απορίες αρχάριου

multiv2 | Παρ, 05/16/2008 - 11:45 | 2' | 8

Καλημέρα φίλοι μου,

Ως νέος στο linux, έχω αρκετές απορίες οπότε παρακαλώ προκαταβολικά για την υπομονή και την κατανόησή σας.

Ευτυχώς (για εσάς!), βρίσκω ήδη απαντήσεις για πολλά, μέσα στα θέματα του forum, οπότε προς στιγμή θα ρωτήσω τα εξής δύο πράγματα:

1. Αν εγκαταστήσω δυο λειτουργικά, πχ ubuntu & fedora,πρέπει να φτιάξω ξεχωριστό swap partition για το καθένα από αυτά;

2. Βλέπω τους πιο έμπειρους να απαντούν σε άλλους που αντιμετωπίζουν καποιο πρόβλημα :"θα ανοίξεις την κονσόλα και θα γραψεις sudo/doulepse kartoula/ min sou.../". Όλα αυτά για μένα είναι σαν να προσπαθω να διαβάσω κινέζικα. Εννοώ, δίνω την εντολή, λύνεται το πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω τί έχω κάνει και λύθηκε !

Οπότε η ερώτηση είναι πώς μπορώ να μάθω τί σημαίνουν αυτές οι εντολές και που/πως μπορώ να τις χρησιμοποιώ;

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

1. Μπορείς να χρησιμοποιείς το ίδιο swap για όσες εγκατεστημένες (ή μη :-)) διανομές θέλεις
2. Εκτός από το γνωστό googling μπορείς να χρησιμοποιήσεις την παράμετρο --help

$command --help

ή για πιο αναλυτικά να ρίξεις μια ματιά στην man page της εντολής:

$man command

εδώ παίζουν να βελάκια ή pgup/down για μετακίνηση και πατάς "q για quit

PS όπου "command" βάζεις το όνομα της εντολής

Το πρόβλημα που θίγει ο φίλος δεν λύνεται με την απάντηση που του δίνει ο luckyb.

Οι νέοι χρήστες του Linux θα πάψουν να είναι χρήστες του Linux αν τους λέμε "RTFM" (Read The Fucking Manual).

Μια πιο όμορφη απάντηση, που δεν θα τον αποθαρρύνει, είναι:

φίλε, multiv, προτίθεμαι να σε βοηθήσω. Πες μου ποιες εντολές σου έχουν μπει στο μάτι και θα στις εξηγήσω όσο πιο αναλυτικά μπορώ.

Επίσης από το τεύχος 21 έχει ξεκινήσει μια στήλη Linux Tricks στο περιοδικό με στόχο να δείχνει όμορφα τρικ της κονσόλας με επεξηγήσεις...

Περιμένω υπόδειξη για εντολές ;)

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Μήπως να το πάμε λίγο πιο πίσω; Τι σημαίνει η φράση "δίνω εντολή"; Για να στηθεί το οικοδόμημα
πάνω σε γερές βάσεις.

