιβής.

Εδώ κάνεις λάθος. Η "κοινότητα" δεν είναι ένα αμιγές σύνολο από "εθελοντές" (εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει μια κοινότητα, αλλα πολλές). Σε μεγάλα και εξειδικευμένα projects, αρκετοί developers, ιδιαίτερα οι πιο ενεργοί, πληρώνονται για την δουλειά τους. Ο Linus, o Morton, o Τs'ο, o Hartman, ο Cox και πολλοί ακόμα βασικοί kernel developers πληρώνονται για τη δουλειά τους από εταιρείες που έχουν συμφέροντα από την ανάπτυξη του Linux ή από μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα. Ο OLPC (ένα τέτοιο ίδρυμα) έκανε το ίδιο για κάποιους developers του Sugar. Μην γράφουμε ανυπόστατα πράγματα. Σύμφωνοι, αρκετοί δουλεύουν εθελοντικά στον ελεύθερο χρόνο τους ή μέσα από Πανεπιστήμια (π.χ. οι δραστηριότητες που φτιάχνουν τα παιδιά του ATEI Καβάλας για το eToys). Η' μπορεί να κάνουν μια άσχετη δουλειά και το βράδυ να κάθονται να χακεύουν το pet project τους, όπως κάνουν αρκετοί από αυτούς που γράφουν στο περιοδικό. Το κάνουν όμως εν γνώσει τους, γιατί έτσι δουλεύει κάθε open-source project και δεν πρόκειται να νιώσουν ριγμένοι μετά.

Ο Negroponte δεν εκμεταλλεύτηκε κανέναν. Ο ΟLPC πήρε ελεύθερο λογισμικό και ανοικτό κώδικα (Fedora, Sugar, openBIOs, eToys, κλπ) και έδωσε και δίνει ανοικτό κώδικα και ελεύθερο λογισμικό. Κάνει ότι αρκεί να κάνει και όσο το κάνει (=δίνει τον κώδικα) είναι 100% σωστός και νόμιμος.

Αντιλαμβάνομαι τι θες να πεις, όμως νομίζω ότι κάνεις λάθος ή υπερβάλλεις κάπως για το πως αναπτύσσεται το ελεύθερο λογισμικό.

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus