Εσείς σε ποιό λιμάνι θα κατεβείτε?

alfisti | Πέμ, 05/15/2008 - 00:55 | 4' | 14

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Τετάρτη 14 Μαίου, τού Σωτηρίου έτους 2008.

Το καράβι μας, το LINUX, πλησιάζει σε άλλα δύο λιμάνια.
Στο ένα, έχουν τελειώσει όλες οί εργασίες. Βρίσκεται στο νησί FEDORA καί φέρει την κωδική ονομασία SULPHUR.
Στο άλλο, εκτελούνται ακόμη εργασίες. Βρίσκεται στην νήσο MINT καί λέγεται ELYSSA. Επειδή δεν είναι τελειωμένο, οί ιθαγενείς το φωνάζουν BETA.

Έχω περάσει καί από τα δύο, πολλές φορές. Σταματάω πολλά χρόνια στο νησί Fedora.
Με έχει εκπλήξει αρκετές φορές. Το ίδιο όμως καί το λιμάνι στο Mint κι ας είναι πιό καινούριο.

Έτσι, αποφάσισα πριν προσαράξει το πλοίο, να κατέβω με την βάρκα, γιά να δω τι έχει αλλάξει στα δύο λιμάνια αυτούς τούς έξι μήνες πού έχουμε να περάσουμε από δω.

Κατέβηκα πρώτα στο Mint. Όλα ήταν στην θέση τους, όπως τα ξέραμε. Οί ιθαγενείς, είχαν προσθέσει στο λιμάνι κι άλλα στολίδια γιά να κάνουν την παραμονή των ναυτικών πιό εύκολη. Μόλις αυτοί κατέβαιναν, θα μπορούσαν να απολαύσουν μουσική, ταινίες καί ότι άλλο έβαζε ο νούς τους. Θα είχαν όλες τις ανέσεις, έτοιμες στο πιάτο τους. Οί ντόπιοι τού νησιού, είχαν φροντίσει γιά όλα.

Έφυγα σαφώς ικανοποιημένος, από ένα λιμάνι πού δεν ήταν, καν έτοιμο ακόμα καί κατευθύνθηκα πρός το λιμάνι Sulphur.
Είχα στο μυαλό μου την προηγούμενη φορά πού είχα έρθει. Το λιμάνι ήταν πολύ όμορφο καί καλοδουλεμένο, αλλά οί κουρασμένοι ναυτικοί δεν βρήκαν πολλά από αυτά πού επιθυμούσαν. Oί ιθαγενείς τούς έδωσαν όμως ένα εργαλείο, αν θυμάμαι καλά το έλεγαν FLUEDO καί με αυτό κατάφεραν κάποια πράγματα.
Τώρα όμως έμαθα, ότι καί το τελευταίο fluedo οί κάτοικοι το είχαν πετάξει στην θάλασσα.
Οί καινούριοι ναυτικοί, πού αλλοιώς έχουν μάθει, θα χρειαζόντουσαν την βοήθεια των παλαιότερων γιά να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εργαλείο, την πατροπαράδοτη ΚΟΝΣΟΛΑ.
Στη νήσο fedora δεν θα είχαν καμία ευκολία, από αυτές στις οποίες έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια.
Θα δυσκολευόντουσαν πολύ, γιά να παίξουν καί με το αγαπημένο τους παιχνίδι, τον ΚΥΒΟ.

Γύρισα στο πλοίο. Θα τούς άφηνα να αποφασίσουν μόνοι τους.
Με τούς κατοίκους των fedora, ήμουν από παλιά γνωστός. Μού είπαν ότι αυτην την φορά, είχαν νέο σύστημα εγκατάστασης γιά τούς ναύτες, περισσότερη ασφάλεια καί λοιπά τέτοια. Πόσους όμως θα έπειθαν αυτά τα πράγματα? -Κι αν τα καταφέρω κι αυτην την φορά να πείσω κάποιους, την επόμενη?

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Εγω με βλέπω να πηγαίνω στο mint γιατι μου αρέσει να παραγγελνω στις ταβέρνες το βράδυ . Βλεπεις οι ανθρωποι του νησιού είναι πολύ εξυπηρετικοί .. Αρκει να τους πεις sudo apt-get και έχεις οτι θέλεις στο πιάτο σε ελάχιστο χρόνο. Ασε που βαριέμαι να ψάχνω και έχουν ένα ξεναγό που πριν προλάβεις να του πεις τι θές στο έχει βρεί και στο δείχνει στο μενού.
Ωραια όμως και η νήσος fedora - ένα ταξίδι πού ειχα κάνει σε μια δουλεια (το 6 ήταν νομίζω) πριν ενα χρόνο μου είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις.