φίλοι μου, καλημέρα,
άργησα λίγο αλλά θα απαντήσω και στους τρεις σας
φιλε luckyb, ακολούθησα τις υποδείξεις σου και αυτό που κατάφερα ήταν να μου δημιουργήσω κι' άλλες απορίες. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ηλίθιο, απλώς αμαθή σχετικά με το αντικείμενο. Για να μην παρεξηγηθώ, θα στο θέσω αλλιώς. Έχω σπουδάσει ναυτιλιακά, αν σου δώσω να διαβάσεις ένα ναυλοσύμφωνο, θα καταλάβεις από ελάχιστα εώς πολύ λιγα, επειδή απλώς δεν γνωρίζεις το αντικείμενο.
Το να μπορώ να "μπώ" στο manual ήταν σημαντική βοήθεια για μένα, αφού δεν ήξερα καν, πως έχω αυτή τη δυνατότητα! Ευχαριστώ θερμά που μπήκες στον κόπο να απαντήσεις.
φίλε dimitris, ο χρόνος που διαθέτεις για όλους εμάς (που ξεκινάμε ή θέλουμε κάποιου είδους βοήθεια στο linux) είναι κάτι που δεν έχω συναντήσει συχνά στη ζωή μου! Είμαι ευγνώμων για την υπομονή και την καλή σου θέληση και, να είσαι σίγουρος πως θα τις "χρησιμοποιήσω" στο άμεσο μέλλον!
Παρόλα αυτά δεν νομίζω πως με κατάλαβες. Αυτό που θέλω δεν είναι απλά να μάθω τί κάνει η κάθε εντολή, αλλά και για ποιούς λόγους πρέπει να την χρησιμοποιώ. Πχ, το προγραμμα επεξεργασίας φωτό δεν αναγνωρίζει αρχεία raw ή tif (λέμε), πως θα το λύσω; μέσα από την κονσόλα; και αν ναι,με ποιά εντολή; Ή τί σημαίνει αυτό το mount για δίσκους και hardware γενικά, ή ποια "πακέτα" χρειάζομαι; Δηλ. όλα αυτά που κάνω στα windows (τα βασικά)με δυο τρία κλικ, πως γίνονται στο linux; και με ποια λογική;
Η στήλη του περιοδικού δεν μου δίνει βοήθεια, αφενός γιατί αυτά που προσφέρει δεν τα χρειάζομαι (ακόμη) και αφετέρου γιατί δεν μου εξηγεί για ποιούς λόγους πρέπει να ενεργήσω με την διαδικασία που αναφέρει. Απλώς μου προσφέρει μια διαδικασία. Αυτή τη στιγμή θέλω κάτι πιο "πρωτογενές". Κάτι για πιο αρχάριους !
Για να φτάσω στον φίλο alexbillans, που είναι πιο κοντά σε αυτό που ζητώ. Γερές βάσεις, όπως γράφει και θα το απλοποιήσω κι άλλο, ΒΑΣΕΙΣ σκέτο! Θέλω να ξέρω αυτό που κάνω, κι όχι απλώς να μπορώ να κάνω αυτό που εσείς γνωρίζετε (σίγουρα καλύτερα από εμενα). Είμαι διατεθιμένος να αφιερώσω κόπο, χρόνο και πολλή, καλή διάθεση γι' αυτό. Αυτό που ζητώ να μάθω είναι πολύ απλά, το από που να ξεκινήσω;
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!!!

multiv2] Αυτό που θέλω δεν είναι απλά να μάθω τί κάνει η κάθε εντολή, αλλά και για ποιούς λόγους πρέπει να την χρησιμοποιώ. Πχ, το προγραμμα επεξεργασίας φωτό δεν αναγνωρίζει αρχεία raw ή tif (λέμε), πως θα το λύσω; μέσα από την κονσόλα; και αν ναι,με ποιά εντολή; Ή τί σημαίνει αυτό το mount για δίσκους και hardware γενικά, ή ποια "πακέτα" χρειάζομαι; Δηλ. όλα αυτά που κάνω στα windows (τα βασικά)με δυο τρία κλικ, πως γίνονται στο linux; και με ποια λογική;
Η στήλη του περιοδικού δεν μου δίνει βοήθεια, αφενός γιατί αυτά που προσφέρει δεν τα χρειάζομαι (ακόμη) και αφετέρου γιατί δεν μου εξηγεί για ποιούς λόγους πρέπει να ενεργήσω με την διαδικασία που αναφέρει. Απλώς μου προσφέρει μια διαδικασία. Αυτή τη στιγμή θέλω κάτι πιο "πρωτογενές". Κάτι για πιο αρχάριους !

υτό. Αυτό που ζητώ να μάθω είναι πολύ απλά, το από που να ξεκινήσω;

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα, με ενδιαφέρει πολύ όμως να ακούσω την άποψη σου.

Στο δικό μου μυαλό, αν μου εξηγήσει κάποιος τι κάνει κάθε εντολή, τότε δεν χρειάζεται να μου εξηγήσει για ποιο λόγο να την χρησιμοποιώ.

Π.χ. η man freshclam λέει "updates virus definitions". Είναι για μένα προφανές για ποιο λόγο θα χρησιμοποιήσω την freshclam και δεν χρειάζομαι άλλη εξήγηση.