Πριν ενα χρονο περιπου, μια και ειχα μπολικο ελευθερο χρονο, αποφασισα να στραφω προς το linux. Σαν τελειως ανιδεος και μη εχοντας καποιον να με βοηθησει στην πολη που ζουσα, το internet σταθηκε ο οδηγος μου. Knoppix ηταν η πρωτη αποτυχημενη αποπειρα με το live cd να οδηγει σε γραφικο περιβαλλον μετα απο 30 λεπτα και το συστημα να σερνεται.

Το Fedora 6 ηταν η δευτερη διανομη που δοκιμασα. Καποιες λαθος επιλογες μου με οδηγησαν σε ενα ωραιοτατο format στο partition των windows αλλα δεν πτοηθηκα. Εμεινα με μια ωραιοτατη διανομη που ηταν δυστυχως τυφλη. Δεν ειχα ιντερνετ, δεν εβλεπα το partition με την μουσικη συλλογη μου. Προσπαθωντας να το διορθωσω ηρθα σε επαφη με αυτο το φορουμ οπου παρεπιπτοντως εμαθα για μια διανομη που θα ελυνε αυτοματα τα προβηματά μου, την mandriva 2007.

Εγκατεστησα εναλλαξ την kde εκδοση, την gnome εκδοση, ξανα kde και εμεινα εκει μεχρι τη στιγμη που ο Κωνσταντινος με επεισε να δοκιμασω το pclinuxos, ενα mandriva χωρις πολλα bugs.

Μεσα σε αυτο το χρονο της πορειας μου στο linux εμαθα να σεβομαι ολες τις διανομες, κυριως αυτες που αναπτυσσουν νεα εργαλεια και τεχνολογιες. Η fedora ανηκει σ`αυτην την κατηγορια. Δεν ειναι η πιο φιλικη στο νεο χρηστη, ουτε θα καλυψει τις αναγκες του παθιασμενου hacker. Ο πρωτος μπορει να καλυφθει απο το mint, για τον δευτερο υπαρχει το slackware (κι αν ειναι ακομα ζωντανο, το gentoo).

Με το fedora ο μεσος χρηστης, που δεν φοβαται να δει λιγη κονσολα, εχει την ευκαιρια να δοκιμασει νεα εργαλεια, να στηριξει projects που θα περασουν σιγα σιγα σ`ολες τις διανομες. Καποιοι το λενε αυτο beta testing για το επομενο RHL. Ισως εχουν δικιο, αλλα δεν μπορω να σκεφτω πως αλλιως θα ερθει καποιος σε επαφη με τα νεα εργαλεια χωρις να χρειαζεται να τα μεταγλωτιζει μονος του.

---

always look on the Tux side of life

ο lynx με πρόλαβε, όταν ξεκίναγα να δώσω εξηγήσεις.
Διοτι καλα τα ταξιδια, αρκει να εχουν λογο.

Ειμαι με fedora απο την εποχη της core2.

Και απο τοτε, εχουν πολλα πραγματα αλλαξει.

Δοκιμαζω και σεβομαι (και εγω -πλεον) ολες τις διανομες.

Προχτες, βγηκαν οι 2 παραπανω διανομες.
Στον σκληρο, ειχα το mint 4 που δεν το πολυανοιγα πλεον, αρα δεν ειχα τιποτα να χασω αν εβαζα το 5 εστω και στην beta (που παρεπιμπτοντως ειναι μια χαρα.)

Εχω αλλη μια διανομη gnome και 2 kde 3,5.
Η fedora ηταν μια καλη ευκαιρια για kde4 (ειναι η πρωτη φορα που κατεβαζω την kde -παντα εβαζα την gnome και μετα προσθετα το kde.)

Για το mint λοιπον δεν εχω και πολλα να πω. Ειναι το γνωστο mint.

Η fedora, ναι. Εχει οτι πιο καινουριο απο πακετα.
Εξακολουθει, να ειναι η μονη -πλεον διανομη που αρνειται να προσθεσει στον grub τις αλλες διανομες. (συγχωρειστε με αλλα αυτο ειναι -το μονο- που δεν καταλαβαινω.)

Εγκατελειψε και το fluedo, δειχνοντας (μαλλον) τον δρομο που θα ακολουθησει.

Θελω απλα να πω, οτι ειναι μια πορεια κοντρα στο ρευμα (μην βιαστειται -δεν λεω αν ειναι καλο η κακο -ετσι ειναι).

Προσφατα σε καποιο blog που δεν θυμαμαι, διαβασα οτι εαν το ubuntu ειναι το linux για χρηστες windows, τοτε η fedora ειναι το linux για χρηστες linux.

Αρκει ομως αυτο να ειναι που πραγματικα θελουν οι ανθρωποι της fedora και αρκει βεβαια να τους βγει.

(Εδω θα ειμαστε και θα δουμε).

(ΥΓ.: αυτο το κειμενακι ειναι γραμμενο σε suse 11 beta. Αυτη ειναι η διανομη με τις πολλες υποσχεσεις).

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti]
Εξακολουθει, να ειναι η μονη -πλεον διανομη που αρνειται να προσθεσει στον grub τις αλλες διανομες. (συγχωρειστε με αλλα αυτο ειναι -το μονο- που δεν καταλαβαινω.)

Εγκατελειψε και το fluedo, δειχνοντας (μαλλον) τον δρομο που θα ακολουθησει.

Θελω απλα να πω, οτι ειναι μια πορεια κοντρα στο ρευμα (μην βιαστειται -δεν λεω αν ειναι καλο η κακο -ετσι ειναι).

Προσφατα σε καποιο blog που δεν θυμαμαι, διαβασα οτι εαν το ubuntu ειναι το linux για χρηστες windows, τοτε η fedora ειναι το linux για χρηστες linux.

Αρκει ομως αυτο να ειναι που πραγματικα θελουν οι ανθρωποι της fedora και αρκει βεβαια να τους βγει.
Αυτη ειναι η διανομη με τις πολλες υποσχεσεις).

Ας μην ξεχνάμε ότι το Fedora είναι sponsored by Red Hat. Αυτό εξηγεί πολλά πράγματα: και για τα "πιο φρέσκα πακέτα" αλλά κυρίως γιατί δεν μπαίνουν στη διανομή codecs κλπ. Το τελευταίο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, οφείλεται κυρίως στο ότι στις ΗΠΑ (όπου και η βάση της Red) ισχύουν δρακόντιοι νόμοι για τις πατέντες (που υποτίθεται ότι παραβιάζονται από αυτά τα codecs). Τα υπόλοιπα περί "ελευθερίας" κλπ, τα ακούω βερεσέ, αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Ελεύθερο λογισμικό είναι και το libmad και το gstreamer-bad, και το libdvdcss Δεν μπαίνουν γιατί απλά "ίσως παραβιάζουν πατέντες" και εταιρείες σαν την Red και τη Novell δεν παίζουν με αυτά. Γι' αυτό συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και στο openSUSE. Όμως, με αυτήν την τακτική πραγματικά αναγνωρίζουν κάτι με το οποίο εμείς είμαστε αντίθετοι: τις πατέντες λογισμικού. Είναι οξύμωρο να λες "είμαι κατά των πατεντών, και μάχομαι για να μην περάσουν" και από την άλλη να λες "αυτό το πρόγραμμα, παρότι είναι GPL, μπορεί να παραβιάζει την Χ πατέντα". Την πατέντα ποιου; Της Χ εταιρείας που θέλει να βγάλει χρήμα από ένα format (mp3) που ξεκίνησε χρηματοδοτούμενο από τα funds της τότε ΕΟΚ. Κουκουρούκου...Και θα πληρώσεις ως φορολογούμενος για να αναπτυχθεί επιστημονικά και θα με πληρώνεις εσαεί επειδή θες να το χρησιμοποιήσεις.

Απεναντίας, το Ubuntu (έδρα της Canonical σε ένα βρετανικό νησί με εκπληκτικό νομικό καθεστώς, το "Isle of Man") δεν αγχώνεται. Αναγνωρίζει ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί MP3 και σου λέει "αν θες στα εγκαθιστώ". That's all.

Αυτό το "Ubuntu είναι για χρήστες Windows", αν μου επιτρέπετε και πάλι, είναι μια από τις μεγαλύτερες κοτσάνες που κυκλοφορούν. Το Ubuntu βασίζεται στο Debian με ελαφρές αλλαγές και βελτιώσεις. Θα μπορούσε κάποιος κακεντρεχής να πει ότι το Debian είναι το μοναδικό, πραγματικά αυτοδιαχειριζόμενο και δημοκρατικό project για ανάπτυξη μιας διανομής GNU/Linux σε ότι αρχιτεκτονική υπάρχει, αλλά αυτά είναι άλλη κουβέντα...

Από την άλλη, υπάρχει μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε: η Red Hat και η Novell είναι οι μεγαλύτεροι σπόνσορες της ανάπτυξης του πυρήνα. Η Canonical (Ubuntu) δεν τους φτάνει ούτε στο 1/100 της συμβολής τους...

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Καί βέβαια, δεν είναι δικά μου λόγια αυτά περί ubuntu κλπ.
Κάπου τα διάβασα καί τα έγραψα εδώ, με την έμφαση βέβαια στο περί linux καί fedora.
(Καί μάλιστα εγώ, διαφωνώ καί με τα δύο σκέλη.)

Κατά τ άλλα, η fedora μπήκε, καί είναι σίγουρο, ότι το επόμενο διάστημα από αυτήν θα τα λέμε.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Kαί κάτι ακόμη (παρακαλώ).