Το παράδειγμα με την επεξεργασία εικόνας, που αναφέρεις, ειναι χαρακτηριστικό. Λες "πως θα το λύσω;" Απαντώ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Π.χ. για να ανοίξεις RAW, κάποιος θα σου πει "εγκατέστησε το Raw Studio" ενώ άλλος θα σου πει "α, από την κονσόλα είναι πιο εύκολο δίνοντας την Χ εντολή".

Καταλαβαίνω ότι νιώθεις πελαγωμένος, ενώ θέλεις να μάθεις και να εξοικειωθείς, αλλά πραγματικά ο πιο απλός τρόπος είναι ρωτώντας όταν βρίσκεις προβλήματα. Αν κάποιος δεν σε βοηθάει πολύ, ζήτα να σου εξηγήσει τι κάνει η κάθε εντολή ή το γιατί γίνεται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να απαντά, αλλά συνήθως εδώ κυκλοφορούν κάτι καλοί τύποι που απαντάνε σε όλα :)

Ξεκίνα πιάνοντας ένα προς ενα τα προβλήματα και τα κουβεντιάζουμε. Πριν ανοίξεις νέο thread, κάνε μια Αναζήτηση στο forum. Πολλά πράγματα έχουν ήδη απαντηθεί.

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Έχεις εγκαταστήσει κάποια διανομή ή είσαι ακόμα υπό σκέψη και αμφισβήτηση;
Όπως καταλαβαίνεις η αρχή θα πρέπει να γίνει από εκεί. Παράλληλα θα πρέπει να διαβάζεις και να
ρωτάς ασταμάτητα. Όλο το φόρουμ είναι πιστεύω της νοοτροπίας "δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις,
υπάρχουν χαζές νοοτροπίες". Και μην φοβάσαι να πειραματιστείς. ;)

Φίλοι μου μετά από σκέψη καταλήγω στο εξής: μάλλον η πολύχρονη χρήση των windows δεν με αγήνει να βγω εύκολα από τον τρόπο χρήσης και αντιμετώπισής τους, την λογική τους γενικότερα.
Έχετε και οι δύο απόλυτο δίκιο, λέγοντας μου, ψάξου, πειραματίσου, ρώτα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο "σημείο μηδεν" για να ξεκινήσω και δεν θα ασχοληθώ άλλο με το να το ψάχνω.
Όσο για πειραματισμό, άλλο τίποτα! Δεν έχω καταλήξει, όντως, σε κάποια διανομή, λόγω πειραματισμού με όσες περισσότερες μπορώ να δω. Μάλλον πρέπει να "κολήσω" σε μία, πριν ξεκινήσω να ρωτάω διάφορα.

Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας!

Ελπίζω να μην απαντάω πολύ αργά. Γενικά οι διανομές τείνουν να γίνουν όλο και πιο φιλικές με τον χρήστη. Έχω ενα φίλο ο οποίος έβαλε ubuntu εδώ και 4 μήνες και δεν νομίζω να έχει γράψει ούτε μία εντολή σε κονσόλα. Οπότε σε γενικές γραμμές μάλλον δεν θα σου χρειαστεί να ασχοληθείς.
Αν έχεις όμως το μεράκι θα δεις ότι η κονσόλα είναι η πραγματική δύναμη του λειτουργικού, γιατί μπορείς να το κόβεις και να το ράβεις στα μέτρα σου.
Καταλαβαίνω την δυσκολία σου με το linux, και εγώ έχοντας συνηθίσει στα win μου είχε φανεί εξωφρενικό αρχικα. Ένα πολύ καλό tutorial που με βοήθησε πολύ (για οποιαδήποτε διανομή) είναι το Rute User's Tutorial and Exposition. Είναι πολύ καλό αλλά να ξέρεις προχωράει σε νερά βαθύτερα από ότι χρειάζεται ο μέσος χρήστης.
Γενικά να έχεις στο μυαλό σου πως για ότι σκεφτείς υπάρχει ένα how to στο internet. Οπότε εγώ θα σου πρότεινα να αρχίσεις με το παραπάνω tutorial μέχρι να νιώσεις άνετα να παίξεις με το λειτουργικό και από εκεί και πέρα ότι θες ψάχνεις στο google ή σε fora (βλέπε εδω :smile: )