Καταλαβαίνω ότι έγραψε ο dimitris περί mp3, κλπ.

Δεν καταλαβαίνω -ξαναλέω- την εμμονή της fedora να προσθέτει στον grub τα win, αλλά όχι άλλες διανομές.

Δεν καταλάβαινα την εμμονή τού suse να μην κάνει mount τα άλλα partitions. Ούτε καν τα usb flash.
Καί... θαύμα !!!

Σήμερα έσβησα το suse 11 beta 2 γιά να βάλω το beta 3 (ναί κυκλοφόρησε σήμερα).
Καί το suse, έχει κάνει mount τα άλλα partitions και flash, αυτόματα. :) :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Εγώ πάλι την έχω αράξει εδώ και χρόνια στο λιμάνι του debian και την έχω καταβρεί. Δεν υποτιμώ τις άλλες διανομές αλλά τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες για προσαρμογή του συστήματος στα μέτρα μου, για hacking(στα ίδια τα πακέτα του) κοκ που προσφέρει το debian είναι το κάτι άλλο.

δεν υποτιμώ τίποτα.
έχω πάντα ubuntu καί sidux. (καί fedora).

μού αρέσει καί δοκιμάζω όλες τις διανομές. καί γιά αυτόν τον λόγο ... σχολιάζω.

από σήμερα έχω καί καινούρια αγάπη.

Κύριοι, πιστέψτε με. Το suse 11 beta 3 είναι το λιγότερο καταπληκτικό.

(Ναί. Στο ίδιο σύστημα -το δικό μου- το yast είναι πιό γρήγορο από το apt !!!!!!!)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti]μού αρέσει καί δοκιμάζω όλες τις διανομές. καί γιά αυτόν τον λόγο ... σχολιάζω.

Και πολύ καλά κάνεις! :) 'Ορεξη να έχει κανείς...

καί μιά καί πάνε μήνες από εκείνο το λιμάνι, καί έχουμε βρεθεί σε άλλα.
φταίει άραγε ο μούτσος, ο επιβάτης ή ο καπετάνιος?

καί εξηγούμαι:
το elyssa έγινε felicia χωρίς κανένα πρόβλημα καί συνεχίζει το ταξίδι

Το fedora? η πρώτη διανομή πού έβαλα ποτέ σε pc (κι ας μην λεγόταν μόνο έτσι).
Η 9 μετά από ένα κανονικό update πού μόνη ζήτησε, δεν ξαναξεκίνησε ποτέ!
Η 10, αφού γράφτηκε σε ένα ωραίο cd, ξεκίνησε εγκατάσταση.
Τελείωσε καί ζήτησε reboot.
Υπάκουσα!
Ξεκίνημα καί ... ωωωω!! τι μήνυμα είναι αυτό?
δεν βρίσκει το root partition!

ξαναεγκατάσταση καί μία από τα ίδια.

είναι άραγε τυχαίο πού συνεχίζω το ταξίδι, με sidux, mint καί ubuntu? όλες deb?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti]

... είναι άραγε τυχαίο πού συνεχίζω το ταξίδι, με sidux, mint καί ubuntu? όλες deb?

Όχι φίλε μου Alfisti, δεν είναι τυχαίο.... Όπως δεν είναι τυχαίο που το Ubuntu αλλά και το Μint (το sidux δεν το εχω δοκιμάσει, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη) είναι αγαπημένο δίδυμο των εταιριών (Ubuntu, λόγο Μάρκου ;) ) και χρηστών (Ubuntu και Mint). Πατάνε σε γερές βάσεις (Debian) και τεράστια κοινότητα (Debian, Ubuntu).

"More than 10 million people are estimated to run Ubuntu today, and they
represent a threat to Microsoft’s hegemony in developed countries and
perhaps even more so in those regions catching up to the technology
revolution."
New York Times : http://www.nytimes.com/2009/01/11/business/11ubuntu.html?_r=1

-------------------------------------------------------------------

Θυμήζει λίγο... Steve Jobs του Linux :P   :

Mark

μετα απο μια εβδομαδα mint4(η πρωτη μου επαφη με εγκατεστημενο λινουξ)ειμαι πληρως ευχαριστημενος απο αλλες διανομες που δοκιμασα Σε live cd (fedora ubuntu susse gentoo k.a. )ετσι αρχισα το ταξιδι και μαλλον δεν θα αραξω στο νησι μεχρι οσο εχει ηλιο

το ξέρω φίλε cortex (...> σιρόπια!!!!).
δεν αναρωτήθηκα τυχαία αν είναι τυχαίο (πάλι:) !!!!!

γιά το sidux ποτέ δεν είναι αργά. ένα φλασάκι δεν έχεις? έτσι ξεκίνησα. με sidux usb καί ... άστα να πάνε. έμπλεξα.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/